Társunk a kutya
Hogyan óvjuk kutyánkat a hőségtől?
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. július 28.

Hogyan óvjuk kutyánkat a hőségtől?

Tombol a nyár, s négylábú kedvenceinkkel gyakran megyünk ki a szabadba, sétálunk a parkokban, teszünk nagyobb kirándulásokat.


Az erősen tűző napsugarak és a forróság azonban nem csak nekünk, embereknek, de a kutyáknak is okozhatnak kellemetlenségeket, mi több, egészségkárosodást is. Alábbi cikkünkben most igyekszünk jó tanácsokkal szolgálni a gazdák számára, hogy miként óvhatják meg kutyájukat a nyári kánikula negatív következményeitől, s hogyan tehetik elviselhetőbbé – kedvenceik számára is –- a forró nyári napokat.

A veszélyekről

A rekkenő hőség mindenkit, embert, állatot egyaránt megvisel, ezért kutyánkra fordítsunk különös figyelmet a kánikula időszakában. Bár az ebek normális testhőmérséklete valamelyest magasabb az emberénél, (38, 5°- 39, 2 °C fok között van), szervezetük a forróságot nem tolerálja jól. Hőleadásuk nehézkesebb, hiszen – kevés verejtékmirigyük miatt - nem képesek olyan mértékű izzadásra, mint mi. A felesleges hőt a kutyusok lihegéssel, illetve kisebb részben a szőr nélküli testfelületeken keresztül, azaz a talpukon átadják le. Sok esetben azonban ez már kevésnek bizonyul, különösen olyan helyzetekben, amikor az állat zárt helyen tartózkodik. Leggyakrabban ez a zárt tér a gépkocsi szokott lenni, melyet, hogyha huzamosabb ideig a napon hagyunk, az utastérben akár 60 °C fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

Kevesen tudják, de az autóba zárt ebeknél még csak tűző nap sem kell a hőguta kialakulásához. Ugyanis, a friss levegő beáramlása nélkül, az autó belső hőmérséklete – a lihegés miatti páratartalom emelkedés mellett – óránként akár 5 fokkal is növekedhet. Ha ezt a hőmérséklet-emelkedést még a napsugarak is fokozzák, akár fél óra alatt 30-ról 45 °C-os hőség alakulhat ki, mely már veszélyezteti az autóban maradt eb egészségét. Szintén okozhat hasonló problémákat, ha kutyánkat a szabadban hagyjuk ugyan, de nem árnyékos helyen kötjük ki. Különösen veszélyes ez a helyzet, ha ebünk sötét színű bundával rendelkezik, s jobban elnyeli a napsugarakat, mint a világos bunda.  

Ilyen esetekben nagyon könnyen kaphat hőgutát (hyperthermiát) kedvencünk, mivel testhőmérséklete megemelkedik, s természetes úton (lihegés) már nem képes azt lejjebb tornászni. Bizonyos esetekben, például, ha a kutya jelentős mértékű fizikai igénybevételnek van kitéve, vagy éppen idős, szívbeteg, esetleg túlsúlyos, fokozottabb veszély leselkedik rá a hőségben. Ugyanígy, néhány fajta (például a bulldogok és a mopsz) különösen érzékeny a magas hőmérsékletre, így rájuk a gazdáknak még jobban oda kell figyelniük a kánikulában.

Mikor beszélünk hőgutáról?

Nagyon fontos, hogy a gazdik tisztában legyenek a hőguta tüneteivel, hogy minél előbb segíthessenek kedvencükön és megelőzzék a még nagyobb baj kialakulását. A hőguta kezdeti szakaszában az eb szaporán veszi a levegőt, erőteljesen liheg, nyelve sötétlilás elszíneződésű, pulzusa gyors, izgatott. Ezt követően gyakran fordul elő bágyadtság, nyáladzás, a száj „habzása”, esetleg hányás is. Az eb testhőmérséklete 39, 2 °C fok fölé emelkedik, lázas. Végső esetben az állat tudata zavarossá válhat, elveszítheti eszméletét, görcsök kínozhatják, majd keringése is összeomolhat, mely halálhoz vezet. Rendkívül lényeges tehát, hogy a felelősségteljes gazda lehetőség szerint előzze meg ezt az állapotot, de ha már láthatók az első jelek, haladéktalanul tegye meg a megfelelő lépéseket a hőguta kezelésére. Fontos, hogy legelőször vigyük a kutyát árnyékba, s azonnal kezdjük meg a hűtést. Semmiképp ne alkalmazzunk jeget, vagy nagyon hideg vizet (15 °C fok-nál alacsonyabb hőmérséletűt) a kutya lázcsillapításához. Inkább csavarjuk vizes lepedőbe, vagy óvatosan locsolgassuk a testét. Sokat segíthet ilyenkor a ventilátor használata is. Feltétlenül pótoljuk az elvesztett folyadékot bőséges víz megitatásával Ezt követően mindenképpen vigyük kedvencünket állatorvoshoz, aki – az állat állapotának megfelelően –  az elvesztett ásványi anyagok, nyomelemek és víz pótlására infúziót köt be, illetve egyéb, keringés-javító és helyreállító szereket ad ebünknek.


8 tipp, hogyan védjük kutyánkat a hőségtől


1. tipp: Edzés és futás csak a hűvösebb napszakokban!

Kora reggel és amikor már lemegy a nap, akkor futtassunk kutyánkat. Délelőtt 11 és 16 óra között csak rövid időre engedjük ki, vagy vigyük le kedvencüket az utcára, parkba. Semmiképp ne trenírozzuk, sétáltassuk sokáig a tűző napon! Legyünk óvatosak a bicikli-túrákkal is, mivel a kerékpár melletti futás közben az ebet nem csak a nap sugarai érik, de az útburkolat felületéről is jelentős hő sugárzik rá vissza, amely elviselhetetlenné teszi a kutya számára a nekünk oly kellemes kikapcsolódást.

2. tipp: Mindig gondoskodjunk ivóvízről!

Ha nagyobb útnak kell indulnunk kutyánkkal, például hosszabb kirándulásra vagy városi sétára, feltétlenül vigyünk magunkkal itatótálat és ivóvizet! A nyári forróságban, különösen fokozott testmozgásnál, nem csak számunkra, de kutyánk számára is elengedhetetlen a vízpótlás. Akárcsak az embernek, a hőségben a kutyáknak is másfél-kétszeresére növekszik a folyadék-igénye.

3. tipp: Ha autózunk, a kutyát inkább hagyjuk otthon!

Sajnos, évente több száz kutya esik áldozatul az emberi felelőtlenségnek: a gazdák tűző napon, az autóba zárva hagyják kutyájukat, nem törődve a hőguta – már előzőekben ismertetett – valós és végzetes veszélyeivel. Ezért inkább, ha tudjuk, hogy autóznunk kell és 30 fok felett lesz a hőmérséklet, inkább hagyjuk kutyánkat az otthon hűvösében, s bízzuk felügyeletét családtagra, ismerősre.

4. tipp: Hűtsük kedvencünket!

Kutyánknak azzal is segíthetünk a hőleadásban, ha néha nedves kendővel áttöröljük, esetleg kerti medencében, tóban megúsztatjuk (feltéve, persze, ha nem irtózik a víztől). Biztosítsunk számára hűvös fekhelyet (például kőpadot), ahol kedvére pihenhet és elrejtőzhet a nap elől.


5. tipp: Ápoljuk gyakrabban!

A forróságban igazi felüdülést jelenthet kutyánknak, ha egy nap többször is kefével átfésüljük bundáját. Ezzel segíthetjük a szőrzet megfelelő szellőzését, mely nem csupán hűsít, de komfortérzetet is ad kedvencünknek. Emellett fordítsunk ilyenkor nagyobb figyelmet a higiéniára is, tisztítsuk gondosan kedvencünk fogait, fülét is.


6. tipp: Ne borotváljuk le a szőrét!

Sokan úgy hiszik, hogy a kutyák bundájuk vastagsága, tömöttsége miatt szenvednek olyan nagyon a hőségben. Ez azonban nem teljesen igaz. A kutyák szőrzete segít az optimális és állandó testhőmérséklet fenntartásában. Így azt semmiképp sem tanácsos leborotválni, mert ezzel több kárt okozhatunk, mint hasznot ebünk számára. A hosszú- és félhosszú szőrű ebeknél természetesen levágathatunk a túl nagy mennyiségű és hosszúságú bundából, hogy könnyítsük annak természetes „lélegzését”.


7. tipp: Óvjuk a szőrtelen területeket a napégéstől!

Talán nem is gondolunk rá, de a kutya orra, szemkörnyéke, felálló fülűeknél pedig a fülkagyló is – mivel nem fedi szőr – le tud égni a napon! Ezek a területek rendkívül érzékenyek a káros UV-sugárzásra is. Éppen ezért a legjobb, ha ebünket távol tartjuk a tűző naptól, esetleg naptejet is használhatunk. Az utóbbit azonban nem kifejezetten a négylábúakra fejlesztették ki, így nem biztos, hogy megfelelő lesz kedvencünk bőre számára.


8. tipp: Figyeljünk ebünk jelzéseire!

Kutyánk hőség idején, még a megszokott, otthoni környezetében is bágyadtabb, nincs étvágya, többet alszik. Azonban e tünetek kóros állapotok előjelei is lehetnek, éppen ezért, szükség esetén ellenőrizzük kedvencünk testhőmérsékletét, s ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki.
nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)