Társunk a kutya
Nyári kutyabetegségek
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 17.

Nyári kutyabetegségek

Kirándulások az erdőben, nagy esti séták, fürdés szabadvízben, utazás.


Nyáron nemcsak nekünk, embereknek, de kedvencünknek is kinyílik a világ. Ám a meleg, a természetben eltöltött órák a sok öröm mellett veszélyeket is rejtenek, amiből akár betegség is lehet. Hogy melyek azok a dolgok és tünetek, amelyekre különösen figyelnünk kell nyáron, most kiderül.

Kezdjük az egyik leggyakoribb betegséggel, ami nem csak az embereknél okozhat nyáron gondot. Sok kutya szeret autóban utazni. Azonban ha a száguldó kocsiból kidugja a fejét - amellett, hogy ez már maga veszélyes mutatvány – szemébe és így kötőhártyájába nagy erővel porszemcsék, virágpor tapadhat, ami komoly kötőhártya-gyulladást okozhat. Jelei a kipirult szem és a megnövekedett szemváladék, amely a legtöbb esetben vízszerűen híg. A könnytermelés fokozódik, a szem körüli szőrzet nedves, súlyos esetben sárgás, kocsonyás váladék található rajta. Fontos kezelni, mert az egyszerű gyulladás következtében is sérülhet a szaruhártya, sőt súlyos látászavar is kialakulhat. A szemet szemcseppekkel vagy szemkenőccsel kell kezelni.

Hőguta és napszúrás

Minden évben kutyaáldozatai is vannak a melegnek. A hőguta nemcsak az autóban felejtett kutyáknál, de akár egy túl meleg órában megejtett kutyafuttatás során is jelentkezhet. Tünetei elég szembetűnőek: a kutyus intenzíven kezd lihegni, lelassul, esetleg dülöngél, szédül, vagy el is esik. A nyelve kilóghat a szájból, sőt el is színeződhet, akár sötétlila is lehet, ami oxigén ellátási problémára is utalhat. Az állat testhőmérséklete súlyos esetben annyira felszökhet, hogy az a kutya életébe is kerülhet. Ha az első jeleket észrevesszük, rögtön álljunk meg a kutyával, pihenjünk le egy árnyékban, közben benedvesíthetjük, esetleg lelocsolhatjuk a szőrét, később adjunk neki inni. Ha szerencsénk van, fél óra alatt kedvencünk rendbe jöhet. Ha azonban nem múlnak a tünetek, vigyük állatorvoshoz, aki akár infúziós kezelést is adhat neki.

Melegben nemcsak mi, de a kutyusok is tudnak napszúrást kapni. Természetesen ennél a betegségnél is vannak fokozottan veszélyeztetett fajok, például a csivavák, a bulldogok és a mopszok. A napszúrás lefolyása és tünetei hasonlóak a hőgutához. Fontos, hogy megelőzésképp kutyusunk számára árnyékos helyet és természetesen ivóvizet biztosítsunk. Sétáltatni csak kora reggel illetve késő este vigyük, de ilyenkor is kerüljük az erősebb fizikai megterhelést.

Toklász

A toklász a száraz, nyári hónapokban gyakori. Az egérárpa kalászának egy része, amely mindenfelé szétszóródik, és így mindenre ráragadnak. Ha a kutyák szőrébe belefúródik, képes befelé haladni, vándorolni. Ám sosem kifelé! Leggyakrabban a hosszú, lógó fülű kutyák életét keseríti meg a toklász, de bejuthatnak még a lábujjak, a here közé, orrlyukakba, a szembe, sőt akár a fogínybe is. Legkönnyebben azt vesszük észre, ha a toklász fülbe kerül, ugyanis ilyenkor a kutyusok a fejüket féloldalt tartják. Ha a toklász sokáig fülben marad, külső hallójárat-gyulladást is okozhat. Minden séta után érdemes átnézni a kutyusunk szőrét, esetleg rövidebbre vágathatjuk, hogy a toklász ne tudjon a hosszú szálak közé bejutni, és megtapadni és a bőrbe jutni. A toklász mindenhol gyulladást okozhat, sőt az érintett terület vérzékennyé is válhat, ezért fontos, hogy minél hamarabb állatorvoshoz vigyük kedvencünket. A toklászt nagyon nehéz megtalálni, ha olyan területre fúródik, akkor az elaltatott állatban pontosan preparálva kell megkeresni a sipolyjárat okozóját.

Bőrgomba

A gombás megbetegedések kutyáknál viszonylag ritkák. Mikroszkopikus méretű gombák okozzák, amelyek a bőrfelületen először csak az elhalt hámsejtek között élnek, s azok fehérjeanyagából táplálkoznak. A betegség általában azzal kezdődik, hogy az érintett felületen foltok jelennek meg, majd a szőr kihullik. Egyes kutyáknál a bőrfelület erősen viszket, másoknál viszont a viszketés nem jelentkezik. A biztos diagnózishoz gombaspórák kimutatása és laboratóriumi tenyésztés szükséges. Természetesen a szervezet próbálja leküzdeni a fertőzést, azonban a bőrgombásodás gyógyítása rendkívül nehéz. A spórák kimutatása, ugyanis nehézkes, azután azt is meg kell állapítani, hogy melyik gombafaj a ludas. Ha ez megtörténik, a legtöbb esetben igen hosszadalmas, költséges kezeléskövetkezik.

A gombás bőrbetegségek esetén hasznos a gombairtó-szeres fürdetés, a lekopaszított gombás bőrfelületet pedig kenőccsel vagy oldattal célszerű helyileg kezelni.

Amit tudni kell:


Dorka 5 éves angol szetter. Nyaranként szívesen fürdik a közeli horgásztóban, de az esti locsolásnál sem lehet elzavarni az öntöző és slag vizétől. Gazdája tavaly nyáron a belső combján különös foltokra lett figyelmes. Mivel a foltok másfél hét elteltével sem múltak, sőt máshol is feltünedeztek, és elkezdtek besebesedni, elvitte állatorvoshoz. A diagnózis: gomba. A doktornő azonnal tenyésztés-vizsgálatot csinált – ez egy kellemetlen vizsgálat, mert az érintett helyett szikével kaparják meg-, de azt nem lehetett kideríteni, hogy az úszkálástól vagy a slagos játéktól kapta-e el a fertőzést. Dorka azonnali kezelésként injekciót kapott, amit hetekig ismételni kellett, emellett néhány hónapon keresztül speciális samponnal kellett fürdetni.

Bőrgyulladás napfénytől


Ha szoktatás nélkül, hirtelen erős napfénynek tesszük ki a kutyánkat, az az arra érzékenyeknél bőrgyulladást eredményezhet.  Ez a pigmentmentes vagy pigmenthiányos bőrfelületeken az ibolyántúli sugarak hatására következik be. A bőr kipirosodik, a terület fájdalmassá válik és pörkök is keletkezhetnek. A napfény okozta bőrgyulladás főleg az orrháton, orrtükrök, szemhéjakon, ajkakon és füleken jelentkezhet. Erre a betegségre leginkább a skót juhász és a vele rokon kutyafajták hajlamosak. Az ilyen jellegű bőrgyulladás az intenzív napfényhatás elkerülése után spontán gyógyulásnak indulhat. Súlyos esetben antibiotikum-terápia szükséges. Megelőzésképp a kutyák orrát, és egyéb érzékeny bőrfelületeit fényvédő kenőccsel kell kezelni, és különösen az erős, déltáji napsütéstől kell óvni őket.

Atosz fiatal, kertben élő skót juhász. Gazdái az első nyáron furcsa dologra lettek figyelmesek. Az első erősebb napsugarak hatására Atosz orra környékén furcsa piros gyulladás jelent meg. Pár nap elteltével már a füleken is jelentkezet a gyulladás, miközben a korábban megjelenő foltok kezdtek elfekélyesedni. Ekkor gazdái elvitték állatorvoshoz, aki megállapította, hogy Atosznak napfény okozta bőrgyulladása van. A doktornő szerint szerencséjük volt, hogy a foltok nem kezdtek el bepörösödni, és a gyulladás nem terjedt át az orrnyílásokra és az orrkagylókra. Atosz tablettás antibiotikum kúrát kapott, és azóta csak fényvédő krémmel lehet napon. Gazdái így egy mesterséges árnyékos részt hoztak létre a kertben, így azóta ez lett Atosz birodalma.

Allergia


A kutyusokat érintő allergiás megbetegedések közül – ahogy az embereknél is -, nyáron a légúti eredetű allergiák jellemzőek. A kutya allergiás megbetegedés esetén folyton vakaródzik, egyes állatokon a szemek és a száj környékén, a nyakon vagy a fülek belső felületén bőrpír, pörkkel fedett kisebb-nagyobb göbök, illetve a vakarózás okozta másodlagos sebek keletkeznek. Felléphetnek légzőszervi és szemtünetek is. A gyógyszeres kezelésre a kutyusok általában jól reagálnak, de annak kiürülése után a tünetek gyorsan visszatérnek, ezért sokszor tartós gyógyszerszedés vagy injekciós kezelés szükséges. Figyeljük kutyánkra, hogy az ő nyaruk is betegségmentes és boldog legyen!nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)