Társunk a kutya
Szökik a kedvenc!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. október 27.

Szökik a kedvenc!

Különösen az örökbefogadott kutyáknál fordul elő, hogy hiába érzik jól magukat a gazdinál, megszöknek.


Vagy azért, mert unatkoznak és még nincs a családdal erős kötődés, vagy úgy gondolják, nem elég erős falkavezér, aki biztosítaná számukra a túlélést, vagy túlzottan ragaszkodik.

Ami a túlzott ragaszkodást illeti, itt arról van szó, hogy a kutyus nagyon fél, hogy elhagyjuk, ezért minden áron utánunk akar menni. Meg kell mutatni neki, hogy mindig visszajövünk hozzá. Menjünk el eleinte csak nagyon rövid időre, majd ha szépen viselkedett, visszajövetelkor nagyon dicsérjük meg. A távollét idejét pedig mindig toljuk egyre kijjebb. Néhány hét alatt szinte minden kutya megérti, hogy mit várunk el tőle. Ennek ellenére, előfordul, hogy ha például egy rövid időre kikötjük a közért elé, bizony végigugatja a várakozást. Ezt el kell fogadni, mert a bizonyos fokú félelem sajnos marad bennük.

Ha a kutya unalomból szökik, akkor több elfoglaltságot kell számára kínálni, jobban le kell fárasztani, akár több sétával, kirándulással, kutyaiskolába vagy kutyás társaságba járással. A kutyák nemcsak a fizikai, hanem a szellemi lefárasztást is igénylik. Tanítani kell nekik új dolgokat. Ha sokat vagyunk távol, adjunk neki rágócsontot, vagy olyan labdát (lehet kapni), amibe étel tehető és a kutya a labda forgatásával tud csak a falatokhoz hozzájutni.

Menhelyi kutyáknál előfordulhat, hogy a kötődés még nem elég erős. Ezt növelhetjük, ha az első hetekben a napi élelmet különböző feladatok elvégzéséért kis adagokban tőlünk, a kezünkből kapja meg a nap folyamán.

Ha nincs rendben a falkasorrend, érdemes felkeresni egy szakembert vagy ellátogatni egy jó kutyaiskolába, ahol megfelelő tanácsokkal és útmutatásokkal tudnak minket segíteni.

Mindhárom esetre igaz, hogy ha nem érjük tetten kedvencünket szökés közben, hanem már csak az utcán találkozunk vele, ne bántsuk! Ekkor már csak azt büntetjük meg, hogy örömmel fut hozzánk, és ha ezért kikap, legközelebb már oda sem jön.

Mint a kutyakiképző elmondta, gyakran előfordul, hogy kutyus kezdetben bosszút áll, ha egyedül hagyják. Mindig csinál valamit, amiről tudja, hogy nem szabad. Idő kell neki ahhoz, hogy elhiggye, nem marad magára. Az ilyen kutya rendszerint tudja, hogy rosszat tesz, és ezt jelzi is azzal, hogy behúzott farokkal elbújik egy sarokban. Pontosan tisztában van vele, miért is szidtuk le. S néhány ilyen alkalmat követő dorgálás után már nem fog „bűnözni”. Ha ez megtörténik, hazatérésünket követően, mindig adjunk neki jutalomfalatot, ami aztán rendszerint afféle szertartássá válik: ha jó voltam, amikor megérkezik a gazdi, jár a jutalom.

Tanácsokért köszönet Erényi Zita kutyakiképzőnek (suttogó módszer).nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)