A(z)

Nevelési szakértő

válaszol

Vámosi-Nagy Nóra

Nevelési szakértő
Nevelési szakértő
Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
 
 
ok

2012. május 7. 16:03
takeva írta:
5548.

Kedves Nóra! Van egy 10 hónapos kan kutyám. Nem szeretném, ha a kertben "jelölgetne". Elég,ha többször járunk kerten kívül sétálni, és persze próbálok figyelni rá, hogy ne próbálkozzon a jelöléssel? Más: még nem volt kan kutyusom, nem sokat tudok róluk. Van esetleg szakirodalom ahol többet megtudhatok? Annak is örülnék, ha saját tapasztalataidat megismerhetném a témával kapcsolatban. Válaszodat előre is köszönöm!

Kedves Takeva!

A szobatisztasághoz hasonlóan a kerttisztaság is lehetséges, de ahhoz annyit kell sétálni a kerti kutyával, mint egy lakásban tartottal, tehát lehetőséget kell neki adni arra, hogy kiürítse a hugyhólyagját a kerten kívül. Ez a kan kutyáknál jellemzően több időt vesz igénybe, mint a szukáknál, hiszen csak apránként ürítik ki a hólyagjukat. A kertet tehát tiszteletben fogja taertani, ha kezdettől fogva meg van neki adva, hogy napi háromszor kipisilje magát, de azt elkerülni, hogy a kerítésnél, amikor arra jön egy másik kutya, vizeléssel kommunikálja felé, hogy kinek a területe a kert, szinte lehetetlen kérés. A gyakorlatban tehát azt tartom elképzelhetőnek, hogy sétáltatás mellett a ház falát, a növényeket nem pisili le, de a kerítésnél valószínűleg elő fog fordulni jelölés.
Ami a kan kutyákkal való tapasztalataimat illeti, egyrészt nem sokban különböznek a szukáktól, tehát én inkáb arra buzdítanálak, hogy a kutyákat általában ismerd meg, másrészt mivel az utcán, a kutyafuttatókon több a problémás, verekedős kan, mint a szuka, ezért egy kan kutyával gyakrabban kerülhetsz nehéz helyzetbe. Várható egy nehezebb időszak, amikor a kutyád ivaréretté válik, illetve beérik a védőösztöne. Ahhoz, hogy minderre a lehető legjobban felkészülj azt javaslom, olvasgasd a könyveinket (Neked ugatok!, Klikk!), nézd a tv műsorunkat (Egyik kutya, másik nem!) és gyere el minél több szemináriumunkra, tanfolyamunkra.

Minden jót!
Nóra


2012. május 7. 09:18
Gy__ írta:
5546.

Kedves Nóra! Hatéves kínai kopasz lány kutyám van. Viselkedése kiegyensúlyozott, problémamentes. Kb. két évvel ezelőtt kezdődött a következő dolog: pisilés előtt időnként a szájába vesz valamit, ami éppen kéznél (szájnál) van: fadarab, földgöröngy, papírdarabka, kavics, falevél, bármi megfelel, és úgy pisil, hogy ezt a szájában tartja. Utána pedig azonnal leteszi. Nem csinálja minden alkalommal, mondjuk tíz esetből négyszer. Ez semmi problémát nem okoz, pusztán kíváncsi lennék, miért csinálja. Válaszát előre is köszönöm: Balázs Gyöngyvér

Kedves Gyöngyvér!

Valami oknál fogva a kutyájának biztonságérzetet ad, ha valami van a szájában. A kutyák veleszületett ösztöne a birtoklási ösztön, ami a vadászösztön egyik megnyilvánulási formája. Játsszon vele húzódszkodósat, hogy kielégítse a kutyája ebbéli igényeit.

Minden jót!
Nóra


2012. május 5. 17:20
KissTundi írta:
5543.

Kedves Nóra! Nemrég kaptunk egy nagyon okos, tréningezett, 4 éves, nyugodt, de játékos németjuhász kutyust. A gond csak az, hogy eddig a házban tartottunk egy fél éves cicát is, aki most jelenleg terhes is. A cica nagyon fél a kutyától, ha meglátja őt, és éppen a kezünkben van, akkor karmol, fúj, harap. A kutya inkább csak nézegeti, de ha meglátja a cicát az udvaron elkezdi kergetni. A cica már nem mer az udvaron közlekedni. Van-e valami olyan tipp, ami segíthet közelebb hozni őket ? Próbáltuk őket ismertetni, de a cica idegesen fújva elrohan. Még se a kutyának, se a macskának nem volt dolga másik állattal. Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözlettel, Tündi

Kedves Tündi!

Azt javaslom, ne erőltessétek a találkozást, tehát ne akarjátok, hogy mindenképp találkozzanak egymással. Egyrészt hagyjátok, hogy a maguk ütemében szokják egymást, másrészt a kutyát állítsátok le, ha nagyon kergeti a macskát. Annyira engedjétek csak a kurtyát a macska után menni, amiből a macska megérti, hogy a kutya nem akarja bántani. De amint túl sok kezd lenni a macska számára a szituáció, azonnal szóljatok rá a kutyára és jutalmazzátok azért, ha békén hagyja a cicát. Biztos, hogy hónapokig tartó folyamat lesz, mire megszokják egymást, ha egyáltalán így lesz. A macska nem biztos, hogy fel fog engedni, a kutya viszont lehet, hogy hozzá fog szokni a macskához és nem fogja kergetni, főleg, ha mindig leállítjátok. Ne a barátságuk legyen a célotok, hanem az, hogy a cicát ne frusztrálja a kutya állandóan. A macska terhessége biztos, hogy nem javít a helyzeten.

Minden jót!
Nóra


2012. május 2. 21:03
szilagyi írta:
5537.

Kedves Nóra, A hétvégén családommal meglátogattuk a nővéremet akinek a kutyaiskolában nevelt kutyusa játék közben a gyermek felé mart. Erről akaratlanul videofelvétel is készült, megtekintheti itt: http://www.youtube.com/watch?v=p9w4ucqtF-A Ezt követően komolyan aggódni kezdtem, hogy ez a kutya bármikor megharaphatja a gyermekeket. Ez konfliktust is szült köztem és a nővérem között hiszen így nem tudom jó szívvel odavinni/otthagyni a gyermekeket. Továbbá azt gondolom - és kérem ezt is szíveskedjen véleményezni -, hogy ha egy kutya természeténél fogva "agresszív" akkor azt komoly fegyelmezéssel/kontrollal lehet csak kordában tartani és nem lehet magára hagyni "idegennel". Érdekes, hogy a nagymamám kutyája - idősebb, magasabb, nem fajtiszta és mem járt kutyaiskolába - sem a gazdái közelében, sem pedig az étele mellett állva nem morgott a lányomra. Mit kezdjünk a helyzettel? Vegyek szájkosarat a kutyára? Vagy hagyjam nyugodtan játszani a gyermekemet, mert ez csak egyedi eset volt?Köszönöm
Kedves Szilágyi!

Nem domináns agresszió történt, hanem védelmi, félénkségből jövő odacsípés volt. A kettő között az a különbség, hogy a gyerekek ezzel a kutyával maximálisan biztonságban vannak abban az esetben, ha nem rohannak a kutya felé úgy, ahogy a kislánya teszi azt a videón. A kutyán látszik, hogy rossz neki, behúzza fülét-farkát, menekül, és egyszer már odakapott figyelmeztetésképpen. Mivel a kislány ennek ellenére (persze, hiszen nem ismeri a kutya kommunikációját) tovább közelített felé, odacsípett. A kutyának nem az volt a szándéka, hogy bántsa a gyereket, hanem az, hogy leállítsa. A border colliek-nál gyakori a csípkelődés, de ártalmatlan. A lényeg, hogy a gyerekek ne menjenek felé, és tanulják meg olvasni a csípés előtti jeleket. 
Remélem, megnyugtató és kimerítő a válaszom, ha nem, kérdezzen nyugodtan!

Minden jót!
Nóra

2012. április 30. 19:46
Reni100 írta:
5531.

Szia Dóra, Azt szeretném Tőled megkérdezni melyek azok az ételek amiket Tilos a kutyusnak adni. A csokiból indulok ki, arról tudom hogy nagyon veszélyes, hallottam hogy a csirkecsont sem tesz jót, viszont szeretném ha a kutyus kaphatna abból is amit mi eszünk hogy ne mindig csak kutyaeledelt egyen, de sokat gondolkodom ehet e pl zöldségeket, babot, borsót, ilyesmit. Köszönöm előre is a választ! Reni

Kedves Reni!

Ez elsősorban állatorvosi kérdés. Én nem adok a kutyáimnak édességet, se csokit, se cukros dolgokat. A csokit nem tudják megemészteni, egy kistestű kutya akár meg is halhat tőle. A csirkecsont veszélyes mert szilánkosra törik, és átszúrhatja a belüket. A hagymáról azt hallottam, hogy megnőhet tőle a lépük. Én alapvetően minden mást szoktam adni a kutyáimnak, nagyon fűszeres, csípős dolgok kivételével. A széklete elárulja, hogy meg tudja-e emészteni az adott dolgot, vagy sem.
Teljeskörű információkért fordulj az állatorvosotokhoz!

Minden jót!
Nóra


2012. április 27. 19:39
bognarca írta:
5529.

Kedves Nóra egy 7 hónapos sharpei kutyám van.egy udvarban 2 13 hónapos pulival.a pulik rendszeresen rátámadnak a sharpeire mert az túl jámbor.pedig már nagyobb mint azok.egyszerre támadják az meg csak próbál menekülni.szóval mit tehetek hogy megvédje magát,nem járt iskolában de szófogadó nyugodt kutya.. köszönettel bognarca

Kedves Bognarca!

Első körben nem a kutyának kéne megvédenie magát, hanem Önnek! Az ehhez szükséges kutyakommunikációs eszközöket kutyaiskolában tudja elsajátítani, ahova a két puli egyikével járhatna, ha a sharpei jól nevelt, kezelhető kutya. A probléma amúgy sem vele, hanem a két pulival van. Ha egy tanfolyam túl nagy vállalásnak tűnik, kérje terapeutánk segítségét, a kutyasuli.hu oldalon keresztül eljut a budapesti tükör iskolák honlapjaira és ott a háznál képzés fülben megtalálja a terapeutáink elérhetőségét.

Sok sikert!
Nóra


2012. április 20. 22:17
Berzeske írta:
5520.

Folytatás: ha hazajövök semmi baja. Persze nem bújik oda annyit, inkább csak lefekszik a lábamhoz, meg játszunk. Csodás, nyugodt, szófogadó, kedves személyiség, mit tegyek, hogy nyugodtan legyen itthon. 160 nmen el tudnak különülni teljesen, tényleg van tere saját kiságya, játékhegyek ami csak az övé. Türelmes vagyok vele, csak nem tudom, hogy mit tegyek. Amúgy sicu a fajtája. Köszönöm!
kérdés másik része.

2012. április 20. 22:11
Berzeske írta:
5519.

Kedves Nóra! Kérem adjon tanácsot! Befogadtam egy talált kutyust, aki állítólag hónapokat csövezett egy lakótelepen. Az állatorvos szerint 1-2 éves lehet, biztosan szült már a cicijei alapján. Van egy 10 éves yorki fiúm aki simán befogadta az új jövevényt, aki akkor a tüzelés utolsó napjaiban járt. Az a problémám, hogy mostanában ha nem alszok otthon vele, mert a páromnál alszom, de a családom velük van, akkor bepisil éjszaka, nincs semmilyen elváltozása, betegsége, teljesen kipisili magát lefekvés előtt és csak akkor csinálja, ha nem alszom otthon. Szerencsére nagyon sok időt tudunk tölteni a kutyákkal napközben is. 3 hónapja van lassan nálunk és kb 1 hónapja csinálja. Mostanában minden este mikor elmegyek megbeszélem vele, hogy ne pisiljen be nagyon szeretem reggel jövök haza és akkor nem mindig pisil be. Ha nem vagyok otthon levert mintha beteg lenne és egész nap az ajtóban ül és vár. Pedig a családom is nagyon szereti. Egyszerűen nem lehetek vele minden nap 24 órán keresztül.

Kedves Bezeske!

Valószínűleg a befogadás óta nagyon magára cuppantotta a kutyát, túl kicsi a távolság kettejük között, a kutya nem érzi magát biztonságban Ön nélkül. 
Amikor otthon van, a kutya ne legyen folyamatosan az Ön közvetlen közelében, legyen minél többet a helyén. Amikor Ön elmegy, illetve hazatér ne örüljön a kutyának, tegyen úgy, mintha semmi nem történt volna!
Ezenkívül gyakorolja vele azt, hogy kimegy és visszajön a lakásba. Ha a kutya nyugodt maradt, dicsérje meg. Ha izgatott, ne vegyen róla tudomást, amíg meg nem nyugszik. Ha már nyugodtan kibírja a ki-bemeneteket, elkezdheti növelni az időt, amit a lakáson kívül tölt.
Ha nagyon nem boldogul a dologgal, hozza el kutyaiskolába!

Sok sikert!
Nóra


2012. április 18. 12:08
anorak írta:
5513.

Az alábbi dologban kérném a segítségüket: menhelyről elhozott kb 3-4 éves németjuhász keverék kutyánk pánikrohamot kap ha dörög, villámlik, vagy bármilyen lövés szerű zajt hall a távolból. Érdekes módon az nem zavarja, ha mellette fúrunk, flexelünk, csak azok a zajok, amik nem tudja, honnan jönnek. Az egyébként végtelenül nyugodt és kiegyensúlyozottnak tűnő kutyánk, ilyenkor menekülő üzemmódba kapcsol és úgy tűnik, nincs, ami megállítja, hogy kijusson a kertből és a hanggal ellentétes irányba meneküljön. A nálunk töltött egy éve alatt eddig csak egyszer fordult elő ilyen eset, a szilveszteri petárdázások idején, de a pár héttel ezelőtti vihar óra, napi szinten hall valamit, ami kiválltja ezt a viselkedést. Mit tehetünk, hogy rájöjjön, hogy ilyenkor nincs veszélyben az élete?

Kedves Anorak!

A lövésérzékenység egy veleszületett érzékenység, amin valamennyit klikkerezéssel lehet javítani, de alapvetően mindig elővigyázatosnak kell lennünk egy ilyen kutyával, mert bármikor megijedhet valamitől. A vihar óta fennálló félelem szerintem enyhülni fog, de fontos, hogy Önök ne erősítsék meg azt, hogy valóban veszély van. A kutya biztonságára ügyelve tegyenek úgy, mintha semmi nem történne. A kutya a szeme sarkából mindig figyeli a gazdáit, és leolvassa róluk, hogy baj van-e. Ha nyugtatgatják, azzal azt erősítik meg, hogy van félni valója.

Minden jót!
Nóra


2012. április 17. 20:43
Szunyi írta:
5512.

Kedves Nóra! Egy hónapja, befogadtunk egy kóbor, egy éves kan vizsla-labrador kutyust. A gond, hogy van még egy keverék testvérpár (farkas-szerű és husky-szerű) szuka kutyám. Igen ellenségesek az új jövevénnyel szemben, amit azzal próbálok enyhíteni, hogy naponta elviszem dolgozni magammal Negrót és csak délután találkoznak, továbbá, hogy bent alszik a lakásban. Igyekeztünk gazdát találni, de nem sikerült, így e pillanatban őt is a sajátunknak tekintjük. Nehéz döntést hozván, Negrót ivartalanítottuk. A három kutya kapcsolata sokat javult, de úgy tűnik, hogy az erősebb kutyám minden áron dűlőre akarja vinni a dominancia kérdését. Őrületes üldözésnek látszó futásokat rendeznek, aminek nem megadás vagy játék a vége, hanem csak közömbösnek látszó lefekvés, megállás, szagolgatás néhány másodpercre, majd újra. Az üldözésbe a másik szuka is bekapcsolódik. Attól tartok, hogy durva vége lesz a dolognak, pláne, hogy Negrónak nincs, vastag védelmet nyújtó szőre. Mit tegyünk? Üdv, Ferenc

Kedves Ferenc!

Az alapprobléma az, hogy a kutyák nem fogadják el Önt vezérként. Ha így lenne, Ön rövidre tudná zárni ezt a dominanciaharcot. Jelenleg két döntési lehetősége van: vagy ráhagyja a kutyákra a dolog rendezését, vagy belefekteti az energiát abba, hogy megtanulja lekommunikálni kutyanyelven, hogy mik az együttélésük szabályai. Ezt elsősorban egy Tükör kutyaiskolán tudná megtanulni. Az is lehetséges, hogy egy terápiás szakembert kihívnak Önökhöz, hogy megnézze a falkájukat. A terápiás szakemberek elérhetőségét megtalálja a kutyasuli.hu oldalról elérhető budapesti kutyaiskolák háznál képzés fülén.

Sok sikert!
Nóra


első 1 2 3 4 5  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)