Társunk a kutya
Több mint testőr
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. szeptember 10.

Több mint testőr

„Elvetemült élsportoló, munkamániás, aki örökké szolgálatkész, minden helyzetben ő a falkavezér, mindeközben viszont nagyon kutya, akit nem lehet kiparancsolni otthon a fotelból, ha ő ott akar feküdni.”


Aquát, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat büszkeségét jellemzi így gazdája és munkatársa, Balázs László, aki a Szolgálat vezetője is . Ma a világon nagyjából harminc kutyás egység rendelkezik az úgynevezett Nemzetközi Bevethetőségi Vizsgával. Ezek közül a világbajnokságot is nyert Aqua és László egysége az egyik. De hogyan is kezdődött mindez? „Versenyúszóként kerültem a SOTE Testnevelés és Sporttudományi karára, ott próbáltam ki nyáron a vízi életmentést. Így kezdődött. A vízi mentés azonban szezonális munka, a kutyák szeretete pedig már régóta megvolt bennem, így amikor lehetőségem nyílt a Tűzoltóság mentőkutyás szolgálatához leigazolni, mentem. Ott dolgoztam 6 évig, onnan kerültem végül a Szolgálathoz.” - meséli Laci, aki mindezek után is mindössze 28 éves. A kutyás szolgálatban azonban mindenki saját kutyával vesz részt, így Lacinak is kerítenie kellett egyet. Azt gondolnánk, hogy egy mentőkutya kiválasztásához elmélyült vérvonal kutatásra, törzskönyv tanulmányozásra van szükség. Laci azonban egyszerűen a szívére hallgatott, és intuíció alapján választotta ki Aquát, a most 8 éves belga juhászkutyát. „Egyszerűen beleszerettem a fajtába. Aquának egyetlen felmenője sem volt munkakutya, nem tudtunk róla semmit. Azt néztem meg, hogy mennyire kötődik hozzám, és mennyire motiválható. A zsákmányszerző ösztön pedig már néhány hetes korban megmutatkozik. Két találkozás után végül elhoztam. Érdekes egyébként, hogy a Szolgálatnál azok a kutyák, amik eredményt értek el, mind családi kutyaként kezdték.”  Megkezdődött tehát a kő kemény kiképzés. Engedelmességi feladatok, mozgáskoordinációt javító tréning, napi 10-15 km futás, és persze maga a keresésre való kiképzés, összesen 4-5 óra kemény munka, nap, mint nap.  Minden évben új vizsgát kell tenni, illetve mindig van valamilyen verseny, amire aktuálisan készülni kell. „Ezek a versenyek azért is fontosak, mert az egész szakma figyeli, hogyan teljesít a kutya. Nem mehetünk oda felkészületlenül, azzal elásnám magam szakmailag, hiszen éles bevetésen nem hibázhatunk. Minden egyes megjelenésünkkel a felkészültséget kell sugároznunk.” – magyarázza Laci. Aquának e tekintetben egyébként kissé nehezen indult a karrierje, amiért bármennyire is meglepő, de éppen a zsenialitása volt a felelős. „Aqua mindig kitalált valamit, például átugrott valahol a pálya későbbi részére, vagy hamarabb megérezte a célt, és nem a keresési útvonalon ment végig, hanem lerövidítette az utat. Ez persze éles bevetésen előny, az első négy vizsgáját azonban pont ilyenek miatt bukta el.”

belso.jpg

Évente általában 4-5 gázrobbanáshoz kell kivonulniuk. Ilyen helyszíneken akkor is meg kell vizsgálni a romokat, ha mindenki megvan, aki ott tartózkodott a robbanás e3lőtt. Ezen kívül legtöbbször erdőben eltűnt személyek felkutatásánál kell Aqua orrának bizonyítani, illetve leégett épületeknél szoktak égésgyorsítókat keresni, hogy ki lehessen zárni a szándékosságot. Szerencsére nem minden bevetés ér szomorú véget. „Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor Telkiben kerestünk egy 92 éves asszonyt. Amikor megtaláltuk, már két és fél napja feküdt az erdőben, de a cserkészeknél megtanulta, hogy avarral kell betakarózni a hideg ellen. Így maradt életben. A másik emlékezetes eset az volt, amikor Tatárszentgyörgyön egy gyújtogatási ügy után dolgoztunk. A keresés megkezdése előtt félrevonultunk, hogy a kutya elvégezhesse a dolgát, és a tettes véletlenül pont oda dobta el az összes gyújtóanyagos dobozt, amik tele voltak ujjlenyomatokkal. Magunktól soha nem kerestük volna ott.” – emlékezik vissza Laci. Szomorú azonban, amikor emberéletek múlnak a bürokrácián és a büszkeségen. Amikor ugyanis megtörténik egy nagyobb jelentőségű katasztrófa, a kárt szenvedett ország kell, hogy segítséget kérjen. Oroszországba, legutóbb Törökországba, de a cunami sújtotta területekre sem indulhatott magyar egység, mert nem kértek segítséget.
De mi is történik egy bevetés helyszínén? Hogyan dolgozik Aqua? „Motiválni kell a kutyákat, hogy keressenek, a motiválhatóság egy jó mentőkutya legfontosabb tulajdonsága. A gyakorlásokon mindig kap jutalmat az elbújt személytől, éles bevetésen pedig addig működik jól egy ilyen kutya, ameddig át lehet őt verni. Azért keresi meg a romok alatt fekvő sérültet, hogy megkapja a játékát vagy a jutalomfalatot, ki mire dolgozik, Aquánál például labda a jutalom. Ha talál a romok alatt egy sérültet, akkor elkezdi ugatni, én ilyenkor mögé megyek, megpaskolom az oldalát, és rádobok a kőre egy labdát. Ő meg azt hiszi, hogy a megtalált személytől jön. Ha nem kap jutalmat, az sem zavarja, még jobban felhúzza magát, és addig megy tovább keresni, amíg meg nem kapja. Így működik ez. Az agyában összekapcsolja a látott személyeket a szagukkal, és ha egy szaghoz nem tud embert kapcsolni, akkor tudja, hogy az illető a romok alatt van. Valahogy érzi is rajtam, ha bevetés van, hogy ez most komoly, soha nem hagyott még cserben éles helyzetben. A gyakorlások során előfordul, hogy elkezd hemperegni, de ha munka van, nem bohóckodik soha.”

belso2.jpg

Aqua személyisége valóban hihetetlenül szeretnivaló. Soha nem pihen, örökké szolgálatban van, séta során csak ő mehet elől, de ha vizet lát, megbolondul, olyankor elfelejti, hogy ő tulajdonképpen egy mentőkutya. Meg is sérült egyszer, amikor magas partfalról ugrott le. Nyáron pedig a fűben fekvő napozókat is megmenti. „Ha tévés interjúra hívnak minket, elszabadul a pokol. Le-föl rohangál a stúdióban, felmegy a kanapéra, a hátán hempereg, mindenkinek örül. Ezért nem járunk bemutatókra sem, ilyen helyzetben egyszerűen nem tudok rá hatni, mert pimasz. Nagyon kemény kutya egyébként, fizikai fegyelmezés például szóba sem jöhetne, meg sem érezné. A labdát pedig semmilyen körülmények között nem hajlandó elengedni, ezért versenyeken nem is azzal jutalmazom, mert leégetne. Nem akarom, hogy a bíró lássa, ahogyan a kutyával hadakozok a labdáért. Szoktunk amúgy járni birkákat terelni, meg néha őrző-védősködni is poénból, ott ugathat, vadászhat. Ő így kapcsolódik ki.” Laci egyébként teljesen átszellemül, amikor Aquáról mesél. Nagyon mély szerelem ez közöttük. Néhány éve Aqua komolyan megsérült egy versenyen, hónapokig tartott a felépülése „Én két hónapig teljesen magamon kívül voltam, vele aludtam a földön. Másfél éve vették ki a fémet a lábából, előtte a hóban mindig átfagyott a lábszárcsontja a fémtől, a gipszes időszakot pedig senkinek nem kívánom. Rettegett az orvosoktól. A faroktörése már viccesebb volt. Két héttel a világbajnokság előtt történt, ezért úgy mentünk a versenyre, hogy gipszben volt a farka.” Arra a kérdésre pedig, hogy hogyan tovább, ha Aqua már nem lesz, Laci komoran maga elé bámul, és kissé bepárásodik a szeme. „Nem tudom elképzelni nélküle. Barát, meg társ, meg minden… Á, ez hülyeség.”nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)