Társunk a kutya
Kutya a vízparton
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 16.

Kutya a vízparton

Ha nyár, akkor vízpart… Ezt sokan gondolják így, ám mi a helyzet ilyenkor házi kedvencünkkel?


Sokan szeretnék őt is maguk mellett tudni, együtt kapcsolódni ki a parton, esetleg a vízben. Hogy hol van erre lehetőség? Megkerestük a választ!

BELFÖLD


A legfontosabb szabály, hogy az  egyes önkormányzatok külön-külön önkormányzati rendelettel rendelkezhetnek az állattartás szabályairól, így ha valamely településhez tartozó természetes vízhez szeretnénk vinni kutyusunkat, érdeklődjünk az adott település önkormányzatánál. Ennek ellenére pár általános jótanácsot mindenképpen érdemes megfogadni.

Az mindenhol igaz, hogy tilos a kijelölt fürdőhelyekre állatot bevinni! Ezt  a strandok üzemeltetési feltételeit  is meghatározó  rendelet rögzíti, ami csak  a vakvezető kutyákat és az őrkutyákat veszi ki a tiltás alól.  Kutyát tehát azokon a területeken lehet fürdetni, amelyek nem számítanak kijelölt fürdőhelynek és nincs külön helyi jogszabályi tiltás az állatok fürdetése ellen. De önmagában még nem elég a tiltás hiánya. Gondoljunk azért azokra az emberekre is, akik az adott helyen esetleg okkal nem örülnek a kutyák fürdetésének, például ha kisgyerekkel vannak.

Ha mégis együtt szeretnénk fürödni a kutyánkkal, akkor olyan helyet kell keresni, ahol nincs külön megtiltva az állatok fürdetése, a terület nincs kijelölve fürdésre, de mégis lehet fürödni. Azt gondolhatnánk, hogy ez azért eléggé a lehetetlen küldetés kategóriája, de azért kis keresgéléssel találhatunk ilyen helyet. A természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint a Balatonban a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül szabadon lehet fürödni, kivéve a hajózási útvonalakban, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és rév-átkelőhelyek 100 méteres körzetében, ezen felül a kikötők, kijelölt zárt vizisí közlekedésére szolgáló pályák területén és ott, ahol azt külön tiltó tábla jelzi. Elviekben nincs jogi akadálya annak, hogy valaki csónakkal, vitorlással behajózzon a szabad vizekre, s ott fürödjön a kutyájával. A magyarországi tavakon, folyókon azért látni ilyet is szép számmal (pl. képünkön). Ezt azonban sokan nem tudják megtenni, ez igaz.

Ha már említettük a Balatont, nézzük meg, mi a helyzet a magyar tengernél, amely valószínűleg a legnépszerűbb vízi célpont mind kutyával, mind anélkül. Nemrég országos szinten is változtak az állatokkal kapcsolatos előírások, így Siófokon is változott a május 1-től hatályos helyi állattartási rendelet, így szigorodtak a kutyákkal kapcsolatos szabályok is. A vízparton a szabad strandokon szeptember 30-áig tilos az ebeket sétáltatni, kivéve az Aranypart és az Ezüstpart sétányait, a strandra csakis a segítő kutyák mehetnek be. A Balatonban ezután sehol nem fürdethetők a kedvencek, eddig a szabad strandokon sokan tették ezt meg.

Ezzel párhuzamosan szigorú ellenőrzés is kezdődött Siófokon, a közterület-felügyelők mostantól fokozottan figyelik, hogy betartják-e az emberek a településen májustól életbe lépett új állattartási rendeletet. A közterület-felügyelők a szabályok betartását szigorúan ellenőrzik a jövőben, mint ahogy azt is, hogy a kutyaürülék összegyűjtésére alkalmas eszközök (zacskó, lapát) kéznél vannak-e sétáltatás közben.

KÜLFÖLD


Külföldön ez nem mindenhol működik így. Sok helyen felismerték, mennyire fontos, hogy az emberek együtt nyaralhassanak kutyáikkal, így bizonyos fürdőhelyekre beengedik a négylábú családtagokat is, megfelelő előírások mellett. 2010.nyarán például megnyílt Olaszországban az első strand, ahová hivatalosan kutyákat is be lehet vinni. Nemcsak úszómedence és zuhanyzó áll a kutyák rendelkezésére, de úszásoktatás és vízimentő-kiképzés is folyik a parton. Szigorú szabályok vonatkoznak azonban a két- és négylábú vendégeinkre, utóbbiakat pélsául kétóránként a strandon kívül sétálni kell vinni, hogy elvégezzék a dolgukat.

Sokan nemcsak kikapcsolódni, de sportolni is együtt szeretnek kutyáikkal.  Az Amerikai Egyesült Államokban népszerű vízi sport a szörf, nem csoda hát, hogy az ember legjobb barátja is megtanult hullámlovagolni. Évek óta megrendezik a Kutya-szörf Világbajnokságot, ahol a bírók azt nézik, ki és hogy tud legtovább a szörfdeszkán maradni. A Surf Dog Surf-a-Thon elnevezésű versenyt 2011.júniusában hatodik alkalommal rendezték meg a kaliforniai North Beach-en, amit a környékbeliek érthető okokból jó ideje csak Dog Beach-ként szoktak emlegetni.

De azért Magyarországon is találhatunk olyan szálláshelyet, amely tolerálja kutya-imádatunkat. A Kis-Balatonnál, Esztergályhorváti-Barátpusztán található kutya-barát szálláshelyen a kedvenceikkel érkező gazdik, természetesen a szobájukba is bevihetik kutyájukat. Az egész kert rendelkezésükre áll futkározásra, és míg a kedves vendég a medencében tartózkodik, addig kutyája  a medence partjáról lesheti mozdulatait. De teniszezés, ping-pongozás alatt sem kell a kutyust bezárni, de még szalonnát is süthetünk kedvencünk társaságában. A közelben pedig  lehetőség van kutya-úsztatásra a közeli tavakban, folyóban, amelynek felkeresésében a szállásadók segítséget nyújtanak.


UTAZÁS A VÍZEN


Ha kevesebbszer is, de alkalom adtán nem csak a parton, vagy a vízben úszva szeretnénk látni négylábú társunkat, hanem szeretnénk, ha hosszabb-rövidebb hajóútra is velünk tartana. Hogy egy hajókirándulást vagy kompátkelést a kutya élvezettel él-e meg, vagy sem, az több dologtól is függ. Például, hogy mennyi ideig tart az utazás, illetve van-e lehetőség időnként a szárazföldre kijutni az állattal. Az EU legtöbb tengerparti országában a kutyát föl lehet vinni a hajókra és kompokra, de némelyik járaton a póráz és szájkosár kötelező. Nagyobb kompjáratok kifejezetten kutyabarátok, és a fedélzeten friss ivóvizet, sőt kutyaillemhelyet is lehet találni. Kisebb, illetve rövid távon közlekedő hajók és kompok kötelezhetik a gazdit, hogy kutyáját az utazás idején az autóba bezárva tartsa. Általánosságban megállapítható, hogy Európában délről észak felé haladva egyre nagyobb a kutyák részére biztosított kényelem, viszont északról dél felé haladva egyre kevesebb a szabály és az előírás.

Tanácsos a nyaralás helyszínén egy-egy hajós kirándulás előtt a helyi szokásokról informálódni, nehogy a jegyváltás után a hajóföljárón kezdődjék el a vitatkozás a kutyát illetően. Tokajnál tavasztól őszig menetrendszerűen közlekednek séta-, és kirándulóhajók, legutóbbi ottjártamkor például a kézben tartott ölebeket fel lehetett vinni a sétahajóra és senki nem viseltetett ellenszenvvel sem a kutya, sem a gazdija iránt.  Egy dunai közlekedésre szakosodott személyhajózási cég szabályzatában az áll, hogy élő állatok a zárt utasterű szárnyashajókon higiéniai okokból nem szállíthatók. Ez alól kivételt képez a pórázon vezetett, szájkosarat viselő vakvezető kutya. A Balatoni Hajúzási Rt. Viszont a jegyár kalkulálásánál is számolt a kutyákkal:  szájkosárral és pórázzal ellátott kutyának 50%-os kutyajegyet válthatunk a cég balatoni hajóira.


EGÉSZSÉG


Sokan aggódnak a kutyával való fürdés higiéniai szempontjai miatt, s amíg a kutyások váltig állítják, semmi bajuk ne származik belőle, a fürdőhely „kutyamentes” látogatói sokszor érthetően viszolyognak  a más – ismeretlen egészségi állapotú – állatával  való együtt fürdéstől. Az állatorvosok szerint több betegség is elkapható ezzel a kontaktussal, például bélférgesség, toxoplasma, allergia.  Ilyenkor ugyanis könnyebben juthat a kutyáról "leoldott" kórokozóval szennyezett víz a szervezetbe, mint hétköznapi kontaktus kapcsán, hiszen pédául  a simogatás után kezet tudunk mosni…

De ne csak a mi egészségünkkel törődjünk, hanem természetesen a csalás kedvencéével is. Ha vízpartra visszük fürdeni a kutyát, akkor ügyeljünk a víz tisztaságára, hiszen a koszos víz neki is bőrbetegséget okozhat. Figyeljünk arra is, hogy a kutya fülébe ne menjen víz. Ha olyan a füle, és hajlamos a gyulladásra, akkor a fürdés után érdemes kitamponálni a kutya füleit. A vízparton nyaralás alkalmával nekik is a legnagyobb veszélyforrást a meleg jelenti. Nemcsak a tűző nap okoz problémát, hanem a fülledt, meleg levegőn is hőgutát kaphatnak a kutyák. Ha olyan helyen sétáltatjuk, ahol nem mehet be a vízbe, akkor gondoskodjunk vízről és arról, hogy legyen árnyékos hely, ahol lefeküdhetnek. Hűsíthetjük kedvencünk fejét és végtagjait vizes ruhával is vagy locsolhatjuk langyos vízpermettel, hogy kellemesebbé tegyük számukra a tó-, folyó-, vagy tengerparti kalandot.nyitókép: archiv
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)