Társunk a kutya
Sportok télen
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. október 22.

Sportok télen

Ha kint röpködnek a mínuszok, általában az egyetlen, amire vágyunk egy bögre forró kakaó egy jó könyv társaságában.


Négylábú kedvencünk azonban rendszerint ilyenkor jelzi a leghevesebben, hogy ő bizony cseppet sincs elkeseredve a hidegtől, és mehetnéke van… Nem is csoda, hogy nagyobb a mozgásigényük, mint a nagy nyári kánikulában. Ahelyett azonban, hogy elővesszük a jó öreg teniszlabdát, és apporttereppé változtatjuk a nappalit, számos izgalmas, kutyusunkkal végezhető téli sport közül választhatunk. Fantasztikus élményekkel gazdagodhatunk, ha a gyönyörű téli tájat választjuk a lakásban punnyadás helyett. Nézzünk most meg néhány kutyával végezhető téli sportot közelebbről is.

Szánhúzás


A szánhúzás talán a legismertebb, és legizgalmasabb kutyás téli sport, számos regényírót és filmrendezőt is megihletett már. A legnagyobb hátrányával kezdem, és stílszerűen fogom kifejezni magam: állati költséges sport. Egyrészt a felszerelés miatt. A megfelelő szán, a speciális hámok, kötelek, a hómentes időszakban használható kerekes edzőkocsi, speciális utánfutó a kutyák szállításához, és máris több százezer forintnál járunk. Természetesen a megfelelő négylábúak sem olcsóak, ugyanis nem minden kutyafajta alkalmas a profi szánhúzásra. Leggyakrabban husky, de malamut, grönlandi, vagy szamojéd kutyusokkal is találkozhatunk a szánok elé kötve. És akkor még nem beszéltünk a ’sportolók’ állandó edzésben tartásáról, a megfelelő táplálásukról, és arról sem, hogy Magyarországon nagyon kevés a megfelelő versenypálya, így sokat kell utaznunk. Természetesen nem a kedvet akarom elvenni a sportágtól, aki megteheti, fantasztikus élményekkel gazdagodhat egy-egy menet során.

Nagyon fontos kiemelni, hogy ez a sport bizony egész embert kíván. Egyrészt azért, mert a husky nem az a típusú kutya, ami jól tűri az egyedüllétet, nem is házőrzőnek való, a kertet előszeretettel alakítja át saját ízlése szerint, és hatalmas igénye van a mozgásra. Másrészt azért, mert ha komolyan akarunk foglalkozni szánhúzással, az edzésekre, a kutyák betanítására nagyon sok időt kell szánnunk, és nem csak télen. Ha szeretnénk belevágni, az a legcélszerűbb, ha felkeresünk egy szánhúzó egyesületet, ahol megkaphatjuk a lehető legrészletesebb tájékoztatást a szigorú versenyszabályokról, a feltételekről, illetve tanácsokat és ötleteket is kaphatunk a felszerelés beszerzéséhez.

Canicross


A futás megszállott szerelmesei általában a téli hidegtől, hótól sem riadnak vissza. Sőt! Különleges élmény a havas erdőben a tájfutás, a semmihez sem hasonlítható kristálytiszta levegőben és csöndben. Ha kutyatartóként szeretnénk hódolni ennek a szenvedélyünknek, semmiképpen se hagyjuk otthon a blökit sem, sőt, ha érzünk késztetést rá, akár versenyszerűen is űzhetjük a kutyás futást, azaz a canicross-t.  Ez a francia eredetű sport alig néhány év alatt meghódította a világot. A szabályok rendkívül egyszerűek. A kutya fut elöl, a gazdi utána, kettejüket pedig egy speciális póráz köti össze, amelynek egyik végét a mi  derekunkhoz rögzítjük például egy hegymászó beülő segítségével, másik végét pedig a blöki hámjára csatoljuk egy karabinerrel. A sebességet természetesen elsősorban a gazdi edzettségi szintje határozza meg. A dolog csak látszólag egyszerű, ugyanis a kutyának nagyon fegyelmezetten kell viselkednie, itt nincs fűben, bozótban bóklászás, nem terelhetik el a figyelmét a különleges illatok, zajok, és a kanyarok bevételéhez a vezényszavakat is meg kell tanulnia (jobbra, balra). A biztonság kedvéért egy gyorsleoldót szereljünk fel a póráz és a beülőnk közé. A sport természetesen nem csak télen űzhető, de a hóban kifejezetten segítségünkre lehet, hogy egy nálunk jóval stabilabb eb húz előre, vagy felfelé. Nyáron pedig, ha görkorit húzunk a lábunkra, és úgy vágunk neki például egy hegyi aszfaltozott kerékpárútnak kutyusunkkal, máris megfűszereztük kicsit a szimpla tájfutást.

Bikejöring

Nem kell lemondanunk a kedvencünkkel töltött közös időről akkor sem, ha egyébként a kerékpáros sportokat részesítjük előnyben. Bár a hóban nem egyszerű feladat a biciklizés, az igazi fanatikusokat ez sem riasztja vissza. A canicross mintájára a kerékpár elé is köthetjük a blökit, ehhez azonban speciális hámra lesz szükségünk. A legjobb, ha a szánhúzók által használt típust vásároljuk meg, mert abba teljes testükkel bele tudnak feszülni, a lehető legnagyobb erőt kifejtve.  Ha ezt a sportot választjuk, még a canicrossnál is fontosabb, hogy kutyánk rendkívül fegyelmezett és engedelmes legyen. Nagyon balesetveszélyes ugyanis a biciklink elé kötött önfejű eb, főleg, ha csúszós hegyi utakon, esetleg szakadék mellett akarunk tekerni. A gyorskioldó itt se maradjon el. A bikerjöring sem kifejezetten és kizárólag téli sport, de egyike azoknak, amelyek télen is űzhetőek, sőt, olyankor rendszerint nagyobb élményt is nyújtanak.

Mind a canicross, mind a bikejöring komoly európai és nemzetközi versenyekkel büszkélkedhet. Sőt, a kerékpáros változat első hivatalos EB futamát hazánkban tartották 2004-ben, Szilvásváradon. A magyar versenyzők évről évre egyre szebb eredményekkel térnek haza ezekről a viadalokról. Szintén igaz mindkét sportágra, hogy gyakorlatilag bármilyen kutyafajtával eredményesen űzhetők, csak a kitartás, az erő és a feltétlen engedelmesség a fontos.

Skijöring


És akkor jöjjön a nagy téli klasszikus, a síelés. A megszállottak már alig várják, hogy az Alpokban leessen az első hó, és feltehessék a síboxot az autó tetejére. Idén azonban ne hagyjuk itthon a blökit sem! A canicross és a bikejöring mintájára ezúttal kössük négylábú kedvencünket a derekunkhoz, és így vágjunk neki a sífutó távnak. Aki a lejtőn lefelé száguldást szereti inkább, annak persze nem ajánlott ez a sport, de a klasszikus sífutást még nagyobb élménnyé tudja tenni, ha ezúttal kutyánkkal együtt rójuk majd a kilométereket a hófödte erdőben. A síelőnek ehhez a sportághoz speciálisan kifejlesztett övre van szüksége, a blökinek pedig természetesen feltétel nélkül engedelmeskednie kell a vezényszavaknak.

Talán meglepő, de a skijöringnek bizony komoly múltja van. A sportág hazája Norvégia, és még az 1928-as St. Moritz-i téli olimpián volt a bemutatója, akkor még lovakkal. Ez a változat a mai napig népszerű, sokszor magán a lovon is ül egy ember, így a síelőnek csak a sebesség élvezete marad. A magasabb adrenalin szintet kedvelők persze kipróbálhatják ugyan ezt autóval, motorral vagy speciális hójárgánnyal is.

Bármilyen téli sportot is választunk, a kedvencünk hatalmas erőt fejt ki, miközben minket húz felfelé egy hegyi kaptatón, így a hideg ellenére igencsak kimelegedhetnek, megszomjazhatnak. Ne feledkezzünk meg tehát a megfelelő folyadékpótlásról az ő esetükben sem. Fontos a mancsok megfelelő ápolása is. A talppárnácskák közti szőrt alaposan nyírjuk vissza, hogy a blöki ujjai között ne alakulhassanak ki jegesedések, de akár speciális neoprén kutyacipőt is vásárolhatunk. Beteg kutyával pedig soha ne vágjunk neki a havasoknak egyik sportágban sem!nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)