Társunk a kutya
Már megint ugat!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. szeptember 24.

Már megint ugat!

Számos kutya – szerintünk – ha kell, ha nem ugatással ad hangot véleményének.


Ezzel nem is lenne baj, ha napközben, az utcán teszi. Bár mostanában sok járókelő azt is sérelmezi. Sőt, ha két lakótelepi ház között van a kutyafuttató, gyakran minősíthetetlen hangon leszólnak a hancúrozás közben ugató kutyák gazdáinak, hogy teremtsenek csöndet.

Magától értetődik, hogy a kutya ugat. Ha viszont nem megfelelő időpontban és helyen teszi ezt, az a kutya gazdáját, no meg a szomszédokat is őrületbe kergetheti. A nem kívánatos hangadásról való leszoktatás előtti első lépés, hogy felmérjük, miért ugat a kutya.

Ugatás és ugatás között különbség van. Ha idegen áll a lakásajtó előtt, a kutyus jelez. Ez természetes. Mondhatnánk, ez a dolga. Az a baj, ha mindig ugat, ami rendszerint annak a jele, hogy fél. Ez hangszínben is más, mint a jelzés. Pontosan a félelem okán ugatnak többet a menhelyi kutyák. Ha kikötjük őket, mikor bemegyünk a boltba, ugatnak, mert attól félnek, az új gazdi is elhagyja őket. Egész más hangon ugatnak, ha támadásra készülnek, másként, ha játszani hívnak egy másik kutyust vagy minket, s megint másként, ha valakit üdvözölnek és simogatást várnak tőle.

Ha ugat a kutyánk, nézzük meg, miért teszi. Ha valamit jelez, dicsérjük meg, majd szóljunk neki, hogy hagyja abba, mert már tudjuk, mi az ugatás tárgya. Ettől kezdve a gazdi feladata, hogy eldöntse, ellenség közeledik vagy barát. Alapvetően egy kutya nevelésétől, képzésétől, egyéb genetikai adottságoktól is függ, hogy ugat-e vagy sem. Tulajdonképpen a félelmet és a támadási kedvet kísérő ugatás az, amit mindenképpen korrigálni kell, ami nehéz feladat, s ezért szakember segítségére van szükség.

Az ugatás megszüntetésében sokat segíthet, ha gazdagítjuk kutyánk életét. Töltsünk vele több időt, vegyünk neki több játékot, járjunk vele kutyaiskolába. Az ugatás ismétlődő cselekvés, mint az ásás, rágás ami segít megnyugtatni a kutyát; mint amikor a síró kisbaba lecsendesül a ringatástól. Ha az ugatás félelemre alapul, a büntetés csak fokozza a kutya szorongását, vagy ugyan megszünteti az ugatást, de olyan pótcselekvést okoz, ami még bosszantóbb vagy veszélyesebb lehet. A kutya értelmezheti úgy is a büntetést, hogy csak a gazda jelenlétében nem szabad ugatnia. Röviden, a büntetés csak azt tanítja meg a kutyának, mit ne csináljon.

A kistermetű kutyák sokkal többet ugatnak, mint nagyobb társaik. Félelmükben teszik. A termetesebb fajták higgadtabbak, mert nem érzik magukat veszélyben. Mi az orvosság? A nevelés, már egészen fiatal korban. Ha a kölyök ugatva követeli a játékot, simogatást, a táplálékot, vagy a sétát, szóljunk rá erélyesen, majd tudomást se vegyünk róla. Csak akkor hozzuk az étkezőtálat, vagy a pórázt, ha megnyugodott. A felnőtt ebet már nehezebb leszoktatni az ugatásról, ehhez már szakember kell.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)