A(z)

Nevelési szakértő

válaszol

Vámosi-Nagy Nóra

Nevelési szakértő
Nevelési szakértő
Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
 
 
ok

2012. június 12. 21:41
Julianna írta:
5612.

Kedves Nóra!AMSTEFF kutyusunk 1 éves és KIBÍRHATATLAN.Nagy udvarunk van,jól tartjuk és őcsak rágrágrág és ugrál,nem hallgat ránk.rENDÜLETLENÜL RÁNK UGRIK,70 éves anyura is,makacs.Semmit nem tűr meg,az udvaron nem lehet műanyag szék sem,nem beszélve virágokról.Ha kinn ülünk ránk ugrik,rágja a lábunk,erőszakosan a cipőnket.A labdát nem adja ide,szétrágja.Egyszerűen nem lehet vele élni.Nagyon el vagyunk keseredve,még simogatni sem lehet,mert rágja a kezünket.Elrágta a garázsajtót,mindenféle kaput,a kennelét.A autóval nem lehet beállni az udvarra,rágja a kereket,felugrik az autóra....Azt hittük,majd ha 1 ves lesz(volt 1 hóhapja)Mit tegyünk vele?Kedvenc szórakozása egy régi autógumi,abba belebújik,fut vele,rágja.....A gyümülcsfáinkat tönkra tette,a3méteres almafáról letépte a zöld almákat,leveleit,felugrik rá és tépi,nyúzza....no és a többit is. Már ott tartunk,hogy elajándékozzuk,de sajnáljuk is ....hátha megjön az esze....de nem úgy tűnik. Mit tanácsol?köszönöm egy elkeseredett gazdi
Kedves Julianna!

Az Amstaff egyike a legtöbb energiával és legnagyobb ösztönökkel rendelkező kutyafajtáknak. Nem neki kell, hogy benőjjön a feje lágya, hanem a gazdáknak kell olyan életet biztosítani neki, amiben le tudja vezeti az energiáit. A kutyával ugyanis nincsen semmi gond, csak azzal, hogy Önök azt várják tőle, egyedül váljon jó kutyává és kezelhetővé. Ehhez Önökre van szüksége! Menjenek el vele egy Tükör kutyaiskolába, ahol megértik a viselkedését és szakemberektől kapnak segítséget abban, hogy irányításuk alá tudják venni a kutyát.

Sok sikert!
Nóra

2012. június 10. 19:16
Krausz Ibolya írta:
5608.

Helló, születésekor találtunk egy kis kutyust, fiú, most 1o hónapos.NAgyon szeretjük. 1 hónapja sterilizáltattuk. Más "tortúrában" nem volt része (azon kívül, hogy anya nélkül nőtt fel), mégis nagyon ijedős, kisebb kutyusoktól is fél, megtorpan, elugrik, nem jön tovább az utcán, ha hall valamit. Itthon a porszívótól fél, de ez nem zavar. Szeretném, ha kicsit bátrabb lenne, kutyusoktól nem félne, nem szoktuk erőltetni, se veszekedni, ezért nem értem a viselkedését. Érdekes, hogy jobban tart a fajtiszta, mint a kóbor kutyusoktól. Hogyan lehetne kicsi magabiztosságot adni neki? köszönöm
Kedves Krausz Ibolya!

Ha egy kutya az alomtársai nélkül nő fel, illetve ingerszegény környezetben, tehát más kutyák nélkül tölti az első hónapjait, akkor olyan hátránnyal indul, ami nagyon nehezen behozható. Az, hogy egy kutya magabiztosabbá váljon hosszú folyamat, és elkerülhetetlen, hogy a gazda egyre tudatosabb gazdává váljon. Ebben az segít, ha elmegy egy Tükör kutyaiskolába, ahol a gazda sokat tanul, a kutya pedig szocializálódik a többi kutyával.

Ezenkívül a Népszigeti Kutyasuli kutyakommunikációs szemináriumát tudom javasolni, ami augusztusban kerül megrendezésre.

Minden jót!
Nóra


2012. június 10. 15:18
kovacsani írta:
5606.

Tisztelt Nóra! Ön milyen módszert ajánl a kutya fegyelmezésére? Milyen hangot vagy szavakat használjak ilyenkor,hogy a kutya megértse,hogy hagyjon fel a nem kívánatos cselekvésével? Célszerű az érintést alkalmazni? Pl. megakarom tiltani a kutyának,hogy be jöjjön a hálószobába Előre is köszönöm a tanácsot.
Kedves Kovacsani!
Akkor kezdje el a tiltást, amikor a kutya éppen átlépi a küszöböt. Feszítse meg az egész testét, és maximum egy hangos kiáltással, vagy a kifelé, takarodj szavakkal induljon meg a kutya felé. Abban a pillanatban, hogy a kutya átlépte a küszöböt kifelé, hagyja abba, és ha a kutya ott maradt, dicsérje meg. Ezután menjen ki, jöjjön vissza, és ha a kutya nem követi, akkor dicsérje meg.
Írásban ennyiben tudok segíteni.

Minden jót!
Nóra

2012. június 8. 20:59
bundas86 írta:
5602.

Kedves Nóra! Egy hete három pulikutyánkat feltételezésünk szerint megmérgezték. A legidősebbnek semmi baja, a kicsik közül a kan elpusztult a nőstény beteg volt (hányás, láz, étvágytalanság..).A problémánk, hogy azóta nem eszik, csak iszik. Ha elmegyünk dolgozni bebújik a házunknál lévő búzatáblába, nem bújik elő még haza nem érünk. Nem hajlandó bemenni a karámjába, a saját táljából nem is iszik, csak a nagyobb kutyáéból (ő más részén van az udvarnak). Ha meg akarjuk simogatni elfogadja, de ha ételt próbálunk neki adni elbújik a nagyobb kutya házába , vagy a kerti asztal alá és nem jön hozzánk, ha hívjuk. Mit tehetnénk, hogy újra egyen, elfogadja tőlünk az ételt? Már mindenféle eledelt megpróbáltunk, beleszagol és otthagyja. Miért fél tőlünk is? Félek, hogy meddig bírja. Feltételezem füveket ehet a búzában. Gyenge és egész nap fekszik, hol itt hol ott az udvarban (kivéve az ő helyét). Az állatorvos azt mondta nem tud rajta segíteni. Válaszát előre is Köszönjük!

Kedves Bundas86!

Ha a helyi állatorvos nem segít, vigyék el egy kórházba, vagy nagyobb állatorvosi rendelőbe. Nem tudom megmondani, hogy mi a baja a kicsinek, meg kellene vizsgáltatni egy olyan állatorvossal, aki nem adja fel, hanem utána jár a dolgoknak.
Próbálkozzanak májjal, különféle húsokkal, esetleg gyümölcsökkel, joghurttal, sajttal. Bármivel. Valószínűleg hamarabb fog enni, minthogy éhen halna, de biztos, ami biztos, állatorvoshoz kéne vinni. Ha egy hete nem eszik, lehet, hogy a gyengesége miatt nem eszik, vagy a mérgezés hagyott hátra valami gondot a beleiben. Ha kapna infúziót, valószínűleg életre kapna. A lényeg tehát, hogy juttassák el egy lelkiismeretes, tapasztalt állatorvoshoz!

Minden jót!
Nóra

2012. június 5. 12:13
Mione írta:
5598.

Kedves Nóra! Macskám már 12 éves, de még sehol nem kaptam magyarázatot bizonyos viselkedésére. Általánosságok róla: angóra keverék, kölyök kora óta van nálunk, kedve szerint kinti-benti macska, ágyban alszik, sosem volt túl bújós, de nem is „nyazsgáltuk” soha, ha jött, megsimogattuk, felvettük, ha odébbment/lekéredzkedett hagytuk, túlzás nélkül arany élete van. Egyébként normális macska, bár „karmolós” de sosem ok nélkül .Néha viszont előfordul, hogy mikor simogatjuk, ő pedig dörgölőzik , még dorombolás közben, gyakorlatilag átmenet nélkül ráugrik az alkarunkra, mellső mancsait, fogait belénk mélyeszti, alsó mancsaival rúg és ebbe a pozícióba „befeszül” úgy kell lehámozni. Ahogy öregszik egyre csökken a „támadások” intenzitása és gyakorisága, (mostanra kb. évi 5x)és tartóssága és persze mi is gyakrabban észrevesszük az előjeleket. (Pupilla tágulása, hevesedő dörgölőzés) de engem annyira érdekel mi válthatja ezt ki. (Ilyenkor a fenekére csapunk és kitesszük.) Miért lehet ez? Köszönöm!

Kedves Mione!

A macskákra jellemző ez a viselkedés, közülük sokan reagálnak így, ha elegük van a simogatásból. Az ok talán az, hogy a macskák elég öntörvényűek.

Minden jót!
Nóra


2012. június 1. 11:53
danzel21 írta:
5588.

Jó napot! KB.1 hete kaptunk ajándékba egy 10 hónapos cocker spánielt.Az a problémám hogy nem akarja megenni a kutyatápot még a házikosztot sem.Próbáltam hogy nem adok neki enni egy napig hátha megeszi a tápot ,de így sem kellett neki.Összekevertem a tápot húslevessel más házikosztal akkor sem fogadta el.A csontot húst meg a kutyakonzervet eszi csak ,de az egy idő után nagyon sokba kerülne. HOgyan tudnám rávenni hogy egye meg?Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Danzel21!

Lassan, fokozatosan növelve a táp arányát, keverje bele a beáztatott tápot a kutyakonzervbe. Pár hét alatt hozzá fog szokni a táphoz a kutya. Eleinte áztassa puhára (meleg vízben hamarabb puhul), majd egyre kevésbé kell majd beáztatnia. 

Minden jót!
Nóra

2012. május 29. 16:14
Gábor123 írta:
5581.

Kedves Nóra!Van egy 7hónapos Amstaffom általában kiegyensúlyozott barátságos, de amikor ételes tálját megkapja elborult agresszióba kezd morgás fenyegető száj ráncolás és támad ha megközelíti bárki akár ha méterekkel halad el mellette valaki felé támadásra is volt példa!próbáltam már tállal a kezembe etetni de már akkor a tálat is megtámadja,probáltam becsukva ketrec előtt ott lenni vele míg eszik de akkor is morog tovább és fenyegetőzik!pedig egész kicsinek is tanítgattam h tálat elvehetem tőle h mindig üljön és várjon míg meg nem kapja vagy h bele nyúlási jogom van a tálba de egyszer csak elő jött ez a viselkedés!ebben szeretnék tanácsot kérni h van e valami praktika vagy módszer ami beválhat??nagyon nem szeretném h rosszabbodjon a dolog és valaki megsérülne!Szüleim választották nekem a kutyát és a tenyésztő állítása szerint sose volt deviáns viselkedése a szüleinek!Válaszát előre is köszönöm!!!!
Kedves Gábor123!

Azonnal forduljon szakemberhez! A Tükör iskolákon általában is nagyon jó és a témához értő szakemberek dolgoznak, a budapesti iskolákon pedig vannak Tükör terápiás szakemberek, akik az agresszív, illetve félős kutyák gyógyításával foglalkoznak. Ha a kutyája 7 hónaposan ezt csinálja, az csak rosszabb lesz, ha nem kap segítséget! A probléma megoldható, tehát nem kell megválni a kutyától, de menjen el egy kutyaiskolába! Ráadásul ez esetben különösen fontos, hogy Tükör iskolába menjen, mert az ilyen eseteket sokszor rosszul kezelik más kutyaiskolákon.

Sok sikert!
Nóra

2012. május 28. 09:09
Nadia07 írta:
5578.

Kedves Nóra! Tegnap vettem észre, hogy a 4 éves szuka kutyánk a tavaly nyáron született szuka testvérére ráugrott és úgy csinált, mintha kan kutya lenne. Én értem, hogy tüzel, de ez normális dolog? A kicsinek ezzel okoz valami fájdalmat? Lehet valamit tenni ellene? Előre is köszönöm a választ.
Kedves Nadia07!

A hágó mozdulatok általában dominancia jelzések, nem pedig közösülési szándék jelzései.
Ez esetben nem tudom, hogy a nem tüzelő szuka kutyában milyen ösztönöket indít el egy másik szuka kutya, a kérdése előtt azt válaszoltam volna, hogy semmilyet. Mivel Önöknél előfordult, én megkérdezném az állatorvost vagy a tenyésztőt, nekik több tapasztalatuk van ebben a témában.

Minden jót!
Nóra

2012. május 21. 20:20
Sugi00 írta:
5571.

Kedves Nóra! Régebben már írtam, hogy a kutyusom ugat és kaparja az ajtót amikor elmegyek .. és pisi is társult a dologhoz ... :( Ön azt írta fél a kutyus .. teljesen igaza van.. közben rájöttem mitől fél és mióta csinálja ezt. Most már csak az a kérdés mivel tudom megnyugtatni. A szomszéd fürdőszobájából hangos kopogó cső hang jött át pár hétig … ez már elmúlt, de a kutyusom most már mindentől fél aminek egy kicsit is ahhoz hasonlító hangja van … Valamikor reggel már arra ébredek, hogy a fejemnél ül és nagyon liheg és remeg …  Mit csináljak, hogy ezt megoldjam …? Sajnos muszáj egyedül hagynom, mert dolgozom . Köszönöm válaszát!
Kedves Sugi00!

Ez már több mint egy sima szeparációs stressz, én azt javaslom, kérjen személyes segítséget! Ha a kutya csak akkor félne, amikor egyedül van, tudnék tanácsot adni, de így azt tudom mondani, hogy hívja fel a legközelebb eső Tükör iskolát, mert a kapcsolatukban egy, a szeparációs stressznél bonyolultabb probléma lehet.

Sok sikert!
Nóra

2012. május 19. 15:58
stefano írta:
5567.

Illetve még megkérdezném azt is ,hogy Ön szerint önzőség volt-e tőlünk az,hogy kiszakítottuk őt a megszokott környzetéből(kertes ház) és elhoztuk ebbe a kis szobába.A szìvünk szakad meg,amikor indulunk dolgozni és sìrdogál utánunk:(De amikor végzünk és vele vagyunk,olyankor boldog,a sétákat -ha mindketten ott vagyunk- élvezi,eszik is rendesen...Igazság szerint otthon jóval kevesebbet vittük sétálni,sokat lustálkodott.A mozgásigényét most sokkal jobban kielégìtjük...Elég lehet ez ,és a gazdik közelsége a kutyus boldogságához?Válaszára várva: István
Kedves István!

A kutya boldogsága egy elég tág fogalom. Az Önök kutyája akkor lenne boldog, ha lehetséges lenne a számára, hogy mind a kettejük olyan fokú biztonságot adjon a számára, hogy bárhol jól érezze magát. Az, hogy sír Önök után szintén annak a jele, hogy nem egy kiegyensúlyozott kutyus, hanem vannak bizonytalanságai, félelmei, amelyek a mindennapokban előjönnek.
Ha ezek nem lennének, sokkal közelebb lenne a boldogsághoz, de egy kutya boldogsága az olyan mértékben növelhető, hogy csak a csillagos ég szab határt neki.

Minden jót!
Nóra

első 1 2 3 4 5  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)