A(z)

Nevelési szakértő

válaszol

Vámosi-Nagy Nóra

Nevelési szakértő
Nevelési szakértő
Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
 
 
ok

2012. február 6. 20:31
Momentina írta:
5397.

Szia Nóra ! :)Német juhász kan kutyám most múlt egy éves, olyan problémám van, hogy állandóan ugrál, harapdál, és leszedhetetlen a cipőmről, harapja a lábam, ilyenek. De csak velem csinálja ezt, se a szüleimmel, se senki mással, ( jó néha. rá-rá kap az udvarban járók cipőjére, de nem annyira vadul, mint ahogy nálam csinálja.) Erről, hogy lehetne leszoktatni? nem tudok tőle az udvarban járkálni :/ ...válaszodat előre köszönöm :)
Kedves Momentina!
Nézd meg, hogy a többiek miben viselkednek másként és utánozd őket! Amikor a kutya túl durván játszik, dermedj meg, vagy küldd el magadtól nagyon határozottan. Nézd meg, hogyan szól rá az egyik kutya a másikra, amikor játszanak! Megdermednek, aztán szemmel vernek és ha ez mind nem elég, akkor rászólnak a másikra. Tanuld meg ezt a kommunikációt és akkor nem lesz gond!
Emellett valószínű, hogy a kutyádnak nagyon sok energiája van, amit le kellene vezetned, sok játékkal, tanítással, nagy sétákkal!
Sok sikert!
Nóra

2012. február 6. 11:18
Ildy89 írta:
5396.

Kedves Nóra! 10 hónapos szuka mopszom van, és van egy furcsa szokása. Már szinte teljesen szobatiszta, de csak akkor ha otthon vagyunk vele.Akkor szépen jelez, vagy ha nem, pár óránként kiviszem az udvarra és elvégzi a dolgát. Viszont ha nem vagyunk otthon délelöttönként, akkor nem is az a gond, hogy bepisil- kakál, mert ezt többnyire a kutyapelusra végzi, de sajnos sokszor előfordul, hogy az ágyunkon találjuk a "kis csomagot", ami pisi esetében elég kellemetlen. Az ágyra egyébként nem jöhet fel, néha ha nem vagyunk a szobába felugrik , de amint rajtakapjuk jön is le, tudja hogy rosszat csinál. Mi lenne a megoldás, hogy erről a rossz ágyba csinálós dolgáról leszoktassuk. Már sajnos nem merjük csak simán ugy hagyni az ágyat, takarófóliával fedjük le ha elmegyünk otthonról..
Kedves Ildy89!
Mivel még nagyon fiatal a kutya, lehet, hogy az idő múlása meg fogja oldani a problémát. Addig is izgalmas lenne, ha tudnának készíteni egy videófelvételt az ágyról, amikor nincsenek otthon, tanulságos lenne látni, hogy pontosan mikor és miért történik a dolog. 
A takarófólia nagyon jó ötlet!
Sok sikert!
Nóra

2012. február 6. 11:13
ToNik írta:
5395.

Kedves Nóra! Három éve fogadtunk örökbe egy 3 és fél éves kan tacskó keverék kutyust. Panellakásban lakunk, de igyekszünk sokat sétálni, biciklizni vele, hisz nagy a mozgásigénye, sokat játszunk vele otthon is. Kb 3 hete kezdődött nála, hogy éjszakánként (nem minden éjszaka,de sokszor) elkezd unatkozó hangokat adni, halkan nyüszít és olyan hangot ad, mint amikor várja, hogy dobáljuk a játékát. Nem értem,hogy mitől alakult ez most ki nála, persze amikor hozzánk került,az első néhány hónapban nyugtalanul aludt éjszakánként,de utána megnyugodott és két és fél éven keresztül mostanáig teljesen csendesen teltek az éjszakák, még ha nem is aludta át az éjszakát, de csendben,nyugodtan elvolt, nem ébresztett fel folyton. Ebben kérnék tanácsot,hogy mit kellene tennünk? Előre is köszönöm: Niki
Kedves Niki!
Valami megváltozhatott, amit a kutya észrevett, de Önök nem, vagy nem tartanak fontosnak. Így látatlanban sajnos nem tudom megmondani, hogy mi történhetett. Csak azt tudom javasolni, hogy nézzék át tételesen, hogy mik történtek aznap, amikor nyüszög, és mik amikor nem. Vegyék figyelembe az Önök lelki állapotát is!
Sok sikert a válasz megtalálásához!
Nóra

2012. február 3. 15:38
Lilikém írta:
5393.

Ha a kutyám nincsen meg akkor én felelötlen vagyok?
Kedves Lilikém!
Az attól függ, milyen helyzetben veszett el a kutyája. Vannak olyan helyzetek, amikor valami rossz történik, de nincs hibás. És vannak helyzetek, amelyek balesetek, amelyek amiatt történnek, mert nem vagyunk elég figyelmesek. Ettől még nem biztos, hogy általában felelőtlenek vagyunk.
Minden jót!
Nóra

2012. január 28. 18:55
Zsolt44 írta:
5384.

Üdv Nóra!!!1olyan kérdést tennék fel önnek ami eléggé idegesítő van 1 kan rottim aki 3éves engedelmes jól megfér idegen kutyákkal 3fiú barátja van tükör iskolában vizsgázott tehát nagyon jól szocializált kutya csak 1 bajom van vele konkrétan udvarban tartom és amikor kint vagyok mellette és ugat valakit 1szóra elhalgat de ha bemegyek egyböl ugat kimegyek elhalgat zsákutca végén 1 erdő szélén lakunk sok a gyalogos egyszerüen nem tudok vele mit tenni talán nincs elötte elég tekintélyem??esetleg én arra is gondolok hogy kis korában sokat hergelték ez is közrejátszhat esetleg?a segitséget előre köszönöm
Kedves Zsolt44!
A kutyájának az a dolga, hogy ha Ön nincs ott, akkor jelezze az idegeneket. Erre tenyésztették, ez folyik az ereiben. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a kutya ösztönei nincsenek levezetve, ezért ő levezeti azokat. Ha Ön adna erre egy csatornát, pl. eljárna őrző-védő foglalkozásra minden héten, akkor a foglalkozások során olyan nehéz helyzeteket kellene megoldania a kutyának, hogy ahhoz képest néhány gyalogos nem lenne neki kihívás és ezért talán nem ugatná meg őket.
Sok sikert!
Nóra

2012. január 27. 17:45
esztero1 írta:
5383.

Kedves Nóra! Van egy 11 éves Beagle kan kutyám és egy 13 hónapos kisfiam.A problémák akkor kezdődtek, amikor a kisfiunk elkezdett mászni.A kutya már két alkalommal is megkapta a kisfiunkat és azóta is morog rá.Akárhányszor megközelítené a gyerek a kutyát ő lecsapott farokkal lehajtott fejjel elsomfordál és elbújik előle.A hangos hancúrozások alatt a kutya elkezd ugatni.Több módszerrel is próbáltunk a helyzeten segíteni:hazatérések alkalmával nem üdvözöljük a kutyát,étkezései előtt úgy teszünk, mintha a táljából falatoznánk csak azután adjuk oda neki az ételt, margarint kentünk a gyerek kézfejére, hogy a kutya lenyalhassa, megpróbáljuk bevonni a közös játékokba, a morgásoknál mintegy harapást imitálva a kezünkkel a nyakát megfogjuk és ráparancsolunk nyugodtan, hogy nem szabad morogni.Mindezeket a tanácsokat hónapok óta próbáljuk követni, de hasztalan.Kifogytunk az eszközökből.Ha ilyen formán van rá mód kérném segítsen mit tehetnénk még.Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Kedves Esztero1!
Nem egészen világos számomra a szituáció, a lecsapott farok ugyanis azt jelenti, hogy a kutya tart a gyerektől. A kutya szemszögéből ez azt jelenti hogy ő szólt, hogy nem akar a gyerek közelében lenni, ha a gyerek ennek ellenére odamegy, akkor ő csak megpróbál még egyértelműbben szólni, hogy nem akar a gyerekkel játszani. Ha tehát a megkapások ilyen helyzetekben történtek, akkor egyszerű a megoldás: amikor a kutya lecsapott farokkal kitér a gyerek elől, akkor a gyerek ne menjen oda. Ezt persze nehéz lehet megmagyarázni egy kicsi gyereknek, de gondolom, van arra lehetőség, hogy a gyerek és a kutya két külön helyiségben legyenek.
A játék közbeni morgás viszont lehet a játék hevében kiadott hang is, nem biztos, hogy rosszat jelent. És ha a megkapás azt jelenti, hogy a kutya játék közben kapta meg a gyereket, akkor arra az a megoldás, hogy hamarabb le kell állítani a játékot, minthogy a kutya harapna. Ennek a harapásnak az az oka, hogy a kutya hevesen játszik.
A nyakánál való megfogást és ráparancsolást nem látom célra vezetőnek. Ha le akarják állítani a morgást, akkor azonnal hagyják abba a játékot és nagyon erélyesen, fizikai kontakt nélkül küdjék ki a kutyát a szobából vagy a játék színhelyéről!
Ha ezen tanácsok egyike se olyan, amiről úgy érzi, hogy találó, akkor személyes segítséget kellene kérnie az ország valamely Tükör kutyaiskoláján, a személyes segítség a legbiztosabb.
Minden jót!
Nóra

2012. január 24. 19:34
CBFVitya írta:
5381.

Üdvözlöm. Van egy Német juhász szuka kutyánk. Nem régen múlt fél éves. Kezd agresszívvá válni az utcán lévőkkel szemben. Mindenkit nagyon hevesen támad aki az utcán van, még azt is aki a túloldalon halad el. Lehet gyerek, felnőtt vagy kutya, ugyan úgy támadja. Milyen módszerrel lehetne ezt a szokását csitítani? Nem szeretném ha soha semmire nem jelezne, de azt sem amit most csinál. Kis nyugodt utcában lakunk, nyáron sok gyerek játszik az utcán. Nem szertném ha örjöngene. Járunk vele kutyasuliba is és sétálunk is sokat. Remélem most még elejét lehet venni ennek. Előre is köszönöm szépen válaszát.
Kedves CBFVitya!
Azokra a bejegyzésekre, amikor egy gazda agresszió, "őrjöngés", támadás, túlzott védőösztönös viselkedés miatt kéri a segítségemet mindig azt írom, hogy feltétlenül kérjék szakember segítségét! Ezekre a problémákra egyrészt lehetetlen írásban tanácsot adni, másrészt nagy felelőtlenség is lenne, hiszen ha nem írom meg a szakemberek elérhetőségét, és nem hangsúlyozom, hogy ez a viselkedés veszélyes, de megfelelő módszerekkel megváltoztatható, akkor valamilyen szinten engem is terhel a felelősség, ha történik valami. Azt írja, járnak kutyaiskolába. Sajnálom, de ha ott nem tudnak ezen segíteni, akkor rossz kutyaiskolába járnak. Én azt javaslom, hogy menjenek el egy Tükör kutyaiskolába, amilyen hamar csak lehet. Ha budapestiek, akkor hívják az alábbi terápiás szakemberek egyikét: 
Kresák Ágnes: 06-20-914-1848, 
Zsoldos Mariann: 06-20-294-2560
Óbert Mária: 06-70-369-2999.
Ha vidékiek, akkor keressék fel a közelükbe eső Tükör iskolák valamelyikét!
Sok sikert!
Nóra

2012. január 23. 08:48
Barmazal írta:
5379.

Kedves Nora! A tanacsat szeretnem kerni. Egy ket eves tacsko keverek kan kutyusunk van .Nevelesi hibat kovetunk el , igy ket ev utan rendbe hozhatjuk e a hibankat. A viselkedese a kovetkezo az ajton o akar kimenni eloszor, szaraztapot kap es ha idonkent csontot adunk neki etel feltese van(morog, vicsorit) ha valaki kozelit fele. Nagyon nagyon szeretjuk ot 3 hetesen fogadtuk be, az eletet megmentve.Tudom, hogy a mi hibank volt, de szeretnem rendbe hozni. Nagyon okos kis kutya.Az alap parancsokat tudja,de nem fogad szot. Valaszat elore is koszonom esvarom Gabi
Kedves Gabi!
Abszolút lehetséges a változtatás! Első lépésnek azt javaslom, hogy menjenek el az "Ember és kutya viszonya" című előadásra. Ennek témái között szerepel mind a két probléma, amit írnak. Az előadás mindig ingyenes és nyilvános, a http://nepszigeti.kutyasuli.hu/ oldal "Aktuális" rovatában, illetve a "Népszigeti és Őrmezői Kutyaiskola - ahol a Tükör módszer született" elnevezésű Facebook csoportban mindig megtalálható a vidéki és fővárosi előadások helye és időpontja. Második lépésben azt javaslom, hogy ha tetszett az előadás, és úgy érzik, hogy az ott elhangzottakat nem tudják segítség nélkül átültetni az életükbe, akkor menjenek el egy alapfokú tükör tanfolyamra a kutyájukkal. 
Sok sikert!
Nóra

2012. január 22. 21:55
Rita88 írta:
5378.

Szia Nóra! Rosszul írtam(1,5.éves Pumis lány 5267.hozzászólás)...életmód változás fog előlépni,eddig kint élt,viszont,ha minden igaz júniustól bent fog lakni,lakásban,ezért is írtam,hogy,hogy lehetne rá szoktatni szobatisztaságra!Vagy már túl késő?!Büntetni nem is akartam,annak nem is lenne eredménye. A szeparációs stresszről írottakat köszönöm szépen,megfogadom őket!! Köszönöm!!
Kedves Rita88!
Örülök, hogy pontosítottad a kérdést! Ha eddig kint volt, nem hiszem, hogy bent piszkítana. Próbáljátok ki, hogy most pár napig bent lakik veletek! 
Amikor a lakásban laktok majd, rendszeresen ki kell majd vinni, nemcsak a pisi-kaki miatt, hanem azért is, mert a kertben eddig folyamatosan érték ingerek, a lakásban viszont nem fogják, így lehet, hogy unatkozni fog. Ez ellen azzal tudtok majd védekezni, ha nagyon lefárasztjátok, mielőtt egyedül maradna. A másik gond, amivel valószínűleg találkozni fogtok, a lakásban való egyedülléthez szoktatás, de ezzel kapcsolatban már a múltkor írtam, illetve rendszeres kérdés itt a kutya.hu-n, úgyhogy ha valami a ti válaszotokból kimaradt, a másoknak írtakban biztosan benne van.
Köszönöm és sok sikert!
Nóra

2012. január 22. 17:52
norci írta:
5377.

Kedves Nóra! 6 éves havanese szuka kutyusomat egy szomszéd terrier megharapta, (nem lett nagy baj hála istennek) de nagyon megmaradt a kutyámban ez az élmény, és azóta semmi bizalma a többi kutyával szemben, előre morog és támadásra készen áll. (hiába küldöm a hátam mögé, ilyenkor már fegyelmezhetetlen). Amúgy is megválogatta, hogy milyen tipusú kutyákkal barátkozzon (inkább a nyugodt, nem túl játékos kutyákat kedvelte, a vehemens erős vérmérsékletű kutyákat - talán fajtájából adódóan is-nem kedvelte. Szeretném a félelmeit megszüntetni, csak tanácstalan vagyok hogyan. Ebben kérném segítséged. Köszönöm, Norci
Kedves Norci!
Sajnos látni kéne élőben az Ön és a kutyája viselkedését ahhoz, hogy jó tanácsot tudjak adni. Ez sajnos nem lehetséges, ezért azt javaslom, hogy keressen fel egy terápiás szakembert. Elsősorban a fővárosi Tükör iskolákon dolgoznak nagy tapasztalattal rendelkező Tükör terápiás oktatók, de a vidéki kutyaiskolákon is előfordulhat, hogy tudnak segíteni. Én azt javaslom, hogy mielőtt hónapokat vagy éveket töltenének el a jelenlegi állapotban, inkább szánják rá az időt és energiát és kérjenek segítséget. 
Budapesten az alábbi oktatókat keresheti:
Kresák Ágnes: 06-20-914-1848, 
Zsoldos Mariann: 06-20-294-2560
Óbert Mária: 06-70-369-2999
A vidéki iskolák elérhetőségeit megtalálja a http://tukormodszer.hu/index.php/tukor-iskolak oldalon. 
Sok sikert!
Nóra

első ... 6 7 8 9 10  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)