Társunk a kutya
Az autókázás jó móka!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. szeptember 14.

Az autókázás jó móka!

Sok kutyatulajdonos hosszabb-rövidebb autós útja során otthon hagyja kedvencét anélkül, hogy belegondolna abba, hogy az egyedüllét az állat számára mennyire fájdalmas lehet.


Kutatás bizonyítja, hogy számtalan kutya állandó depresszióval küzd és szorongás gyötri az egyedüllét miatt.
 
Nemrég látott napvilágot John Bradshaw, a Bristoli Egyetem kutatójának tanulmánya, aki 25 éve tanulmányozza az állatok viselkedését. A kutató munkacsoportjával videokamerákat szerelt fel 20 olyan kutyatulajdonos otthonába, aki azt állította, hogy kedvencét nem viseli meg, ha egyedül marad otthon. Valójában azonban néhány kutya körbe-körbe járt a lábtörlő körül, miközben zihált és nyüszített, megrágta a bútorokat, de extrémebb helyzetekben a kutyák képesek az öncsonkításra is ilyen esetben.  Ezért is fontos, hogy kutyánkat autóhoz szoktassuk, hogy mindig ahová csak lehet, tudjuk vinni és ne kelljen megküzdenie az egyedülléttel.

TÜRELEMJÁTÉK…


Érdekes vidékek, új színek, formák, szagok és időnként ismeretlen kutyák fölbukkanása teszi még vonzóbbá az autóval történő utazást. Amelyik kutya mindennapjaihoz viszont nem tartozik hozzá az autóban való utazás, azt az utazás előtti hetekben fokozatosan kell hozzászoktatni. Rendszeresen ültessük be az ebet az álló járműbe, esetleg játékkal vagy jutalomfalattal csábítsuk be. Ha ezzel már megbarátkozott, tegyünk kisebb utakat, például kerüljük meg a háztömböt, és apránként növeljük az utak hosszát.

Az autó által keltett zaj, a furcsa szagok és a mozgás miatt sok állat nehezen viseli az autózást, és nyugtalanná válik. Ez megnyilvánulhat állandó nyüsszögésben, ugatásban, reszketésben, erős nyálzásban, vagy hányásban. Ez utóbbi elkerülése végett se etesse a kutyát közvetlenül az indulás előtt vagy alatt! Ha lehet, indulás előtt 6 órával már ne etessük a kutyát, vizet pedig két órával utazás előtt ne adjunk neki. Ha észleljük kutyánkon a fenti tüneteket, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz még az utazás előtt.

Ha tiltakozik a beszállás ellen, akkor se rángassuk a pórázzal, és ne tegyük be erőszakkal őt az autóba, mert többet ártunk vele, mint használunk! Ez egy türelemjáték… Igyekezzünk minden stesszes körülményt elkerülni, ugyanis például a kölyökkori élmények nagyon meghatározóak a későbbiekben. Nyugodtabbá teszi kedvencünk útját, ha megszokott játéka, takarója végig mellette van, esetleg saját fekhelyén töltheti az utat.


AZ  ELHELYEZÉS FONTOSSÁGA

Mindenki biztonsága érdekében oda kell figyelni az állat szállítására. Ha apró termetű a kutyusunk, a legbiztonságosabb a szállítódoboz használata. A szállítóeszköz kiválasztásnál mindenképpen figyeljünk oda, hogy az állat kényelmesen elférjen a boxban, hiszen valószínűleg hosszabb időt tölt majd benne. A nagyobb ebek számára viszont már kapható egy hámszerű rögzítőeszköz, ún. kutya-biztonsági öv is. Ez többek között azért fontos, hogy minket se zavarjon vezetés közben esetleges izgágaságával, de ő se sérüljön meg egy-egy  hirtelen fékezésnél vagy irányváltásnál. Akár mobil térelválasztó hálót is alkalmazhatunk, és célszerű megvédeni a kárpitot is a nem kívánatos kutyaszőrtől egy speciális üléstakaróval. Ha a kutya és a csomagok egy térben vannak – például kombi autó esetén-, a csomagokat rögzíteni kell, hogy esetlegesen ne okozzanak az állatnak sérülést.

Az egyes országok közlekedési szabályzatai nem tartalmaznak egységes előírásokat az élő állat személygépjárműben történő szállítására, de van, ahol szabályozzák ezt. Ha külföldre, például Olaszországban vagy Spanyolországba utaznánk autóval, akkor mindenképpen legyen a kocsiban elválasztórács, elválasztóháló, vagy szállítódoboz, ellenkező esetben helyszíni pénzbírsággal büntetnek.

MIRE FIGYELJÜNK UTAZÁS KÖZBEN


Mindannyian láttunk már példát arra a tipikus esetre, amikor egy kutyus hajol ki az autó egyik ablakán, a füleit lóbálja a szél, a nyelve oldalra lóg, s nem csak a szájával, de mintha a szemével is nevetne bele a világba. Bár nagyon aranyos ez a kép, de ha saját kutyánk preferálná az utazás eme módját, sajnos ki kell majd ábrándítanunk… Lehetőség szerint ne engedjük, hogy a kutya kidugja a fejét a mozgó jármű ablakán. Egyrészt, mert így bármilyen külső tárgy könnyen megsértheti, másrész a huzat miatt könnyen belsőfül-gyulladást és tüdőfertőzést kaphat kedvencünk, de még a szemének is árthat!

A hosszú utak során rendszeresen, nagyjából 2-3 óránként tartsunk pihenőt. Ez nemcsak a nekünk jó, a kutya is ki tud nyújtózni és elvégezheti kisebb-nagyobb „folyó ügyeit”. Nem szabad elfelejteni ezeknél a rövid pihenőknél friss vízzel megitatni a kutyát. Jól jöhet egy úti itató, amelyhez a palack formáját követő itatótál kapcsolódik, s ha van módunk, vigyünk magunkkal egy kifejezetten kutyák számára palackozott ásványvizet plusz oxigénnel. A kutyát az út közelében tartsuk pórázon, de ha a terep engedi, még egy kis játék - például fűben eldugott falatok megkerestetése - is belefér, de csak odafigyelve!

Nem ritka az európai autópályákon, hogy több órára teljesen megbénul a forgalom. Ilyenkor jól jön, ha van az autóban 5-10 liter tartalék víz, amely egy kis hűsítő, frissítő fürdőzésre is elegendő lehet. Ha tudunk, szálljunk ki a kutyával az autóból, hogy mozoghasson és a levegőn legyen, de csak pórázzal!

Ha ezeket az előkészítéseket és óvintézkedéseket betartjuk, biztosan nem lesz rémálom a kutyával való autókázás, vagy éppen nyaralás.

Utazási betegség

Az utazási „betegség” általában kölyökkorban kezdődik. Tipikus tünetei lehetnek: a hányinger, a hányás, a nyugtalanság, a nyálzás, vagy akár a remegés és szorongás. Tulajdonképpen amiatt alakul ki, mert a kutya agya erős jelzéseket kap a szervezet egyensúlyozó szervrendszeréből. Ezáltal alakul ki a hányinger is, mely végül hányáshoz vezet.

Ha nincs alkalmad gyakorolni a kedvenccel az autóhoz szoktatást, esetleg csak nagy ritkán szükséges autóba tuszkolni a kutyádat, akkor számításba vehetjük a gyógyszeres kezelést is, melyet kifejezetten kutyák részére fejlesztettek ki.  Különféle tabletták kaphatóak már, melyeket általában utazás előtt kell beadni szájon át a kutyának és arra hatnak, hogy megelőzzék a hányást, valamint az egyéb tüneteket.  Mindenképpen konzultáljon állatorvosával, ha a négylábú családtagon észleli az utazási betegség tüneteit!
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)