Társunk a kutya
Export – Import kalamajka
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. szeptember 01.

Export – Import kalamajka

Napjainkban egyre több import kutya érkezik az országba, és egyre több magyar kutya kerül külföldi tulajdonba.


Egy fajtatiszta, törzskönyvezett magyar kutya ára, töredéke lehet egy hasonló adottságokkal, törzskönyvvel rendelkező külföldi kutyának. Legyen szó külföldi eladásról vagy vételről, számos dolgot nem árt szem előtt tartani.

Az import kutya esete

Külföldi tenyésztők esetében már a kapcsolatfelvétel is nehézkes lehet. A weboldalakon, hirdetésekben megadott elérhetőségek sokszor már vagy nem élnek, vagy nem figyelik az oda beérkező leveleket. Legjobb, ha közösségi oldalakon keresünk rá a tenyésztőre és azon keresztül üzenünk neki, itt sokkal nagyobb az esély a gyors válaszra, ezenkívül ő is „lenyomozhat” minket. Felmerülhet nyelvi akadály is. Ha például francia tenyésztővel szeretnénk kapcsolatot kezdeményezni, nagy esély van arra, hogy csak franciául fog beszélni. Ilyen esetben az első levelet franciául írjuk meg (vagy fordíttassuk le), a végén jelezve, hogy mi milyen nyelveken tudjuk folytatni a társalgást.

Amit mi adjunk az eladónak:
Pár soros udvarias levél (rövid bemutatkozással magunkról, a fajtával való addigi kapcsolatunkról, kutyatartási körülményeinkről), melyben az adott kutyáról érdeklődünk. Indokoljuk meg miért esett arra a kutyára, tenyészetre a választásunk. Csak ezek után térjünk ki a kutya árára, és arra, hogy milyen feltételei vannak az eladásnak (milyen fizetési ütemezést-módot, szállítást preferál). Csak olyan ígéretet tegyünk az eladónak, amit meg is tudunk tartani (pl. folyamatos kapcsolattartás, tájékoztatás a kutya hogylétéről, kiállítási eredményeiről, rendszeres fotó – videó küldés).

Amit mi kérjünk az eladótól:
Friss, mindenképpen retusálatlan – lehetőleg standard beállítású - fotók a kutyáról minden oldalról (esetleg videó), néhány szó a kutya egészségügyi állapotáról, szűrési eredményeiről (az igazolásokról kérjünk másolatot), meglévő papírjairól (van e törzskönyve, útlevele, stb.), felmenőiről, jelenlegi tartási körülményeiről, szokásairól, jelleméről, mivel etetik. Ha van olyan egészségügyi teszt, ami számunkra fontos, de nem rendelkezik vele, tudakoljuk meg, hogy hajlandó-e elvégeztetni. Főként felnőtt kutya esetében kérdezzük meg a kutya súlyát és marmagasságát, különben érkezéskor szembesülhetünk azzal, hogy a neves külföldi tenyészetből származó reményteljes import kutyánk 15 centivel a standard alatt van. Növendék vagy felnőtt kutya esetében kérdezzünk rá a fogsor állapotára (komplett, korrekt fogazata van e), volt e már pároztatva, szült e (ebben az esetben kérjünk képet a már meglévő utódokról). Legjobb, ha kérünk egy olyan lepecsételt orvosi igazolást, melyen szerepel, hogy a kutya megfelelő méretű, súlyú, állapotú, korrekt-komplett fogazattal, a fajtának előírt típusú, megfelelő harapással rendelkezik. Végül kérjük el a kapcsolattartáshoz szükséges összes elérhetőséget. Sose szégyelljünk kérni vagy kérdezni!

Tapasztalatok szerint, minél nagyobb és híresebb egy tenyészet, annál nagyobb elvárásai, követelményei lehetnek az eladónak és az ár is sokkal magasabb lehet, mint egy ugyanolyan vérvonallal dolgozó kisebb állományú, kevésbé ismert tenyészet esetében (ők általában szolgálatkészebbek is). Fontos az is, - miután az eb feltételezhetően nem 2 hónapos korában kerül hozzánk - hogyan tartották a kutyát addig, mennyit foglalkoztak vele. Egy kisebb tenyészetben a tenyésztők többet foglalkoznak a kiskutyákkal, családban nevelkednek, így kevesebb az esély arra, hogy félős, vagy idegileg nem túl stabil kutyát kapunk.

Mindenképpen kössünk adásvételi szerződést. Kérjünk az eladótól szerződésmintát, és nézzük át alaposan. Ha a szerződést hiányosnak, pontatlannak találjuk, kérhetjük annak kiegészítését, javítását. A megállapodásban benne kell lennie, hogy a kutyát milyen célra vásároltuk. Mert ha például egy tenyésztési, kiállítási célra vett kutya olyan hibával érkezik hozzánk, ami miatt ez később lehetetlenné válik (pl. meddőség, súlyos öröklődődő betegség), a tenyésztőnek a kutyát kötelessége visszavennie, vagy kártérítést fizetnie, esetleg egy másik kutyát ajánlania, ha ez benne van a szerződésben.

A szállítás és a fizetés menetét előre tisztázni kell. Az utóbbi időkben nagyon sok tenyésztő ragaszkodik ahhoz, hogy a kiválasztott kiskutyát tőle személyesen vegyük át, vagyis a kölyök árához nagy valószínűség szerint hozzá kell kalkulálni kiutazásunk árát is. Bármilyen behozatali módot választunk, annak költségei a vevőt terhelik. A tenyésztők általában kérnek előleget, ez a kutya árának 10-20 %-a lehet. Figyeljünk arra is, hogy a hivatalos ügyintézésnek minden országban más a menete, időtartama. Előre kérdezzük meg, hogy körülbelül mikor kapjuk kézhez a nevünkre kiállított export pedigrét, mert lehetséges, hogy a kutya, illetve a törzskönyv érkezése közt több hónap is eltelik. (Volt már rá precedens, hogy a kiállítási, tenyésztési célra vett kutya törzskönyve még 2 év várakozás után sem érkezett meg, így a vevő kénytelen volt visszaküldeni a kutyát.)

Ahhoz, hogy egy kutyát Magyarországra behozhassunk, rendelkeznie kell: beültetett, regisztrált microchippel (vagy tisztán olvasható tetoválással), egységes európai állatútlevéllel, érvényes veszettség elleni védőoltással. Az első veszettség elleni oltást (6 hónapig érvényes) követő 21. naptól utazhat be a kutya. Felnőtt eb esetében, az útlevélbe bejegyzett veszettségi oltások között nem lehet időbeni megszakítás (365 napon belül oltott), így folyamatosan érvényes. Ha a kutya harmadik országból érkezik, úgy a belépéshez szükséges egy útlevélbe bejegyzett megfelelő titer teszt eredmény (60 nappal a beutazás előtt, egy, az EU által akkreditált laborban elvégzett veszettségi ellenanyagszint-mérés, 15-20 ezer Ft), valamint hatósági állatorvosi igazolás. Magyarországra csak 3 hónapnál idősebb állat hozható be.

Amennyiben a kutyát repülővel szeretnék idehozatni, a repülőtársaság a kutyát, méretének megfelelő szállítóketrecben, utasszállító gépek csomagterében helyezi el. Az adott légitársasághoz tartozó poggyászkezelő cég vámoltatja és adja ki a kutyát a reptéren. Európai Unión belül, a kutyák szállítása szabadon, vám és adómentesen történik. Harmadik országból való behozatal esetén, feltétlenül hívjuk fel a szállítás megindítása előtt a vámhivatalt, és érdeklődjünk arról, hogy az adott országból való behozatal milyen adó és/vagy vámköltségekkel jár (ha pl. Dél-Afrikából hozunk be kutyát, csak áfát kell fizetni, vámot nem). Ha a behozatal vámköteles, az ügyintézéssel meg kell bíznunk egy vámügynökséget, (mely közel van a határátkelés helyéhez) nem intézhetjük saját magunk. 300 eurós érték alatt, az import vámmentes. A vámkezeléshez szükséges az adásvételi szerződés, melyben fel van tüntetve a kutya vételára, ennek hiányában számlát kell mellékelni. A vámkezelés megtörténhet az EU területére való belépéskor is. Költsége függ a kutya árától és attól, hogy melyik országból érkezik. A vámoltatás után, a kutyának át kell esnie egy hatósági állatorvosi vizsgálaton, mely természetesen újabb plusz költségeket von maga után (kb. 2-3 ezer Ft). A vizsgálat miatt, a várható érkezésről előre, írásban tájékoztatni kell a reptéri állatorvost.

Repülővel való szállítás esetén a költségek meghaladhatják a személyszállítás költségeit. Vonaton kutyát szállítani, csak kísérővel lehet. Ha a kutya mérete nem haladja meg egy házimacskáét, szállítása díjmentes, ha nagyobb, élőállat viteldíjat kell fizetni (egy ember maximum 2 kutyát szállíthat).

Mikor a kutya már nálunk van, jelezzük az eladónak, hogy a behozatal rendben lezajlott. Érkezés után vigyük el a kutyát egy általános kivizsgálásra, és regisztráltassuk a microchippet saját nevünkkel a magyar adatbankba.  Az export pedigré megérkezése után, a törzskönyvet honosíttatni kell.

A fent említett szabályok, elvárások csak olyan magánszemélyekre vonatkoznak, akik nem kereskedelmi céllal szeretnének kutyát hazánkba importálni.

Az export kutya esete

A beviteli szabályok nemcsak azok számára lehetnek hasznosak, akik az adott országba szeretnének kutyát exportálni, hanem bárkinek, aki nyaralni, kiállítani szeretne külföldre menni kutyával.

Mikor külföldre szándékozunk kutyát eladni, több dolognak érdemes előre utánanézni (pl. fogja e bírni a kutya a hosszú utazást, megfelelő lesz e számára a célország klímája). Ezekről feltétlen konzultáljunk egy állatorvossal eladás, illetve a szállítás előtt. Gyakran előfordul, hogy a külföldi vevő azt kéri, hogy a magyar eladó juttassa ki neki a kutyát, akár személyesen. Ilyenkor érdemes előre elkérni a teljes vételárat (vagy legalább a felét), mert ha a vevő a helyszínen eláll a vételtől, az utazás költségei minket terhelnek. Amennyiben a kiszállítást magunk végezzük, és a vevő nem veszi át tőlünk a kutyát, harmadik országból való visszajövetel esetén, bejegyzett titer tesztet és hatósági állatorvosi igazolást kérhetnek tőlünk a határon. Ha valaki egyszerre több kutyát szeretne tőlünk vásárolni, vagy esetleg egy egész almot, nagy valószínűséggel az illető nem saját, hanem kereskedelmi célra szánja a kutyákat.

A világ majd minden országába való beszállításhoz szükséges (ebben a sorrendben): beültetett, regisztrált microchip azonosító (vagy tisztán olvasható tetoválás), egységes európai állatútlevél, útlevélbe bejegyzett érvényes veszettség elleni oltás (az érvényességi idő feltüntetésével).

Ezeken felüli egyéb, speciális követelmények:

Olaszország – csak 15 hetesnél idősebb kutya utazhat be.
Finnország – féregtelenítés Echinococcus (tömlőférgesség) ellen. A veszettség elleni oltás 2 évig érvényes.
Norvégia, Svédország – a veszettség elleni oltás beadásától számított 120. naptól, vérmintából végzett titer vizsgálat (veszettségi ellenanyag szint mérés, megfelelő érték: 0.5 NE/ml). Ha a titer érték megfelelő azonnal utazhat a kutya. Beutazás előtt 10 napon belül végzett kullancs elleni kezelés és széles spektrumú féreghajtás (elsősorban galandféreg ellen) kívánatos. Belépéskor vámvizsgálaton kell átesni
Nagy Britannia, Írország, Málta – titer teszt, a veszettség elleni védőoltás beadásától számított 30. naptól, ha az érték megfelelő 6 hónapos várakozás után lehet beutazni. Az országba való belépés előtt 24-48 órával elvégzett kullancs elleni kezelés és féreghajtás (óra perc pontossággal kerül az útlevélbe) kell. A microchipes megjelölésnek meg kell előznie az útlevélbe bejegyzett veszettség elleni oltást, ha nem, újra kell oltani.
Spanyolország, Németország – 3 hónaposnál fiatalabb kutya nem léphet be. Az érvényes veszettség elleni oltást szigorúan megkövetelik.
Svájc – bár nem tagja az EU-nak ugyanazok a követelmények, mint más EU-s országokban. Fül és farokvágott egyedek bevitele nem kívánatos, csak pár napos beutazás vagy átutazás esetében tesznek ezzel kapcsolatos engedményeket
Horvátország – elfogadják az EU-s állatútlevelet és az EU-s követelményeket, ha nincs útlevél a beutazáshoz hatósági állatorvosi vizsgálat szükséges.
Szerbia, Ukrajna, Oroszország – a beutazás előtt 3 napon belül beszerzett hatósági állatorvosi igazolás elegendő, az azonosító nem követelmény.
Montenegró – hatósági állatorvosi igazolás, 4 hónaposnál fiatalabb állat nem vihető be.
USA, Kanada – beutazáshoz feltétel, a hatósági állatorvosi igazolás, minimum 12 hetes kor, valamint a 12 hetes kor után beadott veszettségi oltás. A beadás napja megegyezhet a hatósági állatorvosi vizsgálattal.
Izrael – 3 hónaposnál fiatalabb kutya nem léphet be, hatósági állatorvosi igazolás szükséges, de elfogadják az egységes európai állatútlevelet is.
Ausztrália – szigorú karanténozási szabályok (minimum 30 nap karantén), a kijelölt karantén állomásokra előre helyet kell foglalni. 6 hónapos kor alatti, több mint 3 hetes terhes vagy szoptatós kutya nem vihető be. Egyes fajták bevitele nem engedélyezett (Dogo Argentino, Fila Brazileiro, Japán Tosa, Pit Bull Terrier vagy amerikai Pit Bull, Perro de Presa Canario, vagy Presa Canario). Titer vizsgálat (legalább 180 nappal utazás előtt, ebbe beleszámít a 30 nap karantén), kitöltött állategészségügyi bizonyítvány (beutazás után pecsételik le, ha minden papír rendben van, a kutya ezzel léphet be az országba), import engedély és microchip feltétlen szükséges. Ünnepnapokon és hétvégén nem vihető be kutya az országba. 30 nappal kivitel előtt elvégzett szűrővizsgálatok, azok igazolása (Ausztrál kormány által jóváhagyott laborban végzett, angol nyelvű, hivatalos fejléccel ellátott) a következő betegségekre: ehrlichiosis, brucellózis, leishmaniosis, leptospirosis. Külső-belső élősködők elleni kezelés kell a beutazás előtt 4 nappal.
Dél-Afrikai Köztársaság – 5 kórokozóra történő mentességi vizsgálat igazolása: Brucella canis (ivarszervi gyulladással, terméketlenséget, vetélést okozó bakteriális fertőzés), Trypanosoma evansi (élősködő), Babesia gibsoni (egysejtű parazita mely a babézia okozója), Dirofilaria immitis (szívférgességet okozó parazita, vérszívó állatok terjesztik), Lishmania (ostoros egysejtű). A kutya beutaztatása előtt a lehető leghamarabb keressünk fel egy állatorvost a tesztek elvégzéséhez és a megfelelő igazolások beszerzéseshez (kb. 25-30 ezer Ft).
Izland – útlevél nem kell (nem is fogadják el). Hatósági igazolás szükséges a beutazáshoz, melyhez a formanyomtatványt az izlandi minisztériumtól kell igényelni, majd itthon kitölteni és igazoltatni. A microchippes megjelölés után beadott veszettségi oltást követő 30. naptól végzett titer teszt kell, de az oltás beadásától 120 napon belül nem lehet beszállítani a kutyát Izlandra. 7 hónaposnál fiatalabb állatot nem lehet bevinni. A beutazás után 1 hónapot kell eltölteni a kutyának a kijelölt karantén állomáson, ahová előre kell időpontot foglaltatni. A foglalás időpontja nem változtatható meg, késés esetén új időpontot kell kérni egy másik állomásra. A kutya után beutazási díjat kell fizetni (kb. 20 izlandi korona).

Figyeljünk arra, hogyha a kutya messzebb utazik, és más országokon is áthalad szállítás közben (átszállás, pihenés), az összes átutazó ország követelményeinek meg kell felelni. Egyes légitársaságoknak lehetnek különleges igényeik, követelményeik, erről szállítás előtt pontosan tájékozódjunk. Bár a tetoválást szinte mindenütt elfogadják, mint hivatalos azonosító, mégis célszerűbb a microchippes megjelölést választani. A szabályok bármikor változhatnak, ezért szállítás előtt feltétlen kérjünk tájékoztatást írásban a célország állategészségügyi hatóságától, magyar külképviseletétől, vagy a Magyar Állatorvosi Kamarától.

Ha el akarjuk kerülni a felesleges bonyodalmakat vagy azt, hogy a végén mi fizessünk rá (ha pl. a vevő meggondolja magát), határozzuk meg előre a fizetés menetét. Mikor a vevő már biztos a vásárlási szándékban és nem akarja, hogy a kutyát továbbra is hirdessük, kérjünk tőle előleget. Ha olyan országba küldjük a kutyát, melynek különleges beutazási feltételei plusz költségeket vonnak maguk után, közöljük a vevővel a várható kiadásokat. Az előlegen felül ezen kiadások megtérítését is előre kérhetjük (pl. ha hónapokig kell tartani a kutyát a titer teszt és az azt követő várakozási idő miatt, az addigi tartási költségeken felül, kérjük el az időközben beadandó oltások, elvégeztetett tesztek árát). Ez különösen fontos, hiszen a vevő bármikor meggondolhatja magát, vagy elállhat a vételtől. Mielőtt a kutya megkezdi az utazást, a teljes vételárnak a kezünkben kell lennie. Az eladó segítheti a vevőt azzal, ha szállítási lehetőségeket (árkalkulációval) ajánl neki. Kérjünk a vevőtől értesítést, hogy rendben megérkezett e a kutya.

Akár kivinni, akár behozni szeretnénk kutyát külföldről, érdemes megkeresni olyan ismerős tenyésztőket, kiállítókat, aki gyakran utaznak, így esetleg velük megállapodhatunk arról, hogy segítsenek a szállításban. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, léteznek olyan cégek, akik kifejezetten kutya exporttal-importtal foglalkoznak. Repülővel vagy autóval, kérhetünk akár háztól-házig szállítást is, a világ bármely két pontja között. Ennek költségei nagyon változóak (a kutya méretétől, speciális igényeitől, távtól függően). Ezek a cégek tisztában vannak minden érintett ország aktuális beszállítási feltételeivel, egészségügyi követelményeivel, sőt még a különböző fajták speciális igényeivel is.

Kutyát behozni a világ bármely pontjáról bonyolult, költséges és igen nagy kockázattal jár. Azonban egy jól megválasztott idegen vérvonalú, külföldi kutya, felfrissítheti a hazai állományt, presztízst adhat a tulajdonosnak – mind itthon mind külföldön -, valamint lehetőséget arra, hogy kialakítsa tenyészetének egyedi arculatát. Nem is egy példa van arra, mikor valaki egyetlen import kutyának köszönhetően vált fajtájának egyik legelismertebb tenyésztőjévé. Egy külföldre eladott magyar kutya pedig azon kívül, hogy hazánk és a tenyésztőjének hírnevét öregbítik, kiváló kiindulási alap lehet számos jó kapcsolat kiépítéséhez, nemzetközi barátságok születéséhez.
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)