A(z)

terapeuta

válaszol

Stefan Siman

terapeuta
terapeuta
Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
 
 
ok

2012. május 8. 12:43
andrea1992 írta:
5549.

Jó napot! Nekünk van egy 10 hónapos keverék (yorkihoz hasonló) kutyusunk, aki már tud ülni szófogadó többnyire, az utcán is visszajön, ha nincs rajta póráz. Kivéve ha talál valami "csemegét", eldobott csontot vagy valamit ami megtetszik neki, olyankor mintha nem is ő lenne, hiába a jutalom falat mutogatása, hívogatás, ha közelítünk felé elkezd szaladni. Amíg el nem fogyasztja a kaját addig nem lehet megfogni sem. Mit tegyünk, hogy leszokjon erről? Válaszát előre is köszönjük!

A 4TAPPANCS KUTYAiskolákban az un. M-F-I-J (Megszakítás-Figyelemfelkeltés_irányítás-Jutalom) módszert használjuk a hasonló problémák megoldására.

A részletes leírásra itt egyrészt terjedelmi okoknál fogva nincs lehetőség, másrészt mindig az adott kutya reakcióihoz és testbeszédjelzéseihez kell igazítani a tréninget.


2012. március 17. 18:47
pincpons írta:
5463.

Kedves Stefan Siman! Van egy 9 és fél hónapos yorki fiúnk. A gondjaink két hete kezdődtek vele, azóta ha lemegyünk vele sétálni, csak húz és a legrövidebb úton szeretne hazajutni. A forgalmas belvárosban lakunk, ezért lassan szoktattuk hozzá a kocsikhoz, a zajokhoz, szocializáltuk kutyákhoz és emberekhez is. Nagyon szépen fejlődött, sétált velünk, más kutyákkal érdeklődő volt, mindent megszaglászott. Semmilyen trauma nem érte, nem volt (észrevehető) rossz élménye sétáink során. Ha a közeli nyugodt parkba visszük, vagy kirándulunk vele, akkor nincsen semmi baja. 1,5 hónapja ivartalanítattuk, nem tudom hogy a hormonális változások így befolyásolhatják e a viselkedését. És egy másik problémánk hogy UTCATISZTA. Amikor hozzánk került még nem kapta meg a szükséges védőoltásait, így nem tudtuk kivinniaz utcára. Pelenkára szoktattuk, és egy héten belül szobatiszta lett. De azóta sehova nem hajlandó végezni a dolgát csak arra. Előre is köszönjük válaszát!

A hormonháztartás változása nem indokolja a leírt viselkedési tünetet.

A pelenkás/almos kutyák jellegzetes problémája, hogy roszabb a szoktatás mint, ha enélkül történt volna.

Gyakorlatilag ugyan azzal a módszerrel kell szoktatni, mint ha most kezdenék szobatisztára nevelni.

A "jajj ne vigyük az utcára" és "a védőoltások késői ütemezése" hátrányai ellen évek óta hangoztatom véleményemet és érveimet, kevés eredménnyel.

A jelenlegi európai állategészségügyi állapotok és a vakcinák alapján minden kutyakölyök 8 hetes korára olyan állapotba hozható, hogy vihető lenne az utcára. Helyette évente kérdések, problémák, viselkedési zavarok ezrei, amelyek mind erre a pontra vezethetőek vissza.


2012. március 15. 11:26
timcsikebaba85 írta:
5462.

Tisztelt Szakértő Úr! Azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy van egy másfél éves komondorunk és egy 2 éves pulink. A komondor nagyon fél tőlünk, pedig sohasem bántottuk. Ha megpróbáljuk a szőrét megtépkedni, akkor még tőlem el-el tűri, de a férjem ha már két kézzel közelít hozzá, menekül. Idegenektől nem fél, nagyon barátságos, velünk is, nagyon barátságos ezeken a dolgokon kívül. Ma megpróbáltuk a nyakörvet ráadni, hogy hozzászoktassuk. Össze-vissza pisilte magát és elmenekült már a nyakörv láttán is. Utána körülbelül fél órányi csalogatás után beleakasztottuk a pórázt, hogy szaladgáljon vele és megszokja, de úgy vergődött mialatt a férjem megfogta, mint aki az életéért verekszik. Reggel óta oda sem mer jönni hozzánk, elszalad. Pedig sosem bántottuk, és egyszerűen nem értjük, hogy miért lehet ez, hiszen ilyen furcsasággal sosem találkoztunk még. Semmit nem enged nekünk. Miért lehet ennyire megriadva és hogyan tudnánk segíteni neki, hogy ő is olyan legyen, mint más kutya?

A komondor egy erős félelmi állapotban lévő kutya, bizonyára ennek megvannak az okai. Ajánlom figyelmébe a www.4tappancs.net ismeretterjesztő oktató programot: "Félős és agresszív kutyák"

A nyakörvet 8 hetes kortól kell/lehet a kutyára adni, hogy már kölyök korban megszokja.

A póráz ráakasztása természetesen tovább rontotta a helyzetet.


2012. március 14. 17:22
zinndar írta:
5459.

Tisztelt terapeuta! Remélem jó helyre írok. A kérdésem a következő: Kb 2 éves kutyámat elkezdtem végre rendesen nevelni(falkavezéri szerep hiánytalan betöltése) elég sok változást sikerült napok alatt előidéznem, azonban ha ki szeretném a skótjuhász szőrét kefélni agresszív lesz.Először le akar feküdni majd ha nem engedem vicsorog ha nem tágitok odakap/harap. Megpróbáltam lenyomni,hogy felfogja ki az úr,azonban kezdett veszélyessé válni a helyzet így végülis lenyugtatás után felhagytam a további próbálkozással mivelúgy érzem nincs megfelelő tudásom hozzá hogy ezt a helyzetet veszély nélkül korrigáljam. A krédésem az lenne, hogy egy esetleges "alfa-gördítés" segíthet e megoldani ezt a problémát, és ha igen, kitől lehetne ezt a módszert megtanulni alkalmazni/ ha ez nem segithet milyen megoldást javasol a problémára? Időnként megprbál odakapni más helyzetekben is,de azt leginkább félelemből teszi(ezen a téren is javul) -szégyenlem eddig rosszul neveltük- viszont ez a probléma másból fakad

A testkontaktus eltűrése, elfogadása valóban összefüggésben van a kutya hierarchikus pozíciójával, domináns vagy megadó karakterével.

A jelenlegi helyzet okai:

- Valószínűleg még az eltelt idő rövidsége miatt a kutya jelenleg nincs teljesen abban az állapotban, hogy ne próbálkozzon védekezni.

- Túl gyors lépésekben próbálta szoktatni.

- A szőr bontása, tépése komoly fájdalmat is okoz, ilyenkor a fésű, vagy a kéz irányába történő kapkodásnak, vicsorgásnak nem sok köze van a falkavezérséghez.

- A fájdalomérzetet követő lenyomás csak tovább rontja a helyzetet és messze nincs arányába az elérhető eredménnyel. (A Cesar Millan egyik legbrutálisabb TV jelenete, amikor órákon keresztül lenyomva szadiznak egy kutyát, halálfélelemig stresszelve, aztán talán 2-3 fésűhúzást tudtak a kamerával rögzíteni ! Ennyit az Alfa-gördítés-ről !!!)

- Keressen föl egy olyan kutyakozmetikust akinek van gyakorlata, ideje, türelme ahoz, hogy szakszerűen hozzászoktassa a kutyát a szőrzetápoláshoz.


2012. március 8. 00:26
ragacs írta:
5451.

Az előző, kérdező vagyok, először is köszönöm a gyors válaszát. A kérdésem az lenne, hogy a deszenzibilizáló tréninget hogyan tudom elkezdeni? Többször vittem közelebb, egészen a lőtérig Noát,de mivel már az ajtón kilépésnél túlreagálja a helyzetet, a lépésenkénti folyamatos szoktatás szerintem kivitelezhetetlen, mivel nem a nyugodt helyzetből haladunk a kiváltó ok felé, hanem már benne vagyunk. :/ Próbáltam számítógépről petárda, puskalövés hangot lejátszani- nem zavarta, edényeket csapkodni, de az sem zavarta, hülyének nézett, hogy mit csinálok.. :) Jelenleg egy kutyakiképzővel dolgozunk az ügyön, ő a szigorúbb falkarangsor, a felém irányuló figyelem erősödésével próbálja kizárni a kutyám fejéből az őt zavaró ingereket, egyenlőre eredménytelenül. (alap szituációban figyel, hallgat rám a kicsike) Esetleg egy rendőr/vadászkutya kiképző a lövésállóság fejlesztésével vajon segíthet a helyzeten? Előre is köszönöm a segítségét!

-        Nagy hiba volt a lőtér közelébe vinni.

-        A tréning pontos leírására egyrészt terjedelmi oknál fogva nincs lehetőség, másrészt teljesen eset és körülményfüggő.

-        Valamit rosszul csinált a hangok lejátszásanak módszerével, mert ez egy nagyon hatékony tréningmódszer, amelyik valamilyen szinten mindig eredményre vezet.

-        A falkarangsornak és a figyelemerősítésnek nem sok közvetlen köze van a félelem leküzdésének, - nem véletlenül nem vezet eredményre.

-        A rendőr/vadászkutya kiképző hogyan tudja a nem létező lövésállóságot fejleszteni ?


2012. március 6. 16:39
ragacs írta:
5444.

Üdvözlöm. A 3,5 éves amstaff ivartalanított szuka kutyám sokkos állapotban remeg ha sétálni indulunk. Ez a folyamat két éve kezdődött egy szilveszteri rakétát nem messze lőttek el tőlünk, elkezdett remegni, de 1 ora alatt feldolgozta. Később néhány havonta hasonló remegést produkált lövés/lövésre emlékeztető zajokra, de mindíg csak rövid ideig tartott, A mostani helyzet szinte elviselhetetlen, minden egyes sétára hívásnál (naponta 3-4x) elkezdődik a remegés még a lakásban. A séták alatt 90% ban végig remeg, haza akar menni, nem foglalkozik se régi játszópajtással, se velem, se étellel.. A maradék 10% ban valamiért sikerül kizökkenteni magát, és akkor teljesen normális, boldog kutyaként viselkedik. Kb 2 km re távolságra van egy lőtér,az emberi füllel alig hallható lövések tehát állandóak. Ha épp hallható, biztosan remegni kezd, de most már akkor is ha napokig nincs is lövés. Kérdésem, hogy mit tehetek? Szörnyű így látni a szeretett kutyámat. (sose volt félős)Kíváncsian várom válaszát!

Igen, az Ön kutyája az említett eset alkalmával egy traumatikus élményt szerzett, azóta un. specifikus félelmi magatartást mutató kutyának számít. Tehát nem általános félős, tartózkodó, önbizalomhiányos  magatartást tanúsít, ha nem csak egy kb. jól körülhatárolható ingertől fél.

Az egész lefolyását és a továbbiakat is szerencsétlenül meghatározza, befolyásolja a lőtér közelsége.

Két dolgot tudok javasolni:

1./ Deszenzibilizáló tréning a hangra (fokozatosan emelt hangerővel, pozitív megerősítéssel)

2./ Kiegésszítésképpen, Bach-virágterápia


2012. február 29. 10:48
Lindczi írta:
5435.

Tisztelt Szakértő Úr! Egy összetett problémával fordulok Önhöz,van egy 7 éves Havanese keverék kutyánk aki kezd kezelhetetlenné válni.A probléma a kövekező: Ő az én kutyám volt majd összeköltöztünk a későbbi férjemmel és akkor kezdődtek a gondok. A férjem nagyon szereti a kutyát de az folyton morog rá még ha simogatja is. 7 hónapja megszületett a lányunk azóta a helyzet egyre rosszabb a kutya egész nap lehajtott farokkal közlekedik a házba és már rám és a gyerekre is morog. Hiába fegyelmezzük és a helyére küldjük Ő akkor is morog és vicsorog. Sajnos a kertbe nem tudom kiengedni mert a másik probléma hogy megállás nélkül ugat még akkor is ha nincs senki a közelbe. Ez sajnos a szomszédokat nagyon zavarja, amit maximálisan megértek. De félek hogy a gyerekbe kárt tesz majd. Eddig fegyelmezett kutya volt és szót fogadott mindkettőnknek de mostmár rám se hallgatni. Kérem segítsen hogy mit tegyünk és hogyan, mert nem szeretnénk megválni tőle,Ő is a családunk része. Előre is köszönöm válaszát

- A kutya valószínűleg el van kényeztetve és nincs vele tudatva az ember/kutya falkarangsor illetve az, hogy a kutyának kell lenni a legalsó szinten.

- A gyerek biztonsága érdekében csak helyszíni megfigyelés és adatfelvétel után lehet a tartási körülményekre és kutyára szabott felelősségteljes tanácsokat adni.

- A rosszul értelmezett fegyelmezés sok esetben többet árt mint használ.

- Amikor morog, ne simogassa, lökje el magától (jelenleg a simogatással jutalmazza a morgást)


2012. február 26. 15:21
lea6 írta:
5427.

Tisztelt Stefan Siman! A szomszédunkban van egy kb. 3 éves boxer és egy kb. 2 éves sicu. Ők 7 hónapja költöztek ide, eddig tömblakásban laktak, vitték őket sétálni. Ahogy ideköltöztek, kirakták őket az udvarra, csak éjszakára mehetnek be, és sétálni egyáltalán nem viszik őket.Ha a gazdik itthon vannak egy hang sincs, de ha elmennek, főleg a boxer szinte folyamatosan ugat. Nappal már néha-néha van egy kis szünet, de ha estére elmennek a gazdik, akkor megállás nélküli az ugatás. Ön szerint mit javasolhatnék a gazdiknak, hogy legyen egy kis nyugalmunk. Válaszát előre is köszönöm.

Bármit javasolhat! Aztán vagy komolyan veszik vagy nem.

A hasonló esetekben a kutya gazdája kérhet - kaphat szakmai segítséget, ha igényli. Ha nem kér, nem igényli, akkor a szomszéd hasonló esetekben csak jogi úton - önkormányzat, jegyző, állatorvos, rendőrség, - szerezhet érvényt elképzeléseinek, sérelmeinek.

 


2012. február 18. 09:20
Mangó12 írta:
5413.

Ideiglenes befogadón keresztül fogadtam örökbe egy kutyust a Budaőrsi Állatmenhelyről. 4-5 év körüli szuka, kivettem egy pár nap szabadságot, hogy összeszokjunk. Jól nevelt, szinte álomkutyának bizonyult. A baj akkor kezdődött, amikor visszamentem dolgozni (ami neki 8 órás egyedüllétet jelentett naponta). Elkezdett rombolni, sírni, szomszédok panaszkodtak kifejezetten ajtókban, ablakokban specializálta magát, és mindenben ami ahhoz vezetett. Nagyon félénk, egy egy rossz nézéstől is bepisil, valószinűleg sokat bánthatták. Egyértelmüen fél egyedül, mert az ideiglenes befogadónál, ahol több kutyussal volt összezárva szintén reggel 6-tól, este 6-ig, sosem rombolt. Nem volt más választásom, mint visszavinni a befogadóhóz, ahol most is vidáman el van kis falkájával, de ott sokáig nem maradhat. Úgy érzem cserbenhagytam, holott mindent megpróbáltam. Van remény arra, hogy valaha egyedül tudom hagyni a lakásban, mit javasol, mit tegyek?Előre is köszönöm tanácsát.

Remény épen még lenne, de aránytalanul nagy idő, pénz és energiaráfordítást igényelne. Ne legyen lelkiismeretfurdallása, - Ön nem tudta volna ennek a karakterű és előéletű kutyának a kellő szinten biztosítani a fajnak megfelelő tartási körülményeket.

Van több ezer más menhelyi kutya, amelyik közül, esetleg talál olyat amelyik bírja a - határeset !!! - 8 óra egyedüllétet.


2012. január 29. 13:25
matrix írta:
5386.

Tisztelt Szakértő Úr ! Szeretnék tanácsot kérni öntől!Van egy 5 hónapos Amerikai Bulldog kutyánk.12 hetesen hoztuk el az anyja mellől,akkor nem tűnt fel,hogy valami nem lenne rendben nála,de most már nagyon úgy néz ki.Ahogy nő egyre jobban fél mindenkitől néha már betegesnek látjuk.Ha bent a lakásban,egy hangosabb zajtól is fél,ha valaki idegen jön föl-alá rohangál félelmében közben ugat meg morog és remeg.Az anyósommal egy udvarban lakunk,de ha bejön hozzánk a kutya majdnem világgá megy .Előfordul,hogy a férjem hazajön attól is fél kb. 10-15 percig.A napokban történt, hogy a férjem engedte a lakásból,de én közben behívtam enni és mikor a férjem egy másik kabátban bejött úgy megijedt a kutya,hogy teljes erejéből nekirontott az ajtónak föl-alá rohangált és ő hiába szólt neki.Kipróbáltuk hogy én is felvettem a kabátot, tőlem nem félt.Én és a legkisebbik fiam az akitől még soha nem ijedt meg.Úgy viselkedik olyankor mint ha pánikba esne.Soha nem volt a bántva gyerekek is imádják.
- Talán azt nem tudhatják, hogy a 12 hét alatt lett bántva, fizikailag erőszakolva, stb. és azt sem, hogy a szülei, akiktől a félős, pánikoló hajlamot a kutya örökölhette, talán hasonló félelmi reakciókat mutathattak.

- A félelem nem minden kutyánál és nem minden esetben megy át félelmi agresszióba.

- Ajánlom figyelmükbe a www.4tappancs.net e-oktatási ismeretterjesztő oktatást: "Félős és agresszív kutyák".

- Bach-virág terápiával lehet támogatni, segíteni, a deszenzibilizáló tréninget.


első 1 2 3 4 5  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)