Társunk a kutya
Hiszti az autóban
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 24.

Hiszti az autóban

Nincs is kellemesebb időtöltés egy meleg júliusi hétvégén, mint beülni kedvencünkkel a légkondicionált autóba, és irány a legközelebbi kiránduló- vagy pancsoló hely!


Vannak azonban kutyatulajdonosok, akik ilyen kalandokról nem is ábrándozhatnak, kutyusuk ugyanis látványos cirkuszt produkál minden egyes alkalommal az autó hátsó ülésén. Végigsírják, nyüszítik, vagy végigugatják az utazást, pokollá téve ezzel gazdáik számára azt. Sokan inkább le is mondanak az efféle közös kiruccanásokról, pedig van megoldás.
 Egy kutyához rengeteg türelem és kitartás kell, ilyen probléma esetén sincs ez másként. Mindenekelőtt ki kell derítenünk, hogy mi okozza kedvencünk viselkedési problémáját. Előfordulhat, hogy rossz szoktatás, esetleg valamilyen trauma áll a háttérben. Egy konkrét esetben például kiderült, hogy a kutyust korábbi gazdái nemes egyszerűséggel kidobták a mozgó autóból, amikor már feleslegessé vált számukra. Az efféle élmények nagyon mélyen beívódnak az állat emlékezetébe. Elképzelhető az is, hogy az autóhoz köthető szagok keltenek benne félelmet, esetleg a jármű motorjának hangja, rezgési frekvenciája. Sőt, akár hallószervi betegség is lehet a kiváltó ok, amelyet az autó zúgása fájdalmassá tehet.
A probléma megoldásának kulcsa a szoktatás és a fokozatosság. Semmiképpen se próbáljuk meg kedvencünket erőszakkal bepasszírozni az autóba, és a legvégső esetben se kiabáljunk rá, vagy fegyelmezzük, ettől ugyanis csak tovább mélyülhet benne a félelem érzése. Az a legfontosabb, hogy a kutyában kellemes érzések, pozitív emlékek kapcsolódjanak a járműhöz. Ennek kiépítését kezdjük egyszerűen azzal, hogy az autó közelében játsszunk vele és ott etessük, napról napra közelebb húzva a tálját. Ha már megszokta az álló autó látványát, közelségét, nyissuk ki az ajtaját, és helyezzünk el a hátsó ülésen néhány jutalomfalatot, esetleg üljünk be mi magunk, és próbáljuk meg becsalogatni a kutyust a járműbe, illetve játsszunk vele apportírozós játékokat, amikor is az autó hátsó üléséről kell visszahoznia tárgyakat. Ha jutalomfalatért vagy játékért már szívesen beszáll, helyezzük be az autóba az etetőtálját, és próbáljuk meg elérni azt, hogy a vacsoráját is odabent fogyassza el. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a türelem, lehet, hogy hetekig is eltart majd a folyamat. Amint elértük azt, hogy az eb gond nélkül és szívesen beszáll az álló autóba, jöhet a második fázis: indítsuk be a motort. Előfordulhat, hogy elsőre megijed majd, de ne adjuk fel. Kezdődhet az egész elölről, immár járó motorú autó mellett. Ha már ez sem okoz neki gondot, jöhet a harmadik fázis. Valaki üljön be a kutyus mellé a hátsó ülésre, csatoljuk be őt a biztonsági övhöz csatlakoztatható, speciális hámmal, és guruljunk el néhányszor az autóval a kocsifelhajtó elejéig, majd vissza. Ezt ismételjük meg többször, több napon. Ha eközben kedvencünk nyugodtan, minden félelem nélkül ücsörög mellettünk, tegyünk egy rövid kiruccanást, néhány kilométeres utazással csak, és minden esetben kellemes élménnyel, sétával, játékkal társítsuk ezeket a kisebb, szoktató utakat. Ha eközben kedvencünk arcán nyugodt mosoly ül, fellélegezhetünk: sikerült! És már tervezhetjük is az első, kutyánkkal közös igazi kirándulásunkat.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)