Társunk a kutya
Yorki Fesztivál és Akadémia kistestű kutyáknak
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. szeptember 19.

Yorki Fesztivál és Akadémia kistestű kutyáknak

Kiderül: a kicsi kutyus nem csak szép, de okos és tanítható is.


Szeptember 23-án, vasárnap 13 órakor szeretettel várja a yorki-rajongókat és minden érdeklődőt a Strázsa Kutyakiképző Iskola telepén – Népliget, Vajda Péter utca (az Építők sportpályája mellett) – a második Yorki Fesztivál. A rendezvény első lesz abban, hogy itt lehet jelentkezni az először megtartandó Yorki Akadémiára is.

Kis Hegedűs Réka nem először rendezett színes, vidám, családias programokat, amelyeken összetalálkozhattak, elbüszkélkedhettek kedvenceikkel, és hasznos információkat gyűjthettek a kiskutyusok barátai. Ez alkalommal is Réka ötletes szervezése garantálja, hogy a nagyszabású találkozón mindenki jól érzi majd magát – járjon két lábon vagy négyen. Fontos hozzátenni: nem csupán yorkik, hanem valamennyi fajtájú kistestű kutya bemutatkozását várják a szervezők mind a Fesztivál sokrétű, gazdag programjában, mind az Akadémián.

A változatos programban szerepel alapengedelmességi, agility (gyorsasági) és kutyaszépségverseny, melyek helyezettjei különböző jutalmakban részesülnek. A legelsőnek bizonyult versenyző díja 30 ezer forint értékű vásárlási utalvány. Itt jegyezzük meg: nem csak a közönség soraiban várható számos, a médiából ismert arc megjelenése. A zsűriben helyet foglal többek között a népszerű énekes, Bebe, Bíró Ica, Bús Edina autóversenyző és MC Ducky.  A szakmai ítészeket Bodnár Kinga tenyésztő, Horváth Ildikó kutyakiképző, oktató és Varga Mónika, a yorki-szakkönyvek szerzője képviseli majd. A rendezvény háziasszonya Kocsis Alexandra, a Miss Earth szépségverseny győztese lesz.

Horváth Ildikót kérdeztük: miért fontos, hogy a gazdi elméleti tanfolyamon vegyen részt. Nem a kutyust kell tanítani? „Nem csak őt – válaszolta –. Nem biztos, hogy a gazda, akármilyen szeretettel közeledik kedvencéhez, helyesen képes felismerni az új jövevény különböző reakcióit, ösztönös megnyilvánulásait. Előfordul az is, hogy a különböző családtagok más és más módon bánnak a kutyával, a feleség, esetleg megengedi, hogy felugorjon az ágyra, a férj viszont szigorúan tiltja. Szegény jószág ilyenkor megzavarodik, nem tudja mit szabad és mit nem. Fontos, hogy az együttélésre való nevelés – hiszen a kutyus is családtag – egyértelmű és következetes legyen. Ezért én mindig az elméleti tudnivalókkal kezdem az oktatást.”

A Yorki Akadémiának különben csak a beiratkozása és – fakultatív jelleggel – első elméleti „órája” lehetséges a Fesztivál helyszínén, a továbbiakban az Óbudai Kutyakiképző Iskola területén (III. Királyok útja legvége) tartják a foglalkozásokat. A korhatár: legalább 6 hónap (a gazdi nincs korhatárhoz kötve). Az alapkiképzés díja 28 ezer forint, a BH1 ( középfokúé) + 5 ezer, amelyhez MEOE-bizonyítványt kapnak a sikeresen vizsgázók.  

Bodnár Kinga tenyésztőtől arról érdeklődtünk, miért éppen a yorkikkal foglalkozik szívesen. Mint elmondta, azért, mert a yorki terrier okos, energikus, nagyon szép, az embernek mindig kedve támad megsimogatni, olyan aranyos. Mivel kis testű fajta, ideális a városi, akár lakótelepi otthonokban való tartásra. Ráadásul igen kevéssé vedlik, nem lesz tőle kutyaszőrrel tele a lakás. Arra azonban fel kell készülni, hogy mivel terrier, makacs és önfejű. Erőszakkal nem lehet rá hatni, inkább jutalmazással, kedves furfanggal – ajánlotta a szakember.

A Fesztivál tartama alatt nem csak a szakértő zsűritagok állnak információkkal az érdeklődők rendelkezésére. Ott lesz dr. Varga József állatorvos is munkatársaival, hogy tanácsokkal lássák el a hozzájuk fordulókat.

A rendezvényre a belépés 800 forint. Hat éven aluli gyermekeknek ingyenes. Parkolási díj nincs.

2yorkifesztival-flyer2.jpgnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)