Társunk a kutya
Kedvencünk és a higiénia
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. szeptember 29.

Kedvencünk és a higiénia

Ismerősöktől, barátoktól gyakran hallom, hogy a gyerek nagyon szeretne egy kutyát, de nem lehet, majd akkor, ha kertes házba költözhetnek.


Néhányukat azonban már sikerült meggyőznöm: tévhit, hogy emeleti lakásban kutya mellett nem lehet rendet, tisztaságot tartani. Bizony lehet, és ez nem a kutyán, hanem a gazdáján múlik.

Az, hogy kutya van a lakásban, nem jelenti azt, hogy mindenhová bemehet. Rajtunk áll, szabunk-e határokat. Ha ki szeretnénk zárni mondjuk a háló- vagy fürdőszobából, esetleg a konyhából, valamilyen akadállyal korlátozzuk a bejutását. Ha nem akarjuk, hogy a lakásban vezesse le igencsak nagy mozgásigényét, rendszeresen sétáltassuk, és játszunk is vele a szabadban. A károkat megelőzhetjük, ha a séták alkalmával rendszeresen kifárasztjuk a kutyát. Néhány megrágott bútorlábba és papucsba biztosan beletörődhetünk, de nem kell mindent beáldozni az eb kedvéért. A rágcsálások mennyiségét csökkenthetjük, ha veszünk neki néhány saját játékot.
A kutyák remekül megvannak a kanapé használata, illetve ágyban alvás nélkül is. Ez utóbbinak egy dominánsabb kutyusnál a falka-rangsor szempontjából is lehet jelentősége. Miután önmagát tisztogatja, a szőrére rákerülnek baktériumok és egyéb, az ágyunkba határozottan nem való dolgok (de azért ne higgyük egy percig sem, hogy mi nem viszünk semmit magunkon a párnák közé!). Ugyan soha nem fogunk baktériummentes világban élni – még akkor sem, ha nem tartunk semmiféle háziállatot –, mégis elkerülendő, hogy a kutya az ágyban aludjon, hiszen – bármilyen gyakran fürdetjük őket – sohasem lesznek tökéletesen tiszták. Ez az elmélet. A gyakorlat a mondás szerint: kétféle gazdi van; az egyik elismeri, a másik tagadja, de a kutyus velük alszik, rendszerint a lábuknál. Nekem a mostani az első kutyám, aki egyszerűen nem igényli, hogy velem aludjon. Elődeinek hiába tiltottam: ravaszkodtak. Megvárták, míg eloltom a villanyt, aztán még rátettek egy kis elalvásra szánt időt, majd nagyot zöttyent az ágy vége… Ha ragaszkodunk az együttalváshoz, akkor gondoskodjunk a bútorok megfelelő védelméről, illetve a textíliák rendszeres, viszonylag sűrű mosásáról. A kutya szája olyan dolgokkal is érintkezhet, amikhez az ember magától sohasem nyúlna. Ezért bármennyire is szeretjük, ne csókolgassuk, ne együnk vele egy tányérból.
Közvetlen környezetüket, óljukat vagy szőnyegüket rendszeresen takarítsuk, fertőtlenítsük. Tiszta környezetben a kutyák ritkábban bolhásodnak. Ennek ellenére előfordul, hogy az eb egyszer csak elkezd nagyon vakaródzni. Az esetek 99 százalékában azért, mert összeszedett egy bolhát. Ma már a legtöbben bolha és kullancs ellen is védő nyakörvet vásárolnak, de azért nem árt az óvatosság. A sétáltatások során elkerülhetetlen, hogy összeszedjenek valamilyen élősködőt. Ezért kutyasamponnal fürdessük. Bundájának rendszeres tisztításakor, vagy fésüléskor nemcsak a gubancokat távolíthatjuk el, de időben észrevehetjük a különböző rovarokat is. Ha élősködővel találkozunk, többnyire könnyen eltávolíthatjuk, de ha kullancsot találunk, a biztonság kedvéért forduljunk állatorvoshoz. A különböző kutyafajták szőrzete eltérő gondozást igényel. A hosszúszőrűek némelyikét akár naponta is át kell kefélni, másokat rendszeresen nyíratni. Ezzel nem árt számolni a fajta megválasztásakor. Az elhanyagolt bunda bőrbetegségek és élősködők jelentkezésével járhat.
Rendszerint a szobatisztaság az egyik legnagyobb gond. A kutyus egy éves koráig bizony rendszeresen előfordulhat, hogy „rossz helyre” pisil, vagy kakil. Ezeket a „baleseteket” csökkenthetjük, ha ebben az időszakban naponta legalább ötször sétáltatjuk. Ha már megesett a baj, figyelni kell rá, hogy a tisztítószer megfeleljen a higiéniai követelményeknek. Az általános tisztítószerek nem feltétlenül alkalmasak az ilyen nyomok eltávolítására. Használjunk speciális tisztítót, fertőtlenítőt, de az legyen állatbarát. Az eltakarítást érdemes mihamarabb elvégezni, nemcsak a kosz, de a szagok miatt is. Ha sokáig várunk, a kutya úgy azonosítja és szokja meg azt a helyet, mint ahol bátran végezheti a dolgát. Egyébként kutyás szaküzletben kapható olyan spray, amely közömbösíti azt a szagot is, amit már csak a négylábú érezhet. Legyen könnyen tisztítható, eltávolítható szőnyeg vagy takaró minden olyan felületen, ahol a kutya a legtöbb időt tölti. Ilyen a kosara, az ivó- vagy evőtálja környéke. Így az esetleg szétszórt ételmaradék és más hulladék inkább a tisztítható felületekre kerül, mintsem széttaposódik a lakásban.
Kertes házban a kert tisztasága is fontos. Még ha naponta sétáltatunk is, szükség lehet egy helyre a kertben, ahol a kutya a dolgát végzi. Erre célszerű egy távolabbi sarkot választani, ahová tegyünk homokot, esetleg egy karót, ha kan kutyáról van szó. Legyünk szigorúak az illemhelyet illetően, ugyanakkor, ha használja, mindenképpen dicsérjük meg (persze csak akkor, ha szemtanúi voltunk az eseménynek)! A kertben szétszórt piszkokat igyekezzünk mihamarabb összeszedni, hiszen egészségügyi szempontból veszélyes, ha a fűben ürülék marad. A kutyapiszokkal való közvetlen érintkezés asztmát, gyomorbántalmakat, vagy torokgyulladást, kivételes, súlyos esetekben akár vakságot is okozhat. Egyébként a legtöbb kutya igyekszik kivárni a sétáltatás időpontját, és csak akkor ürít. Sétáltatás közben is ügyeljünk arra, hogy mindig legyen nálunk zacskó, vagy speciális kutyapiszok-szedő. Az összeszedett ürüléket lehetőleg arra kijelölt szemetesbe dobjuk. És tényleg szedjük fel, mert – a higiéniai szempontokon túl – ilyen „ajándékba” senki sem szeret belelépni. Mi sem. És sokan – általánosítva – pontosan azért fújnak valamennyi kutyásra, mert nem mindenki hajol le, hogy fölszedje, amit a kedvence ott hagyott.
 Ha a kutyus gyermek mellett van, figyelnünk kell, hogy a kicsi rendszeresen kezet mosson, és ne nyúljon a szájába, szemébe, ha a kutyával játszik. Azonban nem szabad ezt túlreagálni sem, hiszen egy alakuló immunrendszer erősödéséhez, ellenálló képességének fokozódásához szükség van egy bizonyos mennyiségű bacilusra is. Egy kutyáról nem kerül át több kosz gyermekünkre, ha megöleli, mintha egy játszótéren hintázik, homokozik, vagy akár a kertben virágot szed.  
Sokan úgy gondolják, hogy az éves kötelező, veszettség elleni védőoltáshoz járó féreghajtó tabletta elegendő az élősködők ellen, de ez nem igaz. Egy gondos gazda két-háromhavonta ad féreghajtót a kutyájának. A kutyának és az embernek kevés közös betegsége van, és ha az összes higiéniai és egészségügyi előírást betartjuk, szinte semmi esélye sincs annak, hogy elkapjunk tőle valamit. Az állatorvost rendszeresen, legalább évente fel kell keresni a kötelező és ajánlott oltások miatt.
Egy kutyával együtt élni nem könnyű, hiszen a korábbiakhoz új szabályok társulnak. Nincs olyan nap, amikor legalább háromszor ne kellene kimozdulnunk a lakásból a kedvéért, legyen bármekkora hó, bármilyen hideg vagy zuhogó eső. Cserébe megajándékoz bennünket hűségével, szeretetével, barátságával. Aki kutyás, az tudja, hogy mindez milyen sokat ér!nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)