Társunk a kutya
Tömegközlekedjünk kutyával!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 27.

Tömegközlekedjünk kutyával!

Sajnos nem sokan tetetik meg, hogy nyáron hosszabb külföldi, vagy belföldi útra induljanak, illetve gépjármű híján – vagy éppen meggyőződésből - nyaralásuk során a tömegközlekedést kénytelenek használni.


Ilyenkor sem kell otthon, vagy a szálláshelyen hagyni kutyusunkat, nyugodtan induljunk városnéző körútra kedvencünkkel – természetesen betartva az adott közlekedési eszköz előírásait.

Szerencsére sokan felismerték már, hogy ha hosszú hétvégi kirándulásra utaznak, akkor sem érdemes otthon hagyni kedvencüket. Az utazáshoz kapcsolódó szolgáltatóipar is érzi ezt, és igyekszik kiszolgálni – igaz hol jobban, hol kevésbé – az állattartók igényeit.

BUSZ


A Volán rendelkezései szerint, a kutya szállításáért, az útipoggyász fuvarozásáért meghatározott díjat kell fizetni, kivéve a vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő és rendőrségi kutyát, amelynek szállítása díjtalan. Egy kutya, szájkosárral és pórázzal ellátva utazhat a járatokon.  Fontos azonban, hogy a VOLÁN a forgalmi viszonyoktól függően az élő állatok szállítását tovább korlátozhatja. Az autóbuszba bevitt élő állatra az utasnak kell felügyelni. Ha élő állat az utasokat magatartásával zavarhatja, vagy számukra kényelmetlenséget okoz, a VOLÁN az élő állatot a szállításból kizárhatja. Vigyázzunk hát kedvencünkre és figyeljük reakcióit, hogy megelőzhessük az esetleges problémákat!


VONAT

A MÁV szabályozása szerint a vakvezető kutya kivételével nem vihető be élő állat az 1. osztályú kocsiba, az étkezőkocsiba, a pót- és helyjegyköteles, vagy helyjegyköteles vonatba és kocsiba. Az utassal együtt szállított kutyáért élőállat viteldíjat kell fizetni, függetlenül attól, hogy az utas a kutyát pórázon, szájkosárral ellátva tartja, vagy kosárban, ketrecben, ládában vagy más tartályban viszi be a személykocsiba. Érdekesség, hogy egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával! A 2. osztályú fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. A háló- és fekvőhelyes kocsiba kutya csak akkor vihető be, ha a kutyával utazók az egész fülkét igénybe veszik.  A 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutya, csak a személykocsi peronján szállítható.

A kutya tulajdonosa köteles az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni, és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyökkutya esetében ez nem szükséges. Ha az utas a szükséges igazolást nem tudja felmutatni, a vasút az utast és kutyáját kizárja az utazásból. Figyelmes lépés viszont szerintem, hogy a havibérlettel rendelkező utas kutyája részére kutyahavibérlet kiszolgáltatását kérheti.BKV - azaz metró, busz, villamos, troli, HÉV

 
Budapest közlekedési eszközein természetesen a kutyának is jegyet kell váltani, méghozzá az emberre érvényes díjak szerint. Ha rendszeresen utaztatjuk a  kutyát, akkor itt is vásárolhatunk neki havi bérletet. A kutya bérletigazolványánál a cég azt kéri, hogy a kép helyére az "EB" felirat kerüljön. A BKV színeiben közlekedő járatokra a kutyát csak szájkosárral és pórázzal lehet felvinni. Joggal háborodik fel a többi utas, ha mi sem teszünk meg mindent az utazók nyugalma érdekében, ezért bármennyire nyűgösnek, vagy feleslegesnek érezzük, tartsuk be ezt az alapszabályt!

Élő állat a kézipoggyász méretét meg nem haladó zárt szállítóeszközben szállítható, amely biztosítja, hogy az élő állat az utazás során nem szabadul ki. Az utasnak rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával, és kérésre azt a szolgálatban lévő személyzetnek fel kell mutatnia. A megkülönböztető jelzéssel megjelölt kísérő kutya (fogyatékkal élő személyt kísérő, hangot jelző, rohamjelző, személyi segítő és vakvezető kutya) utaztatása itt is díjtalan.

Ha kénytelenek vagyunk metrón utazni, akkor a kistestű állatot mindenképpen emeljük fel, vegyük ölbe, vagy kifejezetten a számukra készült kutyaszállító dobozba, vagy kis táskában szállítsuk. Ha nagytestű kutyát viszünk magunkkal, akkor keressünk olyan mozgólépcsőt, amelyik nem megy. Ezen, bár némi fáradtság árán, de biztonságban tudunk közlekedni. Előfordulhat ugyanis, hogy a mozgólépcső szalagja becsípi kutyánk ujját, és szétroncsolja azt. Ez azért veszélyes, mert a lábujjakban található artéria nagyon vérzik, és állatunk könnyen elvérezhet.


Ha mégsem tudnánk valamiért felvinni kutyánkat valamely tömegközlekedési eszközre, akkor városon belül kipróbálhatjuk az ún. Kutyataxit. Az ezzel foglalkozó cégek kollégái szakszerűen üzemeltetett kutyaszállító furgonnal rendelkeznek, és kutyák szállítására specializálódtak. Ha nincs mivel elvinni az állatorvoshoz, nem szeretne emberek között, tömegben utazni, vagy egyszerűen túl idős már a sok mozgáshoz, akkor jó megoldás lehet a kutyataxi.

A nagyvárosi forgalom, a tömegközlekedés, a sok autó miatt azonban nemcsak az embereknek veszélyes, hanem állatainknak is. Érdemes pár dologra odafigyelni, mielőtt városi kirándulásra visszük – esetleg nem ahhoz szokott – kutyánkat. Bevált tipp, hogy nyakörv helyett nagyobb testű kutyáknál használjunk inkább hámot. Ez az egyszerű eszköz nem az állat nyakát szorítja, hanem a lapocka előtt és mögött megtartja az állatot. Ezáltal a gazdi is jobban féken tudja tartani állatát, valamint ebből aztán még a legrafináltabb kutya sem tud kibújni. Ha netán támadni szeretne, vagy csak megijed egy ismeretlen zajtól, történéstől, jó szolgálatot tehet! Akinek megvan a lehetősége, mindenképpen vigye állatát kutyasuliba. Ott legfontosabb az alapengedelmességi feladatokat begyakoroltatják, hogy azt a kutya minden körülmények között tudja. Ilyen például az, hogy  a járda mellett üljön le, és csak akkor menjen át az úttesten, ha arra a parancsszót megkapta. Ezt nap mint nap gyakorolhatjuk kutyánkkal, akár kevésbé forgalmas útszakaszokon is, hogy nagyvárosi forgalomban is működjön a berögződés.
Ezeket tényleg csak rövid, és főként belföldi utazások kapcsán javasoltuk kedves olvasóinknak.   Egyrészt a nemzetközi busz-, vagy vonatjáratokra nem mindig engednek fel állatot, másrészt egy ilyen úton nem állhatunk meg bármikor egy kis szünetre az állat érdekében. Az utastér felmelegedhet, befülledhet, egyszerűen kényelmetlenné válhat a kutya számára. A szabályok betartása mellett természetesen legyünk tekintettel mindig a többi utasra is, hiszen lehet, hogy valaki fél a kutyáktól, vagy éppen allergiás rájuk. Próbáljunk kompromisszumot kötni!nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)