Társunk a kutya
A kutyák külső élősködői
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 31.

A kutyák külső élősködői

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy ha kutyát tartunk, vannak élőlények, akikkel előbb vagy utóbb kedvencünk találkozni fog.


Ők az élősködők, akik nemcsak belül, de kívül is lakhelyet találhatnak négylábú barátunkban. Hogy a találkozás lehetőleg sose jöjjön el, vagy ha mégis, akkor a lehető leghamarabb búcsút inthessünk nekik, ismerjék meg őket most. Hiszen bolháktól a kullancsokig, lepkeszúnyogtól a tetvekig, igen népes lehet ez a társaság.

Az élősködők, vagy más néven paraziták a meghatározás szerint olyan szerveztek, amelyek más szervezetek testében vagy testén élnek. Ha kutyusunk például bolhás lesz, akkor élősködői számára ő lesz a gazdaszervezet. Apró vendégei az ő erőforrásait kívánják felhasználni annak érdekében, hogy éljenek és szaporodjanak. Fontos tudni, hogy szinte minden többsejtű élőlényben, így nemcsak kutyusunkban, hanem bennünk, emberekben is találhatók élősködők. Ráadásul a legtöbb állati parazita ránk is veszélyes lehet. Így ha bármelyiket észleljünk kedvencünkön, azonnal forduljunk állatorvoshoz, hiszen ezzel nemcsak őt, de magunkat is megvédhetjük.

A bolha


Az egyik legismertebb és leggyakoribb vendég szőrös állatok háza táján egy apró, pici ugráló élőlény a bolha. Az 1-6 mm nagyságú sötétbarna, szárnytalan rovarok az ektoparaziták, vagyis a külső élősködők közé tartoznak, az állatok szőrzetében telepednek meg. Azonnal általában nem láthatóak, hacsak nincsenek nagy számban jelen, de apró fekete színű ürülékük – ami víz hatására pirosra színeződik a kioldódó emésztett vértől – árulkodó lehet. A bolhásság másik árulkodó jele a vakarózás, ugyanis a bolhák mászkálásukkal és vérszívásukkal nyugtalanítják az állatokat.

A nősténybolhák petéiket általában nemcsak a kutyákra, hanem közvetlen környezetükre is lerakják. Az állatokat csak a fejlett példányok keresik fel, ám a peték kedvező környezetben nagyon hamar kifejlődhetnek, így a bolhák száma nagyon rövid idő alatt a sokszorosára növekedhet, és így már nagyon nehéz megszabadulni tőlük.

Ha mégis megtörténik a baj a bolhák elleni védekezésnél a legfontosabb, hogy ne csak a gazdaállatot, hanem környezetét, és az esetleg vele együtt élő többi állatot is kezeljük. Legegyszerűbbek az úgynevezett spot on készítmények. Ezeket az állatok nyakára kell csepegtetni, ezután 1-2 hónapig biztosan megvédik kedvencünket a bolháktól.  Jól használhatóak még a spray-k is, vagy az igen elterjedt bolhanyakörvek. Samponokból és por állagú szerekből is sokféle létezik, ezek hatása azonban nem olyan tartós. A szájon át adható tabletták a bolhák szaporodását akadályozzák meg, a kutyán lévő bolhákat azonban nem pusztítják el. A kutyák környezetét szintén spray-vel kezelhetjük, de hasznos lehet a porszívózás is. Extrém esetekben viszont a fertőzött tárgyak, ól elégetése, és a föld kicserélése a legcélravezetőbb.

Fontos, hogy minél hamarabb irtsuk ki a bolhákat, ugyanis a kutyáknál egyre gyakrabban fordul elő allergiás bőrgyulladás, vagyis bolhaekcéma, amit a bolhanyálban lévő fehérje jellegű anyagok okoznak. Emellett a bolha a laposféreg lárvájának hordozója is lehet, ezért fokozottan figyeljünk a kis kártevőkre.


Kullancs


A másik igazán közismert ektoparzitam a kullancs. Jelenleg több mint két tucat faja ismeretes, hazánkban azonban ezek közül kettő – a kutyakullancs és a közönséges kullancs – az elterjedt. Az 1-4 mm nagyságú tojásdad alakú pókféle vérrel teleszívott állapotában akár testsúlya kétszázszorosára is megnövekedhet. Miután rávetette magát áldozatára, nyelvével érzésteleníti a kiválasztott bőrfelületet, majd az elülső lábával felvágja azt. Ezután lábaival lehorgonyozza magát, és ormányaival megkezdi a behatolást. A beágyazódás után eleinte csak a nyiroknedved szívja, majd 4-6 óra elteltével kezd vérszívásba. A hím kullancs néhány óráig, a nőstény azonban napokig is képes vért szívva a gazdatesten maradni.

A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegség a Lyme-kór. Az ezzel fertőzött kullancs csípése helyén általában bőrpír keletkezik, ami a kutyusok bundája miatt nem vehető észre. A betegség kialakulásának tünetei láz, elesettség, a nyirokcsomók megnagyobbodása, szőrhullás, sántaság, emellett gyakori a végtagízületek duzzanata, gyulladása is. Kezeléséhez legalább 6 hétig tartó speciális antibiotikum kúra szükséges. Ám ha későn diagnosztizálják a betegséget, akkor az akár az állat halálához is vezethet. Már kutyáknak is adható védőoltás, ami egy évig védettséget biztosít a Lyme-kór ellen.

Másik kullancsok által terjesztett betegség a Babaesiosis, amit egy körte alakú egysejtű okoz. Ez a kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. Súlyos, vérszegénységgel járó megbetegedés kutyákban, amely gyors állatorvosi beavatkozás hiányában végzetes, akár 2-3 nap alatt elviheti a kutyát. A tünetei hirtelen jelentkező magas láz, lépmegnagyobbodás, véres vizelet.

Atkák és tetvek

A tetvek sárgás színű, kb. 1,5 mm hosszú, lapított testű élősködők, melyek állandóan a gazdaállaton tartózkodnak. Életük mindössze 1–5 hónapig tart, eközben hámtöredékkel, szövetnedvvel és vérrel táplálkoznak. Az enyhe fertőzés legtöbbször észrevétlen marad. Ha azonban a szőrtetvek tömegesen vannak jelen, a kutyák nyugtalanok lesznek, nyaldossák, és dörzsölik magukat. Súlyosabb esetekben a szőrzet megritkulhat, a bőrön gyulladásra utaló tünetek mutatkoznak.

A szőrtetvek külső parazitaellenes szerekkel könnyen elpusztíthatók. Fontos, hogy a teljes testfelületet kezeljük, valamint a kutya fekvőhelyén és kutyaápoló eszközein is alaposan takarítsunk.

A szőrtüszőakta a kutyák egyik legsúlyosabb bőrbetegsége, aminek gyógykezelése hosszan tart, és gyakran csak átmeneti sikerrel jár. A betegséget egy kb. negyed mm hosszú, színtelen  Demodex canis nevezetű parazita okozza, amely a kutyusok szőrtüszőiben és faggyúmirigyeiben élősködik. A kutyák közvetlen érintkezés útján fertőződnek, ezek a paraziták a klinikailag egészséges ebek nagy részének a bőrében is megtalálhatók. Tünetek általában a legyengült immunrendszerű kutyákban jelentkeznek. Betegségtől függően a szőr lencsényi foltban megritkul, vagy kihullik, a bőr pikkelyeződik. Súlyosabb esetben, a bőrben gennyes csomócskák alakulnak ki, esetenként az atkák a nyirokáramba jutva a májat vagy a tüdőt is megbetegíthetik. A kezelés gyógyszerekkel és helyileg alkalmazandó ecsetelőkkel vagy spray-vel történik, ami mellé sokszor immunrendszer-erősítőt is adnak a kutyusoknak.

Meg kell említenünk még a szabad szemmel nem látható rühatkát, ami a rühösséget okozza. Ennek tünetei állandó vakarózás, lesoványodás, a szőrzet kihullik. Kezelése külső szerekkel, valamint gyógyszeresen történik. Megjelenhet a fülrühösség is, ami a kutyák külső hallójáratának gyulladását okozó rühatkák által jön létre. Fejrázás, fülvakarás, nyomásra érzékeny fül hívja fel rá a figyelmet. A fülben kávézaccszerű váladék, pörkök találhatók. A betegség ecsetelőkkel és gyógyszerrel jól kezelhető.

Lepkeszúnyogok


Ha tengerpart mellé megyünk nyaralni, és kutyánkat is visszük, nagyon fontos, hogy a négylábúnkat repellens hatású - vagyis a vérszívó külső élősködőket távol tartó és táplálkozásukat gátló - szerekkel kezeljük. Ez lehet nyakörv, vagy nyakba csepegtethető készítmény. Ezek ugyanis távol tartják a pár milliméteres, szabad szemmel alig látható lepkeszúnyogokat, amik egy nagyon alattomos betegség, a leishmaniosis kórokozóját hordozzák a testükben.

A leishmaniosis egy trópusi betegség, amelynek két típusa ismert. A bőrleishmaniosisban göbök és hegesedéssel gyógyuló fekélyek jelentkeznek a lepkeszúnyog vérszívásának helyén, később porc- és csontelhalás is bekövetkezhet. A lágyszöveti leishmaniosis hatására a kutya szeme begyullad, egyre soványabbá válik, lázrohamok kínozhatják, a nyirokcsomók, a lép és a máj megnagyobbodhat, végül máj- és veseelégtelenség alakulhat ki, ami az állat halálához is vezethet.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)