A(z)

Nevelési szakértő

válaszol

Vámosi-Nagy Nóra

Nevelési szakértő
Nevelési szakértő
Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
 
 
ok

2012. április 12. 12:50
Sugee írta:
5507.

Kedves Nóra! Kutyusom, 3,5 éves, szuka, német boxer. Kb. 1,5 évvel ezelőtt barátságtalanná vált másokkal szemben. Egész pici kora óta, nem engedte, hogy idegenek hozzányúljanak, de nemrég egyik barátnőmet is megmorogta, mikor nyúlni próbált felé. A másik kutyákkal szemben ugyanilyen a viselkedése. Arra sem hajlandó, h megszagolja őket, egyből támad! Velünk, a családjával szemben, tündéri, szófogadó. Ám ha összetalálkozunk az utcán egy kutyával, kezelhetetlenné válik, pedig másik két (kistestű) kutyával nőtt fel. Mit tehetnék?

Kedves Sugee!

Mivel évek óta berögződött viselkedésről van szó, a terápiát tartom az egyetlen megoldásnak. Ez elsősorban Budapesten elérhető szolgáltatás, a Népszigeti, az Őrmezői és a Rákoscsabai Kutyasulikon is kitűnő szakemberek dolgoznak. A kutyasuli.hu oldalról elérhető a három honlap és ott a háznál képzés fül alatt megtalálja a terapeutáink elérhetőségét.

Minden jót!
Nóra


2012. április 10. 11:58
Shelby írta:
5502.

Kedves Nóra! Van egy 2 éves spicc és keverék fajtájú kutyám.A behívással vannak gondok ha megyünk el valahova és őt nem visszük magunkkal.Nem lehet behívni elszalad előlünk.Hogyan tanítsam meg neki,hogy ha szólok akkor be jöjjön?Kérem ha tud segítsen.Nem kölyök korától van nálunk.

Kedves Shelby!

A behívás a kutyánkkal való kapcsolatunk alfája és omegája, minden más problémánk, következetlenségünk tükröződik rajta, ezért nem tudok egy tuti választ adni, amitől működni fog. 
Alapszabály, hogy behívásnál soha nem megyünk a kutya után, elfelé mozogva kedvesen hívjuk.
Amíg nem tudják megoldani máshogy, inkább csak bekerített részen engedjék el! Ha továbbra is tanácstalanok és meg akarják oldani a problémát, vigyék el kutyaiskolába, ahol kutyaoktatók személyesen látják a kutya és az önök viselkedését és így hatékonyabban tudnak segíteni, mint én írásban!

Minden jót!
Nóra


2012. április 8. 18:21
Biosüti írta:
5498.

Bocsánat, azt elfelejtettem hozzátenni, hogy ő egy mentett kutya! Erkélyen tartották és keveset sétált. Szerencsére mentálisan épp kutyus maradt, de ezért reagál ennyire hevesen az utca inger gazdag környezetére.

Kedves Edina!

A mentett kutyák, különösen ilyen fiatal korban nagyon gyorsan képesek regenerálódni, a gazda feladata ilyenkor ugyanúgy az, hogy megtartsa a kereteket, amelyek között a kutya biztonságban érzi magát és kezelhetően viselkedik.

Minden jót!
Nóra


2012. április 8. 12:01
Mandelné Nóra írta:
5495.

Tisztelt Szakértő! Egy 4 hónapos fiú csivavánk van, aki már 90%-ban szoba tiszta volt! A kaki étkezés után lent az udvaron, (panel lakásban lakunk) akkor pisil is lent! Eddig a napközbeni pisi a kutya peluson volt, de egy hete minden hová oda pisil, csak a pelusra nem! Utána nagyon szégyenli magát szidás nélkül is! Nem tudom mit tehetnénk annak érdekében, hogy újra működjön a pelusra pisilés! Ebben kérném a tanácsát, melyet előre is köszönök! Üdvözlettel: Mandelné Nóra

Kedves Nóra!

Egy 4 hónapos kölyökkutya esetében még bőven belefér, ha nem működik pontosan a szobatisztaság, elvileg napokon, heteken belül stabilizálódnia kellene a dolognak. 
Egy dolog jutott eszembe, hogy esetleg beletettetek egy olyan feszültséget a kutyába a kutyapelenkával kapcsolatban, ami miatt elkerüli azt. A másik, ami lehet, hogy egy hazatérés után úgy leszidtátok egy pisi miatt, hogy azóta fél, és amikor hazajöttök annyira megijed, hogy bepisil, és utána ezért viselkedik úgy, mintha szégyelné magát. Ez azért lehet, mert nem értette, hogy a pisi miatt szidtátok le, hanem a hazaérkezésetekkel kötötte össze a büntetést.
Mindkét esetben nagyon sok pozitív megerősítésre lesz szükség a kioldáshoz.

Sok sikert!
Nóra


2012. április 7. 14:35
Biosüti írta:
5494.

Szia Nóra!! Abban szeretném a segítséged kérni, hogy hogyan szoktassam le frissen befogadott, kajla 8 hónapos, kan vizsla kutyunkat, arról, hogy sétálás közben ne reagáljon ilyen hevesen az emberekre, de főleg a kutyákra?! Jàrtam hozzátok kiképző tanfolyamra a Népszigetre 1000 éve, azóta nem volt kutyám, szóval nem gyakoroltam és igen kopott a tudásom. :) Viszont az alapvető dominancia "játékokat" lejátszottam, gyakoroljuk vele. Mindenre gyönyörűen reagál, pórázon sem húz már (csak ritkán). Viszont, ha kutyát lát vége a világnak. Próbáltam, hogy figyelmen kívül hagyom és sétálok tovább, de nem vállt be. Kicsit túlméretes a lelkem és elránt! Segítséged előre is nagyon köszönöm!! Edina

Kedves Edina!

Azt hiszem, nincs más lehetőséged, mint előbb észrevenni a kutyákat és hamarabb megfordulni a másik irányba, minthogy a kutya elrántana téged! Ezt a visszafordulós módszert sétáltatási pórázfegyelemnek hívjuk, a lényege az, hogy csak akkor haladtok az eltervezett irányba, ha a kutya melletted jön, tehát nem húzza a pórázt, nem előz meg téged.
A kutyád tele van energiával, így meg kell neki adnod a lehetőséget arra, hogy kiugrálja magát a többi kutyával. Ha nap mint nap lefárasztod, könnyebb lesz kezelned.
Ha voltál már nálunk akkor talán mondanom sem kell, hogy érdemes lenne elhoznod tanfolyamra:)

Minden jót!
Nóra


2012. április 4. 19:15
Bóca írta:
5492.

Kedves Nóra! Abban szeretnék öntől tanácsot kérni, hogy a kutyámtól most eléggé eltávolodtunk. Jutalomfalat nem érdekli, nem olyan bújós, távolságtartó, nem érdeklődő. Nem beteg, szóval ez most kizárva. Lehet falkavezéri gondok, de ilyen még sosem volt. Valami kötődés tréninget tudna ajánlani? 4 éves Golden retrieverről lenne szó. Nem találjuk meg a közös hangot, eltávolodtunk. Kérem segítsen!
Kedves Bóca!
A kötődési tréning lényege, hogy a kaján keresztül hívjuk fel magunkra a kutya figyelmét. Ami a kivitelezést illeti: 5 hétig a kutya csak kézből, csak munkára kaphat enni, ingergazdag környezetben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 5 hétre elteszi az etetőtálat a polcra, és az utcán, gyakorlás közben eteti a kutyát. Ha a kutya együttműködő, kap enni, ha nem, akkor nem. Ehhez persze fontos, hogy mástól ne kapjon enni, illetve a parkban se találjon elhagyott élelmet a földön. Amiatt nem kell aggódni, ha a kutya pár napig nem eszik eleget, ha elég éhes lesz, akkor akarni fogja a kaját, de ezt meg kell várni, ha ugyanis nem várja meg, hanem rátukmálja az ételt, épp az ellenkezőjét éri el, mint amit eredetileg szeretett volna. 
Mielőtt azonban belevág, én azt javaslom, hogy menjen el egy Tükör iskolára és ott is kérdezze meg, hogy erre van-e szükségük. Ha élőben látná Önöket egy szakember, többet, biztosabbat tudna mondani, mint én.
Minden jót!
Nóra

2012. április 3. 15:44
k.manna87 írta:
5490.

Szép napot. Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy az 1 éves német juhász kutyám nagyon fél az utcán. Ha kimegyünk az utcára annyira elkezd húzni (menekülni) hogy elég megtartani a pórázzal. Nem tudom hogy mit csináljak vele. Ha már lent vagyunk a réten minta kicserélték volta, tud rendesen menni az ember mellett. Kérem segítsen mert annyira sajnálom hogy megfújta magát a nyakörvvel- de közbe meg vinném sétálni mert szereti.
Kedves K.manna87!
Az alapján, amit leír, nekem nem egy félős kutya jelent meg a szemeim előtt, hanem egy olyan kutya, aki elhúzza a gazdáját a rétig: erre szoktuk azt mondani, hogy nem a gazda viszi sétálni a kutyát, hanem fordítva. Aztán a réten már tud rendesen viselkedni, mert ott van, ahol lenni akar, illetve valószínűleg az energiái egy részét már leadta, mire a rétre értek.
A sétáltatási pórázfegyelem sokat segítene Önöknek. Ez arról szól, hogy a kutya nem előzheti meg az Ön lábát, amikor pórázon megy, mert az annak a jele, hogy nem figyel Önre. Erre úgy lehet rávezetni a kutyát, hogy minden alkalommal, amikor leelőzi a lábunk vonalát, azonnal visszafordulunk. Ilyenkor nem kell sokat menni az ellenkező irányba, csak annyit, amíg érezzük, hogy lazává válik a póráz. Ekkor visszafordulhatunk az eredeti irányba. Ezt addig kell csinálni, amíg a kutya meg nem tanulja, hogy nem mehet előttünk, vagyis, amíg meg nem tanulja, hogy mindig figyeljen ránk.
Sok sikert!
Nóra

2012. április 1. 19:24
istvan.91 írta:
5487.

Kedves Nóra! Egy 1 éves, kan westie kutyám van, és sajnos nem tudom lefárasztani eléggé. Szinte minden nap napi kétszer sétálok / kocogok vele, körülbelül még fél órát tanítom klikkerrel, de egy óra (kutya iskola után 2-3) alvás után olyan, mintha semmi sem történt volna. Ha kint van valaki a családból az udvaron, akkor futkos körülötte, ugrál (nem az emberre, hanem előtte-mögötte), illetve a nagyon fiatalokat (~10 év körüli testvéreim) és időseket (~80 év körüli nagyszüleim) "löködi", próbálja felhívni a figyelmet magára. Ha rászólok, akkor abbahagyja, de nem vagyok mindig otthon. Voltak komoly dominancia-problémák, nagyon sok munka után elfogadott vezérnek, de a többi családtag nem figyel eléggé, és ő egyből kihasználja. A kutyának se jó, remegve várja, hogy újra foglalkozzon vele valaki. Le tudom valamivel úgy fárasztani, hogy csak nyugodtan sétálgasson/pihenjen? Válaszod köszönöm, István
Kedves István!
A problémájára két válasz létezik: az egyik, hogy az idő sok mindent meg fog oldani, a kutyája ugyanis nagyon fiatal, tele van energiával, ami évről évre csendesedni fog.
A másik viszont az, amire Ön is utal: a kutya a család fejére nőtt. A családtagjainak meg kell értenie, hogy a kutya soha nem fog megtanulni nyugodtan pihenni, ha ők soha nem küldik a helyére és követelik meg tőle, hogy maradjon ott addig, amíg valaki el nem hívja onnan. A kutyák a végtelenségig terhelhetőek (persze következményekkel), de azt ők nem tudják, hogy az rossz nekik. Az embernek kell lennie olyan bölcsnek, hogy elküldi a helyére akkor is, ha a kutya a feje tetején ugrál. Hozzon kisgyerekes példát a családjának: a kisgyerekek se tudják mindig, hogy mikor elég, a felnőtteknek kell elaltatni őket, különben annyira lefárasztják magukat, hogy már nem tudnak elaludni, csak sírni. 
Én tehát nem azt látom problémának, hogy a kutya nincs lefárasztva, hanem azt, hogy nincs megtanítva neki az, hogy a sétákon/klikkerezésen kívül pihennie kell.
Sok sikert!
Nóra

2012. március 31. 14:47
pancsi írta:
5484.

Kedves Nóra! Én egy 6 éves máltai selyem szuka kutyus gazdija vagyok és teljesen kétségbeestem az utóbbi 3-4 hónapban. Kutyám mindig is önfejű, hisztis kutya volt(nem szerette az állatorvost, kutyakozmetikust, félt autóutazások alatt). Az utóbbi hónapokban a kutyám teljesen megvadult, sokszor anyukám ha a odabújuk hozzá, simogatni kezdi, morog és néha odakap. Nem engedi a fürdetést, fésülést, azt sem hogy a szeme környékéről levágjuk a szőrt. Ha megpróbáljuk akkor morog és utána bosszúból a szoba közepére pisil. Utána órákig remeg és elbújik az ágy alá. Soha nem bántottuk, mindig játszottunk és foglalkoztunk vele amikor időnk engedte. A dolog odáig fajult, hogy most kozmetikushoz is félek elvinni, a stressz miatt. Gondolkoztam a kutyanyugtatón, de ez egyértelműen nem jelent hosszútávú megoldást. Van esetleg valami ötlete, magyarázat a kutya viselkedésére? Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Pancsi!
A kisméretű kutyáknál sajnos gyakran előfordulnak hasonló helyzetek, de azt tapasztaljuk, hogy amikor eljönnek a kutyaiskolánk törpe tanfolyamára, a tanfolyam végére elmúlnak az ilyen jellegű problémák. A jelentkezésnél jellezzék, hogy morgások, odakapások is előfordulnak, hogy mielőtt csoportba kerül a kutya, megnézhesse egy terápiás szakember! 
Sok sikert!
Nóra 

2012. március 31. 09:04
eve1 írta:
5482.

Kedves Nóra!8 hónapos kiskutyát ugatásról,hogy lehet leszoktatni?....minden zajt megugat..ha szól a telefon, a csengő,zajok a lépcsőházban vagy az elhaladó embereket...a gyerekek,a biciklik és a gyerekmotorok különösen irritálják...tehetetlennek érzem magam,mert ilyenkor semmilyen hívó szóra nem hallgat,nem lehet lecsendesíteni...köszönöm szépen a segítségét! Évi
Kedves Évi!
A kiskutyája mindentől fél, megijed, ezért ugat. Önnek ilyenkor az a feladata, hogy úgy tegyen, mintha semmi se történt volna. Ha reagál az ugatásra, tehát elkezdi nyugtatgatni, azzal csak megerősíti a cselekvést, a kutya azt fogja gondolni, hogy tényleg baj volt, hiszen Ön is megváltoztatta a viselkedését miatta.
Ön ilyenkor csak menjen tovább, hagyja figyelmen kívül az ugatást. Ha otthon történik mindez, és a kutya nem marad csendben egy két vakkantás után, szóljon rá, hogy elég volt. 
Az ilyen fokú érzékenyésgnek két oka lehet: vagy eleve egy ennyire érzékeny kutyát sikerült választania, vagy Önből sugárzik egy olyan fokú bizonytalanság, hogy a kutya nem érzi biztonságban magát, ha Önnel van, és ezért ijed meg mindentől. 
Azt javaslom, ha nem javul a helyzet a tanácsaimat követően, akkor forduljanak szakemberhez, amíg még fiatal a kutya!
Üdv:
Nóra

első 1 2 3 4 5  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)