Társunk a kutya
Csillag lesen
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. október 12.

Csillag lesen

1.fajtacsoport – juhász- és pásztorkutyák


„Amint fent úgy lent.” Az ősi bölcsesség mindenre és mindenkire érvényes az Univerzumban. Így nem csak nálunk, embereknél, de kutyáink személyiségében és viselkedésében is tükröződik, hogy a Nap, mely csillagjegyben járt születésükkor. Új sorozatunkban arra törekszünk, hogy két szakember –egyikük tenyésztő, aki jól ismeri a kutyákat, másikuk a bolygóállások értelmezésében jártas- tudásának összefésülésével segítséget nyújtsunk a gazdiknak abban, hogy könnyebben felismerjék, mit várhatnak el kedvencüktől és mit érdemes adniuk ezért cserébe.

A pásztortüzek már kialszanak, a csillagok még ragyognak


A „csillag lest” a Nemzetközi Kinológiai Társaság (FCI) által meghatározott 10 fajtacsoport közül az elsőbe tartozó juhász- és pásztorkutya (a svájci juhászkutyák kivételével) fajtánál kezdjük. A mára nagyrészt eredeti funkciójukat vesztett juhászkutyák elsősorban tereléssel foglalkoztak, a pásztorkutyák pedig marhacsordák őrzésére voltak hivatottak. E fajta egyedeit –annak ellenére, hogy mostanra legtöbbjüknek nincs ilyen jellegű feladatuk- alapvetően kiemelkedő tanulékonyság valamint munkamánia jellemzi, s kifejezetten szeretik megmutatni, mire képesek. Így e fajta egyedei a kialvó pásztortüzek nyájvesztett világban is mindig találnak maguknak elfoglaltságot, amit többnyire látványosan végeznek.

Kos
E jegy szülöttje jól meg tudja élni fajtájából adódó játékosságát és mivel kifejezetten kezdeményező típus, nem mulasztja el, hogy gazdiját is emlékeztesse a játékra. Fajtán belül átlag felett fontos számára a tevékenykedés, az új dolgok felfedezése, ezért ha nem foglaljuk le kellőképpen, munkamániájából adódóan jól „megdolgozza” majd a kertben esetleg a lakásban lévő tárgyakat. Fajtajellegű önállóságát fokozottan megéli, területvédő ösztöne pedig könnyen harciasságba torkollhat. Több kutya közül, nagy eséllyel elsőként ér az etetőtálhoz.

Bika
A pásztorkutyák temperamentumát nézve a Bika jegyű egyed, fajtatársaikhoz képest lomhább mozgású és lassabban reagál mindenre. Szeret játszani, ha odagurítjuk elé a labdát, de megától nehezen megy utána. Fajtatársainál kevesebb igénye van a változatosságra, így munkakedvét inkább egyféle tevékenységben éli ki. Ha kártékonykodásra adja fejét, egyetlen cipőt szed miszlikre, nem ég a vágytól, hogy az összesbe belecsócsáljon. Különösen ínyenc, így hiába juhász- vagy pásztor, a játék helyett nagy eséllyel a jutifalaltot választja.

Ikrek
Kettős személyisége miatt a fajtajelleg szélsőségeit egymagában képviseli. Játszik, „dolgozik”, de mindenre csak rövid ideig figyel. A fajtára jellemző jó észjárás nála kiemelkedően jelentkezik. Rövidtávon rendkívül dinamikus, gyorsaságban -legyen az mozgás, vagy helyzetfelismerés- meghaladja az egyébként sem lassú fajtatársait. Hosszútávon azonban kiszámíthatatlan a teljesítménye, mivel hangulatkutya. Az alapvetően stressztűrő fajtán belül, kettősségének köszönhetően a stresszt könnyedén viseli, előveszi másik énjét, majd továbblép.

Rák
A juhász- és pásztorkutyák többsége, alapvetően erősen ragaszkodik gazdájához. A rák jegy szülöttre, mivel családcentrikus, ez különösen jellemző. Lelkileg rendkívül érzékeny ezért egyrészt célszerű kiemelt figyelemmel megválasztani fegyelmezésének módját, másrészt fontos, rövid időn belül feloldani a fegyelmezés okozta feszültség alól. „Munkanélküliként” eredendő terelő ösztönét az átlagnál erősebben éli ki abban a közösségben, ahová tartozik. Különösen családszerető, ezért gyengéd terelgetéssel tarja össze a környezetében lévőket.

Oroszlán
Az alapvetően barátkozó fajtajelleget csorbítva e jegy szülöttje elvárja a közeledést és a kiszolgálást. Gyakran úgy tűnhet, kegyet gyakorol azzal, hogy „szóbaáll” az emberrel. Ám ha valakit szívébe fogadott, akkor nem spórol szeretetével és nagyvonalúan osztogatja az oroszlán puszikat. A juhász-és pásztorkutyákra jellemző szolgalelkűséget ez az egyed kevésbé képviseli, ezért fajtatársainál nehezebben viseli az irányítást, a parancsszót. Ám a dicséretet annál inkább igényli.

Szűz
Szorongó típusából adódóan kevés az önbizalma ahhoz, hogy elhiggye magáról, képes az adott feladatok végrehajtására. Ezért, ha sikeresen teljesített, remegve várja a dicséretet és jobban örül a simogatásnak, mint a jutalomfalatnak. A fajtajellegéből adódó szolgalelkűséget mintapéldányként hordozza. Ha bizalmat adunk számára és megfelelően foglalkozunk vele, fejleszthetjük önbizalmát, így e jegy szülöttje hálából extra teljesítményre képes. Mivel szorongó típus, a fajtára jellemző játékossága visszafogottabb lehet, mint társainál.

Mérleg

Uralkodóbolygójuk a Vénusz, ezért a legszebb egyedek általában közülük kerülnek ki, valamint e jegy szülöttjeinek viselkedése a leginkább harmonikus. Mivel konfliktuskerülő, így juhász- illetve pásztorkutyaként, annak idején minden bizonnyal ő teljesítette a legkevésbé jól feladatát. Ráadásul nehezen dönt és igényli az irányítást, ami egy juhászkodásra vagy pásztorkodásra alkalmazott kutyánál alapvető hiányosság lehet. Éppen ebből adódóan azonban fajtatársainál könnyebben alkalmazkodik a funkcióvesztett világhoz.

Skorpió
Bátorságának köszönhetően az első lesz, aki fellép a territórium szélén a behatolókkal szemben, de csak akkor, ha már tényleges határsértés történik. Nincs számára lehetetlen. Kitartása példaértékű, így hosszútávú feladatok teljesítésében legyőzhetetlen.
Akár élete árán is célba ér, mintsem hogy dolgavégezetlenül álljon gazdája elé. Élvezi a küzdelmet, annak idején kitűnően megbirkózott a medvékkel, farkasokkal. Az ő „nyája” mindig biztonságban van. Csatát veszíthet, de háborút nem.

Nyilas
Élvezi a játékot és élvezi a munkát, arra született, hogy jól érezze magát, akár dolgozik, akár szórakozik. Kalandvágyó, keresi az új lehetőségeket, új tapasztalásokat, új helyszíneket, ahogyan ez annak idején a nyáj- a csorda mellett megadatott neki. Látványosan élvezi, az őrzést, a terelést, a munkáját. A fajtajelleget talán leginkább hordozó szülött, tudja a feladatát és azt örömmel látja el, ráadásul legtöbbször sikeres abban, amibe belekezd. Mindig készen áll a nyerésre, s mivel úgy érzi, neki minden jár, elveszi, amit szeretne. Nem szükséges különösebben büntetni, számára már az büntetés, ha nincs jutalmazás.

Bak
Az egyik legkiszámíthatóbb és -kitartóbb szülött, ami elsősorban más fajtacsoportokba tartozó fajtáknál (pl: számhúzók) lehetne kedvező tulajdonság, nem a juhász- és pásztorkutyáknál, ugyanis így nincs benne kellő játékosság és könnyedség, illetve rugalmasság, ami ennél a fajtacsoportnál alapjellemző. Megbízható, ugyanakkor távolságtartó, aki arra törekszik, hogy feladatát minden körülmények közt maradéktalanul és fegyelmezetten ellássa. Ha számolni tudna, annak idején percenként számolta volna a nyáj tagjait.

Vízöntő
Alapvetően jó helyzetfelismerő fajtáján belül kiemelkedő eme képessége, ugyanis ösztönei a legkitűnőbben vezérlik minden cselekedetét. Az ösztönök sugallata számára többet jelenthet, bármilyen utasításnál. Különc viselkedésű, akinek jelmondata: Élni és élni hagyni. Így juhász- illetve pásztorkutyaként nem kifejezetten alkalmas funkciójának betöltésére, mert inkább szabadjára engedné a nyájat, mint korlátozza. Stresszre hirtelenséggel és nehezen kezelhető frekvencián reagál, az egyébként nem támadó fajta Vízöntő szülöttje.

Halak
Nem kifejezetten a megbízhatóság és a kitartás mintaképe, ezért terelő és őrző feladatot rábízni kockázatos lehet. Hatalmas jó szívével, lelkével, inkább terapeuta kutyaként funkcionálhatna jól. Határtalanul tud szeretni, csak ne kelljen teljesítenie elvárásokat, mert akkor mintha nem is kutya lenne, hanem hal, kicsúszik a kezünk közül. Arra törekszik, hogy minél kevesebb elvárással kerüljön szembe. Ha annak idején a mezőn beszélni tudott volna, biztos azt mondja: ott sem voltam, amikor elszabadult a nyáj, de nagyon sajnálom.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)