Társunk a kutya
Vadkempingezés a kutyával
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 22.

Vadkempingezés a kutyával

Itt a nyár, a jó idő, a szabadságolások időszaka.


Többet tudunk foglalkozni kutyánkkal is, hosszabbak lehetnek a séták, élvezetesebbek a játékkal töltött percek.  A kutyák bármilyen szabadidős programot is találjunk ki, boldogan tart velünk. Alábbi cikkünkben a kutyás vadkempingezés legfontosabb szabályait kívánjuk megismertetni olvasóinkkal.


Az előkészületek


Tudnunk kell, hogy a megszokottól való eltérés, az új helyek, nem csak az embernek, de a kutyáknak is bizonyos stresszt okoznak. Abban az esetben viszont, ha tudatosan készítjük fel magunkat és kedvencünket az utazásra, nem érhet minket kellemetlen meglepetés. Ha kutyánk izgatott, vehemensebb természetű, jó, ha már idejekorán szoktatni kezdjük a vadkempingezéshez hasonló szituációkhoz. A tervezett kirándulás előtt kb. egy hónappal, hetente minimum egy alkalommal vigyük el ebünket egy-egy hosszabb, több órás erdei sétára. Ilyenkor pihenjünk meg egy tisztáson, esetleg vihetünk magunkkal sátrat is, ahová kedvencünket is beinvitálhatjuk. Ezzel a tevékenységgel segíthetjük kutyánkat abban, hogy a vadkempinggel járó új helyzetet, szagokat, hangokat már jó előre megismerhesse, és természetesnek vegye.

A szoktatás idején azonban ügyeljünk arra, hogy semmiben ne erőltessünk ebünket: ha meggyőződik a helyzet biztonságos voltáról, csatlakozni fog hozzánk a tábor kialakításánál, sátor felverésénél és nyugodtan szaglássza majd körbe új környezetét. Fordítsunk figyelmet arra is, hogy a vadkempingezés során kutyánk fizikai igénybevétele – adott esetben – a szokásos megterhelés többszöröse lehet. Éppen ezért, ha tehetjük, keressük fel az állatorvost, hogy kedvencünk általános egészségi állapotáról képet kaphassunk, még a túra előtt. Emellett győződjünk meg arról is, hogy ebünk az összes oltását megkapta-e, illetve nem szenved-e valamilyen betegségben. Bármilyen kór jelentős kockázatot jelenthet az ismeretlen, sokszor településektől távolabb eső, erdős területen, így mindenképpen javasolt az orvosi felülvizsgálat. Ha tudunk arról, hogy kutyánk valamilyen betegségben szenved, a kempingezés idejére mindenképpen gondoskodjunk gyógyszeres ellátásáról, és egy esetleges vészhelyzet esetén a minél előbbi visszautazás lehetőségéről is!


Mit szabad és mit nem?

Sokakban merülhet fel a túra szervezése előtt a kérdés, hogy hazánkban lehet-e egyáltalán legálisan vadkempingezni (kutyával vagy nélküle), s mi ennek a módja? Számos forrásból szerezhetünk ugyanis olyan információkat, miszerint sátrat verni, tüzet gyújtani a hazai erdőkben-mezőkön kifejezetten tilos. Ez azonban – a hatályos jogszabály szerint – nincs így. Bátran vadkempingezhetünk, alakíthatunk ki tábort, pihenhetünk akár egyedül, akár ebünkkel - a magyarországi erdőségek legtöbbjében. A vadkempingezésre vonatkozó jogszabályból, az úgynevezett erőtörvényből (az 2009. évi XXXVII. törvényből) egyértelműen kiderül, hogy:

„Az erdőben - annak rendeltetésétől függetlenül - üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan bárki saját felelősségére ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha
a) más jogszabály azt korlátozza, vagy
b) az arra jogosult a látogatás korlátozását az e törvényben foglaltak alapján elrendelte.”
(Erdőtörvény, 91.§)

Látható tehát, hogy nyugodt szívvel útnak indulhatunk kutyánkkal hazánk kellemes, izgalmas erdei túra-útvonalai felé (például Pilis, Cserhát, Mátra, Bükk, Börzsöny stb.), s ott le is táborozhatunk. Ügyelnünk kell azonban a tűzgyújtási és erdővédelmi szabályok pontos betartására és betartatására. Ebünkre is fokozottan kell figyelnünk, hiszen az általa okozott estleges károkért is mi leszünk felelősek. Ha vadkempingezni indulunk kedvencünkkel, akkor az erdő látogatóiként:

-    nem okozhatunk kárt az erdei életközösségben, az erdő talajában és az erdészeti létesítményekben;
-    nem zavarhatjuk meg az ott tartózkodók pihenését,
-    nem akadályozhatjuk indokolatlanul a rendeltetésszerű erdőgazdálkodási tevékenységet sem.
Egyértelmű tehát, hogy a kutyás vadkempingezés kiváló üdülés lehet, de csak ha kedvencünk is fegyelmezetten viselkedik. Különösen a tűzgyújtásnál figyeljünk a biztonságra - lehetőleg az előre kiépített tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, de ha ilyen nincs, a tüzelő-helyet rakjuk körbe kövekkel. Kutyánkat még a túra előtt szoktassuk az égő tűz érzetéhez, látványához, hogy a kempingezés ideje alatt ezzel már ne legyen problémánk. Fontos, hogy a higiéniára is fordítsunk figyelmet. Illemhely híján ássunk mélyebb gödröt magunknak és ebünknek is, a keletkező ételmaradékot és hulladékokat pedig magunkkal vitt szemeteszsákokba gyűjtsük, melyeket később, a megfelelő szeméttárolónál kit tudunk dobni.

Mit vigyünk magunkkal?


Nagy dilemma lehet, hogy egy vadkempingezésre, ahol – teherbíró képességünktől függően - csak korlátázott mennyiségben vihetünk csomagokat, melyek a legszükségesebb dolgok, amiket be kell raknunk a táskáinkba. Nézzük meg, hogy mit kell feltétlenül becsomagolnunk, ha kutyánkkal indulunk útnak:

-    A kutya azonosítására alkalmas irat (pl.: törzskönyv), illetve oltási könyv. Ajánlott, ha a nyakörvön elhelyezünk – az oltási címke mellé – egy olyan bilétát is, melyen telefonszámunk és címünk olvasható. Ez akkor tehet kifejezetten jó szolgálatot, ha ebünk elkóborolna.

-    Póráz, szájkosár, lánc, heveder. Ha egyedül, ebünkkel utazunk, bizony sokszor előfordulhat, hogy nekünk be kell mennünk olyan helyekre (boltok, hivatalos helyiségek stb.), ahová kutyát nem vihetünk be. Ilyenkor jól jön egy erős, rugalmas póráz, lánc, mellyel ebünket rövid időre odaköthetjük egy póznához, fához. Természetesen – ha feltétlenül szükséges – a biztonság kedvéért szájkosarat is rakhatunk fel rá, különösen, ha tömegközlekedési eszközt is igénybe veszünk. Amennyiben autóval utazunk, tanácsos úgynevezett kutya-biztonsági övet beszereznünk. Ezzel megakadályozzuk, hogy a sokszor kanyargós, rázós erdei utakon kutyánk ide-oda csapódjon a kocsi hátsó ülésén. A hám-szerű, ebeknek kialakított biztonsági öv kényelmesen rögzíti kedvencünket az üléshez, így az utazás alatt sem érheti őt baj, s a gazdi is jobban tud a vezetésre koncentrálni.

-    Fekhely. A szabadban vagy sátorban történő alváshoz – a hideg föld ellen – szükség van egyrészt ebünk megszokott fekhelyére, másrészt egy vastagabb pokrócra vagy polifoam-darabra is. Ez megakadályozza, hogy kutyánk a hűvösebb éjjeleken felfázzon.

-    Víz és kutyaeledel. Megfelelő mennyiségű, tiszta ivóvíz és a megszokott állateledel elengedhetetlen a túrához. Ne essünk abba a hibába, hogy a vizet kifelejtjük, mert nem minden erdei patak, forrás vize iható. Ne is engedjük ebünknek, hogy beleigyon a tavakba, pocsolyákba, forrásokba, mert akár súlyos, bakteriális bélfertőzési is kaphat, ha a víz minősége nem volt megfelelő. Jó tanács, hogy a kutya erős illatú eledelét olyan dobozban tároljuk, amely elzárja a szagokat is és a hangyák, egyéb rovarok ellen is védelmet nyújt. Előfordulhat az is, hogy a táp illata más, erdei állatokat is odavonz, amely komoly konfliktus –forrás lehet ebünk számára.

-    Elsősegély-doboz. Erre bizony nem csupán a gazdinak lehet nagy szüksége a „vadonban”. A ládában a szokásos, embernek szánt felszerelés mellett mindenképen legyen kutyának adható fájdalom-csillapító és vérzés-csillapító is, valamint kullancs-csipesz, szemcsepp, és egy borotva, mellyel el tudjuk távolítani a zavaró szőrszálakat - egy, a kutyát ért sebesülés esetén. Nem árt, ha még indulás előtt beszerzünk egy rovarriasztó nyakörvet is, mellyel távol tarthatjuk kedvencünktől az erdőn-mező lakó élősködőket.


Mint láthattuk, hazánkban nincs különösebb akadálya, hogy kutyánkkal nekivágjunk a természetnek és eltöltsünk ott pár feledhetetlen napot, vadkempingezéssel. Tudnunk kell azonban, hogyha messzebb szeretnénk utazni (például Horvátországba, Németországba), ott szigorúbban veszik a vadon történő táborozás szabályait. Néhol kifejezetten tilos sátrat verni, vagy éppen kutyát az erdőbe vinni. Éppen ezért, mielőtt útnak indulunk ebünkkel, készüljünk fel mi is, informálódjunk hol, mit szabad; s hogy hol miként fogadják, ha négylábúval érkezünk.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)