Társunk a kutya
Nyári viselet
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 26.

Nyári viselet

A vedlés egy természetes biológiai folyamat.


Valamennyi szőrt egész év folyamán hullat a kutya (ez az állandó vedlés). Vedlést okozhat az életkorral járó változás, a szülés, rendkívüli esetben pedig valamilyen betegség is. A leglátványosabb változást azonban az időszakos vedlés produkálja, hiszen a duplaszőrű kutyák ekkor teljes aljszőrzetüktől megválnak.

Sokan úgy gondolják, hogy a kutyának, és a gazdának is kényelmesebb, ha nyárra megszabadulunk a hosszú, vastag szőrzettől és lenyíratjuk. Amennyiben a kutyát kiállításra szánjuk ettől mindenképpen tartózkodjunk. Ha valakinek a szőrzet folyamatos ápolása gondot okoz, inkább válasszon rövid szőrű kutyát, mintsem, hogy lenyírja. A hosszú szőrnek előnye és hátránya is van, ezt vegyük figyelembe, amikor kutyát választunk. Bár a hosszú, dús szőrzet nagyobb odafigyelést és speciális ápolást igényel, a kutya jobban viseli a kint tartást és a zord időjárási körülményeket. A hosszú szőr ezeknek a fajtáknak jellegzetességük és ékességük, ne fosszuk meg őket tőle, hacsak nem valamilyen egészségügyi ok folytán kényszerülünk a nyírásra. Ahogy a kutyák öregszenek, bőrük veszít rugalmasságából, így érzékenyebbé válik (a fésülést is rosszabbul viselik), sok tulajdonos ezért dönt a nyírás mellett. Egy dolgot azonban ne felejtsünk el: a duplaszőrű kutyáknál a fedőszőr hűtő és fűtő funkciót lát el, ha lenyírjuk, a kutya elveszíti ezt a védekezőképességét.

Kiállítási időszakban arra kell törekednünk, hogy kutyánkat a lehető legjobb formájában mutassuk be a ringben. Rövid szőrű fajtáknál a vedlés sokkal kevesebb gondot okoz, mint hosszúszőrű társaiknál, hiszen a szőrveszteség nem olyan látványos. A hosszú szőrű kutyáknak több típusa van. Azok a kutyák, akik nem rendelkeznek vastag aljszőrrel – zsinóros, hosszú selymes vagy göndör szűrük van-, szintén nem produkálnak nyáron szembeötlő változást. A vedlés – szőrhossztól függetlenül - főleg azoknál a fajtáknál okoz gondot, amelyek bundájának nagy részét vaskos aljszőrzet alkotja (pl. hosszúszőrű collie, bobtail, ausztrál juhász, belga juhász, shi-tzu). Ha ilyen kutyánk van és egy évben a lehető legtöbbször szeretnénk eljutni vele kiállításokra, figyelembe kell venni a vedlési időszakot.

Előfordul, hogy kutyánkat már több kiállításra beneveztük, a nevezési díjat kifizettük, annak reményében, hogy megszerezzük a kívánt címeket, mikor észrevesszük, hogy a kutya vedleni kezd. Létezik megoldás arra, hogy ne kelljen sutba vágni kiállítói terveinket. Ha semmiképpen sem akarunk lemaradni egyetlen kiállításról sem, válasszuk a szőrbentartást, de ha megoldható néhány hónap kihagyás – hogy ősszel még jobb formában térjünk vissza a ringbe – válasszuk a kopasztást.

Ha a kutya már vedlett állapotban van, sokszor csak akkor vesszük észre milyen kevés szőr maradt rajta, amikor a ringben mellette áll egy teljes szőrben lévő kutya. Egyszerűen illúzióromboló hatást kelt. A vedlés lassítható, megállítható, ha vedlést lassító sampont vásárolunk és azzal a kutyát hetente - kéthetente megfürdetjük. Ügyeljünk rá, hogy a fürdővíz hideg legyen. Fürdetés előtt a kutya szőrét alaposan, de finoman fésüljük át. Sose fésüljük a kutyát szárazon, mert a szőr töredezetté, fénytelenné válhat. Ne használjunk olyan kefét, ami erősen szedi a szőrt (pl. tükrös vagy drótfogú kefét). Első lépésben tegyünk egy szórófejes flakonba némi szőrápoló balzsamot, majd forró vízzel engedjük fel és jól keverjük el. Amikor a keverék kihűlt, fújjuk át vele a teljes szőrzetet, utána kezdhetjük a fésülést. A balzsamos víz abban is segít, hogy a szőrben lévő csomókat könnyebben kibonthassuk. Ügyeljünk rá, hogy balzsam szőrtípusnak megfelelő legyen, ne lágyítsa túlságosan a szőrt. Fürdetésnél első mosásnál vedlést lassító sampont, második mosásnál pedig színélénkítő sampont használjunk, mert a vedlésben lévő szőrzet matt és fakó lehet. Csak hideg levegővel szárítsunk, mert a meleg levegő elősegíti a vedlést. Szárítsuk meg a kutyát félig, majd fésüljük át. A fésűt csak formázás céljára használjuk. Szárítás közben és után (valamint ringbe menetel előtt), alkalmazzunk volumenizáló termékeket. Ringbe lépés előtt már csak egy finom, felületi átfésülés és volumenizáló spray használata javasolt. Ezt a módszert csak abban az esetben válasszuk, ha a kutya még éppen csak vedleni kezdett.


Ha kutya erősen vedlik, az aljszőr már centikre elvált a bőrtől, jobban tesszük, ha mihamarabb megszabadítjuk tőle a kutyát. Hogyha a vedlés alatt a lehető legtöbb elhalt szőrt alaposan kiszedjük a bundából, az új bunda sokkal dúsabb és szebb lesz. A vedlő kutyát első lépésben alaposan keféljük ki csomómentesre (a szőrt folyamatosan tartsuk nedvesen a balzsamos vízzel). Majd folytassunk az aljszőrzet kiszedésével. Ehhez a művelethez speciális aljszőrkiszedőt használjunk. Egy nagyobb testű, vastag szőrű kutyánál az aljszőr kiszedése akár 3-4 óra is lehet. Annyira kopasszuk meg a kutyát, amennyire csak tudjuk, de vigyázzunk mert a bőre érzékenyebb lehet mint máskor, semmiféleképpen se sértsük fel. Ezek után fürdessük meg a kutyát jó meleg vízzel. A meleg víz elősegíti és beindítja a vedlést. Alaposan masszírozzuk át a kutyát egy vitaminokban gazdag tápláló, hidratáró samponnal, mely nemcsak a szőrnek, de a bőrnek is jót tesz. A samponos mosást ismételjük meg, majd alaposan öblítsük ki a szőrből. Ezek után oszlassunk el némi – szőr és bőrtípusnak megfelelő – balzsamot az egész testen. Alapos öblítés után a kutya testét jól masszírozzuk át egy száraz törölközővel. Hosszú szőrű, nagyobb testű kutyák szárításához vízkicsapatót (blastert) használjunk. Egy sima hajszárító a hosszas szárítás alatt könnyel túlmelegedhet. A fürdetés alatt a kutya vérkeringése felpezsdül, ugyanezt a hatást erősíti a blaster, mely szárítás közben masszírozza a bőrt. A felélénkült vérkeringés elősegíti az új szőr növekedését. Blasterrel a szőr szálára szárítható, a szétfújt szőrbőn a legapróbb csomók és elhalt szőrpamacsok is könnyen eltávolíthatók. Ha a kutya minden elhalt szőrszáltól megszabadult és a maradék szőrt elláttuk a megfelelő tápanyagokkal, a vedlés is sokkal gyorsabban lezajlik. Míg a teljes vedlés időtartama két-három hónap is lehet, ha a kopasztás mellet döntünk, két hét alatt is túl lehetünk rajta. A vedlést felgyorsíthatjuk különböző táplálék kiegészítőkkel is. Érdemes hozzáadni a kutya tápjához Omega 3 – Omega 6 tartalmú olajakat, valamint olyan kivonatokat (pl. zöldkagyló kivonat), melyek a pigmentációt segítik elő. Ajánlatos ezeken kívül külsőleg alkalmazható spot-on szőr és bőrtáplálót cseppenteni a kutyára, mert ez elősegíti a szőrzet növekedését, fényesebb, egészségesebb szőrzetet eredményez. Vedlés alatt megnő a kutyák tápanyagigénye, ezért is javallott ebben az időszakban táplálék kiegészítőket adnunk. Ezek a készítmények megszüntetik a vedlés okozta viszketést, korpásodást, megakadályozzák a gombásodást (ami nyári melegben gyakrabban előfordul), valamint távol tartják a rovarokat is. Ha a kutyát alaposan megkopasztottuk, elláttuk külsőleg és belsőleg is vitaminokkal, az új szőrzet sokkal hamarabb, nagyobb mennyiségben nő vissza, és minőségileg is látványos változás érhető el. Azzal mindenképpen számolnunk kell, hogy a teljesen megkopasztott kutya szőre körülbelül 3-5 hónap alatt nő vissza teljesen.

Ha hosszú szőrű kutyánkat kedvencként tartjuk, akkor sem hanyagolhatjuk el a nyári kozmetikát. Kedvenceink tappancsát a talppárnák között nyírjuk ki, így nyáron könnyebben tisztítható a láb és sokkal jobban szellőzik (elkerülhető a gombásodás). Kiállítási kutyáknál a tappancsot csak a lábujjak és a talppárnák vonalában nyírjuk meg.

Egyes kiállítók mindenre képesek azért, hogy a szőrt a lehető legtovább a kutyán tartsák. Ennek egyik módja, amikor az elhalt szőrcsomókat hajlakkal rögzítik. Ez több szempontból sem tesz jól a kutyának. Egyrészt a hajlakk irritálja, kiszárítja a bőrt, másrész a bőr és az elhalt szőr között levegőréteg keletkezik, mely további problémákhoz vezethet. A kutya folyamatosan vakarózni fog, a bőre korpásodni kezdhet. Ha pedig a szőrtakarót folyamatosan nedvesség éri, párás, vagy esős, ugyanakkor meleg a levegő, a szőr és bőr közötti levegőréteg bepárásodik és megjelennek a kutya bőrén a hot-spotok. A hot spot területén a szőr teljesen kihullik, a bőr bepirosodik, nyálkássá válik, majd kisebesedik (kirágja, kivakarja a kutya). A hot spotokat amint észrevettük kezdjük el szárítókrémmel kezelni, hogy varrosodjon majd leszáradjon a seb. Hot spotok a leggondosabb ápolás mellett is kialakulhatnak (pl. ha a szőr dús és nem szellőzik megfelelően) a lényeg, hogy időben észrevegyük, és mihamarabb kezeljük őket.
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)