Társunk a kutya
Kutyák hőségben
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. augusztus 13.

Kutyák hőségben

Kutya meleg van szoktuk mondani, és ha ilyenkor mellettünk még négylábú társunk is nyelvet lógatva bandukol, nem árt szem előtt tartanunk néhány dolgot.


Hőségben ugyanis kutyánk is körültekintőbb bánásmódot igényel és erről nem lehet elégszer beszélni.
Az emlősök és így a kutyák életben maradásának egyik alapfeltétele, hogy testhőmérsékletük állandó legyen.     Ezt a kutyák egy sajátos hőszabályozással, meleg termelésével és leadásával biztosítják. Nagy meleg idején azonban a kutyusoknak nincs könnyű dolguk, ugyanis nem izzadnak, így testüket sem tudják párolgással hűteni. Marad a lihegés, mellyel a nyelvüket tudják hűteni, ez azonban az állat testméretéhez képest csak aprócska felület, így nagy melegben nekünk, gazdiknak kell figyelnünk arra, hogy kedvencünk nehogy hőgutát kapjon.

Ha a hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik, ne csak napozáskor, de kutyasétáltatáskor is kerüljük a 11 és 15 óra közötti időszakot. Ilyenkor ugyanis nemcsak az UV sugarak veszélyesek, de ez a nap legmelegebb időszaka. Így nyáron az a legjobb, ha a sétákat a kora reggeli vagy a késő esti órákra időzítsük, hiszen ezek a nap legenyhébb időszakai. Ha viszont napközben kell levinnünk kedvencünket sétálni, válasszuk az árnyékosabb helyeket, és azokat a szakaszokat, ahol nem kell aszfalton sétálnia, így a felmelegedett burkolat nem égeti meg a talpát. Emellett vigyünk magunkkal vizet, és 5-10 percenként itassuk meg kutyánkat. A világos, ritka szőrű, esetleg pigmenthiányos kutyákat pedig védjük a napégéstől, a legkritikusabb helyeket – fül, orr – naponta akár többször is bekenhetjük napolajjal.

Másik nagy veszély hőségben az autózás lehet. Ha kutyát szállítunk, húzzuk le az ablakokat, hogy mozogjon a levegő, esetleg kapcsoljuk be a légkondicionálót. A vizet utazás közben se hagyjuk otthon, sőt akár egy nedves törülközővel néha le is hűthetjük kedvencünk testét. Hőségben gyakrabban álljunk meg néhány percre, hogy négylábú társunkkal együtt a szabad levegőn felfrissülve folytathassuk utunkat. Nagy meleg idején autóban kutyát sose hagyjunk egyedül, ha mégis muszáj, árnyékos helyen parkoljunk le, az ablakokat pedig húzzuk le résnyire, hogy valamennyire áramoljon a levegő.

Ha lakásunkban nyáron nagyon meleg van, jó megoldás lehet, ha valamennyi vizet műanyag palackokban megfagyasztunk, és az üvegeket letakarva a kutya kedvenc helye köré helyezzük, így legalább azt a részt viszonylag hűvösen tarthatjuk. Ha azonban kedvencünk udvaron él, a legfontosabb, hogy árnyékba húzódhasson a tűző nap elől. Már a kennel kialakításakor is érdemes figyelni arra, hogy legyenek árnyékos pontjai is. Persze ha nem talál árnyékot, néhány találékony kutyus úgy oldja meg a problémát, hogy hűsítő gödröt ás magának. Ezért ne büntessük őket, hiszen saját magukat védik. Természetesen a friss vízről sem szabad megfeledkeznünk, sőt, akár egy olyan helyet is kialakíthatunk neki, ahol néha megmártózva hűtheti magát. Környezetünkben azonban lehet olyan kutyus is, akit láncon tartanak. Ha szerencséje van a nagy meleg elől a kutyaház vagy egy árnyas fa árnyékába menekülhet. Viszont ha azt látjuk, sehova sem tud behúzódni, az állat védelme érdekében szóljunk egy állatvédő szervezetnek.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)