Társunk a kutya
5 lépés a nyaralás előtt
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. július 31.

5 lépés a nyaralás előtt

Amikor kutyát veszünk, azzal is számolnunk kell, hogy miként gondoskodjunk róla a nyaralás alatt.


Kedvencünk nem bír ki több napot egyedül, így nem csak saját vakációnkat kell lépésről-lépésre megterveznünk, hanem az övét is. Cikkemben, 5 pontban mutatom be, hogy mi az, amire mindenképpen figyelnünk kell, hogy ne csak számunkra, hanem kutyánk számára is élmény legyen az üdülés.

1. lépés: Otthon vagy utazás?

Ez az első és legfontosabb eldöntendő kérdés. Amennyiben olyan aktív programokat tervezünk, melyek során nem tudnánk megfelelően gondoskodni kutyánkról, úgy bármilyen szomorú is jobb, ha otthon hagyjuk. Először vegyük át, hogy ebben az esetben mit tehetünk. Ha van a közelben egy olyan családtag, barát, vagy kedves szomszéd, aki gondját tudja viselni, nyugodtan rábízhatjuk. Természetesen ez esetben be kell avatnunk a részletekbe, mire van szüksége kedvencünknek, míg távol vagyunk. Ha szeretnénk, hogy kutyánk külön töltött napjai is vidáman teljenek, akkor rendelkezésre állnak különféle kutyapanziók is, ahol felügyelnek rájuk és gondoskodnak róluk, míg mi távol vagyunk. Ezekről érdemes jó előre tájékozódni, és ellenőrizni a hozzáértést, a biztonságot, a tisztaságot.

2. lépés: Szállás
Ha eldöntöttük, hogy programjainkba és terveinkbe belefér, hogy elvigyük kedvencünket, akkor figyelmesen válasszuk ki a szállást. Nem mindenhol engedélyezett a háziállatok magunkkal hozatala, és olyan helyek is akadnak, ahol felárat kell fizetni érte. A szállodáknak néhol külön igényei is vannak a házi kedvencek ott tartására vonatkozóan. Erről se feledkezzünk meg!

3. lépés:  Chip, oltások, törvények

Akár belföldről, akár külföldről legyen szó, a biztonság kedvéért érdemes chipet tetetni kutyánkba. Hiszen ha mégis elővigyázatlanok lennénk és elcsatangolna, némiképp elejét vehetjük a problémáknak. A külföldi utazások során a chip egyenesen kötelező!  Ha nem Magyarországot választjuk célpontnak, nagyon fontos, hogy kellőképp utánajárjunk, milyen állatbetegségek vannak a választott területen. Ezekre különféle védőoltásokkal lehet felkészülni. A legérdemesebb az állatorvosunktól és a helyi követségektől beszerezni a szükséges információkat mind a betegségekről, mind pedig az esetleges kutyatartási törvényekről és beviteli szabályokról.

4. lépés: Eszközök, kellékek
Elsőként ki kell váltanunk az állatorvostól az állatútlevelet, amihez szükséges a kutya chipeztetése. Ha ez meg van és az állat évenként kap veszettség elleni védőoltást, úgy az okmányt egész életében használhatja. Az utazáshoz nem árt előkészíteni egy elsősegélycsomagot, ami tartalmaz fertőtlenítőt, csipeszt, és az egyéb fontos kellékeket is, amik jól jöhetnek egy baleset során. Ha hosszú szőrű állatunk van, akkor mindenképp vigyük a keféjét is, nehogy megviselje a szőrét a nyaralás. Érdemes ezen felül, valamelyik kedvenc játékát is elrakni és a pórázát, a tálkáját sem szabad otthon felejteni. Ami a legfontosabb – mert ezt nagy eséllyel nem tudjuk akárhol megvenni – az a szokásos fajtájú és mennyiségű étel elcsomagolása.

5. lépés: Utazás

Mindenképp utána kell nézni, hogy milyen eszközzel lehet a nyaralás helyszínére érkezni. Csak abban az esetben szabad a kutyát kitenni az utazás fáradalmainak, ha már volt része hasonlóban. Ismernünk kell valamennyire az út közbeni szokásait ahhoz, hogy fel tudjunk készülni rá. Ha rosszul szokott lenni, akkor érdemes valamilyen gyógyszert kérni az állatorvostól, ami megkönnyíti számára a nehézségeket. Rendszeres időközönként neki is kijár a pihenő. Ilyenkor tud mozogni, enni, inni és elvégezni a dolgát.  Nem szabad sokáig a kocsiban hagyni, nehogy hőgutát kapjon. Ha ez mégis szükséges, úgy az árnyékba parkoljunk annyira letekert ablaknál, hogy levegőt még kapjon, de ne tudjon kiférni. Fontos, hogy csakis pórázzal engedjük ki a kocsiból, mert egy elcsatangolás, vagy egy forgalmasabb pont végzetes lehet számára.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)