A(z)

Nevelési szakértő

válaszol

Vámosi-Nagy Nóra

Nevelési szakértő
Nevelési szakértő
Ha kérdezne szakértőnktől, jelentkezzen be!
 
 
ok

2012. július 6. 18:38
Tenke Ferenc írta:
5644.

Kedves Nóra! Négyéves pulikutyám, amikor munkából hazajövök rendszeresen a szájába kap valamilyen játékot, és azzal jön üdvözölni. Annyira ragaszkodik ehhez a ritushoz, hogy előfordult, hogy "ajándék" híján inkább azt kereste idegesen, és csak azután üdvözölt. Mit jelent ez a viselkedés? Üdvözlettel, Tenke Ferenc

Kedves Ferenc!

A kutyája hozzászokott, hogy azt az izgalmat, amit az ön hazaérkezése okoz, a játék hurcolásában, rágásában vezeti le. Az, hogy addig keresi a játékot, amíg meg nem találja, csupán annyit jelent, hogy ez a viselkedés olyannyira rögzült, hogy a kutyája nehezen vonatkoztat el tőle.
Ezzel nincs semmi probléma.

Minden jót!
Nóra


2012. július 4. 18:39
Faludi Péterné írta:
5635.

Tisztelt Vámosi - Nagy Nóra! Három hónappal ezelőtt ideiglenes befogadói lettünk a Noé Állatotthon Kókusz nevű kis uszkár kutyájának. Mi férjemmel együtt szívesen vállaltuk, hogy türelemmel és szeretettel bánunk a kis jövevénnyel, hiszen az otthon vezetője nyomatékosan felhívta a figyelmünket arra, hogy Kókusz rendkívül félénk. Mára a kutyus remekül érzi magát nálunk, de sajnos csak velem. Férjemtől rettenetesen fél, hiába kedves vele, kényeztetné, de ő még mindig nem tudja elfogadni őt. Ha a férjem hazajön, azonnal morogni kezd és elbujdokol a lakás különböző szegleteibe. Ha fel akarja venni, a kutya ijedtében becsinál. Sajnos a helyzet semmit sem javult az idő múlásával. Teljesen tanácstalanok vagyunk, mit tehetnénk a megoldás érdekében. Kérjük, ha bármilyen tanácsuk, ötletük van, osszák azt meg velünk. Szeretnénk, ha a kutyus velünk maradhatna, de férjemmel szemben tapasztalt bizalmatlansága nagyon megnehezíti mindennapjainkat. Köszönettel: Faludi Péterné
Kedves Faludi Péterné!

Hagyják, hogy a kutya a maga ütemében barátkozzon, ne erőltessék a fizikai kontaktust! A férje tegyen úgy, mintha a kutya nem létezne, és várja ki, amíg a kutya közeledik felé. Erre egy kicsit rá tudnak segíteni azzal, ha a kutya a férjétől kapja meg az ennivalóját, kézből, nem tálból. Ha a kutya szemből nem veszi el a kaját, akkor a férje eleinte fordítson neki hátat és úgy adja oda neki a kaját, hogy rá sem néz.
Legyenek türelmesek, nagyon lassan, de oldható a kutyák ilyetén félelme!

Minden jót!
Nóra

2012. június 29. 16:16
cseer írta:
5631.

Kedves Nóra!Van egy 5 hónapos chivava kiskutyánk 1 hónapja vettük.A problémám az,hogy amikor hozzánk került,pelenkára pisilt.Mióta elfogyott,egy másik fajta pelenkát tudtubk venni neki,de nem hajlandó rápisilni.Hogyan tudnán megtanítani,hogy esetleg alomba,egy helyre pisiljen és ne mindenütt,hiszen agy szobakutyáról van szó? Köszönettel.
Kedves Cseer!

Egy öt hónapos kutyát már ki kell vinni az utcára, hogy ott végezze el a dolgát! A szobakutya nem azt jelenti, hogy a kutya az egész életét a szobában kell, hogy töltse! Naponta háromszor vigyék le, hogy szobatisztává váljon!

Minden jót!
Nóra

2012. június 25. 18:18
kisgergo írta:
5630.

Kedves Nóra! 7 hetes nagytestű kölyökkutyámat hogyan tanítsam arra, hogy hova ürítsen? Válaszod előre is köszönöm.
Kedves Kisgergo!

Attól függ, a kutya lakásban vagy kertben van-e.
Ha lakásban, akkor rakjon kutyapelenkákat oda, ahova a kutya oda szokott kakilni, és a kutya ki fog választani egy helyet, ahova oda fog szokni. Ha megvan minden oltása, akkor el kell kezdeni sétálni hordani, legalább napi 3 alkalommal! (Addig is ki kell vinni az ölükben, hogy szokja az ingereket!)
Ha kertben van, akkor nehezebb a helyzet, mert ha nincs olyan hely, ami elkülönül a kertnek attól a részétől, ahol a kutya lakik, akkor nem fogja tudni megoldani a kutya, hogy ne piszkítson oda, ahol él. A kerti kutyákat is érdemes kiszoktatni az utcára, hogy ne a kertet használják erre a célra, de ezt is csak akkor lehet, hogy megvan minden oltása.

Sok sikert!
Nóra

2012. június 24. 22:45
dekanyb írta:
5628.

Kedves Nóra! Van egy 2éves (kan)szálkás tacskó kutyánk. A probléma k.b.2hete kezdődött. Nyitva maradt a kapu,s a kutya kiszökött. K.b.15 percet lehetett az utcán, amikor sunnyogva jött vissza, majd az asztal alá bebújt. A férjem (aki a "falkavezér") oda ment megnézni-meg sem szidta-elkezdett rá morogni. Azóta két alkalommal is előfordult már, hogy amikor megpróbálta simogatni morgott, sajnos legutóbb vicsorgott is rá.Velem és a család többi tagjával ezt nem csinálja. Nagyon rossz ezt látni és átélni, mert abszolult nem bántotta.Vagy összefüggésben lehet e a kutya viselkedése, hogy a babánk 3 hónapja született. Nincs elhanyaggolva, erre nagyon odafigyeltünk már a kezdetek kezdetén, hogy ne legyen féltékeny rá. Együtt megyünk sétálni, engedjuk, hogy óvatosan megszimatolja a pici ruháit. Ráadásul, ha nem vagyok abban a helyiségben, ahol a baba van és elkezd sírni a kutya jön s jelez, hogy sír a baba. Mi lehet a probléma ? Köszönettel: D.Beatrix
Kedves Beatrix!

Így látatlanban azt mondanám, hogy valami történt a kutyával az alatt a 15 perc alatt és összekötötte a férjével. 
Sajnos nem tudok biztosat mondani, el kellene, hogy hívjanak magukhoz egy szakembert, aki személyesen látja a kutya viselkedését és úgy tud segíteni. Ha van rá lehetőségük, Tükör iskoláról hívjanak valakit, bennük bízom meg szakmailag.
Addig a férje kerülje el a "morgós" helyzeteket, mert minél többször fordul elő, a kutya annál magabiztosabban fogja csinálni.

Minden jót!
Nóra

2012. június 22. 11:46
norci írta:
5627.

Szia Nóra! 5 és fél éves havanese kutyusommal ismételten küzdünk a nyitott ablak miatti zajokkal. Ahogy meghallja, hogy kutya van kint, a lakásban elkezd ugatni, morogni. Nemrég megharapta egy kutya - biztos ez a döntő oka az ingerlékenységének - azonban kezelni nehéz, próbáltam dícsérni ha nem ugat, vagy megszidni ha igen, de ha megszidom csak jobban hergelem. Szeretnék neki segíteni, hogy újra a harapás előtti nyugodt kutyus legyen. Válaszod előre is köszönöm. Norci
Kedves Norci!

Az előző levélírónak hasonló problémái voltak, olvasd el a neki írt válaszom! Emellett azt tudom mondani, hogy minél hamarabb el kéne menned egy szakemberhez, hogy segítsen, mielőtt beég ez a viselkedés. A beégést szoktuk használni arra, amikor egy kutya nagyon-nagyon sokszor csinál valamit. Minél hosszabb ideig csinálja, annál nehezebb megváltoztatni. 
Az ország különböző pontjain vannak Tükör kutyaiskolák, az ott dolgozók fognak tudni segíteni. A http://www.tukormodszer.hu/index.php/tukor-iskolak oldalon megtalálod az elérhetőségeket. 

Minden jót!
Nóra

2012. június 20. 10:33
Remeczki Márta írta:
5623.

Kedves Nóra! 4 éves Yorki keverék kutyust örököltem októberben.Faluban élt,ingerszegény környezetben.Szépen megtanult pórázon is sétálni,de minden kutyabarátnak neki akar menni,ugat.Az erkélyen is.A másik érdekes dolog,hogy ha a TV-ben állatot vagy sötét alakot/maszkos ember,néger/lát esik neki a tv-nek és ugat.Mit tegyek? Üdvözlettel:Márti
Kedves Márti!

Arról van szó, hogy a kutya mindent megtámad, amitől megijed. Ilyenkor az lenne a normális, ha Ön rá tudna szólni, ő arra abbahagyná az ugatást és akkor Ön megdicsérné. Az ilyen helyzetekben viselkedjen nyugodtan, ha a séta alatt történik valami, határozottan menjen tovább! 
Ha otthon nem hagyja abba az ugatást, zavarja át egy másik szobába, jelezve, hogy ha a kutya önkényesen eldönti, hogy kit és mikor támad meg, akkor nincs helye az ön közelében! 
Az embereket, akik meg akarják simogatni kérje meg, hogy ne hajoljanak rá a kutyára, ne szemből közelítsenek, ha van önnél egy kis jutalomfalat, akkor azt adják oda úgy, hogy nem néznek rá a kutyára.

Ha hosszútávon nem sikerül megoldani a problémát, kérjenek szakember segítséget, mert a kutya egészségének nem tesz jót, hogy folyton stresszben van, hogy mikor, honnan várható veszély, amit el kell hárítania. Alapvetően a kutya akkor tud kiegyensúlyozott életet élni, ha a gazdájára rá tudja bízni ezeknek a dolgoknak az eldöntését.

Minden jót!
Nóra2012. június 20. 09:55
janos7878 írta:
5622.

Tisztelt Nóra! Van egy 2 éves kan puli kutyám. A puli mellé vettem egy szuka japán akitát. A kettőt lehet együtt tartani? csináltattam egy kutya kennelt ha baj lesz illetve ha tüzelni fog az akita mert nem kell kis kutya. Az akitáról azt mondják hogy nem igazán szeret más kutyákat,ez igaz? Esetleg csináltassak egy kerítést hogy külön legyenek néha?(2 külön udvarra gondoltam)Segítségét előre is köszönöm!
Kedves János7878!

Attól, hogy az akita nem kifejezetten egy barátkozós kutyafajta, együtt lehet tartani más kutyákkal, csak nem lesznek játszópajtások. De ha kicsi korban jön az akita, még az is lehet, hogy jól meglesznek együtt a pulival. Nem gondolom, hogy át kellene alakítani az egész kertet azért, mert két kutyája lesz, az viszont valóban fontos, hogy az idősebb kutyának legyen saját helye, ahova nem mehet oda a kicsi. Ezt azonban Önök is meg tudják oldani azzal, hogy elküldik a kicsit a nagy közeléből, ha azt látják a nagyon, hogy elege van. A nagynak nem lehet semmilyen agresszív megnyilvánulása a kicsi felé, a kettejük közötti viszont Önök rendezzék!
Ha menet közben valamilyen gond adódik, akkor egyszerűbb, ha személyesen kérnek tanácsot egy Tükör oktatótól, úgy ugyanis sokkal könnyebb konkrét tanácsokat adni!
A Tükör iskolák listáját megtalálja a http://www.tukormodszer.hu/index.php/tukor-iskolak oldalon.

Minden jót!
Nóra

2012. június 17. 15:22
kovacsani írta:
5616.

Kedves Nóra! Azt szeretném megkérdezni,hogy mi a teendő olyankor, ha a kutya az ide hozzám parancsot nem mindig teljesíti? Valamint elakartam venni a kutyámtól a csontot de rám morgott...Hogyan érhetem el hogy saját magától ide adja nekem a csontját? Egyébként etetésnél türelmesen ülve vár, nem kapkod a kaja után. Vagy ne próbálkozzak elvenni tőle a csontot ,ha már egyszer odaadtam neki? A vezetői posztot milyen módszerekkel lehet megerősíteni?(Sajnos tükör iskolába nem tudunk menni,mert 350km-re lakok a fővárostól.) S az is elő szokott fordulni,hogy a kertben tanítom a kutyát a parancsokra, s ha valaki jön az utcán akkor elszalad tőlem,beindul nála a területvédő funkció. Ha nincs idegen az utcán,akkor figyel rám tanítás közben,s ha elment az idegen személy ,miután kiugatta magát,visszatér hozzám a tanításra. Ez normális? Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.
Kedves Kovacsani!

A problémák, amiket leírsz, teljesen természetesek, de tény, hogy ha a tekintélyed rendben lenne, nem lennének ezek a gondok. Sajnos írásban nem tudom a kapcsolatotokat alapjaiban rendbe tenni. Az összes problémádra az lenne a megoldás, ha a rangsorban megszilárdítanád a pozíciódat. Addig, amíg nem jutsz el egy iskolába, ne menj bele azokba a szituációkba, amikor a kutyád agressziót mutat feléd, tehát ne akard elvenni tőle a csontot!
Tükör tanfolyamok nemcsak a fővárosban vannak, sok vidéki iskolánk van már, illetve van egy úgynevezett Mobil Suli lehetőség, amelyet bárki igénybe vehet az országban. 
Az országban található Tükör iskolákat megtalálja a http://www.tukormodszer.hu/index.php/tukor-iskolak oldalon, a Mobil Suliról pedig a www.kutyasuli.hu oldalon tájékozódhat.

Minden jót!
Nóra

2012. június 17. 12:11
Todvar írta:
5615.

Kedves Nóra. Van egy 3 hónapos németjuhász szuka kiskutyám. Mikor meghoztuk akkor egy rongyon feküdt a garázsban azonban azt mindig kihúzta az udvarra és rángatta. Elkészült a kutyaóla és annak az aljába becsavaroztuk az a rongyot, amin eddig feküdt hátha könnyebben megszokja. De, nem hajlandó megmaradni az ólában esténként, hanem az ablak alatt nyüszít :S A másik gond, hogy elviszi a papucsokat, cipőket és rágja őket. Mit tanácsolsz, mit tudnunk vele kezdeni? Előre kis köszönöm!!! Üdv.
Kedves Todvar!

Egy kölyökkutya rosszaságokat művel, mert kölyök. A papucsok, cipők rágcsálása tipikusan ezért van, minimum a fogváltásig meg is marad ez a dolog. Vegyetek neki olyan játékokat, amiket nem tud szátrágni és lenyelni, zárjátok el a cipőket és így vészeljétek át ezeket a hónapokat. Játsszatok vele rongyhúzósat, labdázzatok vele, hogy levezesse az energiáit!
A rongynak nem sok köze lehet a kutyaház problémájához. A ronggyal játszik, ahogy a papucsokkal. A kutyaházban azért nem akar megmaradni, mert nem érzi magát biztonságban. Be kell szoktatni. Ebben a klikker nagy segítség lehet. Először csak rövid időkre hagyjátok magára a kertben, illetve a kutyaházban, majd egyre hosszabb időkre. Még nagyon kicsi, legyetek vele türelmesek, és ha megvan miden oltása, vigyétek el kutyaoviba, hogy szocializálódjon más kutyákkal, különböző ingerekkel, illetve ti is egyre többet tudjatok meg a kutyátokról!

Minden jót!
Nóra

első 1 2 3 4 5  ... utolsó 
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)