Társunk a kutya
Nemzetközi KUTYAkiállítás történet
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Stefan Siman  |  2012. június 19.

Nemzetközi KUTYAkiállítás történet

A kutyáknak vagy az embereknek kellenek a kutyakiállítások?


Az első európai kutyakiállítás:
· Időpont: 1859 június 29-30
· Helyszín: Newcastle, Anglia Észak-keleti partvidéke

Az őskor

Az első kiállításon Newcastleban, a városháza közelében lévő gabonapiacnak helyet adó csarnokban 60 kutyát vezettek elő. A főszervezők Mr. Brailsford és Mr. Shorthouse voltak és a rendezők a vadászok köréből kerültek ki. Így nem csoda, hogy főleg szetterek és pointerek versengtek a fődíjért, ami egy értékes vadászpuska volt.
Ennek az első rendezvénynek két fő jellemzője a mai kiállításokban is föllelhető:
- Maga a díj már akkor is a gazdinak jelentett valamit és nem a kutyának.
- Már ezen az első rendezvényen is megmutatkozott: a kiállítás végeztével elégedettek a rendezők és örülnek a díjakat kapók - de ezeken kívül nem sok plusz élményre vagy elégedettségre adódik oka másoknak. Viszont a két tábor öntelt és öncélú elégedettsége elég motivációt ad ahhoz, hogy tovább csinálják. Így történt ez annak idején is, ezért Edinburgban és Birminghamban is újabb kutyakiállításokat szerveztek. Valószínűleg már ebben a kezdeti korszakban is adódtak kritikusok és a résztvevők véleménykülönbségei már akkor is nagyok lehettek, mert 1865 -től bevezettek egy újdonságot. A felvezetett kutyákat több bíró, különböző elvárási kategóriák alapján pontozta. Például a "temperamentum", a "szaglási képesség" és a "fordulékonyság" , majd a kapott pontszámok alapján történt a végső díjazás. Az egyértelműnek látszik, hogy a kezdeti bírálati szempontok főként a kiindulást jelentő vadászkutyák iránti elvárásokból adódtak. Ezért például szó sem esett arról, hogy egy kutya szép, vagy nem szép, merre tartja a farkát és hogyan vagy mennyire lehet fölakasztva tartani a felvezető pórázzal a helyesnek vélt fejtartás érdekében. Érdekes belegondolni, hogy mi lenne, ha ez a bírálati rendszer a mai kutyakiállításokon is érvénybe lenne!
A német kutyatartók és tenyésztők mindig igyekeztek lépést tartani a szigetországban zajló kutyás eseményekkel, ezért 1863. július 14 – 20. között egy nagyszabású kutyakiállítást szerveztek Hamburgban, ahol 453 kutyát mutattak be a nem kis létszámú közönségnek.
1873. április 4. új fordulópontot hozott a kutyakiállítások történetében: ezen a napon megalakult az angliai Kennel Club. A klub azonnal nekilátott kidolgozni az angol kutyafajták standard előírásait, betiltotta a fülek/farkak amputálását és elkezdte a törzskönyvek vezetésének rendszerét. Ez utóbbiban visszamenőleg is bevezették az 1859-1873 közötti kiállításokon szerepelt kutyák eredményeit. A Kennel Club természetesen a kezébe vette a kiállítások szervezését, rendezését is és 1900 -ig 30 kutyakiállítást bonyolítottak le.
1878 -ban Párizsi Világkiállításon belül egy kutyákat bemutató részleget is létrehoztak. Ennek szervezésével az angol és francia tenyésztők között egyaránt elismert kapcsolatokkal rendelkező Mr. Charles Cruft kutya-keksz gyárost bízták meg. Később Mr. Cruft a megszerzett tapasztalatait és kapcsolatait kihasználva, a Kennel Club támogatásával a szigetországban is kutyakiállítások szervezésébe kezdett.
1891-ben rendezték meg első alkalommal az időközben legendássá váló CRUFTS kiállítást, amely egészen a jogos kritikák és a "Halálra tenyésztve" című dokumentumfilm alapján 2008 évben kirobbant botrányig, a legtöbbre becsült esemény volt a tenyésztők között.

Másként és máshol

Az USA-ban 1877. május 8 - 10. között New Yorkban került megrendezésre az első kutyakiállítás, "First Annual New York Bench Show of Dogs" néven. Az esemény rendezői azok a kutyabarát üzletemberek voltak, akik abban az időben heti rendszerességgel találkoztak a Westminster Hotel-ben és a vacsora mellett elbeszélgettek közös szenvedélyükről. A siker hatalmas volt, a szervezők megalapították a Westminster Kennel Club nevű szervezetet, és a helyszínt áthelyezték a híres Madison Square Garden -be, ahol máig minden év februárjában kerül megtartásra ez a rangos Dog Show.
Svájcban 1899-ben Bernben alakult meg BERNA néven egy kinológiai egyesület, amely 1902-ben megrendezte Ostermundigen-ben az 1. Svájci Kutyakiállítást. Ennek a rendezvénynek az önállósága és függetlensége adta meg úttörő jelentőségét.
Az angliai Kennel Club tevékenységének hatására és mintájára Európában egyre több országban alakultak a különböző kutyatenyésztő szervezetek. Az általuk kitalált és rögzített formáknak megfelelően, - az un. 'Show-Szabályzat' szerint  -  gondtalanul folytak a kutyakiállítások dolgai.
1911. május 11-ig, - az FCI megalakulásának időpontjáig. Ettől a naptól kezdve azonban ez a kinológiai köntösbe burkolt, de szigorú és szövevényes üzleti alapokon működő szervezet is elkezdte a maga rendezvényeit szervezni. Az alapításkor 5 országra kiterjedő szervezet, az üzleti érdekeltségeinek megfelelően gyorsan magára akasztotta a 'világszervezet' cimkét és jelenleg már 84 tagországában szervez jól jövedelmező kutyakiállításokat.
Sajnálatos módon a kutyák egészsége, a különböző fajtáknak a mai kor igényeihez és biológiai ismereteihez igazított külső és belső tulajdonságainak összehasonlítása, röviden szólva: a kutyák minőségének emelésének érdeke minden kutyakiállításon fokozatosan a háttérbe szorult.  A rendezvények átalakultak és a küllembírálatokat helyezte a középpontba és szépségkiállításokká alakultak át. A kritikák hatására különböző szabálymódosításokkal egy az áttekinthetetlenségig bonyolított osztálybesorolást kialakítani. A tenyészkutyák minősége így sem biztosított, de a bevétel emelkedett. Ma a kiállítások túlnyomó részén, gyakorlatilag bármilyen kutyával lehet serleget nyerni mert, ha a nevezési díj kifizetését követően pl. egy kiskorú gyerek pórázon berángat a ringbe egy kutyát, akkor jó eséllyel megkaphatja a 'Dog vor Best of Junior Handler' díjjat.

Miért vannak kutyakiállítások?

Eredeti célját tekintve nem volt eltérés a különböző szervezetek, - az Kennel Club (KC), az American Kennel Club (AKC), a Canadian Kennel Club (CKC) az Australian National Kennel Council (ANKC) vag az FCI , - elképzelését illetőleg:
· Valamilyen formában bizonyítaniuk kell a tenyésztőknek és/vagy a kutyatulajdonosoknak, hogy a kutyáik megfelelnek a fajtastandardnak, egészségesek, a karakterük és viselkedésük megfelel az elvárásoknak, - tehát az adott egyedet érdemes és ajánlott tovább tenyészteni. Lehetőséget adni az azonos fajtájú kutyák közötti minőségi különbségek összehasonlítására. Mindezeket semleges, érdekeltségi rendszertől mentes, pénzügyileg független, nagy kinológiai, állategészségügyi és tenyésztői szakértelemmel rendelkező bírók állapítsák meg.
Jelenleg mindenki tudja, hogy a kiállítások ma nem tudják ezeket a rendezők által korábban kitűzött célokat szolgálni. A szervezetek ellenben ezt sem önmaguknak, sem a nyilvánosságnak nem vallhatják be, mert azonnal összeomlana egy jól fölépített és a működéshez elengedhetetlenül szükséges pénzügyi forrást biztosító rendszer. A kívülállók, az állatvédők pedig, ha jobbító szándékkal tenni akarnak valamit, akkor egy szélmalomharcra vannak késztetve.
A világ fintora, hogy bár a kutyakiállításokra nevezett kutyák száma évről-évre növekszik, de az ellenzők és kritikusok tábora legalább ugyan ilyen arányban.
Sajnos a csillogó show árnyoldalán ott vannak a pénz és siker hajszolásának áldozatai:
· sajnálatra méltó élőlény-kreautúrák órára ketrecbe zárt várakozásra ítélve
· hosszan tartó fésülésre és ártalmas kémiai szerekkel történő kezelésre, festésre, lakkozásra ítélt kutyák
· bulldog ringek, ahol a kutyákat folyamatosan locsolni kell mivel a nagy melegben és a reflektorok fényében 5 perc alatt hőgutát kapnának
· kutyafajták egyedeinek a hozsannázása, amelyek természetes módon nem tudnak párosodni és a világra hozni a kölykeiket, tehát képtelenek a saját faj/fajta fenntartására
· olyan kutyafajták kitüntetései, melyeknek természetes körülmények között esélye nincs a túlélésre
· mopszok tenyésztésre javaslatai, amelyek között 10.000 egyed génállománya olyan mértékben egyezik, mintha 50 különböző példányról lenne szó
· a vérvonalon belüli tenyésztés egészségügyi károsodását továbbadó egyedek jutalmazása
· a tenyésztők fajtanemesítési törekvéseiből eredően a genetikai problémák miatt fájdalmaktól szenvedő kutyák egyre gyakoribb példányai
    
A kutyakiállítások szervezőitől, az anyagi érdekeltségtől függő és korrupciótól sem mindig mentes kiállítás rendezőktől és bíróktól nem várható el, hogy változtassanak elveiken, módszereiken.
A tenyésztőszervezetektől független, morális értékrendű kutyabarátoknak kell megteremteni egy érdekmentes, minőségi-managementet kutyatenyésztés ügyében.
A világ összes kutyabarátjának, állatvédőjének állatorvosának kellene egy új etikai értékrendet felállítani!
Ami az angol állatvédőknek sikerült a BBC-n keresztül, az máskor, máshol, másnak is sikerülhet, mert 2008-tól ismert az egyedül hatásos módszer a változások kikényszerítésének: a pénzforrás csapjának eltekerése.
Csak is ez fordíthatja vissza a kutyakiállítások tükrében jól nyomon követhető borzalmakat, amelyeket ember elkövethetett a "legjobb barátja"  ellen.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)