A(z)

Nevelési szakértő

válaszol

Vámosi-Nagy Nóra

Nevelési szakértő
Nevelési szakértő
Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
 
 
ok

2012. március 24. 08:56
F_Móni írta:
5475.

Kedves Nóra!A következőkben kérném segítségét.2 németjuhászkutyánk van,1szuka,1kan.A szuka 7éves,a kan 5.A gond,hogy a szuka annyira domináns,hogy folyamatosan veszekednek.Egy-egy ilyen veszekedés verekedéssé fajul,ilyenkor a kan minden esetben "győz",ám a szuka nem tágít.Minket soha,semmilyen körülmények között nem bántanak,nem morognak.Van egy 3,5 éves kisfiam,őt is imádják,mindent eltűrnek neki,de nem hagyjuk,hogy ő bántsa az állatokat.Mindkét kutya képzett.Korábban volt egy pumink a szuka mellett,de sajnos neki el kellett mennie a háztól,mert ugyanígy bántotta,egyszer bele is akadt a foga,4 öltéssel varrták össze a pumi kobakját,ezért jobbnak láttuk elajándékozni.A pumi is kan volt. Kérdésem az lenne,hogy hogyan lehet esetleg "megtörni" egy ilyen szuka dominanciáját,hogyan lehet vele megértetni,hogy ne verekedjen,ne legyen ennyire agresszív.A házat is hasonlóan őrzi,senki nem mer a kerítéshez jönni.Érdemes,ill.mi tudunk neki segíteni?Ha megoldható,Ön meg tudná nézni?Köszönöm előre!
Kedves F_Móni!
A válasz igen, szinte mindent meg lehet oldani, de a gazda motivációjától függ, hogy sikerül-e. (És természetesen attól, hogy problémás viselkedésről vagy idegrendszeri zavarról beszélünk - utóbbi nagyon ritka)
Én is azt javaslom, hogy nézessék meg valakivel, de én sajnos nem tudom elvállalni. Hívják fel az Önökhöz legközelebb eső Tükör iskolát és kérdezzék meg, hogy ki tud-e menni Önökhöz valaki!
Sok sikert!
Nóra

2012. március 22. 12:26
kovitomi írta:
5471.

Üdvözlöm Nóra! Kérdésem egy 3 éves, 1/2 éve ivartalanított kan németjuhász keverékkel kapcsolatban lenne. Sok energiával rendelkezik, lefáraszthatatlan. Én balga módon tegnap játék közben hagytam felpörögni, és felugrálni (ami amúgy tiltva van). A végén, hogy lenyugtassam, és véget vessek a durvulásnak, levittem a földre és leszorítva tartottam. Miután elengedtem, őrült sebességgel keresztül kasul vágtázott az udvarban, és nem akart a második hívásra sem hozzám jönni. A kérdésem ezzel a gyorsvonat jellegű rohangálással kapcsolatban: frusztráció levezetése, falkavezérség bizonygatása vagy egyéb. És ilyenkor hívjam be és fékezzem, vagy hagyjam figyelmen kívül, menjek be a házba? Köszönettel, Tamás
Kedves Tamás!
Valószínűleg feszültség levezetése volt, egy rugó is kipattan, ha összeszorítja. Ne szorítsa le a földre, teljesen felesleges! Inkább csak tartsa be a szabályokat, amelyeket felállított! Ha viszont feszültséget keltett a kutyában, hagyja, hogy azt a kutya levezesse és csak utána hívja oda magához!
Minden jót!
Nóra


2012. március 21. 11:41
Timi8008 írta:
5469.

Kedves Nóra! Az alábbi dologban kérném (kérnénk ) a segítségét: megbeszéltük a családdal (2 gyerkőc is van), hogy az iskola végével, jún. közepe - veszünk egy kiskutyát. Most azonban találtunk egy nekünk megfelelőt (még nincs nálunk).....de a kiskutyát megviselné e, ha most még nem tudunk vele egész nap együtt lenni? Nem szeretnék egy ,,lelkibeteg" kiskutyát......és milyen korban érdemes elhozni az eladótól? Segítségét köszönjük!
Kedves Timi8008!
Először is feltűnt, hogy eladót ír tenyésztő helyett. Bízom benne, hogy nem arról van szó, hogy egy keverék vagy törzskönyvvel nem rendelkező kiskutyáért kérnek el pénzt Önöktől! 
Ami a kiskutyát illeti: 8 hetesen a legajánlottabb elhozni. Addig az a jó, ha az alomtársaival és az anyjával maradhat, fontos ez az időszak ugyanis azért, mert ilyenkor a későbbiekben nélkülözhetetlen dolgokat tanul meg a családjától, pl.: kommunikálni, játszani más kutyákkal. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne ingerszegény környezetben töltse el ezt az időt (tehát ne egy midentől elzárt udvarban), hanem találkozzon minél több olyan ingerrel, ami része lesz a felnőtt életének. 
Amikor 8 hetesen hazaviszik, még egy-két hónapig nem lehet letenni az utcán, az utolsó oltásig, mert halálos betegségeket is elkaphat. De, ölben ki kell vinni, az előbb leírt okok miatt. 
Az egész napot biztos, hogy nem fogja kibírni sírás nélkül az elején, én azt javasolnám, hogy valaki vegyen ki pár nap szabadságot (illetve most jön a tavaszi szünet), és szoktassa hozzá az egyedülléthez. Legyen egy biztonságos vacka, ahol kényelmesen összegombolyodhat és alhat. Vigyék ki az ölükben minél többet, biztonságos helyen találkozhat oltott kutyákkal, és otthon játszhatnak vele, tanítgathatják. Ha le van fárasztva, könnyebben meglesz egyedül is. 
Az egyedülléthez szoktatás azt jelenti, hogy egyre több időt töltenek a lakáson kívül, amíg ő bent nyugton van. Gyakran bemennek megdicsérni, majd egyre ritkábban. Erre érdemes rászánni pár napot, amikor a lakás előtt olvasnak egy könyvet, és közben bemennek néha megsimogatni. A sírást ne várják meg, mert ha akkor mennek vissza, azzal megerősítik abban, hogy megéri sírni, mert akkor jön valaki. Ezenkívül legyenek vele nagyon türelmesek, hiszen az első hónapokban ő még olyan lesz, mint egy kisbaba vagy egy pár éves kisgyerek, nem lehet tőle olyan dolgokat elvárni, mint egy felnőtt kutyától. Persze az alapvető szabályokat már most is be kell tartania (pl.: nem lehet agresszív, vissza kell jönnie, ha hívják, stb.).
Ha meglesz minden oltása, vigyék el kutyaoviba, ahova kutya nélkül akár még azelőtt is elmehetnek, hogy meglenne a kutya!
Sok sikert!
Nóra

2012. március 19. 17:04
kata86 írta:
5467.

Kedves Nóra! Kutya vásárlás előtt állok éppen, ebben szeretném a tanácsodat kérni. A választott fajta Cane Corso, egy kis szuka. Találtam is olyan helyet, ahonnan szívesen hoznék kutyát. A gond viszont az,hogy itt már 14 hetesek a kölykök. Szakirodalomban azt a tanácsot találtam, hogy a kutyát, 8-10 hetes kor körül érdemes hazavinni. De mi történik, ha idősebb kölyköt vásárolok? Valóban annyira fontos a megfelelő időzítés? Olvastam olyat is hogy amit 8-10 hetes kor körül elmulasztunk a tanításban, kapcsolatépítésben, később nagyon nehéz vagy lehetetlen pótolni. Ezért érdekelne a véleményed. Tanácsos lenne inkább várni még a vásárlással, keresni egy másik almot, vagy nyugodtan elhozhatom a picit idősebb kutyust? Előre is köszönöm. Kata
Kedves Kata!
Véleményem szerint nem az számít, hogy hány hetesen hozod el a kutyust, hanem hogy hogyan bánsz vele. Természetesen igaz, hogy az egészen fiatal kutyák szivacsként szívnak magukba mindent, de ebben az időben még éppen benne vagy a 3 és fél hónapos korral. Fontos lenne, hogy vidd el minél több helyre ölben utazva, hogy megismerkedjen azokkal az ingerekkel, amelyek felnőtt korában előfordulhatnak. 
Figyelj arra, hogy kialakuljon a kötődése, és ne veszítsd el a tekintélyed, amivel ilyenkor még minden gazda rendelkezik. A Cane Corso nagyon kemény kutya tud lenni, magas ösztönökkel, így én fontosnak tartanám, hogy elvidd kutyaoviba (minden Tükör iskolán működik kutyaovi), hogy már a kezdetektől ne hibázz nagyot! Az ott dolgozó szakemberektől meg tudod kérdezni, hogy a kötődést és a tekintélyt hogyan tudod növelni, illetve megtartani. 
A helyedben megkérdezném a tenyésztőt, hogy hogy-hogy ott maradt ez a kiskutya, miért nem választotta őt senki eddig?
Sok sikert!
Nóra

2012. március 15. 10:59
lilla.takacs írta:
5460.

Kedves Nora, kulfoldon elunk es befogadtunk egy sivatagi keverek kutyat 3 honaposan.Azota eltelt 1 ev, szuletett egy fiunk, aki most kezdett maszni. Eddig soha nem volt problema a kutya es a gyerek kozott. Korbenyalta, engedte, hogy a gyerek a szajaba nyuljon, stb..Tegnap, amikor a gyerek a kutya helyet megkozelitette, ramorgott, es ma ebed kozben amikor a gyermek az asztalhoz maszott, a kutya az utjaba allt es ramorgott. Igyekeztunk a vezer szerepet kialakitani, de elegge "szabad szellemu" kutya.Csak utanunk kap enni, alapvetoen koveti az utasitasokat is, kiveve, ha mas kutya van a kozelben, es szabadon van engedve.Nem szeretnenk tole megvalni, de felek, megharapja a gyereket. Mit tehetnenek?
Kedves lilla.takacs!
A legközelebbi ilyen szituációban kergessék ki a lakásból a kutyát, és hagyják is ott egy ideig. Ez az abszolút megengedhetetlen kategória! A kutyának meg kell értenie, hogy ha ilyet tesz, nincs keresni valója a családjukban! Nézzen meg pár természetfilmet, és próbálja meg leutánozni, hogy az anya állatok hogyan védik meg a kicsinyeiket, vagy ha valaki rosszat tesz, a vezér hogyan teszi helyre. Sajnos az alapján, amit leír, a mindennapokban nagyon nagy mozgásteret hagynak a kutyának (ha másik kutya van a közelben nem kell szót fogadnia, stb.). Ez azért probléma, mert ezek alapján a kutya gondolhatja azt, hogy ő a főnök és rendőrködhet Önök helyett, amibe az is belefér, hogy rámorog a gyerekre. Az interneten nézzék meg az Egyik kutya, másik nem! című műsort, hátha tudnak belőle meríteni pár ötletet arra nézvést, hogyan vegyék át a vezetést a kutyájuktól! Azt viszont nagyon fontosnak tartom, hogy a kisbaba épségét mindig szem előtt tartva cselekedjenek, bármit is tesznek! Valószínűnek tartom, hogy a problémáik megoldhatóak lennének, ha lenne a közelükben egy olyan szakember, aki valóban ért a kutyákhoz. Így viszont azt kell mondjam, hogy a baba épsége fontosabb a kutyánál, így ha nem tudják megoldani a morgás problémáját, és a kikergetést követően (maximum két esélyt adjanak a kutyának) újra előfordul, inkább keressenek neki új gazdát, aki erősebben tudja fogni.
Remélem, sikerül jó megoldást találni!
Nóra

2012. március 12. 13:48
Regina45 írta:
5458.

Kedves Nóra!Van egy 14 hetes bichon kiskutyánk. Nagyon aranyos, többnyire pelenkára pisil, a kaki is néha sikerül a pelusra, de ha nem vesszük észre, akkor megeszi a kakiját. Olvastam, hogy ha ananászt teszek az ételbe, akkor nem fog neki ízleni, de úgy látom, hogy sokkal jobban izlik neki. Széthordja a lakásban és megeszi, és nagyon gusztustalan. hétköznap délelőttönként egyedül van otthon. Azt sem tudom, hogy csak egy rossz szokás, vagy éhes marad. Kérem adjon tanácsot, hogy tudnám leszoktatni róla. Előre is köszönöm!
Kedves Regina45!
Szerintem hagyja abba az ananászt, ha nem vált be:)
Kutyakaki evésben nem vagyok szakértő, azt javaslom, kérdezzék meg az állatorvosukat. Amellett, hogy gusztustalan, lehet, hogy nem árt neki és valószínűleg ki fogja nőni, illetve nemsokára az utcán fogja elvégezni a dolgát, ahol Önök majd összeszedik és így esélye sem lesz megenni azt. 
Türelem, szerintem az idő és a körülmények heteken belül megoldják a problémát!
Sok sikert!
Nóra

2012. március 12. 10:16
vanita írta:
5457.

Kedves Nóra! 2 napja került hozzánk egy 7 hetes kutyus. (keverék, leginkább németjuhász, labrador és boxer van benne). Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit csináljunk, mert állandóan sír. (nyüszít, ugat, vonyít...)Nem csak este csinálja, hanem nap közben is. Ha kimegyünk hozzá, akkor nem érdekli semmmi, sem a játékok, sem az udvar felfedezése, csak hogy a közelünkben legyen. Amint bemegyünk a házba, elkezdi a sírást. Nem szeretnénk elkényeztetni, hogy minden nyikkanásra ugrunk, de azt sem szeretnénk, ha úgy érezné, hogy nem foglalkozunk vele. Tegnap este csak egyszer mentünk ki hozzá, de akkor is már másfél órája sírt. Aztán nem mentünk többet és aludt kb. 2 órát és kezdte előről. Nap közben is ezt csinálja. Nem tudjuk mit tegyünk, nem tudunk folyamatosan vele lenni, de amint becsukjuk az ajtót sír és nem akar megnyugodni. A régi alomból nem tudtunk hozni neki pokrócot, nem tartjuk a kapcsolatot az előző gazával. Előre is köszönöm a segítséged, nem tudjuk, mit csináljunk vele.
Kedves Vantia!
Egy 7 hetes kutya még nagyon fiatal, bőven az alomban lenne még a helye. Még olyan kicsi, hogy egyedül nem képes életben maradni, ezért sír. Én beengedném a házba, és ahogy telnek a hetek, egyre többet tenném ki az udvarra. Eljön az idő, amikor egyedül is jól tudja majd magát érezni, és nem fog maguk után sírni.
Bánjanak úgy vele, mint egy kisbabával!
Sok sikert!
Nóra

2012. március 8. 23:40
Jucus22 írta:
5454.

Kedves Nora! Nehany napja arrol kerdeztem, hogy a 7 eves beagle kutyank vajon miert pisilhet be ujabban. Azota az orvos kizarta a fertozes vagy szervi betegseget, szeretnem kerdezni mit tudna javasolni nekunk, hogy tudnank javitani a helyzeten? Elore is koszonom, Jucus
Kedves Jucus!
Örülök, hogy a szervi problémákat kizárták!
Lehet, hogy valami miatt nem tud nyugodtan pihenni éjszaka?
Sajnos így, látatlanban szinte lehetetlen megmondani, hogy mi az ok. Szerintem jobb lenne, ha felkeresnének egy szakembert, aki megnézi a viszonyukat és a mindennapjaikat és úgy többet tudna mondani nálam!
Ha a neveléssel van összefüggésben a dolog, akkor egy Tükör módszerben jártas szem rá fog tudni mutatni, mi a gond.
Sok sikert!
Nóra

2012. március 8. 09:05
hajlakk írta:
5452.

Üdvözlöm! Egy hete hoztunk haza egy menhelyi kutyust, kb. 5 hónapos keverék. Van már egy három és fél éves kutyusunk. A picivel kapcsolatos a kérdésem: Hogyan tudjuk rászoktatni arra, hogy a dolgát a kertben, s nem az udvaron végezze el? Köszönöm a válaszát..
Kedves Hajlakk!
A kutyák általában nem végzik el a dolgukat ott, ahol laknak, ha kapnak rá más esélyt. Ha rendszeresen (naponta legalább háromszor, négyszer) átengedik oda, ahol elvégezheti a dolgát, elvileg magától rá kell, hogy szokjon arra, hogy azon a részen, ahol alszik, ne végezze el a dolgát. 
Sok sikert!
Nóra

2012. március 7. 17:59
rumlikutyus írta:
5446.

Kedves Nóra, a kérdésem a következő lenne: Van anyukámnak egy bichon bolognase kutyusa, Rumli. A múlt hétvégén mikor reggel ment üdvözölni anyukámékat, valami történt mert nagyot vísistva rohant el hozzám a szobámba.Anyukám szokásosan elkezdte vakargatni hátát ahogy felugrott a hasára.Valószínű hogy a körme beakadhatott a szörébe és meghúzta, mert utána többször is végignéztük és nem fájt semmilye sehol, szóval nem tudni mi válotta igazán ki ezt a reakciót.lényeg az,hogy azóta - már majd egy hete - megváltozott a viselkedése anyukám felé,azelőtt nagyon anyás volt és odament ha hívta,minden reggel költötte anyukámat úgy hogy a kis mancsával bökdöste. most csak akkor megy oda anyukámhoz ha éhes.Ha anya felveszi azt se tudja hogy szabaduljon tőle, nem megy oda reggelente, csak apukámhoz a napi rutin nyalogatásra..anyukámnak a kutyus a pótgyerek, mondhatni a mindene, és mostanra már ott tart, hogy odaadja a kutyát valakinek.mi történhetett, hogy lehet ezen változtatni?Segítségét köszönöm
Kedves Rumlikutyus!
A anyukája tudtán kívül megbüntette a kutyát. A kutyáknál ugyanis azt, amikor egy hirtelen, nagyon kellemetlen ingert adunk, büntetésként szoktuk használni, ők ugyanis képesek összekötni a nagyon kellemetlen ingert azzal, amit éppen abban a pillanatban csinálnak, és nem csinálják meg többet. Sajnos a kutyát olyan érzékenyen érintette a dolog, hogy most elkerüli az anyukáját. Ez visszafordítható, a lényeg, hogy az anyukája próbálja meg kioldani a kutyát abból az állapotból, amiben most van. Ha nagyon nem megy, én inkább elmennék egy kutyaterapeutához, mielőtt megválok a kutyától, főleg, ha gyerekemként szeretem azt... A budapesti Tükör iskolák szakemberei, Zsoldos Mariann, Kresák Ágnes és Óbert Mária gyakran találkoznak érzékeny kutyákkal, őket lenne érdemes felkeresni legalább egyszer.
Sok sikert!
Nóra

első ... 6 7 8 9 10  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)