A(z)

Nevelési szakértő

válaszol

Vámosi-Nagy Nóra

Nevelési szakértő
Nevelési szakértő
Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
 
 
ok

2010. április 19. 06:03
Anonymus írta:
1714.

Kedves Nóra!Van egy 12 hetes kan németjuhász kutyusunk.A kerti játszás során mindig egy idő után elkapja a lábszárunkat,főként a 6 éves fiamét,ami gyakran fájdalmat is okoz a fiamnak.Hogyan kellene a kisfiamnak viselkednie vele,hogy erről leszokjon?Ha erélyesen rászólunk,akkor erősebben csinálja.Többnyire ilsenkor ott hagyuk őt,és bejövünk a lakásba.Mi lenne a helyes módszer?Bántani nem akarjuk,de nem szeretnénk hogy rossz szokás rögződjön egész életére.Köszönettel:negró
Kedves Negró!
Egy 12 hetes kutya még nagyon kicsi, és tündibündi, tudom. :) De önök egy kan német juhászt vettek, aki nagyon hamar 40-50 kg lesz, így már most következetesen kell neveljék, mert most még könnyebb feladat erről leszoktatni.
Miért csinálj ezt a kutya vajon? Nyilván játszik, tele van energiával, a mozgó lábak remek zsákmány, az esetlegesen sikoltozó emberek pedig biztos jól érzik magukat közben - gondolhatja a kutya.
Az, hogy ott hagyják, alapvetően jó megoldás, de egy temperamentumosabb kutyánál kevés. Egy ilyen pici kutyára még nem kell mindenért rászólni, de ezért igen, ezt egyértelműen tiltani kell. A kiskutyák a játék során tanulják az életet, hogy mit szabad és mit nem, hogy mekkora az erejük, mi hogyan működik.
Javaslatom: vegyenek a kutyának valamilyen rongyszerű játékot, vagy áldozzanak fel egy törölközőt, amit lehet harapdálni, kergetni, amivel tudnak közösen játszani (a teljes fogváltásig óvatosan húzzák csak a rongyot). A nadrág viszont tabu! Ha a kutya a nadrág után kap, ez hangos és karakteres "nem" kíséretében fogják meg a kutya nyakbőrét vagy pofáját és tolják arrébb. Ha a kutya erre erőszakosan reagál, nagyon fontos, hogy ne engedjék el, mert ezzel azt erősítenék meg, hogy ha ellenkezik, akkor szabadul, tehát ezt kell tenni. Ha ellenkezik, akkor addig kell fogva tartani, amíg le nem nyugszik és csak akkor szabad elengedni. Ez egyáltalán nem durva dolog, az alomban az anyakutya is hasonlóan rendezné le, csak még keményebben. A tűhegyes fogakkal teli pofát úgy lehet sérülésmentesen megfogni, hogy felülről fogják meg a pofát úgy, hogy a kutya bőrét is benyomják, így nem tudja megrágni az ember kezét.
Fontos, hogy ezt felnőtt csinálja, ne a gyerek, de a rászólás jöhet tőle is.
A későbbiekben is érdemes figyelni minden játékformánál,hogy a kutya hol akarná átvenni az irányítást és ezt csak akkor szabad hagyni, ha ezzel nem sérül a családfő tekintélye.
Olvasnivalónak ajánlom Korom Gábor: Neked ugatok c. könyvét, illetve a Kutya Szövetség májusi számában lesz egy cikk a kutyával való játékról.
Sok sikert!
Nóra2010. április 19. 06:02
Anonymus írta:
1713.

Tisztelt Szakértő! Van egy 2 éves beagle kan kutyám. Átjárt hozzánk egy másik beagle-s gazdi, akinek nősténye volt. Az a kutya kicsit vad, hajlamos megtámadni más kutyákat, de az enyémmel csak játszott. Viszont mióta összejártunk kutyázni, azóta az én kutyám is ezt a viselkedést mutatja. Látta, amint a másik kutya séta közben nekiront a kerítés mögötti kutyának, és azóta ő is ezt teszi. Mit tehetek ez ellen? Jó a kapcsolatom a kutyával, ha rászólok, abba is hagyja az ugatást, de én azt szeretném, ha újra úgy tudnánk sétálni, ahogy régebben. Tudom, hogy a beagle makacs fajta, de nekem sikerült elérnem, hogy hallgasson rám. Egyedül ezzel van problémám.A másik kutyással már nem sétálok, csak játszani viszem a kutyát hozzá.Mit tanácsol, mit tegyek?Hogyan tudom leszoktatni erről a kutyát?Arra is gondoltam, hogy a kutya érzi rajtam a feszültséget, mert ha látom, hogy kutyás ház felé közeledünk, elég ideges leszek.Ez is közrejátszhat a dologban? Előre is köszönöm! Éva
Kedves Éva! A kutyák valóban hajlamosak egymástól eltanulni dolgokat, főleg a rossz dolgokat sajnos. A kérdésből nem derül ki, hogy a kutya az acsarkodáskor pórázon van-e, vagy sem. A feszes póráz feszültséget kelt a kutyában, így mindenképp ajánlatos hosszú, laza pórázon tartani a kutyát. Abban is igaza van, hogy az ön feszültsége szintén kihat a kutyára. Javaslatom a következő: erre a problémára külön szánjon rá időszakokat, akkor szándékosan olyan helyeken sétáljon, ahol ez előfordul, más esetekben (amikor épp nincs rákészülve), inkább kerülje ezt a konfliktus helyzetet. A kutya legyen laza pórázon és lehetőleg mielőtt elkezdené ezt a viselkedést, vonja magára a kutya figyelmét. Vegyen elő egy játékot, vagy jutalomfalatot és azzal megvezetve a kutyát haladjon el a kerítés mellett, ahol a másik kutya van. Ha a kutyája önre figyel, akkor meg is kaphatja a jutalmat, ha viszont a másik kutya felé indul, akkor szóljon rá erőteljesen és lehetőleg szemből zavarja el a kutyát a kerítéstől. Ez az úgynevezett hideg-meleg technika, azaz ha a kutya megfelelően viselkedik, akkor jutalmazom, ha nem, akkor leszidom. A fokozatosság nagyon fontos, azaz eleinte messzebb menjen csak a kerítéstől, aztán ha már jól megy, akkor lehet közelebb is menni. Illetve eleinte kevésbé ugatós, nyugodtabb kutyáknál végezze a gyakorlatot.
Az is beválhat, ha talál olyan gazdit, aki ki tudja hozni a kutyáját és megismertetni az önével, vagy jelen lenni és hasonló módon a kertben levő kutya figyelmét elvonja, míg ott vannak.
Sok sikert!
Nóra

2010. április 19. 06:01
Anonymus írta:
1712.

Kedves Nóra, Westie kan 7,5 hónapos kiskutyám van. Sajnos a kutyám gyakran kezd el játszani emberi ürülékkel (lehet, hogy eszik is belőle), akkor is ezt csinálja, ha éppen más kutyusokkal játszik, mit tehetnék ez ellen. (általában elengedem a patak parton, és ha megszerez egy darab kakit nem tudom megfogni, hogy elvegyem tőle, egyébként be tudom hívni) Üdv: B.Mari
Kedves Mari!

Ez az egyik legkellemetlenebb problémák egyike. A legtöbb kölyökkutya hajlamos arra, hogy az emberi ürüléket megegye,viszont a jó hír az, hogy ezt a többség magától kinövi.
Sajnálatos, hogy sok kutyasétáltató helyen találnak a kutyák emberi ürüléket. Tanácsom az, hogy próbálja elkerülni az ilyen helyeket alapvetően, ha mégis ilyen helyre megy, akkor csatoljon egy flexi pórázt a kutyára, vagy tegyen rá a nyakörve egy hosszú (10m) spárgát, amit a kutya húzhat is maga után és figyelje a kutyáját nagyon. Valamiről érdemben letilatni a kutyát akkor lehet, ha rajtakapjuk. Ekkor álljon rá a spárgára és és azon gyalogolva menjen el a kutyáig, így nem tud elszökni. Ha le tudja szidni úgy, hogy hasson, akkor az is elég lehet. A legtöbb esetben azonban ez nem szokott működni, ilyenkor jön a B terv. Vigyen magával egy adag fogkrémet, és egy zacskót. A zacskóba dugja bele a kezét és nyomjon  a tenyerébe kívül egy nagy adag fogkrémet, majd ezt ahogy van kenje bele a kutya pofájába, jó alaposan szétkenve. Ettől a kutya prüszkölni fog, ez számára kellemetlen. Jó esetben ha ezt egyszer megteszi és közben kifejezi nemtetszését, a kutyának elmegy a kedve az ürülékevéstől, de kettőnél többször biztos nem kell megcsinálni. A dolog lényege, hogy egy kellemetlen élményt kötünk a kutya ezen viselkedéséhez.
A másik oldalt se felejtsük el, ha a kutya nem nyúl az ürülékhez, akkor dicsérjük meg, falatot is adhatunk neki. Megpróbálhatja a szelídebb oldalról is megközelíteni és egy rászólás után kedvesen becsalogatni a falattal, de sajnos a kutya számára az ürülék kívánatos dolog, ezért esélyes, hogy visszatér oda és "megjutalmazza magát".
Sok sikert!
Nóra

első ... 121 utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)