Társunk a kutya
Álvemhes a kutyám
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 29.

Álvemhes a kutyám

Fészekkészítés, megduzzadt emlők, játékok babusgatása és szomorkodás.Az álvemhesség leggyakoribb tünetei:

1.    Apró játékok babusgatása
2.    Fészeképítés
3.    Nyugtalanság, sötét hely keresése.
4.    Játékok, apró tárgyak gyűjtése.
5.    Duzzadt emlők, amelyekben akár a tejelválasztás is megindulhat.
6.    Az emlők gyakori nyalogatása.
7.    Megnövekedett hastérfogat.
8.    Súlyos esetben szüléshez hasonló fájások.

Mindez szuka kutyánál 6-12 héttel a tüzelés után? Ha kedvencünk nem találkozott egy csábos kannal, biztosak lehetünk a diagnózisban: kutyánk álvemhes.

A legfontosabb, hogy tudjuk az álvemhesség nem igazi betegség, sokkal inkább élettani állapot, egyfajta fejlődéstörténeti örökségnek is tekinthető. Eredete ugyanis a kutya őse, a nőstényfarkas életmódjára vezethető vissza. A falkák vezérszukáinak ugyanis nem volt idejük, hogy saját utódaikat felneveljék, ezért nem vemhesült szukákra bízták őket. Ezeknek az állatoknak a szervezetében egy prolaktin nevezetű hormon kezdett termelődni, amely a tejelválasztást segíti, emellett az anyai ösztönöket is felerősíti. Bár a prolaktin szintje tüzelés után minden szuka kutyában megnövekedik, ha ez tüneteket is okoz, álvemhességről beszélhetünk.

A tünetek erőssége kutyától és fajtától függően eltérő lehet. Tacskóknál például kifejezetten gyakran jelentkezik álvemhesség. Jellemzően sokat kényeztetett kutyáknál élénkebben mutatkoznak, és ha egy tüzelés után álvemhességet tapasztalunk, később is számíthatunk rá.
Enyhébb lefolyású álvemhesség esetén otthoni praktikákkal is enyhíthetünk a tüneteken.
Bármennyire nehéz is megállni, ilyenkor a szinte már spártainak nevezhető viselkedés a legcélravezetőbb. A labdákat és a játékokat átmenetileg vegyük el kutyánktól. Ebben az időszakban kedvencüket simogassuk kevesebbet, ugyanis a kényeztetés fokozhatja a tejelválasztásért felelős anyagok termelését, ami az állapot romlásához vezethet. Ám az elvonások itt nem állnak meg, az álvemhes állatokat sovány és folyadékszegény étrendre kell fogni. Legjobb, ha az eleség mennyiségét a felére csökkentjük, éjszakára pedig a vízfogyasztást is korlátozzuk.

A hosszú séták és a kirándulások viszont ilyenkor a lehető legtöbbször kerüljenek be a napi programba, ugyanis ezzel kutyánk figyelmét elvonhatjuk az álanyai feladatokról. Ha kutyusunk intenzíven nyalogatná az emlőjét, inkább tegyünk rá emlőgallért, így megelőzhetjük, hogy kedvencünk saját magának stimulálja a tejtermelést. És mi se masszírozzuk az emlőket, hiszen ezzel is csak a tejtermelést fokozzuk. Inkább tegyünk rá hűvös, bórvizes, kamillás borogatást.

Fontos azonban tudni, hogy az álvemhességet leghatékonyabban gyógyszeresen lehet kezelni, tabletta és folyadék adásával, így a tünetek jelentkezése után mihamarabb keressük fel állatorvosunkat. Ráadásul a nagy mennyiségben termelődő, emlőkben pangó tej emlőgyulladást is okozhat. Ilyenkor kedvencünk emlője fáj, bőre kipirul, esetleg kemény csomók jelennek meg benne, sőt a tüneteket még bágyadtság és láz is kísérheti. Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy azoknál a kutyáknál, akik gyakran álvemhesek, nagyobb eséllyel alakul ki az emlők daganatos elváltozása, és a méhgyulladás is. Így ha le tudunk mondani a későbbi utódokról a legjobb megoldást az álvemhesség ellen az ivartalanítás lehet, hiszen - bár sokan úgy gondolják - a pároztatás nem előzi meg a további tüzelések során az álvemhesség kialakulását.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)