Társunk a kutya
Kutyák a Fehér Házban
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. október 06.

Kutyák a Fehér Házban

Amerikai elnökök négylábú kedvencei és legjobb történeteik - 1. rész


Bo, Barney, Millie, Buddyt, Fala, Checkers - csak néhány azokból a kutyákból, akik a mindenkori amerikai elnökök kedvenceként váltak világhíressé, s szinte mindegyikükhöz egy érdekes történet társul. Az Egyesült Államok eddigi 43 elnöke közül csupán kettőnek nem volt semmilyen saját háziállata, s akinek volt, sem mind kutyát választott, de mégiscsak az ember legjobb barátja számított mindig is az aktuális nemzeti kedvencnek Amerikában.

Az ellenség kutyája

    
Már az Egyesült Államok első elnöke nevéhez is egy kisebb kutyafalka neve fűződik, akikből többet maga George Washington tenyésztett ki. A szenvedélyes rókavadász és nagy állatbarát hírében álló virginiai földbirtokos a tökéletes vadászkopó kitenyésztésén fáradozott ifjonti éveiben (ami nem hozott számára nagy sikert), mégsem saját ebeiről szól a hozzá kötődő legérdekesebb történetet. A Függetlenségi háború alatt bevált gyakorlat volt, hogy a tisztek maguk mellett tartották kutyájukat, így tett Washingon és az ellenséges William Howe tábornok, az angol csapatok főparancsnoka is. Utóbbi kutyája 1777 októberében a Pennsylvaniában zajló csata során elszabadult és amerikai katonák kezére került, akiket a kutya nyakörve, amin Howe tábornok neve állt igazított el a négylábú kilétéről. Az amcsi katonák gúnyt akartak űzni a dologból, de Washingon visszaküldte Howe tábornoknak a kutyát, egy személyes írásos megjegyzéssel: "Washington tábornok üdvözlete Howe tábornoknak. Enyém az öröm, hogy visszajutathatok egy kutyát, ami véletlenül jutott a kezemre és a nyakörv szerint Howe tábornokhoz tartozik." - ez a feljegyzés maradt meg az utókor számára, maga a kutya fajtája, neve és a pontos körülmények is ismeretlenek maradtak, de jól mutatja az első amerikai elnök kutyaszeretetét.

Szobor őrzi Fala emlékét


Az eddigi 43 elnökből 10 elnöknek egyáltalán nem volt kutyája, ez a szokás az USA 26. elnökével Theodore Roosevelttel szűnt meg - aki az egyik legnépesebb háziállat sereggel vette magát körbe (9 kutyája és további 11 más fajta háziállata volt) - tőle számítva viszont minden elnöknek volt egy vagy több kutyája. Az elnöki háziállatok közül mai napig Franklin D. Roosevelt Fala nevezetű négylábúja az egyik leghíresebb. Bár az elnöknek több kutyája is volt, ez a skót terrier különösen közel került Roosevelthez. 1940-ben egy unokatestvérétől kapta korai karácsonyi ajándékba az akkor kölyök kutyát, aki novemberben költözött be a Fehér Házba. Ekkor még a Big Boy nevet viselte, de ez nem tetszett Rooseveltnek ezért Murray, a Falahilli betyár névre keresztelt át (híres skót őse után), ami a Fala névre rövidült. Az ajándékkutya állandó szereplője lett az elnök életének, mindenhova elkísérte őt, s részévé vált a róla kialakult képnek. Olyannyira szerette a közvélemény ezt a sokat bohóckodó kutyát - akinek nevét még a hadsereg is használta jelszóként a németek beszivárgását elkerülendő - hogy egyedüli elnöki kutyaként szobor őrzi emlékét, a Franklin Delano Roosevelt emlékműn Washington belvárosában, ahol a hű kutya gazdája szobra mellett áll a örökkévalóságba dermedve. Fala egyébként két nap híján 12 évet élt, 7 évvel élte túl gazdáját, az özvegy Eleanor Roosevelt mellett.

Truman tanácsa

Truman elnök fogalmazta meg egyszer: ha barátot akarsz magadnak a Fehér Házban, jobb, ha beszerzel egy kutyát. Saját tanácsát ő maga is megfogadta: két kutyát tartott  maga mellett. De az elnöki székbe őt követő John F. Kennedy fogadta meg a leginkább, aki az egyik legnépesebb állatsereggel vette körül magát, csak kutyából hatot tartott.
A későbbi elnökök egyre tudatosabban használták kedvenc háziállatukat népszerűségük növelésére. De baklövések is előfordultak „négylábú fronton”. Jó példa erre Lyndon B. Johnson, akit gyakran kaptak lencsevégre két fajtiszta Beagle kutyájával, akiket egyszerűen Him és Her (az angol nyelvben a férfi és női nem) néven illetett. De volt egy harmadik kutyája is, a Yuki névre hallgató kis kedvenc korcs eb, akit lánya talált egy benzinkútnál. Az, hogy két fajtiszta kutyája mellett egy talált kutyát is babusgat, sok szavazó számára igen szimpatikussá tette Johnsont, amíg egy nagy port kavart fotó nem készült róla. Az1964-ben felvételen az látszik, hogy az elnök a két lábon ágaskodó Beagle-ét a füleinél fogva tartja. Valószínűleg a kutya örömében rá akart ugrani gazdájára, de az elnök féltette öltönyét és ilyen szerencsétlenül kapta el kutyáját, hogy az ne ugorhasson rá. Negatív hatású fotó ide vagy oda az elnököt még abban az évben újraválasztották.

A négylábú, aki nem jutott el a Fehér Házba


Richard Nixon cocker spánielje, Checkers is a leghíresebb elnöki kutyák közé tartozik. Nevét az akkor alelnökjelöltként induló és korrupcióval megvádolt Nixon 1952-es beszéde miatt a történelemkönyvek is őrzik: a későbbi elnök akkor azt mondta, egyetlen ajándékot fogadott el, Cheskers-t, a spánielt. A beszédet Cheskers-beszédként jegyzi a történelem. Ez a kutya azonban soha nem jutott el a Fehér Házba, meghalt 1964-ben (az idő tájt, ahogy az itt látható fotó is készült). Nixon elnöksége alatt Vicky az uszkár - aki már Checkers mellett is családi kutya volt - lett a "hivatalos" elnöki kutya, akiről egy későbbi beszédében szintén említést tett Nixon, de Checkers és a hozzá fűződő beszéd volt, ami nagy szerepet játszott választási karrierjében.

A nagykedvenc

Nancy és Ronald Reagan négylábúja szintén az egyik legnépszerűbb elnöki négylábú volt. Rex a king charles spániel korai éveinek szertelen viselkedése után fegyelmezettebb lett és ekkor Reagan elnök legfontosabb tárgyalásain is bent maradhatott. Egy éves korában, 1985 karácsonyán minden amerikai szívébe belopta magát, amikor „segített” meggyújtani a Fehér Ház karácsonyfájának gyertyáit. A róla szóló beszámolók megemlítik, hogy imádta a Fehér Házat, de egyetlen helyiségbe, a Lincoln hálószoba nem volt hajlandó bemenni, csak megállt az ajtó előtt és vadul ugatott. Akkor terjedt el az a nézet, hogy a hálószobában Abraham Lincoln szelleme kísért. 1989-ben, amikor a Reagan család elhagyta a Fehér Házat Rexnek olyan honvágya volt, hogy kapott egy, a Fehér Házra hasonlító kutyaházat, kiegészítve egy szőnyeggel, ami Rex másik kedvenc helyének, az elnöki használatú Camp David-i „házikóban” található szőnyegnek a kicsinyített mása volt.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)