Társunk a kutya
Mítoszok és tények
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. július 13.

Mítoszok és tények

Lerántjuk a leplet néhány kutyákkal kapcsolatos mítoszról


Alábbi összeállításunkban néhány kevésbé ismert tényt és kutyákkal kapcsolatos közismert „legendát” boncolgatunk. Igaz, vagy sem? Kiderül.

1.    Kutyakor számítás

Igaz-e az a közismert számítási módszer, hogy egy emberi év hét kutyaévnek felel meg? Nem.  Az 1:7 számítási módszer a 60-as évek Amerikájából származik és terjedt el, de közel sem pontos. Tény, hogy egy kutya életkorát nem lehet áttenni emberi életkorra, ugyanis nincs az a számítás, ami minden kutyára érvényes lehet.  Két számítási módszerrel azonban már közelebb járhatunk az igazsághoz, mit az 1:7-es számítással. Az egyik az American Veterinary Medical Association által alkotott képlet, ami figyelembe veszi a kutyák korai szakaszban bekövetkező gyorsabb fejlődését,  ezért a kutya első évét 15, a második évét 9, azt követően pedig minden évet 5 emberi évnek számít. Egy másik számítási módszer szerint 1 kutyaév 15 emberi év, 2 kutyaév 24, 4 kutyaév 32 év, 7 év 45 emberév, 10 év 56 emberév és 15 kutyaév 76 emberév, míg egy 20 éves kutya egy 98 éves emberévekben. Ez a számítás egy közepes termetű kutyára igaz és a kutya mérete szerint változik, ugyanis a kis termetű kutyák tovább élnek, mint termetesebb társaik. De az életkor függ a tartási, gondozási körülményektől is, vagyis ezek a számítási módszerek csak közelítő értéket adhatnak.

2.    Kutyacsont
A kutyákhoz kapcsolód legismertebb szimbólum a csont, ami az egyik legtévesebb mítosz, mivel a csont valójában káros a kutyáknak. Hacsak nem egy specialistával dolgozol vagy Te magad vagy a nyers táplálás szakértője, ne adj nyers ételt vagy csontot a kutyának. Ugyanis a kutyák foga is sérülékeny, a kemény csontok fogyasztásától lekophatnak, eltörhetnek. De főtt csontot sem szabad adni nekik, mert a hő megváltoztatja annak kémiai és fizikai tulajdonságait, ellenáll az emésztésnek , rágásnál pedig szilánkosra  törik.

3.    Hideg orr=egészség
A hideg, nedves orr jelzi, hogy egészséges a kutya. Aminek inkább az ellentettje igazi. Egy egészséges kutya orrának normális hőmérsékletűnek kell lennie, hacsak nem hideg, télies levegőben volt kint a kutyus. Jól jegyezzük meg: nem a hideg, nedves orr mutatja meg, hogy egészséges-e a kutyánk, hanem a száraz, meleg orr jelzi, hogy valami baja lehet.

4.    Fogtisztaság
Egy régi keletű mítosz szerit a kutyák szája tisztább, mint az emberé. Amiből természetesen semmi nem igaz. A kutyák szájában hemzsegnek a mikrobák és az emberitől eltérő fogbaktériumok, s bár van átfedés az ember és kutya szájában található baktériumok között, mégis lehetetlen az összehasonlítás. Egy dolgot irigyelhetünk a kutyáktól: a népbetegségnek számító fogszuvasodás sokkal kisebb mértékben fordul elő a kutyáknál.

5.    Irigy kutya!
Ugye ismerős ez a mondás? Ráadásul igaz is. Kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy négylábú kedvenceink is éreznek irigységet, bár nem ugyanúgy, mint ahogy az az embereknél jelen van. Kutatók kutyapárokat teszteltek együttműködési helyzetekben különböző jutalomfalatok segítségével, amiből kiderült, hogy a kutyák, az emberinél sokkal enyhébb reakcióban, de irigységet mutattak, amikor társaikat egy feladat végrehajtása után megjutalmazták, őket pedig - ugyanazon feladata elvégzéséért - nem.

6.    Amilyen a kutya, olyan a gazdi
Úgy tartják, hogy a gazdi hasonlít a kutyájára. És ennek sokkal több valóságalapja van, mint gondolnánk. Legalábbis egy kutatás eredménye szerint. Californiai kutatók 45 önkéntes bevonásával  párosítattak kutyákról és gazdáikról készült képeket. Az önkéntesek három fotót kaptak, egyik a gazdit ábrázolta, a másik a kutyáját, a harmadik egy idegen ebet. Mindhárom fotó semleges háttérrel készült, hogy az ne adhasson támpontot, s 60%-os találati aránnyal párosították jól a gazdit és a kutyát a kutatásban résztvevők. Vagyis: a kutyatulajdonosok valószínűleg tudtukon kívül, de olyan kutyát választanak, amelyik hasonlít rájuk.

7.    Színvakság
A kutyák fekete-fehérben látják a világot – legalábbis egy korábbi vélekedés szerint. Ez nem igaz. Jóllehet, a kutyák nem ugyanúgy látják a színeket, mint mi; nagyjából hétszer fakóbban és korlátozott mértékben érzékelik azokat, de bizonyítottan színesben látják az őket körülvevő dolgokat. A piros színtartományt egyáltalán nem észlelik az L-kúpok hiánya miatt, de kéket és zöldet igen.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)