A(z)

Nevelési szakértő

válaszol

Vámosi-Nagy Nóra

Nevelési szakértő
Nevelési szakértő
Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
 
 
ok

2012. január 21. 14:27
edelweiss írta:
5376.

Kedves Nóra! 5 éves beagle kutyámmal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Ha egyedül hagyom sötétedés után a lakásba( villany ilyenkor fel van kapcsolva neki), nyüszít és ugat a szomszéd elmondása szerint. Félne a kutya a sötétbe egyedül? Mit lehetne tenni, hogy nyugodtan maradjon ilyenkor a kutya a lakásban? Várom mielőbbi válaszát!
Kedves Edelweiss!
Igen, valószínűleg arról van szó, hogy a kutyája nem érzi magát biztonságban sötétedés után a lakásban. Azt javaslom, hogy szánjon rá egy kis időt, és tegye a következőt: legyen pár nap vagy egy hét, amikor minden este egy hosszú, fárasztó séta után egyedül hagyja a kutyát sötétben. Az elején csak fél-egy percre, hogy ne legyen ideje elkezdeni sírni. Menjen vissza, simogassa meg, menjen el újra. Lassan növelje az időt, vagyis legyen távol egyre hosszabb ideig. Az sem baj, ha a kutya az első nap tudja, hogy Ön nem ment el, ott van az ajtó mögött. A második napon tegyen hasonlóképpen, de távolodjon el jobban a lakástól. Az idő, amit ezzel tölt, legyen pár óra (közben olyan gyakran menjen vissza jutalmazni, dicsérni, amennyire jónak látja). Ha ezt több napon megcsinálja, elvileg a végére el kell jutnia addig, hogy a kutya már egybefüggő egy-két-három órát is kibír sírás nélkül. És ha annyit kibír, akkor valószínűleg hosszabbat is. 
Sok sikert!
Nóra

2012. január 13. 22:48
pancika írta:
5366.

Kedves Nóra! 10 hónapos beagle kutyámat napi 3-szor szoktam vinni sétálni. Minden nap reggel 7-11 ig van egyedül hagyva,én utána már itthon vagyok,addig ő jót alszik.De úgy néz ki úgy alakulnak a dolgok hogy többet kell dolgozni és napi 10 órát lenne egyedül a kutya. Ezt hogy fogja így bírni? Mert nem ehhez van szokva. A férjem már néha délben hazaér akkor ő leviszi,de nem mindig tudjuk majd megoldani.Aggódom mert biztos megviseli.Nem is tudom hogy fogjak hozzá.Reggel 15 percet vagyunk csak lent,délben 30-40 percet,este 1 óra hosszát sétálunk,és még késő este is leviszem pisilni mert akkor nem igazán bírja ki reggelig.Kérem szépen adjon tanácsot! Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Pancika!
Fokozatosan hozzá lehet szoktatni a hosszabb egyedülléthez. Gyakorolják vele az egyedüllétet egy-egy olyan napon, amikor Önök nem dolgoznak, és bizonyos időközönként vissza tudnak jönni megdícsérni, megnyugtatni. Ha 4 órát kibír egyedül és ilyenkor nyugodtan alszik, a hosszabb időszak sem lehet neki gond.
Minden jót!
Nóra

2012. január 13. 12:34
szauter írta:
5365.

Kedves Nóra! Immáron másfél éve nem tudom kutyámat leszoktatni a parkban lévő bárminemű eleség, ill. végtermék felevéséről. Tanácsát szeretném kérni hogyan lehetne adaptálni az otthoni viselkedést a parkba mivel otthon a lábára helyezett ételhez sem nyúl hozzá. Vagy a szőnyegre lehelyezett ételhez sem, de amint lemegyünk sétálni semmi más nem érdekli csak az ennivaló és egyéb végtermék. Még a fáról lehulló apró bogyókat is felszedi.Sajnos egyszer annyira elvesztettem a türelmem, hogy egy ilyen zabálos szituban elkalapáltam sajnos azt értem el hogy addig nem jön vissza amig meg nem eszi a találtakat. De van úgy hogy mivel ezért kapott 1 méternél közelebb nem tudom behivni. Fajtájtája labrador keverék. Tudom hogy ha szagot fog akkor semmi nem állítja meg, ill. csak a lézérlámpa, de ez csak sötétben működik. Segítségét előre is köszönöm üdvözlettel:Matyi
Kedves Matyi!
A Tükör módszer, amely alapján én is bánok a kutyáimmal, egy problémás viselkedés esetén több oldalról tudja megközelíteni a problémát. Az első lépés, hogy a gazdának nagyon pontosan meg kell figyelnie a problémát. Mennyire van lefárasztva a kutya, milyen gyakran csinálja az adott viselkedést, hogyan reagál a különböző próbálkozásainkra? Az egyik legfontosabb kérdés, hogy vajon miért csinálja azt a kutya, amit csinál, és lehetőleg az erre adott válaszban kell keresni a megoldást. A séták alatt való felevésnek több oka lehet, de alapvetően abból eredhet a probléma, hogy a gazda nem tudja annyira lefoglalni a kutyát, hogy a kutya ne keressen más, a gazdánál izgalmasabb kalandokat. A másik alapvető gond, hogy Ön nem tudja megtiltani a viselkedést, nem tud olyat tenni, amivel elrettentheti a felevéstől. Több megoldás is lehetséges, és valószínűleg ezeket mind alkalmaznia kellene ahhoz, hogy megoldódjon a probléma. Az egyik, hogy ugyanúgy gyakorolnia kellene az élelem-megtagadást, ahogy azt otthon megtanította neki. A másik, hogy a séta alatt Önnek és az Ön által kínált játéknak izgalmasabbnak kell lennie, mint a különböző felehető dolgoknak. A harmadik, hogy ha a kutya mégis feleszik valamit, azt tudnia kell úgy lereagálni, hogy a kutyának többet eszébe se jusson a dolog. Nincs olyan, hogy nem lehet mit csinálni egy kutyával. Ennél sokkal súlyosabb viselkedési problémákat (extrém agresszió vagy félelem) is meg lehet oldani, ha a gazda szakember segítségét kéri. Javaslom, hogy vigye el kutyaiskolába a kutyáját, a Tükör iskolákon tananyag az élelem-megtagadás. A két tanfolyam, amit kínálnak ezek az iskolák, összesen 3 hónapot vesznek igénybe. A másfél évhez és a sok idegeskedéshez képest, amin túl vannak a kutyájával, talán megérné a dolog.
Sok sikert!
Nóra

2012. január 10. 19:09
kitt-kett írta:
5362.

Kedves Nóra! A mopszoknak tényleg kiugrik a szemük a szoros poráztól?
Kedves Kitt-kett!
Nem hallottam még ilyenről, de egy biztos: egy kutyának sem tesz jót, ha olyan szoros a nyakörve, hogy a szeme kieshetne tőle.
Minden jót!
Nóra

2012. január 10. 12:19
mkisjudy írta:
5361.

Kedves Nóra! Szeretnék tanácsot kérni azzal kapcsolatban, hogy van egy ivartalanított fiú uszkárom 6 éves. Nagymamám kutyáját magunkhoz kellett vennünk, egy németjuhász szintén kan kutya. Ami a kérdésem, hogy amióta itt van, azóta mind a két kutya jelölget mindenhol, sajnos a lakáson belül is, és a teraszon is. Már szét jelölgették a lakást is, és a teraszunkat is, aminek sajnos lassan lassan szaga is van. Szeretnék erre megoldást találni, mert most született kisbabánk, aki ha majd el kezd kúszni mászni, nem lenne valami jó... Van még egy öreg 1 éves lány uszink is, így a két uszkár a lakáson belül van, míg a németjuhász kint, csak éjszakára engedjük be. De ahogy magára hagyjuk őket, egyből beindul a jelölgetés. Bosszantó.. Kérem ha tud segítsen, mit lehetne csinálni ezzel a problémával?? Előre is köszönöm válaszát. Üdv. Judit
Kedves Judit!
Ha kutyákkal élünk együtt, akkor a családban mindenkinek megvan a helye a rangsorban. A kutyák számára ez a rangsor az a keret, amihez képest ők definiálják a világot és magukat. A rangsorban elfoglalt helyükhöz képest viselkednek így vagy úgy, ahhoz képest reagálják le az eseményeket. Az Önök kutyái valószínűleg azért jelölgetnek, mert nincsenek letisztázva a szerepek, és ezért folyamatosan méregetik, hogy ki van előrébb a rangsorban. Ezen a rangsoron Önök tudnak változtatni,  joguk van beleszólni a kutyák közötti kommunikációba. Ha valamelyikük dominánsan viselkedik a másikkal szemben, akkor Önök rászólhatnak. Azt viszont, hogy hogyan és mikor szóljanak rá, lehetetlen írásban átadni. Sajnos ezt csak egy Tükör kutyaiskola tanfolyamán sajátíthatnák el, ahol heteken keresztül tanulmányoznák a kutyák nyelvét, világát. Enélkül nem tudok megoldási kulcso mondani, az állandó takarításon és fertőtlenítésen kívül. A kutyák ugyanis oda szoktak pisilni, ahova egyszer egy másik kutya már odapisilt. Ha nem sikerül (szag)nyom nélkül eltávolítani a pisiket, akkor nehéz lesz leállítani a folyamatot.
Sok sikert!
Nóra

2012. január 9. 21:27
Nokedli86 írta:
5360.

Tisztelt Nóra! Egy eléggé nagy problémával Önhöz. A 3 éves bichon havanese kutyám 6 hete ellett és azóta sokkal többet eszik (ez idáig gondolom telljesen normális,míg szoptat) Igen ám,de mire mi a munkából délután hazaérünk,meglepetés vár minket az ágyunkban... Az én kiskutyám a takaróba rejtve hányt.. Sajnos sokadjára fordul elő.. leszidtam,kikapott,de csak elszégyelli magát és másnap kezdődik elölről.. Kérem segítsen,mert nagyon tanácstalanok vagyunk! Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát! Üdvözkettel: Lovász Andrea
Kedves Andrea!
Én kutyanevelési szakértőként csak annyit tudok mondani, hogy hazaérkezésünkkor megbüntetni a kutyát nemcsak felesleges, de a kutya szempontjából ártalmas is. A kutyák nem tudják összekötni az órákkal azelőtt történt dolgokat azzal, hogy leszidjuk őket. Csak azért viselkednek úgy, mint aki szánja-bánja az életét, mert olyan ijesztőek vagyunk a számukra, hogy megadják magukat, csak hagyjuk abba. Legközelebb viszont már félni fognak, amikor hazajövünk, ugyanis a hazajövetellel kötik össze a büntetést, hiszen azzal történik egy időben.
A hányással kapcsolatban keressék fel az állatorvosukat!
Minden jót!
Nóra

2012. január 7. 22:25
zeneszjaras írta:
5357.

Kedves Nóra! Két problémával fordulnék Önhöz! Van egy 5 éves Beagle-m, akit kicsi kora óta nevelek. Sétáknál állandó problémám, hogy ha meglát valami másik kutyát elkezd ugatni. Ez addig tart, amíg a másik kutyával meg nem szagolják egymást. Bár mondjuk erre nem sok lehetősége van, mert a legtöbb gazdi nem meri a kutyáját odaengedni. A másik probléma, hogy egy szökés után, egy másik Beaglel jött haza a kutyám. Közösségi oldalra kitettem, hogy nálam van, hátha valaki keresi. Menhelyen is jártam kint ott esetleg keresték-e már. Teljesen nyugodt, ápolt kutyának tűnik. Egyetlen probléma, ha étel van a közelbe egyből összeugrik a két kutya. Okulva a problémából semmilyen maradékot nem hagyunk elő este etetéskor pórázra vettem a két kutyát és egymástól távol kikötöttem őket. Megették az adagjukat. Elengedtem őket. Az új jövevény odajött a másik helyéhez és csúnyán összeugrottak. Létezik erre megoldás, hogy leszoktassam a kutyám az utcai viselkedéséről és a jövevény támadását megelőzni?
Kedves Zeneszjaras!
Az utcai ugatás oka valószínűleg a bizonytalanság, a félelem, a veszélyjelzés. A kutyája nem tudja, hogyan kezelje a szituációt és ezt ugatással jelzi Önnek, aki azonban szintén nem tudja, mit kell ilyenkor csinálni. Így aztán a kutya duplán bizonytalanná válik, hiszen ha Ön sem tudja a választ, akkor nagy lehet a baj. 
Az egyik alap trükk, hogy amint a kutyáján látja a bizonytalanság jeleit, azonnal forduljon sarkon és menjen másfelé. Legyen Ön, aki az irányt adja és aki megmutatja, hogy ebből a szituációból ki lehet fordulni. 
A másik trükk, hogy általában a kutyák pórázon szoktak így viselkedni, mert a pórázból erőt merítenek. Póráz nélkül inkább maguk is az elkerülést választják, főleg, ha a gazdájuk is folyamatosan mozgásban van. 
A legfontosabb tehát, hogy Ön határozottan és nyugodtan, folyamatos mozgásban legyen. 
A második problémát illetően meg kellene mutatnia a kutyáknak, hogy Ön a főnök a házban és az Ön házában nincs verekedés. Ennek a technikáját egy Tükör kutyaiskolában tudná elsajátítani, vagy terápián, vagy a középfokú tanfolyamon. Addig is adjon úgy enni a kutyáknak, hogy ne lássák egymást és főleg ne kikötve. A kikötés ugyanis ugyanúgy gázpedálként működik, mint a póráz a séták alatt. 
Remélem, sikerül megoldani a problémákat!
Nóra

2012. január 7. 11:21
ekkora írta:
5355.

Kedves Nóra! 3 hete befogadtunk az utcáról egy kb.2 éves,ivaros foxterrier kant. Kezdetben nem volt semmi gond,remekül kijött a gyerekekkel.Néhány napja azonban a legkisebb lányom(4 éves) simogatására halk morgással válaszol és a keze után kap. Ha játszanak,akkor a játékát oda adja neki,ha a kezét odatartja nyalogatni kezdi.Csak a simogatással vannak gondok.Egyenlőre.A nagyobbakkal(6 és 9 évesek) továbbra is barátságos.Szeretném kezelni a dolgot,mielőtt nagyobb gond lenne,mivel a kutyus a házban él velünk. Ehhez szeretném a tanácsát kérni. Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Ekkora!
Én a biztonságuk érdekében nem merek semmi biztosat mondani a leírtak alapján, mutassák meg szakembernek élőben a morgást! Országszerte vannak Tükör iskolák, ahol tapasztalt szakemberek dolgoznak, és biztosan szívesen segítenek egy ilyen probléma megoldásában!
Sok sikert!
Nóra

2012. január 5. 18:26
Emi írta:
5352.

Kedves Nóra! Egy tündéri tacsilányunk van, aki kb. egy hete van velünk,három hónapos. Mindenképp külön szobában szeretnénk aludni, erre az első éjszakától kezdve próbálom szoktatni.A szállítódoboza ajtaját becsukom, hogy ne bóklásszon éjjel. Az első éjszaka fél órás sírás után elaludt, reggel én ébresztettem. A második éjszaka szörnyű volt, iszonyú hangosan sírt, nem bírtuk,nyert: átmentem hozzá,reggelig együtt aludtunk az ágyban. A párom kiakadt. Okosodott a netről,javasolnak olyat is, hogy prüntyögjünk neki ha sír, vígasztaljuk meg, aztán hagyjuk ott. Prüntyögtem, elhallgatott, de mihelyt elértem a saját szobámig, rázendített. Ott aludtam pár napig vele, ő a dobozban, én az ágyban. Két napja úgy is üvölt, hogy ő a dobozban, én meg tőle öt centire az ágyon. Két napja összevesztünk, én határozottan, durván ráförmedek, ő felesel. Még a grabancát is megrángattam,ami engem nagyon megviselt, őt úgy tűnik nem. Nem akarok vele kiabálni, bántani!Állatkínzó vagyok???:(Mit tegyek? :(
Kedves Emi!
Egyszerűen csak túl nagyok az elvárásaik egy ilyen pici kutyához képest és nem következetesek. Én azt javaslom, hogy döntsék el, melyik utat választják: pár hónapig megadják neki a kisbaba léttel járó enyhe szabályokat tartalmazó életet, tehát az Önök szobájában alhat, és majd idővel kiteszik a helyét a hálóból, vagy már most kiteszik. Akkor viszont tegyék ki. A boxba zárás teljesen felesleges és valószínűleg félelmetes is neki, lehet, hogy emiatt sír. Ha le van fárasztva, akkor aludni fog éjszaka, persze egy kisbabához hasonlóan lehet, hogy fel fog ébredni és egy kicsit mászkál, de ez természetes.
Emellett azt javaslom, hogy menjenek el kutyaoviba, hogy elkezdjék megismerni, hogy mit miért csinál a kutyájuk, és hogy mikor cselekszik félelemből és mikor azért, mert az Önök fejére nőtt. 
Sok sikert!
Nóra

2012. január 4. 14:36
szabó mária írta:
5349.

Kedves Nóra! Örökbe fogadtunk egy 5 éves vizslát. Nagyon jól nevelt, egyetlen hibája, hogy folyton elszökik, átugorva a keritést. Bezárni, megkötni nem akarom! Mi a teendő, hogy az udvarban tartsam? Várom válaszát! Köszönettel.
Kedves Szabó Mária!
A felnőttként örökbe fogadott kutyákkal az a nehéz, hogy már megtanulták az önállóságot, ezért extra erőfeszítéseket igényel a gazdától a "megszelidítésük". Arra lenne szükség, hogy a kutya kötődjön Önökhöz, viszont ha nem szökik, akkor Önökre vár az a feladat, hogy utat engedjenek azoknak az energiáknak, amelyeket most a szökések alatt levezet a kutya. Elsősorban azt javaslom, hogy menjenek el egy Tükör kutyaiskolába, ahol megnyílik az út arra, hogy a kutya Önökhöz legyen becsatornázva és ne saját magához, tehát, a középpontban Önök és az Önök által kezdeményezett akciók álljanak. A kutyaiskolában azt fogják javasolni, hogy csináljanak ún. kötődési tréninget, ami azt jelenti, hogy az etetőtálat tegyék fel a polcra 5 hétig és csak kézből adjanak enni a kutyának, lehetőleg úgy, hogy a kutyának meg kelljen dolgoznia az ételért. Ha nem figyel Önökre, akkor nem kap enni. Ebből azt tanulja meg, hogy az ételhez jutása Önöktől függ, és ez azt jelenti számára, hogy Önök a főnökök. Ezt azonban csak úgy lehet kivitelezni, ha nincs módja megszökni és kaját találni, mert akkor csak az erősödik, hogy ő egy Önöktől független, önálló lény. A munka, amire kapja a kaját, tanítás legyen, ülés, fekvés, lábnál követés, stb. Ezeknek a módszerét a kutyaiskolában mutatják majd meg. 
Az biztos, hogy kitartást igénylő, hosszabb folyamat áll Önök előtt, sok erőt kívánok hozzá!
Nóra

első ... 6 7 8 9 10  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)