Társunk a kutya
Karácsonyi lidércnyomás
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. november 29.

Karácsonyi lidércnyomás

A karácsony a szeretet ünnepe.


Miért ne oszthatnánk meg imádott négylábú társainkkal az ünnep minden örömét. Ilyenkor – gondoljuk mi - nekik is kijár néhány extra falat, őket is ugyanúgy megilleti az ajándék. Az ünnep azonban halálos veszélyeket tartogat kedvenceink számára. Legyünk körültekintőek, hogy kutyánk épp bőrrel ússza meg a karácsonyt!

A karácsonyfa:

A karácsonyfa több szempontból is veszélyes lehet állataink számára. A fa illata számukra igencsak hívogató. A tűlevelek azonban megsebezhetik az állatot, főleg ha megpróbálja harapdálni, megenni. Egyes kutyák előszeretettel rágcsálják, cibálják a lelógó ágakat. A fa gyantája illetve a tűlevelekben lévő olajok mérgező hatásúak lehetnek a kutyák számára. Irritálhatja a szájat és a gyomrot, ezáltal hányás, erős nyáladzás jelentkezhet. A fát olyan helyre tegyük, ahol a legkevésbé fér hozzá és próbáljuk a lehető legstabilabban rögzíteni (ne dőlhessen rá az állatra). A fára fellógatott szaloncukrokat úgy helyezzük el, hogy a kutya még véletlenül se férjen hozzá, mert az végzetes lehet számára. Egyfelől, mert a csokoládé, mérgező a kutyának, akár kis mennyiség elfogyasztása esetén is jelentkezhetnek a tünetek, főleg ha kistestű kutyáról van szó. Hányás, hasmenés, nyugtalanság, remegés, görcs, kóma, ájulás jelentkezhet, végül halált okozhat. Nagyobb mennyiségű cukor (pl. habkarika) elfogyasztása ugyancsak eredményezhet komoly emésztési problémákat, ezért figyeljünk arra hova is tesszük (cukorbeteg kutyákra kiemelten figyeljünk). Másfelől a kutyák hajlamosak csomagolással, akasztóval együtt felfalni a fát díszítő finomságokat. A műanyag, alumínium csomagolóanyagok emészthetetlenek a kutya számára, bélelzáródást okozhatnak. A felfüggesztéshez használt vékony drótok pedig komoly sérüléseket idézhetnek elő a szájban, a garatban és a béltraktusban. Ehhez hasonlóan a díszek is veszélyesek lehetnek. A törött üveg külső és belső sérüléseket, vágásokat egyaránt okozhat. A fára aggatott égősor szintén potenciális veszélyforrás, hiszen megrágása súlyos áramütést, égési sérülést okozhat. Elég, ha csak egy pillanatra odanyomja az orrát a felmelegedett égőhöz. A kábeleket feltétlenül burkoljuk be vagy rejtsük el! Olyan fát válasszunk, ami asztalra feltehető, vagy ha nagyobbra vágyunk kerítsük körbe, barikádozzuk el, hogy kutyánk ne okozhasson kárt magában. Akkor is hasonló óvatossággal járjunk el, ha a műfenyő mellé tesszük le a voksunkat, hiszen a műanyag ágak folyamatos csócsálása mérgezéses tünetekhez vezethet. Amennyiben lakásunkat élő, gyökeres fa díszíti, öntözéséhez csak tiszta vizet használjunk (ezt gyakran cseréljük). A fa tartósításához használt kémiai anyagok ugyanis végzetesek lehetnek az állatok számára. Ugyanígy irritációt, enyhe mérgezést okozhat a fára fújt műhó spray is (asztmás állatokra különösen veszélyes). Tipp: fújjuk le a fát keserűspray-vel, így a kutyának garantáltan nem lesz kedve megcsócsálni.

A karácsonyi asztal:
Az ünnepi asztalon minden van, ami szem s szájnak ingere. Az embereknek, de nem a kutyáknak. Ha karácsonyi vacsorát szeretnénk adni a kutyának, hogy így ő is részesévé váljon az ünnepnek, ne a saját ételeinket osszuk meg velük. Ne tömjük tele a gyomrukat zsíros, fűszeres maradékokkal! Inkább készítsünk nekik külön extra finomságokat. Különösen ügyeljünk az odaadott falatkák és egyéb étkek mennyiségre és minőségére, hacsak nem akarjuk a karácsony estét az ügyeletes állatorvosi rendelőben tölteni. A túletetés erős puffadást, hasmenést, hányást, görcsöket, hasi fájdalmat, rossz közérzetet okozhat. Amennyiben alkohol tartalmú ital borul a padlóra, ne hagyjuk, hogy kedvencünk felnyalogassa! Míg egyes kutyákat már az alkohol puszta közelsége is taszít, mások előszeretettel lefetyelik fel a kiömlött bódító italt. Bár valaki szerint vicces lehet, hogy a kutya az emberi részegséghez hasonló tüneteket produkál, jobb ezzel nem kísérletezni. Az alkohol a kutyáknál szívzavarokat, kómát vagy halált is okozhat. Kiemelten figyeljünk az édességekre. Mikor a forró bejglit vagy bármilyen (főleg keltésztás) süteményt kiveszünk a sütőből és szeretnénk félretenni hűlni, olyan helyre tegyük, ahol kedvencünk nem férhet hozzá. A forró sütemény megégetheti a kutya száját, nyelvét, majd a gyomorba kerülve komoly problémákat (pl. hasi görcsöket vagy bélelzáródást) okozhat. A teli hamutartók, előhagyott dohánytermékek érdekesek lehetnek a kutyák számára. Ezek rágása, elfogyasztása azonban súlyos tüneteket (pl. hányás, hasmenés, nyálzás) okozhat, fatális kimenetelű lehet. Legyünk elővigyázatosak az asztalra helyezett dekorációval is. A mikulásvirág, a fagyöngy, a magyal és több más díszítésre használt növény megrágása, emésztési zavarokat, szívproblémákat eredményezhet. A használt fogpiszkálóknak helyezzünk az asztalra egy külön tálkát, nehogy a kutya felegye a földre esett, dobott fogpiszkálókat. A hegyes kis fapálcikák elakadhatnak a garatban, felsérthetik a szájat, a torkot vagy átszúrhatják a beleket.

Kandalló, csillagszórók, gyertyák, és mécsesek:
Nincs kellemesebb, mint egy hideg téli napon melengetni magunkat a ropogó fahasáboknál. A kutyák is szívesen kuporodnak ilyenkor kandallók, kályhák közelében, főleg, ha hótól összefagyott mancsaikat vagy megázott szőrüket szeretnék szárítgatni. A kandallókból, kályhákból kipattanó szikra azonban súlyos égési sérüléseket okozhat. Hasonlóképpen tartsuk távol az ebeket a csillagszóróktól, égő gyertyáktól, mécsesektől. Azon kívül, hogy a kutyának maradandó sebeket okozhat a tűz, a mi életünk és lakhelyünk épsége is veszélybe kerülhet. Egy rossz helyre kitett gyertyát vagy mécsest a kutya egyetlen farokcsapással leverhet, farka pedig könnyen lángra kaphat (főleg egy hosszúszőrű kutya esetében).

Az ünnepi vendégsereg:
A vendégek hajlamosak titokban az asztal alatt etetni a kutyát, hiába kérjük őket ennek mellőzésére. Ha biztosan el akarjuk kerülni ennek kellemetlen következményeit, zárjuk ki a kutyát abból a helységből ahol eszünk, legalább az étkezés idejére. Amelyik kutya nincs hozzászokva a sok emberhez (főleg az idegenekhez) jobban fogja érezni magát, ha egy elszeparált, csendes vackot kap a nagy sürgés-forgás idejére. Amennyiben mégis a vendégek közé engedjük, ügyeljünk rá, hogy ne simogassák egyszerre túl sokan, ne zavarják, ha el akar vonulni. Ne okozzunk fölösleges stresszt a kutyának! A túl sok ember, a túl hangos zaj-zene, rémisztő lehet a kutyák, főleg a kölykök számára. Ne feledjük, hogy hallásuk sokkal kifinomultabb, mint a mienk, így számukra kifejezetten kellemetlen lehet a teljes hangerőn üvöltő karácsonyi nótatár. Gondoskodjunk róla, hogy az állat el tudjon vonulni egy csendes, nyugodt helyre amennyiben zavarja a zaj. Ne feledjük az össznépi nagy ajándékbontás után a csomagolóanyagokat, szalagokat elpakolni, nehogy a kutya lenyelje (bélelzáródást okozhat) vagy a szalag a nyakára csavarodjon.

Gyógyszerek:
Ünnepek környékén az embereket is több ártalom sújtja. Ilyen a megfázás, az influenza, vagy a túlevéssel, túlivással járó kellemetlen tünetek. Emiatt ilyentájt sokaknál komplett patika található a lakásban. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a humán gyógyszerek ne legyenek elérhetők a kutya számára. Az elfogyasztott gyógyszer súlyos károkat okozhat a kutya szervezetében. Egy teljesen hétköznapi hasmenés elleni humánpatikai készítmény bizonyos fajták számára halálos lehet. Számos emberi gyógyszer végzetes lehet az állat számára, főleg ha nagyobb mennyiségben kerül a szervezetébe. A gyógyszereket elzárt helyen tartsuk!

Legyünk elővigyázatosak, hiszen ünnepekkor nem csak állatainkra leselkednek veszélyek, hanem általuk ránk is. Egy felborított fa vagy egy megrágott vezeték igencsak emlékezetessé teheti az ünnepeket, mert elektromos zárlatot vagy komoly tüzet okozhat. Készüljünk fel alaposan és a biztonság kedvéért ünnepek előtt nézzünk utána, hol van a legközelebbi állatorvosi ügyelet. Ha a kutyán bármilyen tünetet észlelünk, semmiképpen se kezdjük el magunk kezelni, legalább telefonon kérjük ki egy állatorvos tanácsát.

Habár az ünnepek mindenkinek sokkal több elfoglaltságot jelentenek, ne feledkezzünk meg a kutyákról! Minimum ugyanannyi törődés, odafigyelés, szeretet és ölelés jusson nekik, mint a hétköznapokban, vagy még annál is több.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)