Társunk a kutya
Hibridek
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. október 25.

Hibridek

Leendő kutyatulajdonosok örök nagy dilemmája, a megfelelő fajta kiválasztása.


Ausztráliában és Amerikában azonban nem elégedtek meg ennyivel. Létre akarták hozni a tökéletes kutyát, aki okos, barátságos, igazi családi kutya, nem okoz allergiát a szőre, és nem szenved számos örökletes betegségtől. Így történt, hogy a kilencvenes évek elején elindult a hibrid kutyák dömpingje. Tenyésztésük története azonban jóval korábbra, az 50-es évekre nyúlik vissza.

A hibrid szó jelentése: vegyes összetételű, kevertfajú egyed. Hibridnek nem egy bizonyos fajtát neveznek, hanem az olyan kutyákat, akiket tudatos tenyésztéssel, két (ritkán 3) különböző fajtájú, fajtatiszta egyed keresztezésével „hoznak létre”. Másképpen designer dog-nak, vagyis tervezői kutyáknak is nevezik őket (médiában használt elnevezés). A bárhol fellelhető keverékekkel ellentétben ezeknek a kutyáknak bizonyított az eredetük. A tengerentúlon származásukat dokumentumokkal igazolják. A pontos nyilvántartás érdekében központi adatbázist, sőt klubokat hoztak létre a hibrid kutyák számára (pl. ACHC – The American Canine Hybrid Club, DDKC – Designer Dogs Kennel Club). A neves tenyészetből származó hibrid almok szülei, az AKC (American Kennel Club) által regisztrált, igazoltan jó vérmérsékletű, genetikailag tesztelt, örökletes betegségektől mentes fajtatiszta kutyák. A szülők sokszor több szempontból is kiemelkedő példányok, munkavizsgával és champion címekkel rendelkeznek. Az USA-ban és Ausztráliában számos elismert tenyésztő állt át a népszerű hibridek tenyésztésére. Egyes hibridek már oly mértékben elterjedtek, hogy néhány kennel klub hivatalosan is elismeri mint fajtát. A tenyésztők azért harcolnak a hivatalos elismerésért, hogy kiállításokon is megmérethessenek. Az AKC jelenleg felülvizsgálatot tart a kérelmek ügyében.

Hibrid eb kiválasztásánál mindkét fajta jellemzőit figyelembe kell venni. Egy fajtatiszta kutyánál az ember tisztában van a várható felnőttkori mérettel, táplálási, gondozási igényeivel, jellemző tulajdonságaival. A hibrided esetében mindez megkérdőjeleződik. A designer kutyák hátránya, hogy egy almon belül is hatalmas különbségek lehetnek a kölykök között, mind külső, mind belső tulajdonságaikat tekintve. Lehetséges, hogy szinte csak az egyik fajta jellemzőit öröklik, vagy teljesen keverednek egy kölyökben a két fajta tulajdonságai, de az is előfordulhat, hogy egy teljesen egyedi küllemű és habitusú utód jön létre. Eleinte csak néhány igen népszerű fajta (pl. retrieverek, uszkár, yorki) keresztezésével próbálkoztak, mára azonban több száz féle hibrid jött létre. Az egyik legfőbb cél az volt, hogy visszaszorítsák a fajtadiszpozíciós és az örökletes betegségek megjelenését. S ily módon egészségesebb, egyedi külsejű kutyák szülessenek, akikben lehetőség szerint az egyes fajták előnyei jelennének meg kiemelten. Az olyan fajták keresztezését általában kerülik, amik ugyanolyan jellemző betegségekkel terheltek (pl. Pekingi Palotakutya és Mopsz, kiugró szemek miatt). A hibrid kölykök ára nagyon változó. Egyes hibridekre olyan nagy a kereslet, hogy áruk akár a 2500 dollárt is elérheti, míg más hasonló kölykök 10-20 dollárért találnak gazdára.

A legnépszerűbb hibridek, melyeknek saját fajtaklubjaik és fajtamentő szervezeteik vannak:

TOP 1. Labradoodle – Labrador Retriever és Uszkár keresztezése. A Labrador magas intelligenciája és energiája elegyedik az uszkár hipoallergén szőrével, tanulékonyságával, valamint kedves természetével. Az egyik első és egyben a legnépszerűbb hibrid. A két fajta keresztezését már a hetvenes években próbálgatták Ausztráliában. A Labradoodle-t elsősorban vakvezető kutyának tenyésztették ki, olyan látássérültek megsegítésére, akik állatszőr allergiától szenvednek. Két típusa van: Ausztrál Labradoodle (1997 óta hivatalosan elfogadott, regisztrált fajta, mára teljesen fajtatisztaként kezelik és tenyésztik) és Amerikai Labradoodle (hibrid).

TOP 2. Cockapoo – Cocker Spániel és Uszkár keresztezése. Az egyik legjobban bevált keresztezés. Nagyon egészséges kutyák, és igen hosszú életűek (átlag életkor: 18-22 év). Hosszú füleik miatt hajlamosak a fülgyulladásra, de ez gondos ápolással elkerülhető. Az első hibrid kutyaként tartják számon, már az 50-es évek óta tenyésztik. Hatalmas rajongótábora és számos klubja van. Méretük lehet: teacup toy (3 kg alatt), toy (3-5 kg), mini (5.5-8 kg), maxi (9 kg felett). Marmagasság: 35-38 cm.

TOP 3. Goldendoodle – Golden Retriever és Uszkár keresztezése. Intelligens, igazi családi kutya. A göndör változatot allergiások is bátran tarthatják. Nagyrészt mentes a két fajta jellemző betegségeitől. Nem találni köztük két egyforma egyedet. Gyakori az olyan (akár 10-12 kölyökből álló) alom, ahol minden kiskutyának más a színe, a mérete és a szőrtípusa (Pl. alomtestvérek felnőtt mérete: egyik 21.5 kg, másik 4.5 kg ). Több mint 15 színváltozatot és szőrtípust jegyeztek fel eddig.

TOP 4. Puggle – Beagle és Mopsz keresztezése. 4-15 kg. A legújabb sztárhibrid. Minél kisebb a kutya annál többet ér. Egy igazán apró példány ára akár 1200 dollár is lehet. Nem szenvednek a szőr-bőr és ízületi problémáktól és jobban tolerálják a meleget a hosszabb orr miatt.

Tehát sok hibrid szőre nem okoz allergiás tüneteket, egészségesebbek mint fajtatiszta társaik, és jól szerepelnek kutyás sportokban. Az apró hibridek megjelenésének oka, az egyre népszerűbbé váló „handbag size” azaz kézitáska méretű kutyák iránti növekvő kereslet. Keresztezéssel nagyobb méretű, de sok jó tulajdonsággal rendelkező fajta mérete csökkenhető. Néhány generáció után pedig akár egészen apró méretűek lehetnek (pl. Papillon hibridek). A hibridtenyésztés kezdetének eredeti szándéka - miszerint szükség van hipoallergén segítőkutyákra vagy kedvencekre – teljesen jogos volt. Ilyen kutyákra valóban szükség van. Egyes hibridek azonban olyan „extravagáns” párosításokból származnak, mintha csak valaki genetikai Ki mit tud? -ot akart volna játszani. Magyarországon jelenleg csak elvétve kaphatók hibrid kutyák. Ezek egy része nem tudatos tenyésztéssel, hanem véletlenszerű, nem tervezett párzásból születnek, de már előfordulnak célzott párosításból származó egyedek.Népszerű „handbag size” hibridek:
Pomchi: Pomerániai Törpespicc x Csivava
Chi-Chi: Csivava x Kínai Kopasz Kutya
Pompapoo: Pomerániai Törpespicc x Toy Uszkár
Dorkie: Törpetacskó x Yorkshire terrier
Foodle: Toy Uszkár x Toy Fox Terrier
Taco Terrier: Csivava x Toy Fox Terrier


Viszonylag egységes küllemű hibridek:
Alusky: Alaszkai Malamut x Szibériai Husky
Bagle Hound: Basset Hound x Beagle
Border-Aussie: Border Collie x Ausztrál Juhász
Cosheltie: Hosszúszőrű Collie x Sheltie
Cherokee Monarch: Papillon x Orosz Toy Terrier
Faux Frenchbo Bulldog: Boston Terrier x Francia Bulldog

Érdekes, ritka hibridek:
Bernedoodle: Berni Pásztorkutya x Uszkár
Brottweiler: Rottweiler x Brüsszeli Griffon
Bull-Aussie: Angol Bulldog x Ausztrál Juhászkutya
Bullmatian: Angol Bulldog x Dalmata
Chimation: Csivava x Dalmata
Hug: Mopsz x Szibériai Husky
Confetti Australian Shepherd: Ausztrál Juhászkutya x Törpe Schnauzer

Három fajta keresztezéséből született többgenerációs hibridek:
Copica: Cockapoo (Corker Spániel x Uszkár) x Corgi
Daisy Dog: Bichon Frise x Shih-Tzu x Uszkár
Double Doodle: Labradoodle x Goldendoodle (Labrador Retriever x Golden Retriever x Uszkár)
Petite Labradoodle: Labrador Retriever x Cocker Spániel x Uszkár
Petite Goldendoodle: Golden Retriever x Cocker Spániel x Uszkárnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)