Társunk a kutya
Kutyás sportok
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 30.

Kutyás sportok

Szikrázó napsütés, madárcsicsergés, erdőillat…


Ne punnyadjunk a lakásban, menjünk ki a szabadba a kutyával együtt! Ha pedig komolyabb izgalmakra vágyunk egy egyszerű „hozdd vissza a botot” játéknál, számos nagyszerű, kedvencünkkel végezhető sport közül választhatunk. Miután kellőképpen belejöttünk egyikbe vagy másikba, akár versenyszerűen is űzhetjük azt valamelyik kutyás sportegyesületnél.


Bármilyen sportág elsajátításába is vágjuk a fejszénket, nagy adag kitartásra és lelkesedésre lesz szükségünk. Készüljünk fel a kezdeti sikertelenségekre is. Egyáltalán nem biztos, hogy kutyusunk azonnal úgy és arra fog futni, ugrani, bukfencezni, ahogyan azt mi elképzeltük, de ne hagyjuk, hogy a kezdeti nehézségek elvegyék a kedvünket. A legtöbb kutya hihetetlenül élvezi a gazdájával közösen eltöltött időt, ha pedig eközben játékról is van szó, biztosak lehetünk abban, hogy nem kedvencünk fog hamarabb kifáradni. Fontos, hogy folyamatosan bíztassuk, lelkesítsük a négylábút, ne vegyük el a kedvét esetleges csalódottságunk kifejezésével. Lássuk hát a választékot a teljesség igénye nélkül!

Díjugratás – kutyáknak


Kezdjük a legismertebb, és talán a legközkedveltebb kutyás sporttal, az agility-vel. A sport története egészen 1978-ig nyúlik vissza, ekkor pattant ki egy angol lovastiszt fejéből, hogy a lovas díjugratáshoz hasonló bemutatót szervezzen kutyákkal. Az ötlet osztatlan sikert aratott, és a sportág népszerűsége a mai napig töretlen. Az idők során a szabályok sokat változtak persze, de a lényeg ugyan az: kutya és gazdája szorosan együttműködve a lehető legkevesebb hibával és a lehető legrövidebb idő alatt teljesítse az előzetesen összeállított ügyességi pályát. Rendkívül változatos és izgalmas sportról van szó: két versenyen egymás után soha nem láthatjuk ugyan azt a pályát, a versenyzők mindig a helyszínen ismerik meg az akadályokat és azok sorrendjét. Elengedhetetlen tehát a kölcsönös bizalom, a kutya részéről pedig a feltétlen engedelmesség, no és persze nagy adag ügyesség, irányíthatóság, fürgeség és gyors reakciók is szükségesek hozzá. Az agility valósággal magával ragadja az embert, aki egyszer belekóstolt, nehezen tud meglenni nélküle. Egyesek szerint olyan, mint egy vírus. Nagy előnye, hogy fajtától, mérettől függetlenül bármilyen kutyával űzhetjük, de lelkesedés és temperamentum feltétlenül kell hozzá.

Szabad egy táncra?


A kutyás sportok újabb generációjához tartozik a dog dancing, avagy a kutyatánc, vagy tánc a kutyával. Az alig tízéves múlttal rendelkező sport lényege, hogy kutya és gazdája előre betanult és megkoreografált „táncot” mutat be zenei aláfestéssel, szinkronban mozogva a zene ritmusára. Hatalmas adag engedelmesség és koncentrációkészség szükséges hozzá a kutya részéről, hogy másodpercre pontosan ritmusra végezze a mozdulatokat. A sport alapja az obedience, vagyis az engedelmességi gyakorlatok magas szintű művészete. A dog dancing a közönség számára is rendkívül látványos. A kutyus feszült figyelemmel követi gazdája kézjeleit, testének jelzéseit, utasításait, forog, bukfencezik, ugrik, átbújik, bebújik, vakkant, mindezt pedig pontosan a zene ritmusára, valósággal együtt táncolva gazdájával. Semmi sem történik véletlenül a színpadon, az egész előadás egy aprólékosan kidolgozott remekmű. Jómagam első alkalommal tátott szájjal néztem végig egy ilyen gyakorlatot, és enyhe irigységgel konstatáltam, hogy az én kutyám bizony ehhez képest szinte mit sem tud. Egy-egy kűr betanulása rengeteg időt, energiát és főleg türelmet, odaadást igényel. A betanítás alapja az állandó pozitív megerősítés, a helyesen végrehajtott mozdulatsor jutalmazása.  

Repül a labdaaaa!


Az Amerikában már a hetvenes évek óta közkedvelt kutyás sport, a flyball, azaz a repülő labda hazánkban még viszonylag gyerekcipőben jár. Alapja a klasszikus apportírozás, ám a viszonylag egyszerűnek tűnő játék komoly engedelmességet és fegyelmet követel meg kedvencünktől. A játék menete a következő. Két, négy-négy kutyából álló csapat versenyez, két egymással párhuzamos pályán. A kutyáknak egymást váltva kell leküzdeniük négy ugró akadályt, majd meg kell szerezniük a labdát a flyball gépből, tehát nekik kell kiszabadítaniuk azt a láda pedáljára lépve. A labdát ezek után vissza kell vinni a kiindulópontra, az előzőleg már teljesített négy akadályon át. A következő kutya abban a pillanatban indulhat, amint az előző átlépte a célvonalat. Ez a játék tehát ötvözi a csapat-, az ügyességi-, az engedelmességi- és a gyorsasági feladatokat, mindezt megfűszerezve azzal, hogy nem csak a stoperrel, de a másik csapattal is versenyben vagyunk. Emlékszünk még a testnevelésórák váltóversenyeire? Mindannyian rekedtre kiabáltuk magunkat csapattársunk bíztatása közben, az izgalomról nem is beszélve. A flyball közben sem lesz ez másként, kutyusunk pedig észrevétlenül tanul meg számtalan készséget, no és persze a kondíciójára sem lesz panasz.

Egyszerű, de nagyszerű: kutyás frisbee

Mindannyian ismerjük a klasszikus strandos időtöltést, a műanyag korongdobálást. Na de hogy lett ebből kutyás sport? Ez a történet is a hetvenes évek Amerikájáig nyúlik vissza, amikor is egy fiatalember abból próbált látványosságot alkotni, hogy az eldobott frisbeet kutyája akrobatikus jellegű ugrások közepette elkapja, majd visszahozza. Nem aratott azonnal elsöprő sikert, de nem adta fel. Kisvártatva már speciális, a kutyák igényeihez szabott korongot is lehetett kapni, és alig néhány év elteltével már világbajnokságot is rendeztek a sport aktív gyakorlói számára. A játék nagy előnye, hogy gyakorlatilag bárhol és bármikor űzhetjük, elég hozzá egy nagyobb füves placc, és egy megfelelő, minimális költségen beszerezhető kutyás frisbee. Mivel a legtöbb kutya alapvetően rendelkezik apportkészséggel, szívesen és végkimerülésig képesek rohangálni az eldobott tárgyak után, ez a sportág nagyszerű eszköze lehet az akár panelban élő kutyusok mozgásigényének kielégítésére is anélkül, hogy mi magunk nagyon megerőltetnénk magunkat. Aki versenyszerűen kívánja űzni ezt a sportágat, többféle változat közül is választhat. Magyarországon főleg két ágazata alakult ki. Az egyik típusú versenyen meghatározott pontértékű sávokra van bontva a meghatározott hosszúságú pálya, és az a cél, hogy fix idő alatt a lehető legmagasabb pontértékű sávokból, és a lehető legtöbbször hozza vissza kedvencünk az eldobott korongot. A frisbee másik változata, a szabadstílus a látványra helyezi a hangsúlyt, és a zenére végrehajtott, minél cifrább akrobatikus ugrások bemutatása a lényeg, akár több korong együttes használatával. A kutyák egyszerűen imádnak frisbeezni.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)