Társunk a kutya
Elharapódzott kutyaharapások
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. július 30.

 Elharapódzott kutyaharapások

Fajtatiszták munka nélkül


A hosszú távú munkanélküliség nem csak az emberek, hanem a kutyák esetében is okozhat személyiségzavart. A harapások számának jelentős része adódhat abból, hogy a kutyák nem tudják beteljesíteni a fajtájuk által kijelölt küldetésüket és feleslegessé vált energiáik agresszióba torkollnak.

Azzal, hogy a kutyákat egyre inkább, elsősorban kedvtelésre nem pedig feladatok ellátására tartják az emberek, romlik a fajták funkcionális helyzete és az egyedek többsége „munkanélkülivé” válik. A foglalkoztatottság hiányából adódóan az állatnál idegrendszeri problémák léphetnek fel, melyek bizonyos mértékben kiszámíthatatlanná tehetik némely egyed reakcióját, akár szeretett gazdájával szemben is. –mondja a kutyák viselkedését, hivatásából adódóan kitűnően ismerő ebtenyésztő, Kovács László, aki azt vallja, a kutyaharapások a legritkább esetben adódnak a kutyák hibájából. A szakember, tények ok-okozati levezetésével és példák bemutatásával segít átlátni az idáig vezető folyamatokat és feltárni, milyen összefüggés lehet a fajtatisztaság és a kutyaharapások között.

Ember tervez és végez


A fajtatiszta kutyák kitenyésztése során az ember évszázadokon keresztül szelektálta a tenyészebeket azon tulajdonságaik alapján, amelyek továbbörökítése fontos volt számára ahhoz, hogy olyan kutyát hozzon létre, amelyet bizonyos feladatok ellátásához (őrzés-védés, terelés, szánhúzás, vadászat, stb…) saját szolgálatába tud állítani. Az elmúlt évtizedekben azonban a világ fajtatiszta kutyáinál sorra válnak feleslegessé az imént említett tulajdonságok, ugyanis a kutyák nagy része ma már csupán kedvtelésre tartott. Igen ám, de az évszázadok bevésődéseit nem tudja felülírni néhány kutyaöltő. Az ember által kialakított, aztán éppen az ellenkező irányba fordított folyamat, amelynek jelenlegi szakaszában a kutyák „állástalanná” válnak, rossz hatással van az állatokra. Kellő elfoglaltság hiányában némely egyedek elkényelmesednek, hízásnak indulnak, mások furcsa szokásokat vesznek fel, idegrendszeri problémáik lesznek, indulatosan reagálnak.
A tenyésző szerint jó megoldás, ha rendszeresen elvisszük kutyánkat fajtaspecifikus sportversenyekre, ahol saját fajtajellegére jellemző feladatkörökben mérettethet meg, melynek során nem is az eredmény a lényeg, hanem a fajtajelleg kiélésére való lehetőség.

Funkcióvesztettség


Alább néhány szemléletes példán mutatjuk be, miért következhet be egyes egyedeknél -látszólag feleslegesen- harapásos támadásba torkolló viselkedészavar kialakulása, a nem megfelelő állattartásból adódóan.
·    Hiányos körülmények: Sok, nagy mozgásigényű vadászkutyát bezárnak a lakásba, zavaróan korlátozva ezzel életterét és elvéve feladatát. Például az Agárnak, amit a végletek kutyájának is nevezhetünk, mert ideális esetben a nap egyik részét a kanapén, selyempárnák közt pihenve tölti, másikat pedig a mezőn szélvészként száguldva, nem elég megadni a kanapét, futtatni is kell, különben személyiség zavar állhat be nála.
·    Nincs mit védeni: Városi környezetben a kutyáknak nincs lehetőségük védeni, a gazdáknak pedig nincs szükségük erre. Nem csoda, ha például egy Kaukázusi juhászkutya, aki eredendően a medvét is távol tartotta a gazda nyájától, nem érzi komfortosan magát, ha se nyáj, se medve, de még farkas sem akad.
·    Őrző funkció kiiktatása: Mit tehet az a Rottweiler, amelyiknek minden sejtje arra emlékezik, amikor ősei még marhacsordát tereltek, nyakukban a gazda pénzes zsákjával, aminek elvételével senki nem próbálkozott meg. A legtöbb háztartásban ma már a hús a hűtőben, a pénz pedig a bankban van, és az őrzést nem a rotira bízzák.
·    Felszabadult energia: Le kell kötni valahogyan az olyan kutyán energiáját, mint az Argentin dog, amelyik őshazájában a Pumával szemben is biztosította a csorda épségét, ma pedig nem tud mit kezdeni fantasztikus erejével és kitartásával, holott arra is képes, hogy napokon keresztül ételen-szomjan kövesse a vad nyomát, majd foglyul ejtse azt.
·    Autóval járunk: A szánhúzásra kitenyésztett fajták, manapság lehet, hogy évekig havat sem látnak. Mi visszük őket autóval, de emlékeikben ott él a szánhúzás feladata, amit nincs lehetőségük végrehajtani, ezért hatalmas energia reked például a Malamutokban és a Huskykban.

Felelős vagy azért, amit megszelídítettél


Az ember ellen irányuló harapásoknál embertársaink vétségére szinte minden esetben találunk mentséget, míg négylábú barátaink felett hajlamosak lehetünk gondolkodás nélkül pálcát törni, pedig érdemes lenne mélyebben elgondolkodni a történteken.
A kutya, mivel a ragadozók rendjébe tartozik eredendően harap. Háziasítása során is ez a tulajdonsága játszotta az egyik legmeghatározóbb szerepet, ugyanis a harapás alkalmazásával tudta ellátni például az ember védelmét, vagy a vadászatok során hajszolt állat elfogását. Tehát a harapás önmagában nem bűn, ahogyan azt manapság sokan beállítják, és az embernek, mint szelídítőnek nagy felelősége van abban, hogy a kutya mikor alkalmazza ezt a viselkedésformát.

Szakértői TIPP-ek


Rossz választás, hibás nevelés –mit tegyek?
Az ember azon túl, hogy elveszi azt a feladatot a kutyától, amire eredetileg kitenyésztette, elkövethet még nem egy olyan hibát, amely növeli a kutyaharapásos balesetek lehetőségét. Ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy a gazdi nem magához és lehetőségeihez megfelelő fajtát választ, a másik pedig az, hogy komoly hibákat vét a kutya nevelésétben.
1.    Domináns egyedek - Jelenleg a világon 339 kutyafajta van lajstromba véve, tehát bőséges kínálat van a választáshoz. Ahhoz, hogy jól válasszunk nagyon fontos ismerni magunkat, és lehetőségeinket, valamint a választani kívánt fajtát.
·    TIPP: Rottweilert, Kaukázusi juhászkutyát és Kuvaszt soha nem válasszunk első kutyaként, mert a gyakorlás túlságosan kockázatos lehet. Ezen, funkciójuktól megfosztott őrző-védők között arányaiban jelentős a dominanciára törekvő egyedek száma. Ezért kizárólag olyanoknak valók, akik biztosak abban, hogy képesek a kutya számára is egyértelműen betölteni az Alfa szerepet a „falkában”. Amennyiben ez a stabilitás meginog, legyen az időskori elbizonytalanodásból, vagy betegség okozta legyengülésből adódóan, könnyen előfordulhat, hogy a kutya megpróbál felülkerekedni, nem engedelmeskedik és gazdája parancsszava ellenére harapásos támadást indít valaki felé, aki adott esetben a gazda is lehet.
2.    Rettegett terrierek – A nevelésben az egyik legnagyobb hibát akkor követjük el, ha a kutya, fajtára jellemző tulajdonságait hibás irány mentén erősítjük. Nem véletlen a Pit Bull és az Amerikai Staffordshire terrierek rémhíre, pedig ezek a fajták, akár kenyérre kenhetőek is lennének.
·    TIPP: E rokonfajtáknak nagyon nagy vágya intenzíven az ember közvetlen közelében lenni, a család tagjává válni, ezért szinte mindenre készek, hogy gazdájuknak örömet szerezzenek, megelégedésükre szolgáljanak. Fizikai adottságaiknál fogva képesek kedvenc játékukkal órákon keresztül visszaszaladgálni a gazdihoz néhány dicsérő szóért, barátságos simogatásért, oldalba veregetésért.  A hibát egy pillanat alatt követhetjük el, ha akár csak egyetlen egyszer megdicsérünk, megjutalmazunk egy ilyen kutyát, mert megkergette a macskát, vagy kis korában, cukin szétcincált egy plüss állatot. Ugyanis ezeknek a tevékenységeknek a tárgya később változhat, így könnyen válhat egy ember is e fajták áldozatává, hiszen a pit, vagy a steffi örömet akar szerezni gazdájának, így azt teszi, amiért valaha megdicsérték. A másodpercek alatt elkövetett nevelési hiba, csak hosszú terápiával kezelhető, és közel sem biztos, hogy teljes sikerrel. Figyelni kell arra, hogy a kutyának már az első támadó, romboló jellegű szándékát csírájában fojtsuk el, véletlenül se engedjük kiteljesedni. Erre az egyik legjobb módszer a figyelem elterelése, ugyanis ezeknél a fajtáknál a tettlegesség abszolút nem célravezető, viszont lelkileg nagyon érzékenyek, így ezen az úton lehet kellőképpen hatni rájuk.

nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)