A

terapeuta

válaszol

Stefan Siman

terapeuta
Terapeuta Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
Bejelentkezés
 
 

Stefanszakertoibanner
2012. január 16. 21:42
zsiraililla írta:
5373.

Tisztelt Szakértő! Van egy 3,5 éves német közép spitz kan kutyám. Többször előfordult, hogy ha emelt hangon szóltunk hozzá, akkor morgott. De kb egy fél éve vettük nála észre, hogy ha már csak simán hozzászólunk vagy megkérdezzük, hogy pl: „Dani mit csinálsz?”, a kutya morgással válaszol, ha kiküldjük a szobából vagy elküldjük a helyére, akkor ugyan megcsinálja amit kérünk de közben morog. Egy 1,5-2 hónapja tűnt fel, hogy ha odajön hozzánk és simogatjuk ő csóválja a farkát, nyalja a kezünket és közben morog mintha haragudna. Nem tudjuk, miért csinálja ezt, olyan mintha beszélgetne velünk. Kérem adjon tanácsot, hogy mit tehetnénk az ellen, hogy a kutyánk viselkedése megváltozzon, hogy tudnánk neki ebben segíteni? Igaz ugyan, hogy „csak” egy 8 kg-s kutyáról beszélünk, de néha komolyan megijedünk tőle.
az állatTerapeuta válaszol
Rangsorprobléma, kezdeti dominancia jelei, elkényeztetés!

Ezeken kell változtatni, ezeket kell megfelelően kezelni és a tünet elmúlik


2012. január 15. 20:55
Zsozsó1964 írta:
5369.

Tisztelt Stefan úr! 3 éves ivartalanított tacskó szuka kutyusunk nagyon félénk. Félelmét agresszióval próbálja palástolni. Idegen kutyával való találkozásánál -határozott rászólással- ez a viselkedés leállítható, utána már normálisan ismerkedik és megnyugszik. A szomszédunkba nemrég egy kutya érkezett (barátságos labrador kan, kb. 1éves). a kutyánk azóta fél a kertünkben, már előre morog és borzolja a szőrét, pedig még nem is látja a kutyát. A két kutyát többször elvittük együtt sétálni. Az utcán nem volt semmilyen probléma. A kutyánkat átvittük a szomszédba is, itt a két kutya nem is figyelt egymásra, a miénk csak szaglászott, míg a labrador a labdáját bűvölte. Mivel próbálkozzunk, hogy oldódjon a kutyánk félelme, mivel néha félelmében még pisilni sem mer kimenni az udvarra. Válaszát előre is köszönöm.
az állatTerapeuta válaszol
Csak a célirányos összeszoktatás, sok-sok együttes közös élmény segíthet a kutya félelmi megnyilvánulásának enyhítéséhez.

Két szálon, párhuzamosan kell kezelni a jelenséget:

1./ a kutyája minden olyan viselkedési jelét ami ez esetben nem kívánatos, azonnal megszakítani, "büntetni", ezt követően a figyelmét elterelni.

2./ minden pozitív közeledését a szomszéd kutya irányába "jutalmazni".

A többszöri, közös semleges területű séta, játék után próbálják fokozatosan a két kutyát a tacskó területéhez közelíteni (a fentiek figyelembevételével) majd elérni azt, hogy az Önök kertjében együtt játsszon a két kutya.


2012. január 15. 20:44
Zsozsó1964 írta:
5368.

Tisztelt Szakértő! 4 éves kan kutyánkat minden nap kocsival viszem ki a mezőre sétálni. Itt szabadon rohangászhat. A kutya itt, és otthon is kézben tartható. A problémát az okozza, hogy amint beszállunk az autóba nagyon erős izgalomba jön. Nagyon hangosan nyüszög, magas hangon vakkant, nyugtalanul izeg-mozog. Vezetés közben hiába szólok rá, nem használ. A földutakon megpróbáltuk, hogy nyüszögés esetén azonnal megálltam és csak akkor mentem tovább, ha elhallgatott. Némi kitartással gyakorolva ez működött. A közúton azonban ezt nem tudom megcsinálni. Mit tanácsol?
az állatTerapeuta válaszol
A kutya életének egyetlen ismétlődő pozitív élménye az autóban történő szállítás végeredménye - a mezőn sétálni, rohangálni, játszani.

Ez hozza lázba, izgalomba, - és ennek a megnyilvánulása a tünet, amit leírt.

Ezt az egész rituálét, szertartást kell un. deszenzibilizáló tréninggel enyhíteni, megszüntetni.

Ennek részletes leírására itt terjedelmi okból nincs lehetőség.

Egy helyszíni adatfelvételt, megfigyelést követően, 2-4 tréning-foglalkopzással lehetne eredményt elérni.


2012. január 6. 15:51
fazekasagnes írta:
5354.

Tisztelt Szakértő! Kutyusunk, 5 éves yorkshire terrier szuka 10 napja verekedésbe keveredett és úgy megharapták a farkát, hogy másnap egészen rövidre amputálni kellett. A seb már nagyon szépen gyógyul, azzal várhatóan nem lesz probléma. A kutya viselkedése azonban drasztikusan megváltozott. Régen nagyon hangos, játékos, és néha harcias is volt. A harapás óta csendes, sarokba menekül és ott ücsörög. Idegesen, félve rohan az egyik biztos helyről a másikig és sokszor remeg. Játékokra nem reagál, kézből eszik. A sétától fél, de már hajlandó jönni, séta közben azonban sokszor lemerevedik. Kérem, adjon tanácsot, miként tudnánk a leginkább segíteni kutyánkat abban, hogy túljusson ezen a traumán és ismét vidáman élhessen?
az állatTerapeuta válaszol
Fokozatosan és lassan kell un. deszenzibilizáló tréninggel vissza szoktatni minden, - korábban problémát nem jelentő, - környezeti ingerhez.
Nem szabad semmit rá erőltetni, vagy valamire kényszeríteni.
Bach-virágterápiával lehet a folyamatot hatékonnyá tenni.


2012. január 5. 15:35
ritimiti írta:
5350.

Tisztelt Stefan Úr! Van egy 5 éves beagle lány kutyám. Akinél kb egy éves kora után diagnosztizáltak epilepsziát idegi alapon. A kutyus azóta is minden nap szedi a sevenal gyógyszert. pár havonta van rohama, akkor orvosi tanácsra pár napig, hétig felet kap meg visszaállunk szépen adagolva a negyed tablettákra. Az utóbbi 4 hónap alatt kétszer is költöztem. Egy hónapja szinte napra pontosan és ma a kutyus teljesen bepánikolva szinte felfordította az edész lakást. A szomszédok hívták fel a figylemem minde a kétszer erre. próbálták ajtón keresztül nyugatni szegényt, hiába. keservesen sírt és ugatott. A párom ma arra ment haza,h megrágta a szőnyeget, szétkarmolta az ajtót, feltúrta a szönyeget, szekrényt tólt arréb, szemetest borította fel, stb.. szegénykém totál bestresszelt. :( Lehetett ez a roham miatt? ,hogy otthn egyedül érte és ennyire megijedhetett? tud segíteni nekünk,h még egy ien ne forduljon elő szeégnykémmel,h ennyire megijedjen és ki akarjon szabadulni? Köszönettel, Rita
az állatTerapeuta válaszol
 

-        Nem gondolom, hogy az epilepszia és a rövid időn belül kétszer megváltozott élettér között összefüggés lenne.
-        Inkább az utóbbira érzékeny a kutya és ez (+ külső környezeti inger) alakította ki az egyedülmaradási félelem tünetét.
-        Pontos és használható tanácsot csak a kutya és a tartási körülmények megfigyelését követően tudok mondani
-        Hasonló esetekben Bach-virágterápiával elég jó eredményt lehetett elérni.


2011. december 27. 22:22
Ifizify írta:
5334.

Két kutyusunk van: "anya és fia". Nagyon rivalizálnak egymással, tolonganak, hogy melyiket simogatom meg előbb. Inkább az anya féltékeny a fiára. Néha úgy tűnt elfogadja a helyét, de aztán megint rivalizálni kezd. A fiú kutya erősebb testalkatú, és nincs ivartalanítva, az anyukája igen. Hogyan kell ilyenkor a kutyákhoz viszonyulni? Próbáljam kifürkészni a köztük lévő rangsort, vagy próbáljam megszerezni az irányítást, és én dönthessem el, hogy melyiket simogatom előbb és esetleg tovább?
az állatTerapeuta válaszol

Célszerűbb nem megvárni a rangsor kialakulását, ha nem céltudatosan szabályozni és beállítani.

Mindenképpen a GAZDI-nak kell a falkavezér szerepet kialakítani, mert csak akkor tudja szabályozni a kutyák közötti pozícióharcokat, rangsorvitákat, stb.


2011. december 24. 15:46
Norika96 írta:
5328.

Üdvözlettel! Egyszer már szolgált nekünk egy jó tanáccsal, így bizalommal fordulok Önhöz megint! A mostani problémánk az, hogy a kutyánknak van egy "beteges" szokása: amint kinyílik egy szekrény vagy egy nagyobb fiók, ő rögtön beakar mászni oda, főleg alvás és lopkodás céljából. Ezt igazából régebben csinálja, de mostanában árgus szemekkel bámulja-nem szószerint-a szekrényt, hogy mikor nyíilik ki az. Ruhán kívűl mást természetesen nem tárolunk a szekrényeinkben, főleg nem a kutya számára való holmit. A kutyus ivartalanított. Ön mit gondol erről? Maga szerint érdemes lenne elmenni egy kutyasuliba? Köszönöm válaszát!!
az állatTerapeuta válaszol

Valószínűleg egy megszokottságból kialakult és rögzült cselekvéskombináció, - ami feltehetően azért alakulhatott ki mert kezdeti állapotában nem lett a kutyának tiltva, megfelelően kezelve.

A kutyasuliban ezt hogyan oldják meg ? Elviszi oda a szekrényt is gyakorolni ??? Ezt csak is kizárólagosan ott lehet megoldani ahol a tünet jelentkezik.


2011. december 23. 19:10
after8 írta:
5326.

Kedves Szakértő! 12 éves keverék, foltos kutyánkat imádjuk. Ő egy befogadott, ivartalanított kan. Teljes értékű családtag, már előre rettegünk a naptól, amikor el kell majd köszönnünk tőle. Pár napja egy hozzá külsőleg teljesen hasonló féléves nőstény kutyust találtunk, szintén az utcán, akit örömmel befogadtunk. Úgy éreztük, nem lehet véletlen, hogy pont ilyen kutyus került az utunkba. Szerencsére az idősebb kutyus szépen befogadta a kicsit, de mégis úgy látom, azóta nagyon szomorú és nem tud úgy pihenni ,mint korábban. Szeretném tudni, hogy egy ilyen idős kutya mennyire érzi meg a változást, belebetegedhet-e abba, hogy úgy érzi, most már őt nem szeretjük annyira. Bár nagyon igyekszünk még jobban törődni vele, nagyon féltjük és lelkiismeret furdalásunk van, amiért életének hátra lévő részére nem biztosítjuk neki a nyugalmat. Van, aki azt mondja, higyjük el, még fiatalíthatja is ez a kis játékos eb. Igazuk van?
az állatTerapeuta válaszol

Némelyik kutya érzékenyebben reagál a közös ember/kutya falka változásaira, mások kevésbé.

Az természetes, hogy a korkülönbségből eredően mások a két kutya aktivitási igényei, életritmusa, regenerálódási ideje. Ezeket az összeszokás és a falkarangsor kialakulása folyamán általában kölcsönösen elfogadják a kutyák egymástól. Amennyiben ebből konfliktusok származnak akkor viszont a GAZDInak kell segíteni, beavatkozni, szabályozni.

A megelőzés fontos része kell legyen, hogy a fiatal kutya életkori sajátosságainak megfelelően jól le kell fárasztani szellemileg és fizikailag is.

Abba nem betegedhet bele egy kutya hogy "nem szeretjük annyira" ! Szeressék ! Nem a "szeretet" mennyisége a lényeg, ha nem a milyensége, a módja. Igen is biztosítsák számára a nyugalmat, - ez esetben azzal hogy a fiatal kutya játék és mozgásigényét Önök kielégítik, tehát lefárad és nem fogja az öreg kutya nyugalmát zavarni.

Amennyiben megfelelő mértékű és intenzitású a fiatal kutya aktivitása akkor valóban aktivizáló hatású lehet az idős kutyára is, de a mértékletesség a lényeg.


2011. november 5. 22:25
pancsi1 írta:
5247.

Tisztelt Szakértő! A szomszéd telken születtek kiskutyák. Az anyakutya nagyon agresszíven viselkedett minden járókelővel: védte a kölyköket.Ezért többen bottal közlekedtek. Mi a környék lakói próbáltuk etetni és itatni,az anyakutyát és a kölyköket is, Velünk is nagyon agresszív volt.Kb 3 hónapos most az egyik kölyök kutyus, akit sikerült (nagyon nehezen) az anya kutyától elválasztani. Azonban a kiskutya rettenetesen félős. 3 hete van nálunk. Megsimogatni egyáltalán nem engedi magát.Ha közeledünk felé, már menekül is egy számára biztonságos zúgba és morog.Annyit már elértünk, hogy a kezünkből elfogadja az ennivalót,de megfogni és megsimogatni nem tudjuk. Rettenetesen fél szegénykém.Gondolom ez abból adódik, hogy amíg az utcán nevelkedett az anyjával rengeteg negatív tapasztalat érte. Hogyan tudnánk megszelídíteni a kutyát, hogy végre megsimogathassuk és szeretgethessük és kitöröljük belőle a rossz emlékeket?
az állatTerapeuta válaszol
A problémáról más könyvet írt, én az 'Agresszív és félős kutyák' ismeretterjesztő e-oktatásban tettem elérhetővé.

Itt terjedelmi okoknál fogva nincs lehetőség a részletes válaszadásra.

Lásd: www.4tappancs.net


2011. október 31. 08:26
sziszka1014 írta:
5235.

Tisztelt Uram! Két kutyusunk van,egy másfél éves keverék bigli kislány és egy két éves keverék ivartalanitott németjuhász.A kislányt négy napja ivartalanitották,azota nem tűri meg a másik kutyust sem maga mellett sem mellettünk.A műtét elött elválaszthatatlanok voltak.Tudom hogy idő kell neki hogy össze szedje magát a műtét miatt,de megijeszt hogy 180 fokot fordult a természete.Egy bújós vidám kislányból egy zárkózott agressziv, ideges kutyus lett .Kérem segitsen mert nem tudjuk ha babusgatjuk avval teszünk neki jót vagy épp ellenkezőleg hat rá.Nemsokára érkezik a kisbabánk azért vágtunk bele a műtétbe,de már kezdem nagyon megbánni.Válaszát előre is köszönöm! Egy kétségbe esett gazdi
az állatTerapeuta válaszol
Az operatív beavatkozást követő utó-jelenségről van szó. A hormonháztartás átalakulásához 4-6 hónap szükséges, az akkori viselkedés lesz a végleges.
Nincs szükség a 'babusgatásra' !!!
Üdvözlöm! Befogadtam egy kb.2éves yorkshire lány kutyust!Nagyon szeretjük egymást,okos szobatiszta,de ha magára hagyom bepisil,bekakil!Mit csináljak,hogy ne pisiljen amikor egyedül hagyom?Én vagyok a 4.gazdija,nem volt valami szép élete eddig,biztos a lelke sérült!Mit tegyek??Válaszát előre is köszönöm!


első 1 2 3 4 5  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)