Társunk a kutya
Amikor eltelt az idő...
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. október 01.

Amikor eltelt az idő...

Ha valaki a szívünkhöz nőtt, nincs rosszabb annál, mint amikor el kell tőle búcsúznunk.


Hiába tudjuk mindannyian, hogy az öregedés, az elmúlás az élet természetes velejárója, erre sohasem lehetünk eléggé felkészülve. Nincs ez másként négylábú kedvenceink esetében sem. Amikor hazavisszük a kajla fülű, édesen csetlő-botló kiskutyát, eszünkbe sem jut, hogy bizony neki sokkal hamarabb őszül majd meg a bajusza, mint a mi hajunk. Ezt a folyamatot sajnos megállítani nem lehet, viszont egy kis odafigyeléssel sokat segíthetünk a négylábúnak, hogy megszépítsük utolsó éveit.

Kedvencünk várható életkora fajta és testméret függvénye, ezért nagyon leegyszerűsítve a dolgot azt mondhatjuk, hogy 7-8 éves koruktól kezdve kezelhetjük őket öregedőnek. Minden kutya máshogy öregszik meg, a tünetek lehetnek alig észrevehetőek, de akár komoly megbetegedéssel is járhat a folyamat. Általánosságban elmondhatjuk, hogy az életerő általános gyengülése, a különféle ingerekre adott válaszok lassulása, a dezorientáltság, az általános fáradtság és megnövekedett alvásigény az öregedés folyamatának leggyakoribb tünetei. Memóriájuk és tanulási képességük szintje csökkenhet, érdektelenné válhatnak olyasmivel szemben, ami addig izgalomba hozta őket. Ha ilyen, vagy ehhez hasonló jelenségeket észlelünk, ideje felkészülnünk arra, hogy négylábú kedvencünk az elkövetkezendő években bizony másféle és fokozottabb törődést igényel majd. Bár fiatalkorban is érdemes elvinnünk a blökit évente legalább egyszer egy általános orvosi kivizsgálásra, egy öregedő vagy már öreg kutya esetében az a legjobb, ha ezt félévente megtesszük. Sokszor a gazdák szégyellik, hogy egészségügyi problémáik vannak a kutyának, úgy érzik, ők a hibásak, és ezért az orvos előtt is eltitkolnak bizonyos tüneteket. Ez azonban butaság. Nagyon sokat javíthatunk idős kutyánk komfortérzetén, ha odafigyelünk ezekre a jelekre, és részletesen tájékoztatjuk az állatorvost is.

Nem elég azonban, ha akkor kezdünk el fokozottabban törődni az ebbel, ha már észleljük az öregség jeleit. Nagyon fontos, hogy egészen kölyökkorától kezdve kiegyensúlyozott és egészséges életmódot biztosítsunk neki, mert csak így érhetjük el, hogy az öregkora is boldog legyen. Kulcsfontosságú a megelőzésben, hogy egész élete során megfelelően tápláljuk. Erre most nem térnék ki részletesen, hiszen az alapszabályokkal minden kutyatulajdonos tisztában van. Az vagy, amit megeszel – ez négylábú barátunk esetében is igaz. Ne szoktassuk hát őt rá a nassolásra, az egészségtelen falatokra, mert ez a rossz szokás később megbosszulhatja magát, és akár cukorbetegséghez is vezethet. Ha kutyánk elhízott, sürgősen fogjuk őt diétára. Akár évekkel meghosszabbíthatjuk kedvencünk életét, ha nem a gyomrán keresztül adjuk tudtára, hogy mennyire szeretjük őt. Öregkora szempontjából az is nagyon fontos, hogy egészen kicsi korától kezdve „foglalkozva legyen” a kutyával, ne csak azért tartsuk őt, hogy legyen valami a kertben. Tanítsuk, vigyük kirándulni, minden nap játsszunk és foglalkozzunk vele, éljen aktív, sportos életmódot. Ezek a dolgok nagymértékben befolyásolják, hogy milyen mentális és érzelmi állapotban telik majd az öregkor.

Bár a kutya csak kutya, érzelmei és lelke neki is van. Gondoljuk csak végig, milyen jellemzői vannak az időskornak a mi esetünkben. Sokan befelé fordulnak, szellemileg kiüresedettnek érzik magukat, jellemző az idős emberekre az elmagányosodás. Furcsa lehet, de egy kutya is érezheti magát éppen így, ezért nagyon fontos odafigyelnünk a lelki és szellemi egyensúlyuk megőrzésére. Ne hanyagoljuk el idős kedvencünket, legalább annyit kell vele foglalkoznunk, mint fiatal korában. Továbbra is vonjuk be a család megszokott tevékenységébe, szabadidős programokba, rendszeresen motiváljuk ügyességet és találékonyságot igénylő játékokkal.  Persze előfordulhat, hogy elrontja a feladatokat, hogy már nem fogja elsőre elkapni a labdát, stb., de ez természetes. Fontos azonban, hogy éppúgy dicsérjük meg és bíztassuk őt játék közben, mint korábban. Ugyanakkor legyünk rugalmasak, és megértőek, fogadjuk el azt is, hogy már nem várhatjuk el öreg kutyánktól a megszokott aktivitási szintet. Lehet, hogy több alvásra van szüksége, vagy hamarabb ingerlékennyé válik, sőt, akár frusztrálhatja is a kutyát, hogy nem tud megtenni olyan dolgokat, amik korábban nem okoztak neki problémát. Semmiképpen se hanyagoljuk el vagy hagyjuk magára a kora miatt, de ne próbáljuk ráerőltetni azt, ami szemmel láthatóan nehezére esik. Ne kezeljük tehát úgy, mintha még mindig kölyökkutya lenne.

Ha öreg kutyánk lelke rendben van, az egészsége sajnos még akkor is felmondhatja a szolgálatot. Vannak egyedek, akik semmiféle időskori nyavalyával nem kell, hogy szembenézzenek, sajnos azonban a leggondosabb törődés mellett is lehet a folyamat velejárója betegség. Egészségük megőrzésének legfontosabb kulcsa a megfelelő időskori táplálás. Vásárolhatóak kifejezetten öreg kutyák számára kifejlesztett tápok, amik nagymértékben segítenek megelőzni bizonyos krónikus megbetegedéseket, javítják az állat memóriáját, alkalmazkodnak a megváltozott vitamin- és ásványi anyag szükséglethez. Az ilyen speciális tápokra jó már akkor átállni, amikor még konkrétan nem észleljük az öregedés tüneteit, de a kutya életkora alapján már várható, hogy hamarosan beindul ez a folyamat. Könnyebben emészthető, alacsonyabb zsírtartalmú és rostdúsabb ételekre van szüksége a nyugdíjas korba lépő kedvencünknek, jobban oda kell figyelni a megfelelő foszfor- és kalciumbevitelre. Csontot viszont sokkal kevesebbet adjunk neki, mert a lassuló anyagcsere miatt problémát okozhat a beleiben.

Az idős korra jellemző megbetegedések közül leggyakrabban szívproblémákkal találkozhatunk. A fáradékonyság, teljesítménycsökkenés mellett a reggeli köhögés is jellemző tünete annak, ha kedvencünk ketyegője nem működik rendesen. A szívbetegségek tekintetében különösen fontos a rendszeres állatorvosi vizsgálat, sokszor ugyanis még a látható tünetek megjelenése előtt kiszűrhetőek és kezelhetőek. Egy idős kutya esetén gyakran találkozhatunk ízületi problémákkal is. A kopások, gyulladások, felrakódások sokszor komoly fájdalommal is járnak, de a megfelelő fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők használatával a tünetek a minimálisra szoríthatók vissza, és nem kell attól tartanunk, hogy a kutya egész nap a házában fog gubbasztani a fájdalom miatt. A kellemetlen szájszag is gyakori időskori tünet, amit sokszor fogkövesedés okoz, ezért azt a kutya egész élete során rendszeresen távolíttassuk el. A különféle daganatos megbetegedések esetén jóval szűkebb a rendelkezésre álló orvosi eszköztár, mint az emberi gyógyászatban. Komor gondoltatok ezek, mégis meg kell említenem, hogy ilyen betegségek előrehaladott állapota esetén át kell gondolnunk, hogy mivel teszünk neki jót: ha szinte elviselhetetlen fájdalmak között hagyjuk őt magától elmenni, vagy ha mi magunk vetünk véget szenvedéseinek. Ez sosem könnyű döntés, de az orvossal történő konzultáció segíthet helyesen választanunk.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)