Társunk a kutya
Utazás előtt irány az állatorvos!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 21.

Utazás előtt irány az állatorvos!

Az természetes, hogy mi csak akkor vágunk neki 1-1 hosszabb útnak, hogy ha egészségesek vagyunk, ha esetleg mégsem, akkor gondoskodnunk kell a megfelelő gyógykészítményekről.


Ugyanilyen fontos, szempont a kutyánk egészsége utazáskor, hiszen így sok kellemetlenségtől megkímélhetjük kedvencünket – és persze magunkat is.


A legalapvetőbb, hogy csak egészséges állattal induljunk útnak. Dr. Pásztory Csongor állatorvost arról kérdeztük, milyen lépések szükségesek a nyaralás előtt.  „Akár Unión kívülre, akár Unión belülre kívánják vinni az állatot, kell legyen érvényes Állatútlevele (Pet Passport), ehhez pedig mikrochip szükséges. Ez olyan a kutyáknál, mint mondjuk  a rendszám az autóknál. Az érvényességhez úgyszintén szükséges a veszettség elleni oltás is.” Az állatútlevél kiállítására minden olyan állatorvos jogosult, aki rendelkezik az illetékes állategészségügyi hatóságtól az ebek veszettség elleni védőoltásának végzésére vonatkozó engedéllyel. Az állatútlevélbe a kiállításkor bejegyzésre kerülnek mind a tulajdonos, mind az állat alapvető adatai, az azonosítás módja és annak száma, az utolsó veszettség elleni védőoltás dátuma és jellemzői, a hólyagférgesség illetve a kullancsok elleni legutolsó kezelések időpontjai. Bejegyezhető, de nem kötelező, az egyéb védőoltások dátuma és jellemzői. A későbbiekben minden, a kiállításkor bejegyzett adat megváltozását be kell jegyeztetni az állatútlevélbe.


„Unión belül általában véve korlátlanul lehet utazni kutyával, de néhány tagország – pl. Svédország, Anglia – speciális feltételeket szabnak – figyelmeztet dr. Pásztory Csongor. - Vannak olyan országok is, ahol speciális betegségek fordulhatnak elő, de ezek ellen is létezik oltás, gyógyszer. Érdemes ilyen esetben is az állatorvossal konzultálni jóval az utazás előtt, hogy a megfelelő papírokat be tudjuk szerezni, a vizsgálatokat el tudják végezni, a gyógyszereket meg tudják rendelni. Lényeges, hogy bár Unión kívülre kivihetjük a kutyánkat, vissza már csak akkor hozhatjuk, ha egy speciális vérvétel után veszettség ellenagyagot mutattak ki a szervezetéből.”

A vakcinák legtöbbje egy évre ad védettséget, így, ha a kutyus oltásai nyaralás közben járnának le, akkor mindenképpen érdemes inkább elhozni őt vizsgálattal egybekötött vakcinázásra, mégpedig indulás előtt kb. 2 héttel, ugyanis ez az az idő, amíg a kutya szervezetében létrejön a megfelelő válasz a vakcinázásra, azaz a védettség.  Fontos, hogy a kutyát megfelelően védjük kullancsok és bolhák ellen is a kirándulás alatt. Ez a két élősködő sokféle betegséget terjeszthet, és sajnos mindkettő egyre elterjedtebb. Számos készítmény létezik kullancsok és bolhák ellen, legjobb, ha megkérdezzük az állatorvost, hogy mit ajánl kutyánknak.
„Mindez három hónapos kor után érvényes, az alatt egyéni elbírálás alá esik a dolog, amely országonként eltérő lehet.”- tudtuk meg az állatorvostól.  Egyes tagállamok engedélyezhetik a három hónaposnál fiatalabb és oltatlan állatok mozgását, amennyiben útlevél kíséri őket és születésük óta - a fertőzésnek valószínűleg kitett vadon élő állatokkal való érintkezés nélkül - születési helyükön tartózkodtak, vagy anyjuk kíséri őket, akitől még mindig függnek. Mivel útlevéllel kell, hogy utazzanak, útlevelet pedig csak azonosított állat kaphat, mindenképpen rendelkezniük kell mikrochippel vagy olvasható tetoválással. Nem szállíthatók azonban kölyökkutyák (3 hónapos kor alatt) az Egyesült Királyságba, Svédországba és Írországba, csak akkor, ha már be vannak oltva veszettség ellen. Fontos azonban, hogy ne hagyatkozzunk az előző évek tapasztalataira, szabályaira, mert ezek időről időre változnak. Az éppen aktuális szabályokról kérdezze meg a hatósági állatorvost, a fogadó ország rendjéről pedig az érintett ország nagykövetségét.
És hogy mennyi idővel az utazás előtt érdemes felkeresni az állatorvost? Pásztory Csongortól erre is választ kaptunk: „Ha Unión belül utazunk kutyával és minden oltásunk, papírunk megvan, akkor elég aznap elmenni az orvoshoz, hiszen rögtön ki tudják állítani a Pet Passportot. Ha Unión kívülre igyekszünk, akkor hetekkel, vagy hónapokkal korábban is fel kell keresni az állatorvost, és le is kell pecsételtetni az útlevelet, amely pecsét nem lehet egy hétnél régebbi. Ha belföldön visszük a kutyust nyaralni, akkor arról kell gondoskodnunk, hogy a veszettség elleni oltás mindenképpen meglegyen, hiszen ha valakit netán megharapna a kutyánk, akkor az illető orvosának kötelessége értesíteni az ottani hatóságot, nekünk pedig be kell mutatni a megfelelő papírokat kedvencünk egészségi állapotáról. Ennek hiányában egészen más eljárás indul, ami sem nekünk, sem a kutyának nem hiányzik egy nyaraláson…”

A hatósági állatorvoshoz lehetőleg a határátlépés napjához számított három napon belül menjen el, hogy hatósági állatorvosi bizonyítványt adjon a határátlépéshez A hatósági állatorvosi bizonyítvány kiadásához szükséges a kutya vagy annak egészségügyi bizonyítványa és oltási könyve (lehetőleg nemzetközi).

UTAZÁSI BETEGSÉG

Nem csak hosszú távon, vakcinázással előzhetünk meg betegségeket, de a tüneteket is kezelhetjük. „A kutyáknál nagyon gyakori az utazási betegség, ami azt jelenti, hogy az állat  rosszul van, fokozottan nyálzik, nyugtalan, szorong,  hány, netán hasmenése van. Erre ma már van speciális tabletta, amely 24 órás hányáscsillapító, nyugtató hatással bír” – tudtuk meg dr. Pásztory Csongortól.  A kutyák körülbelül 17%-a szenved utazási betegségben, amelyet kiválthat az utazás bármely formája: gépkocsi, vonat, repülőgép, és hajó is. Korábban nem sok módszer volt ennek leküzdésére (nyugtató, szoktatás, esetleg a kutya otthon hagyása), ám ennek a gyógyszernek hála született egy átfogó megoldás az utazási betegség sikeres megelőzésére, ami a kutya-gazdi kapcsolatnak is jót tesz.

Legjobb, ha már utazás előtt kikérjük állatorvosunk tanácsát az utazási tablettákkal kapcsolatban, esetleg enyhe nyugtatót is kérhetünk, ha kutyánk nehezen bírja az utazást. Azonban mint minden gyógyszerrel, itt is vigyázni kell! „A kutyák ugyanúgy, mint a macskák érzékenyek a fájdalomcsillapítókra, antibiotikumot sem szoktunk adni nekik. Ezért semmiképpen ne kezeljük a saját házipatikánkban megtalálható gyógyszerekkel, hanem konzultálva az állatorvossal, speciálisan kutyáknak kifejlesztett gyógyszereket adassunk be, vagy vigyünk az útra.” – intett óva az állatorvos

Mindenképpen szerepeljen az úticsomagunkban kullancs-eltávolító csipesz, paraziták (bolha, tetű, atka) elleni szer, oltási és féregtelenítési igazolás, útlevél és elsősegély csomag. Ez utóbbi tartalmazzon fertőtlenítő krémet, gézt, vattát, takarót, csipeszt, ollót, valamint sót és szódabikarbónát, amelyek mérgezés esetén vízzel keverve hányást idéznek elő.  Reméljük persze, hogy nem történik semmi baj, de a biztonság kedvéért előre tájékozódjunk a célállomásunk közelében található állatorvosi ügyeletek felől is.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)