Társunk a kutya
Tenyésztői arculat a XXI. században 1. rész
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. szeptember 12.

Tenyésztői arculat a XXI. században 1. rész

Az idő előrehaladtával számos technikai újítás befolyásolja életünket.


Egy tenyésztőnek - egy jó vállalkozáshoz hasonlóan – lépést kell tartania a fejlődéssel, és be kell kapcsolódnia a nemzetközi információáramlásba, ahhoz, hogy piacképes legyen. Meg kell alkotnia saját arculatát, amivel mind magát, mind a kennelét képviseli. Vannak, akik hosszú évek fáradtságos munkájával már olyan rangot értek el a kutyás társadalomban, hogy talán úgy érzik, nekik erre nincs szükségük. Egy igényes tenyésztőnek azonban törekednie kell arra, hogy haladjon a korral és adjon virtuális megjelenésére, kommunikációjára. Egy tenyészetet menedzselni, reklámozni kell, hiszen a tenyésztő eladó is, és célja kell, hogy legyen munkásságának bemutatása, majd a visszaigazolások elemzése, hiszen ebből lehet tanulni, majd tovább építkezni.

Tenyésztők a közösségi oldalakon


Egy modern tenyésztőnek erősen ajánlott a közösségi oldalakon való megjelenés, aktív részvétel. Ez több szempontból is hasznos lehet. Számos külföldi tenyésztővel kezdeményezhetünk kapcsolatot, s ily módon ők is könnyebben nyitnak felénk, hiszen profilunkra kattintva számukra is azonnal nyilvánvalóvá válhat, hogy mennyire mozgunk otthonosan a témában, milyen emberek vagyunk, milyen értékrendet képviselünk, milyen helyet foglalunk el a kutyás társadalomban. Az aktív virtuális közösségi élet, nagyon meg tudja könnyíteni a gyors információáramlást, a kapcsolatépítést, a fedezőkanok kiválasztását, vagy akár a kutyák adás-vételét is. Számos példa van arra, mikor egy hónapok óta sikertelenül hirdetett kölyök, egy közösségi oldalon való megjelenés után, egy napon belül álomgazdára talált. A frissen született almok, a legújabb kiállítási és szűrési eredmények sehol nem követhetők nyomon olyan sebességgel, mint ezeken a portálon. Itt a nyelvi akadályok is könnyebben leküzdhetők, hiszen akár fordítóprogramok segítségével is levelezhetünk (óvatosan használjuk, mert durva félreértésekhez vezethet). Azért jobb, ha némi idegen – főleg angol - nyelvtudással rendelkezünk. Az emberek a világhálón jóval nyitottabban, fesztelenebbül beszélgetnek, mint személyesen.  Ha pedig valakivel már jó virtuális kapcsolatot építettünk ki, a személyes találkozás is gördülékenyebbé válhat, szinte régi ismerősökként üdvözölhetjük egymást.

Képekben elbeszélve


Az emberek nagy része inkább a képekre koncentrál a szöveg helyett, ezért nagyon fontos, hogy milyen fotókkal prezentáljuk tenyészetünket. A mai technikának hála, egy egyszerű kis géppel és egy jó fotószerkesztő programmal magunk is elő tudunk állítani szinte profi hatású képeket. Ezeknek a képeknek nemcsak a minősége, de a mennyisége is fontos. Teljesen felesleges egy kutyáról két-háromszáz képet feltennünk az Internetre, mert úgysem fogja senki végignézni az összeset (egyszerűen nincs rá idő), ugyanakkor a túl kevés kép közlése sem célravezető. Ha be akarunk mutatni egy kutyát, ahhoz maximum harminc kép bőven elegendő. Azok a képek viszont legyenek a lehető legjobb minőségűek. Akkor fotózzuk a kutyát, mikor az a legjobb kondíciójában van, mellőzve a kínos és fölöslegesen magyarázkodó képaláírásokat (pl. itt sajnos éppen levedlett). A kutya a képen legyen frissen kozmetikázva, vagy legalább alaposan megtisztítva, kifésülve. Ügyeljünk a háttérre is, hiszen nem túl épületes látvány egy szépen beállított habos-babos eb a szemétégetővel, vagy egy halom mosatlan edénnyel a háttérben. Egy utólag odamontírozott (pl. virágos) háttér pedig nagyon művin hathat, mert általában arányaiban eltér a kép többi részétől. Törekedjünk a természetességre, és semmiképpen se vigyük túlzásba az utómunkát. A képszerkesztő programok nem arra valók, hogy ideális színt varázsoljunk a kutyának, mert az mások számára megtévesztő lehet. Pláne ne változtassunk a kutya alapvető anatómiáján, vagy egyéb adottságain. Akinek van egy kis szeme hozzá, úgyis azonnal észreveszi, aki pedig élőben látja, annak nagy csalódást fog okozni. Alakíthatunk a kép méretén, vágásán, a fényeken, az élesítésen, de mindig maradjunk a természetes hatásnál. Ha egy fotóról, egy rikító-zöld réten álló, irreálisan narancssárga kutya, ciklámen színű nyelvét kiöltve bámul ránk, az inkább szórakoztatóan dilettáns, mintsem magas minőségű fotósmunka. Hacsak nem szeretnénk kellemetlenséget okozni mások látóidegeinek, vagy kellemes perceket szerezni rosszindulatú embereknek, saját kárunkra.

Legalább három – egy fej és két teljes alakos - fotó kell ahhoz, hogy viszonylag teljes képet kapjunk egy kutyáról. Mikor közeli fejképet készítünk, ügyeljünk többek között arra, hogy ne húzzuk fel túlságosan a nyakörvet (azért, hogy a kutya ne mozogjon, vagy hogy feltoljuk a nyakon lévő szőrt), mert az torzíthatja az arc vonásait. Lehetőség szerint kerüljük a vaku használatát (a szem becsillogása miatt), és mindig vegyük figyelembe a fényviszonyokat a kutya színéhez igazítva (pl. a túl erős fény kiégetheti a világos színeket).
A képeken ne legyen túlságosan nyitva a kutya szája, ne látszódjon rajta erős lihegés. A két testképen legyen a kutya teljesen (mindkét) oldalról látható, a fajtának megfelelő standard beállításban. Mindegyik kép – legyen az bármilyen beállítású - az előnyeit, és ne a hátrányait hangsúlyozza a kutyának. Fotózásnál gyakran alkalmaznak szemléltetőeszközként különböző testrészeket, tárgyakat (főleg kistestű, vagy kölyökkutyáknál), hogy azzal érzékeltessék a kutya valódi méretét. Ha ilyen képet akarunk készíteni, semmiképpen se használjunk erre a célra olyan dolgot, ami mások számára sértő lehet, ízléstelen, vagy csak egyszerűen nem túl esztétikus (pl. koszos lábfej mellé ültetett kiskutya). Egy kutyafotózás legalább két-háromemberes munka (beállító, figyeltető, fotós). Ha egyedül állunk neki, kevés az esély arra, hogy használható képek fognak készülni.
Az Interneten közzétett képek, videók nagy része bárki számára elérhetők, letölthetők! A képekkel való visszaélés, azok jogtalan felhasználása igen gyakori probléma. A letöltéseket teljesen megakadályozni nem lehet, legfeljebb az egyszerű „jobb egér gombos másolást” tudjuk letiltani. A visszaélésekkel szembeni védekezés legjobb módja, ha minden fotónkat - saját magunk által készített - vízjellel látjuk el.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)