Társunk a kutya
Fedeztetés másképp
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. július 25.

Fedeztetés másképp

Egyes források szerint már az 1700-as évek végén alkalmaztak mesterséges megtermékenyítést kutyáknál.


Bevett gyakorlattá azonban csak az 1950-es évekre vált és főleg gazdasági haszonállatok tenyésztésében volt jellemző.  Magyarországon a ’80-as évek végén kezdték használni a módszert kutyáknál, olyan esetekben ahol a kan vagy a szuka nem volt hajlandó a természetes párzásra.
A mesterséges megtermékenyítésről sok tévhit és hiedelem kering a kutyás világban. Bár egyre gyakrabban alkalmazzák, az emberek nagy része mégsincs tisztában vele, hogy pontosan hogyan is zajlik, milyen előnyei, hátrányai lehetnek. Azt is le kell szögezni mindjárt az elején, hogy nem fordulhatunk bármelyik állatorvoshoz, ha emellé a módszer mellé tesszük le voksunkat. Hogy teljesebb képet kapjunk, Dr. Dzsargalszajhan Luvszandagva állatorvossal vagy ahogy a kutyás világ ismeri, Dr. Zsargallal beszélgettünk a mesterséges megtermékenyítésről.
- Ha az egész folyamatot alaposan szeretnénk áttekinteni, beszélnünk kell néhány szóban magáról a tenyésztésről, és a tüzelésről is.

Az alapvető különbség a hobby kutyatartó és a tenyésztő között az, hogy míg az előbbi egy párosításról érzelmi alapon dönt, addig a tenyésztő egy adott fedeztetést jó előre megtervez és általában több generációra előre gondolkodik. A mesterséges megtermékenyítés illetve a hűtött vagy mélyfagyasztott sperma használata is lehet része a hosszú távú tenyésztési terveknek. Mikor egy tenyésztő létrehoz egy olyan párosítást, amiből meg akar tartani egy tenyészszukát magának (kiválasztja a következő generációs anyákat), akkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a leendő anyakutya egészségügyi állapotának ellenőrzésére. Amikor a szuka növendék korba kerül, az első, második tüzelésnél jobban oda kell figyelni, nehogy valamilyen fertőzése legyen vagy olyan betegség (hüvelygyulladás, méhgyulladás vagy bármilyen petefészek probléma) alakuljon ki nála, ami később meddőséget okozhat. Ezért kontrolálni kell, hogy az első tüzelések renden zajlanak e, nem tüzel e szuka túl hosszú vagy túl rövid ideig. Az esetlegesen fellépő problémákat időben kell észrevenni és orvosolni. Vérvizsgálatokkal, baktériumtenyésztéssel vagy ultrahangos vizsgálati módszerekkel is ellenőrizhetjük a szuka egészségi állapotát. Kiemelten figyelni kell arra is, hogy véletlenszerű, nem kívánt vemhesség ne legyen a szukánál, mert az megpecsételheti egy tenyészszuka sorsát. Bár a nem kívánt terhességet többféle módon is meg lehet szakítani, maradandó károsodással járhat. Legjobb, ha a szukát tüzeléskor teljesen különválasztjuk a kanoktól, hiszen egy nem kívánt párzás akár öt perc alatt megtörténhet. Ha a szukánkat már befedeztettük, de még tüzel akkor is figyelnünk kell rá, mert egy almon belül több kutyától is születhetnek kölykök. Ezt egyébként fajtatiszta kutyáknál is néha alkalmazzák, hogy több kannal fedeztetik be, majd az apaságot genetikai teszttel állapítják meg.

- Mik azok az okok amiért valaki a mesterséges megtermékenyítést választja?

A mesterséges megtermékenyítés elterjedésének több oka van. Vannak olyan fajták, amelyekről úgy gondolják, hogy nem tudnak természetesen fedezni, mint például az angol bulldogok. Ez is egy tévhit. Ezek a kutyák is képesek párzani, csak mondjuk nagy nyári melegben veszélyesebb számukra. Az igazi oka az, hogy már az első alkalomtól mesterségesen fedeznek, így a kutya elszokik a naturális párzástól. Az első alkalmakkor még a természetes párzásnál is segíteni kell a kutyáknak. A hosszú szőrű fajták sem tudnak elsőre természetes úton könnyen párzani, mert megnehezíti a folyamatot a szőrzet. A péra a hosszú szőrzetben úgy eltűnik, hogy a kan nem fér hozzá. Ilyenkor a szuka szőrét szét kell fésülni és hajgumikkal vagy más módszerrel rögzíteni kell. Ha a szuka szőre rátekeredik a kan péniszére az maradandó károsodást okozhat. Olyan erősen rátekeredhet a szőrzet a péniszre, hogy a kan – szélsőséges esetben – akár el is vérezhet. A legfontosabb ok azonban amiért ezt a módszert választják, a fertőző betegségek (amik akár később meddőséget is okozhatnak) terjedésének elkerülése. Így a kan és a szuka is sok rizikótól védve van. Egy természetes párzásnál az összeragadás miatt a kutyák sérüléseket is szerezhetnek a betegségeken kívül. Ezen kívül az eljárás nagyon gyors, körülbelül negyed órát vesz igénybe. A hűtött vagy mélyfagyasztott sperma használata esetén pedig szóba sem jöhet más módszer csak a mesterséges megtermékenyítés. Az angol és a francia bulldogokon kívül egyébként gyakran használnak mesterséges megtermékenyítést a törpetestű fajtáknál, mint például a yorkshire terrier vagy a csivava, de alkalmazzák masztiffoknál is. A kistestű kutyák sokszor olyannyira szocializáltak és váltak kultúrafajtákká, hogy a kan meg sem közelíti a tüzelő szukát. Valamint lehet olyan méretkülönbség kan és szuka között, hogy nem ajánlatos a természetes fedezést választani.

Hogyan készíthetünk fel egy fedezőkant?

Már az öt-hat hónapos kan kutya elkezdhet ráugrálni a szukákra. Ha ezt a kant a későbbiekben fedezőkanként szeretnénk használni, semmiképpen se szóljunk rá vagy kezdjük el lerángatni a szukáról, mert olyan gátlások épülhetnek ki a kanban a történtektől, hogy a későbbiekben nem lesz hajlandó se fedezni se spermát leadni. Ilyen esetekben a szukák is elkezdenek visszacsapni, így a kan többfelől is azt a megerősítést kapja, hogy rossz az amit csinál. Vagy zárjuk külön a kant a tüzelő szukától, vagy ha látjuk, hogy próbálkozik, finoman vegyük le a szukáról és vezessük el tőle. Egyke kanoknál szokott probléma lenni, hogy ha utcán találkozik idegen szukákkal, még a szukatulajdonos is ráordibál, hogy nem szabad, így a kan később, ha spermalevételre kerülne a sor, nem érti, hogy most miért szabad. Arra figyelnünk kell, hogyha egy kan hozzászokik a mesterséges spermalevételhez, később nem lesz képes természetes úton párzani.

Előfordulhat -e, hogy a jó felkészítés és a meghitt környezet hatására sem képes a kan spermát leadni?

Ha a kan túl félős és stresszes, akkor igen. Erőszakkal pedig nem lehet rávenni. Ez azonban a kutya korától is függhet. Ha egy fiatal kutyáról van szó, akkor betudható a tapasztalatlanságnak, de ha egy 4-5 éves kanról aki még sosem párzott semmilyen módon sem, azokat már nem nagyon lehet megtanítani. A szimpátia a kutyáknál is fontos tényező. Egy gyakorlott spermaadó kannál is előfordulhat, hogyha nem tetszik neki a szuka, nem hajlandó spermát leadni. A kan egyszerűen összehúzza magát és nem engedi, hogy hozzányúljanak.

Ha a mesterséges megtermékenyítést választjuk, hogyan zajlik az eljárás abban az esetben, ha friss sperma beültetése történik?

A legtöbb tenyésztő saját maga végzi. Bár eleinte bonyolultnak tűnhet, de ha valaki elég nagy gyakorlatot szerez benne, pár perces rutineljárás az egész. Itthon ez betanulható és gyakorolható, sok más országgal ellentétben ahol az eljárást csak állatorvos végezheti.
Az állatorvosnál a megtermékenyítést megelőzi a szuka vizsgálata. Az ovuláció alatt vérből megmérik a szuka progeszteron szintjét (nemi hormon, amely felkészíti a szervezetet a vemhességre). 8-10 ng/ml és 25-30 ng/ml között megfelelő a progeszteronszint a megtermékenyítéshez. Ha a progeszteronszint túl alacsony, a spermiumok elöregednek a megtermékenyítéshez, ha túl magas, elöregszik a petesejt, a méhszáj bezáródik, így a spermium nem tud eljutni a méhbe, vagy az elöregedett petesejt alkalmatlan a megtermékenyüléshez. Amikor a szuka fogamzóképes, el kell vinni a kutyát egy olyan állatorvoshoz aki ezzel foglalkozik. Friss sperma beültetése esetén a kan és a szuka tulajdonosa, a megbeszélt időben egyszerre keresi fel a rendelőt. Lehetőleg kerüljük el, hogy a kan és a szuka a megtermékenyítés előtt találkozzon, hosszabb időt együtt töltsön, vagy egy autóba utazzon, mert mire spermalevételre kerülne a sor, a kannak erősen csökkenhet a libidója.  
Ha mindkét kutya jelen van, megtörténik a spermalevétel. A tüzelő szuka szagától és a természetesen jövő hágó mozdulatoktól a kannak erektálódik a pénisze és elkezdi leadni a spermát. Fontos, hogy intim környezetet teremtsünk a kutyáknak. Ha nincs meg a kellő hangulat, a legtöbbször meghiúsul a folyamat. Orvosi rendelőben nehezebb ugyan, de ha figyelünk arra, hogy a kan körül ne nevetgéljenek, ne járkáljanak sokan, akkor megkönnyítjük a kutya dolgát. Egy tapasztalt kannál ez nem okozhat gondot, de egy tapasztalatlan, félősebb kant zavarhat a rendelői környezet, az idegen emberek, zajok.
A spermát egy külön spermavételi pohárba veszik le. Ez egy duplafalú, melegíthető pohár, melynek két fala közé 35-37 fokos vizet töltenek, ami állandó hőmérsékletet biztosít. A levételi pohár nem lehet se túl hideg, se túl meleg, mert a spermiumok hősokkot kaphatnak, és termékenyítésre képtelenné válnak. A pohárnak feltétlen tisztának és száraznak kell lennie, nem szabad csapvízzel kiöblíteni, vegyszerrel és papírtörlővel megtisztítani. Felhasználás előtt egy-két nappal forralt vízzel kell kimosni és gézzel szárazra törölni, így nem sérülnek a spermiumok. A spermát a levétel után biztonságos helyre félretesszük. A friss spermát legjobb ha azonnal felhasználjuk, de a spermiumok még kb. fél napig életképesek a pohárban. Az állott sperma visszamelegítése elég nehézkes. A szuka testhője azonban éppen elég ahhoz, hogy erőre kapjanak. A szuka hüvelyébe egy steril műszalmát kell bevezetni egészen a méhszájig, majd a spermát egy fecskendő segítségével töltik be a műszalmán keresztül. Miután a műszalmát kiveszik a szukából, a szuka hátsó felét meg kell emelni, a marhoz képest kb. 15-30 fokkal. A közhiedelemmel ellentétben nem kell „fellógatni” szukát. Majd a végbél és a péra körül cirógatni kell a szukát (kb. 10 percig), ezzel indukálunk egy pulzáló-pumpáló hüvelymozgást, ami elősegíti a megtermékenyülést. Ez növeli a szuka libidóját és felgyorsítja a spermiumok mozgását. Az eljárást következő napokban még egy vagy két alkalommal meg kell ismételni, egy-egy nap kihagyással. Túl sokszor semmi értelme, csak megnehezíti a vemhesség kezdetének megállapítását. Egy jó időben, precízen elvégzett mesterséges megtermékenyítés, sem a születendő kölykök fejlettségét sem az alomszámot egyáltalán nem befolyásolja.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)