A

terapeuta

válaszol

Stefan Siman

terapeuta
Terapeuta Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 

Stefanszakertoibanner
2011. augusztus 3. 12:00
stefan69 írta:
4961.

Üdvözlöm! Van egy 9 hónapos staffim, 2 hónapja van nállam, tenyésztőnél volt kennelben nem volt vele gond. De amióta itt van nállunk/lakásban/ teljesen magába van fordulva, érdektelen mindenre nem valami jó evő, és rettentően fél mindentől, főképp a 2 kislányomtól és a feleségemtől.És igazándiból ez aggaszt hogy nagyon fél és ilyedős. Volt már jó pár kutyám, de ez nagyon aggaszt, mi tévő legyek? Nem tudom hogy ez genetikai probléma e, vagy csupán az új és ismeretlen környezet van rá ilyen hatással? Várom válaszát. Üdvözlettel:B István
az állatTerapeuta válaszol

1./ Itt az archivumban a félős kutyákról írt korábbi írásom: http://www.kutya.hu/Cikk.aspx?id=4015

2./ Ajánlom figyelmébe a 4TAPPANCS "Félős és agresszív kutyák" ismeretterjesztő e-oktatási programját: www.4tappancs.hu


2011. augusztus 1. 13:10
lencsilany írta:
4948.

Üdvözlöm.2 kutyám van egy labrador keverék,(Panni) és egy sharpei keverék( Roni)Anyja-fia. Roni 3évig szabadon közlekedett az udvaron,de miután a szomszédoknál megpocsékolta a csírkéket, meg kellett kötnünk.hosszú időbe telt mire megszokta a láncot. 1 éve elköltöztünk, itt nincsenek jószágok a közelbe, viszont a szomszéd kutyáját nem tűri el,(aki szintén kan) és itt sem tudjuk elengedni.megpróbáltam, de mindkét alkalommal elrántott,átszökött a kerítésen, és neki ment a kutyának, aki kb akkora termetű mint Roni.Nagyon sajnálom, hogy láncon van, de sétálni is alig merek vele, mert rögtön a szomszéd kutya fele veszi az irányt.Panni kutyám ő szabadon van,ő csak ugat, de nem érdekli, hogy ott van. Mit tehetnék ez ellen, vagy már túl késő megtanítani, hogy ne bántson más kutyákat?nevelhető még? nem fog megvadulni még jobban a lánctól?Megtisztelő válaszát előre is és segítségét köszönöm.üdvözlettel:Erika
az állatTerapeuta válaszol

1./ Olvasson egy általános kutyatartásról szóló könyvet.

2./ Ivartalanítás

3./ A szocializáció hiányát lehet pótolni.

Arra nem TANÍTunk egy kutyát, hogy NE BÁNTSON MÁS KUTYÁT, ha nem SZOCILIZÁLJUK A FAJTÁRSAIHHOZ, játékkel, pozitív megerősítéssel, sétákkal, sok-sok közös együttléttel, - tehát ez alatt kialakul a normális együttlétnek, játéknak, stb. a kutyák közötti viszonya.


2011. július 28. 20:05
netuschill írta:
4925.

Tisztelt Uram! A kutyánkat nagyon szeretjük, sosem bántjuk. Nevelése során sem alkalmazunk durvaságot. Mégis mikor sétálni visszük, vonyít, ugat mint aki fél. Ha meglát más kutyát, azonnal bepörög, és mérgesen, támadólag ugat, és nem lehet vele bírni. Pedig más kutya sem bántja, de elég ha ugatást hall és már megint ilyen viselkedést produkál. Mit lehet ez ügyben tenni, hogy leszoktassuk róla, és nyugodtan tudjuk sétáltatni, mint más "normális" kutyát? Egy éves körül van, szófogadó és szobatiszta, de ez a probléma egyre intenzívebb. Válaszát várom és köszönöm! Károly
az állatTerapeuta válaszol

A tünetnek több kiváltó oka is lehet: félelem, agresszió, fajtársakhoz történő szocializáció hiánya, elrontott nevelés, rangsorprobléma, előzetes negatív élmények, stb.

Csak a tünet elemzése és a kiváltó ok(ok) meghatározását követően lehet érdemleges tanácsokat adni a kutya viselkedésének, reagálásának megváltoztatására.

2011. július 28. 10:08
_Nyuszi_ írta:
4916.

Üdvözlöm! Van egy németjuhász-golden retriever (3éves)és egy másik keverék (6éves) szuka kutyám. Mindig jó volt a viszonyuk. 5 napja érkezett egy puli kölyök, nem vettek róla tudomást, egymással játszottak egész nap. Aztán másnap etetés előtt a vödör fölött összemordultak, és olyan verekedés lett, hogy alig tudtuk szétválasztani őket. Ez tegnap megismétlődött, pedig elkülönítettük őket, de a németjuhász átmászott két 1.20as kerítésen. Attól félünk, hogy nem áll helyre a dolog, és valamelyiknek mennie kell, ami nagyon nehéz döntés lenne, imádjuk mindkettőt. Mivel a puli érkezéséhez kapcsolható a dolog, arra gondoltunk, először a puli megy és meglátjuk helyre áll-e a béke. Mi a véleménye? Illetve van valamilyen javaslata, hogyan lehetne újra összeszoktatni őket? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel Petra
az állatTerapeuta válaszol

1./ Ivartalanítás

2./ Falka rangsor beállítás

3./ Itt az archívumban minden egyéb infót megtalál: http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=4182


2011. július 26. 20:22
Gabus írta:
4904.

Üdvözlöm! Van egy keverék kutyusom, decemberben lesz 4 éves. Nincs vele semmi gond, azon kívül, hogy sokat ugat. Ha autóval utazunk és megállunk piros lámpánál, benzinkútnál-ugat; ha elmegyünk otthonról és egyedül hagyjuk-még jobban ugat; ha autóbusszal utazom vele és a megállóban megáll a jármű és kinyitja az ajtókat, nyüszít, ki akar szállni és ugat; ha vonattal utazunk és megállunk, nyüszít. Nem tudom, mi lehet a probléma, de szeretném orvosolni, mert sok kellemetlenséget okoz-a szomszédaink is panaszkodtak már rá. Egyébként mozgékony kutyus, és kistermetű, de igyekszem vele sokat sétálni, főleg ha szünidő van (középiskolás vagyok). Remélem, tud segíteni. Előre is köszönöm a válaszát!
az állatTerapeuta válaszol

A kutya valószínűleg eddigi élete során a hangadással fejezte ki kívánságait, igényeit, veszélyérzetét, stb. és az ezzel a módszerrel el is érte a célját. Tehát megerősödött benne, hogy elsősorban ezzel a módszerrel próbáljon kommunikálni továbbra is szinte minden élethelyzetében.

A gazdik el szokták még követni azt a nevelési hibát, hogy a kutya hangadását - akaratlanul - valamilyen pozitív visszajelzéssel megerősítik (beszéd, simogatás, jutifalat, a kutya nevének mondogatása, stb.) így tulajdonképpen a pozitív megerősítés elvén működő tanítással megtanítják a kutyát, hogy minden helyzetben hangot adjon.

2-3 tréningalkalom után jelentős eredményt szoktam elérni hasonló helyzetekben.


2011. július 22. 19:14
dobanna írta:
4892.

Üdvözlöm! Pszichológus vagyok, itthon sok-sok kisállat gazdája. Egyre többet foglalkoztat a gyermekpszichológia mellett a kisállatok lelke. Hol tanulhatok erről? Milyen szakirodalmat tud ajánlani? 2 hete eltünt egy Skótjuhász és egy Labrador kutyánk, azóta az ittmaradt Skótjuhász mintha mély depiben lenne. Szeretnék segíteni, sokat beszélek hozzá, próbálom a szupportív technikát, de gondolom, van olyan, amivel többet segíthetnék. Hol tanulhatok? Köszönettel! Anna / dob.ani@freemail.hu
az állatTerapeuta válaszol

Magyarországon nincs ilyen jellegű képzés, német és angol nyelvterületen talál különböző képző intézeteket.

Magyar nyelvű szakirodalomról itt talál egy listát: http://www.kutyatrener.hu/book.html

A fő különbséget az adja hogy az állatok nem képesek beszélni és a fajnak megfelelő tartási körülményektől való eltérések nagy mérték befolyásolhatják pszichéjükön keresztül a magatartásukat.

Vannak kutyák amelyeket nagyon érzékenyen érint a falkatársak elvesztése.

A kutyák esetében az emberi beszédnek csupán a hanghatás területe, esetleg a néhány megtanított szó kicsengése jelent valamit, de igazából az adott problémát nem igazán oldja meg.

Hasonló esetekben és tünetek alkalmával a közös aktivitás, játék, séta, - és ezek esetleges alternatív állatgyógyászati terápiával történő kiegészítése, - mint figyelem elterelés, sokkal hatékonyabb mint a beszéd.


2011. július 21. 23:26
Jabido írta:
4890.

Tisztelt Stefan úr! Egy kutyaszaporítótól származó 4,5 éves golden retriever szukát fogadtunk örökbe 3 hónapja. Rendkívül ragaszkodó és tanulékony, de 9 éves kisfiamtól tart, pedig nem bántotta. Egyértelműen hasonló korú (illetve magasságú) fiatal férfiakra reagál félős testtartással, kerüléssel, hirtelen eseményeknél (futás, ugrálás, hirtelen feltűnés, leguggolás) ugatással.Ugatás közben nyakszirtjén feláll a szőr, s szétvetett lábain előre-hátra ugrál kb 1-1,5 m-re a félelmetes eseménytől. Kisfiam jutalomfalatokkal édesgeti magához, s simogatja, s nyugodt viselkedéséével látszólag haladunk előre, de a kutya testtartása feszült maradt. Volt, hogy magától odament a fiamhoz, s simogatta, s ugyanazon napon eszeveszetten ugatta, mintha fenyegetve érezné magát. Tehetünk mást is, hogy a láthatóan negatív szocializációt feledtessük kutyánkkal?
az állatTerapeuta válaszol

Nem az Ön gyereke, ha nem korábban más gyerek/ek bántották a kutyát.

A jutalomfalatos pozitív megerősítés alapjában jó, - csak az időzítés nagyon fontos, mert előfordulhat, hogy pont a kutya nemkívánatos viselkedését jutalmazza meg a gyerek.

Sok mindennel érdemes kiegészíteni a jelenlegi módszert., általánosságban minden lehetőséget érdemes kihasználni amelyek egy félős kutya állapotán változtatnak.

Ajánlom figyelmébe a 4TAPPANCS e-oktatás (www.4tappancs.net ) "Félős és agresszív kutyák" programját.

A 9 éves gyerek mellé jó lenne valamilyen szakszerű felügyelet a tréningek során.


2011. július 20. 22:15
Artúr írta:
4885.

Tisztelt Stefan Siman! Van egy 8,5 fél éves kan yorkim. Főleg a tüzelési időszakokban nagyon meg volt bolondulva, a kukija gyakran "kijött", de nem tudott visszahúzódni, kb.1 cm mindig kint maradt, bedagadt, egyre jobban elszorult. Pluszban még azt is mondták, hogy szűk a nyílás, és azért is nem tud visszahúzódni. Javasolták az ivartalanítást, hogy az majd segít. Fél éve meg is műtötték,el is múltak a panaszok. Kb. két hete újra kezdődtek, de csak akkor ha egyedül maradt otthon. Nagyon fájt neki, nem engedte, hogy visszategyük. Folyamatosan hordtuk orvoshoz, csak ez segített. Videót csináltunk róla, hogy mit csinál amint egyedül marad. 5 perc után már kint is volt neki, nyalogatta, nyugtalan lett. Az orvos szerint lelki eredetű, és Zylkéne nevű gyógyszert javasolt, és feltételesen műtétet, hogy nagyobb lyukat csináljanak, ami talán segíthet, ha a gyógyszer nem. Önnek mi a véleménye, ez mitől lehet? Milyen más terápiát tudna javasolni ami segíthet? Pszichológus? Köszönettel, Artúr
az állatTerapeuta válaszol

Sajnos az ivartalanítással sokáig vártak, - így bár a szexuális hormon vezérelte ok megszűnt, - a szokás olyan erősen jelen van az állat cselekvési repertoárjában, hogy az egyedüllét okozta stressz hatására ismét jelentkezik a tünet.

Az említett gyógyszer egy féle stresszoldó aminek a fő természetes hatóanyaga a α-Casozepin, amelyet az emlősállatok tejében található fehérjéből állítanak elő. (Öszzetétele: Caseinhydrolysat, Magnesiumstearat, zselatin, és EU engedélyezett szinezék.) A hatásmechanizmusa arra alapul, hogy a szoás során az anyatejből a kölykök szervezetése nagy mértékbe kerül a hatóanyagban található „Trypsin“ nevű enzim, amely kellemes, nyugtató közérzetet biztosít az állatoknak.

Mindenképpen érdemes a Zilkéne kezelést, vagy más esetleges alternatív állatgyógyászati terápiát vagy a szeparációs stresszben szenvedő kutyáknál alkalmazott tréningmódszereket kipróbálni.


2011. július 19. 10:57
imarcsi írta:
4868.

Tisztelt Stefan Siman!Kutyánk Briard fajtájú és 8 éves. Sajnos kb 3 éve nagyon fél az égdörgéstől. Ilyenkor úgy liheg hogy félő megfullad. Tanácsát kérném hogy mit lehetne ezzel a problémával kezdeni. Olvastam a D.A.P nevű sprayről. Esetleg ez eredményes lehet? Segítségét előre is köszönöm Marcsi
az állatTerapeuta válaszol
A hangoktól való félelem esetében a deszenzibilizáló tréning (a hangokhoz történő fokozatos szoktatás, pozitív megerősítéssel) és a kiegészítő terápiák D.A.P. terápia, Bach-virágterápia, stb. használatának együttes alkalmazása szokott sikerre vezetni.

2011. július 17. 13:11
Tinti írta:
4856.

Üdvözlöm, 4 Bolognes kutyám van. Anya 3 kölyök, akik 2,5 évesek. A kicsik közül egy dominánsként működik a többi kutyával. Aki hozzám közeledik azt veri, tépi, harapja. Ez leginkább a 9 éves mama kutya, aki pszichésen kezd kikészülni. Fegyelmezném, de a verekedéskor egyszerűen leszedni nem lehet az anyjáról. Nyakánál megfogom, mint annak idején az anyja cipeléskor és leemelem a másikról, de nem engedi a szájából az "áldozatát". Próbáltam zajjal, síppal, hangos szóval,labda odadobásával, nem működik. Most jelenleg elkülönítés van, de ez meg nem élet így se nekünk se a kutyáknak, de már az anya kutya füle sebes. Furcsa ez,mert amikor német juhászkutyám volt azzal nem volt ilyen gond, az tisztelt, és a szemem mozdulatából is tudta mit kívánok tőle. Ezek az apróságok nagyobb gondot okoznak. Igaz ők négyen vannak. Ételen nem veszekednek, csak rajtam, vagy ha az anya közeledik a domináns kutya felé. Kérem a segítségét. Üdvözlettel Regina
az állatTerapeuta válaszol

Falkarangsor kialakítása !!!

Ivartalanítás !!!

30-2929995


első 1 2 3 4 5  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)