A

terapeuta

válaszol

Stefan Siman

terapeuta
Terapeuta Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 

Stefanszakertoibanner
2011. július 15. 12:07
somosi19 írta:
4848.

Üdvözlöm! 3 kutyusom van, 2 mopsz ikerpár (4 évesek) és egy mopsz-pincsi keverék (6 éves). Nagyon jól szocializáltak, viselkedési problémák soha nem jelentkeztek. Kb. 3 hónapja viszont etetés során a mopszok előbb morognak egymásra, majd összeverekednek. Próbáltam külön helyiségben enni adni neki, de amint összeengedem őket menthetetlenül összeugranak. Nem tudom mi lenne a helyes, amit tennem kéne, hogyan tudnám a régi állapotot visszaállítani, amikor még semmiféle agresszív viselkedés jele sem mutatkozott! Próbáltam fenyítést, próbáltam etetés közben mindkettő simogatását, de nem tompul az egymásra való vicsorgás. Persze nem tart sokáig a vívás, összeugranak, ha nem nyúlok hozzájuk akkor is 10-20 másodperc múlva abbahagyják és "puszilgatják" egymást, nyalogatják egymás tányérját. De sajnos a rituálé mindig megvan... Mit tegyek, hogy leszoktassam őket erről? Előre is köszönöm válaszát!
az állatTerapeuta válaszol

Mindenképpen optikailag és időben is el kell különíteni az etetést. Beállítani vagy erősíteni a kutyák közötti rangsort és ennek megfelelő sorrendben kapjanak enni.

A kutyák ösztönrendszere egész életük során képes a falkaállatokra jellemző tulajdonságokat produkálni. Valamilyen oknál fogva most érzi valamelyik kutya úgy, hogy érdemes konkurencia harcokat kezdeményezni valamilyen magasabb pozícióért vagy kiváltságért.


2011. július 14. 07:59
kiramira írta:
4839.

Üdvözlöm!Kaptunk egy 7 hetes német juhász szuka kutyust a 11 éves keverék kan kutyánk mellé aki nem jól hall.Idáig olyan volt mintha nem is lett volna kutyánk ,evett és aludt.Nagyon jól van tartva mindent megkapott. 3 hete van nálunk a kicsi ,de az öreg kutya nem fogadja el , neki akar menni vicsorit rá.Külön vannak zárva hol az egyik hol a másik van kiengedve.Szeretném ha az öreg kutya elfogadná a kiskutyát,hogyan tudnám összeszoktatni őket? A kicsi nagyon szeretne az öreggel lenni ,de félek hogy meg harapná. Köszönöm válaszát.
az állatTerapeuta válaszol

Kérem olvassa el a több kutya tartásával kapcsolatos írásomat: http://www.kutya.hu/Cikk.aspx?id=4182

A 7 hetes kutya elválasztása az anyjától és alomtársaitól túl korai volt és a 11 éves kan kutya túl idős egy ilyen kölyök kutyához - különösen ha nem volt megfelelően szocializálva a fajtársakhoz és ráadásul nincs ivartalanítva.


2011. július 13. 17:26
Wednesday írta:
4836.

Üdvözlöm! Van egy 5 hónapos kan csivava kiskutyusom... Kittiltottam az ágyból,ugyanis eddig velem aludt...mióta nem engedem fel az ágyba,azóta mikor én kilépek a szobából felugrik az ágyba és belepiszkít...vajon miért teheti ezt ?
az állatTerapeuta válaszol

A kutya demonstrálja azt, hogy igen is jogot tart az ágy használatára ezért megjelöli azt.

Meg kell előzni és már a felugráskor megijeszteni, valamilyen megszakító jellel (csörrenő tárgy dobása, vizipisztoly, taps) tudtára hozni, hogy nem jót cselekszik. Majd azonnal egy alternatív lehetőséget ajánlani a számára és a saját pihenőhelyére küldeni, vinni (kosár, kutyaágy, stb.)

Átmenetileg érdemes a hálószobát zárva tartani.


2011. július 13. 08:56
Moncsika1987 írta:
4831.

Tisztelt Uram! Volt két kutyánk az egyik egy skót juhász a másik pedig egy keverék (anyja egy törzskönyvezett mudi volt az apja az említett skót juhász). Na már most a skót juhászunk 16 év egészséges élet utána vasárnap elhunyt, azóta a keverékünk megkeveredett. Alig mer odajönni hozzánk egész nap sír, elszökött alig tudtuk visszahozni, akkor van egy kis elkerített része onnan kiásta magát....pedig soha nem volt ilyen nem szökött el, nem kaparta ki magát, nem volt magába fordulós. Próbálunk vele lenni felvidítani előhozni belőle a játékosságát amilyen mindig is szokott lenni de nagyon nehéz vagy egyáltalán nem sikerül. Mi lehet a baj hogyan tudnánk rajta segíteni? Köszönöm a válaszát előre is: Mónika
az állatTerapeuta válaszol

Némely kutyánál a fajtárs elvesztése ilyen és hasonló reakciókat vált ki, érzékenyen reagálnak.

Igyekezzenek sokat foglalkozni vele, játszani, más kutyák közé vinni, sétálni, kirándulni - hogy elterelődjön a figyelme, le legyen kötve - egyben szellemileg és fizikailag is elfáradjon.

Bach-virágterápiás kezeléssel megkönnyíthető a jelenlegi átmeneti lelki állapota a kutyának.

Kérésre elküldöm a szükséges szert.


2011. július 8. 21:00
kittitta írta:
4803.

Helo! Kitti vagyok, a mi kutyánk németdog, jelenleg 6 hónapos, pár hónapja van nálunk, már az elején észrevettük, hogy mennyire szeret emberek között lenni, nagyon barátságos és játékos. Én elég sokat játszok vele a nap több szakaszában. A probléma estefelé jön elő, ugyanis teljesen bevadul. Játszik de harapdálva, rámugrik, ugrál fel alá és mindenáron a nyakamba akar ugrani a két mellső lábával.És hiába szólok rá a tilto szavunkkal, folytatja. Ilyenkor még a játékai sem érdeklik. Csak hát azzal, hogy rámugrik, képzelheti doktor ur nem egy sérülést okozott már a termetével, karmaival. Soha nem ilyan csak este.Ilyenkor mintha nem birna az energiájával. Kérem segítsen! Mi lehet a probléma vele? Mit tehetnék? Köszönettel: Kitti
az állatTerapeuta válaszol

A fiatal kutyákra jellemző, hogy az adott napszakban különösen aktívakká, játékosakká válnak, fölösleges energiájukat valamilyen játékos konkurenciaharcban vagy ügyesség és erő fitogtatásában próbálják kimutatni.

Ennek a legjobb ellenszere, ha sétálni, futni, biciklizni, - más kutyákkal közösen játszani viszi.

A TV-ben Cesar Millan ilyenkor köti fel a görkorcsolyát, indítja be a futópadot vagy kiviszi a medencébe a kutyát. Megoldást kell találni ezeknek a Los Angeles-i tréningmódszereknek a hazai viszonyok közötti pótlására.


2011. július 8. 17:49
Nerika írta:
4799.

Tisztelt Stefan Siman! Most fogadtam be egy fiú tacskó kutyust sintértelepről. Van két kutyám rajta kívűl, egy lány és egy fiú. A fiúval ma nagyon összeverekedtek, meg is sérült a korábban meglévő kutyám. Az lenne a kérdésem, hogy miként szoktathatnám őket össze? Nem szeretném megkötni stb, nem azért fogadtam be, de ha nem választom szét őket megöli a másikat. Egyébként nagyon barátságos, okos kutya. Köszönöm válaszát: Nagy Erika
az állatTerapeuta válaszol
A kutyák ivartalanítását követően olvassa el a több kutya tartásáról megjelent korábbi írásom: http://www.kutya.hu/Cikk.aspx?id=4182

2011. július 3. 10:15
Brunó83 írta:
4768.

Tisztelt Stefan Úr! 3 kutyám van egy nagy kertes házban, mindegyikük befogadott. Egy Labrador kan, 6-7 éves,kettő ivartalanított keverékszuka, 4 és 8 évesek.A két keverék minden nap kiszökik, kikaparnak a drótkerítés alatt.Párszor rajtakaptam őket, nagyon leszidtam,de semmi hatása.Nincs pénzem, hogy kibetonoztassam a kerítést.Mit tanácsol? Válaszát előre is köszönöm.
az állatTerapeuta válaszol

Ha nem tud biztonságos kerítést a kutyák területére csináltatni akkor vagy tartsa bent a kutyákat, vagy ne tartson kutyákat.

Az utólagos leszidást természetesen a kutyák nem értik.


2011. július 2. 14:16
vgabriel írta:
4763.

Tisztelt doktor úr! 9 hetes, sima szőrű foxi kiskutyám van már néhány napja. Kertes házban lakom. Az udvar nagy, betonozott és füves. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám "szobatisztaságra" nevelni az udvaron. A házba nem engedem be. Oda piszkít, ahol éppen rájön. Ez a fűben még nem olyan zavaró, de a teraszon már annál inkább! Amikor épp kint vagyok és észreveszem, erélyesen rászólok, hogy nem szabad, fúj, stb.. és gyorsan odaviszem ahová szeretném ha csinálná. Ez egy kiterített újságpapír jelenleg az alvóhelyétől nem messze. Persze akkor már nem kell neki! Az újságra összeszedtem egy kevés kutyapiszkot, meg tettem oda egy rongyot a felitatott pisivel, de semmi változás nincs. Mindig nem vagyok kint, így nem tudok minden alkalommal rászólni, a fű közül meg a pisit nem tudom felitatni, csak a betonról. Mit lehetne tennem? Továbbá. Olvastam több válaszában, hogy a fajtára jellemző tartási módokról írt. Ezeket hol lehet megtalálni? Köszönöm válaszát!
az állatTerapeuta válaszol

Ne támasszon túlzott elvárásokat egy ilyen korú kutyával szemben.

Első lépésben szobatisztaságra lehet nevelni, - bent, majd később, 6 - 24 hónapos kor között lehet 'kerttisztaságra' nevelni.

Az alvóhelye mellé természetesen NEM ürít egy kutya, csak "vészhelyzetben" !

Kinti, természetes környezetben NEM fogja az újságpapírt választani az ürítéshez.

A szidás ebben az esetben és összefüggésében NEM kap értelmet a kutya számára.

Az általam ismert magyar nyelvű könyvek:

Puy / Udvardy: A foxterrier

Marosi: Foxterrier ABC

Szederkényi: Foxterrier


2011. július 1. 15:30
Emő írta:
4760.

Üdvözlöm!Németjuhász kutyánk fél a vihartól, zajérzkeny és folyton beugrik a teraszra, vagy megpróbál bejutni a lakásba, az előkertbe ás,látszólag ok nélkül ugorja át a kerítést ha nincs vihar akkor is.Milyen módszert tud ajánlani,ami ilyen helyzetben segít.Köszönöm válaszát
az állatTerapeuta válaszol

Általánosságban a félelem enyhítésére több lehetőség is adott.

A hangok esetében a deszenzibilizáló tréning (a hangokhoz történő fokozatos szoktatás, pozitív megerősítéssel) és a Bach-virágterápia használatának együttes alkalmazása szokott sikerre vezetni.

Amennyiben a viharral együtt járó mágneses térerő és légnyomásváltozás zavarja a kutyát azon csak az segít, ha ilyen esetben lehetősé válik számára hogy embertársai közelében vagy zárt, fedett számára védelmet nyújtó helyen meghúzódhat, elbújhat.

A kutya ok nélkül nem ugorja át a kerítést, - legfeljebb maga gondolja úgy, hogy nincs oka.

Ajánlom figyelmébe a www.4tappancs.net 'Félős és agresszív kutyák' ismeretterjesztő programot.


2011. július 1. 11:29
Maya64 írta:
4756.

Üdvözlöm! Szeretném kérni, hogy bővebben írjon arról, hogy mit ért az elkényesztetés/elemberesítés fogalmán ill., hogy mit kell tenni ellene, mire kell figyelni, hogy ezt a nevelési hibát kijavítsam. Hasonló problémám van mint "Kenny0913" jeligének. Nekem 14 hónapos tacskó-terrier keverék kislány kutyám van. Köszönöm szépen.
az állatTerapeuta válaszol

Biológiai értelemben az ember is tekinthető állatnak az emlősök osztályán belül, - amit természetesen mi hajlamosak vagyunk elfelejteni.

Ezzel együtt viselkedésbiológiai szempontból egy kutya is nagyon magas szinten fejlett állat, szintén az emlősök osztályán belül, amelyről bizonyított, hogy érzésekkel, érzelmekkel rendelkeznek és ezeket ki is tudják fejezni.

Ennek a kettősségnek a szem elől tévesztéséből vagy téves értelmezéséből és a 'szeretet' -nek, mint emberi érzelmi kifejeződésnek az állatra történő adaptálásából eredően a mai társállatként kutyát tartó emberek egy része részben 'elkényezteti', más része 'elemberesíti' a kutyáját.


első ... 6 7 8 9 10  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)