Társunk a kutya
15 kérdés és válasz kutyatartóknak
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. május 29.

15 kérdés és válasz kutyatartóknak

Facebook oldalunkon született kérés, miszerint hétköznapi tanácsoknak szívesen olvasnának. Íme akkor néhány!


1. Milyen a szuka kutya tüzelése?

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is a nemi működés ciklusos. Amiben viszont eltér, hogy kb. 17-21 napig tart és 4-6 havonta ismétlődik. A gazdi általában felismeri, ha tüzeléshez közeledik a kutyája, mert a péraajkak megduzzadnak, először véres, majd húslé szerű váladék távozik. A párzás a progeszteron szintnek megfelelően a 10-13. napon történik. A szuka csak ezekben a napokban hajlandó párososdni. Erre legkorábban, betöltött 18 hónapos kor után kerülhet sor.

2. Hogyan etessük a szoptató szukát?


Az anyakutya szervezetét jelentősen megterheli a szoptatás időszaka, ráadásul az anyatejjel nagy mennyiségű tápanyagot ad át kölykeinek. Ezért többlettáplálékra és folyadékra van szüksége. A nagymennyiségű tápláléknak biológiailag értékesnek kell lenniük, magas fehérjetartalommal, húsfélék, tejtermékek alkalmasak a táplálásra. Ilyenkor nagy mennyiségű kálciumot ürít, ezért ennek pótlására szükség van.

3. Ártalmas-e a csont a kutyáknak?

A csontoknak nagy a kálciumtartalmuk, azonban a szilánkosan törő csontok veszélyesek lehetnek. Ezek általában szárnyasokban, csirkében, tyúkban, kakasban találhatók. Ezek bélsérülést is okozhatnak. A nagyobb méretű főtt, füstölt csontok, például marha és sertés combcsont vagy lábszárcsont kiváló foglalatosságot jelent a kutyáknak, jól tisztítja a fogakat, ezért javasolt az adása. Azonban a túl sok csont is ártalmas lehet, szorulást okozhat.

4. Szükséges-e a vitaminpótlás a kölyökkutyáknak?

A szakemberek szerint ha az életkorának megfelelő, teljes értékű táppal etetünk, akkor kifejezetten káros lehet plusz vitamin adagolása. Aki azonban házi koszttal eteti a kutyáját, annak szüksége lehet kiegészítőkre, azonban egyeztessük állatorvosunkkal, hogy milyen készítményt javasolt. Egyes vitaminokból és ásványi anyagokból a túladagolás káros lehet a kutya számára.

5. Fogadjunk örökbe menhelyről kutyát?

Minenképpen hasznos dolog, hiszen egy idő után a menhelyen élő állatokat leoltják. Azonban csak abban az esetben fogadjunk be élőlényt otthonunkban, ha tisztában vagyunk a fajta jellegzetességeivel és igazán szerető, türelmes hátteret tudunk számukra biztosítani. A menhelyen előforduló kutyák sok esetben már felnőtt korba léptek, ezért vannak rögzült szabályaik, amelyek nem feltétlenül egyeznek a saját szabályainkkal. Ha mindezt megfontoltuk, akkor vágjunk bele egy örökbefogadásnak.

6. A kenyértől férges lesz a kutya?


Lehetetlen, hiszen a kenyér sütés eredményeként jön létre, és ezen a hőfokon a kórokozók gyorsan pusztulnak. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy penészes kenyeret soha ne etessünk a kutyával, ugyanis májkárosodást okoz. Soha ne adjunk olyan ételt a kutyának, amelyet mi sem ennénk meg.

7. Hány éves korig lehet kutyaiskolába vinni a kutyát?

A kutyáknál nincs felső korhatár arra, hogy meddig tanulnak. Természetesen a kölyök kutyáknál teljesen más szempontok a fontosak, mint öregebb társaiknál. Nincs szabály a kutyák korára, hiszen fajtákon belül eltérőek lehetnek a kor meghatározásai. Tehát mindenképpen hasznos, ha iskolába visszük idősebb kutyánkat is.

8. Miért nem akar a kutya egyedül lenni?

A kutyáknak nagy szüksége van a kapcsolattartásra, hacsak lehet, együtt akar lenni a falkával. Van kutya, amelyik nem bírja a bezártságot és pánikba esik, ha a gazdi távozik. Előfordulhat, hogy enne lárma, felfordulás, tönkretett holmik tömege a követkeménye, ami kétségbe ejti a gazdit, ha nem érti kutyája viselkedését. Hogy egy kutya el tudja fogadni, hogy magára hagyják, lehetőleg fiatalkorától szoktatni kell ehhez. Sajnos, err nem mindig gondol a tenyésztő vagy a gazda.

9. Mit csinál a kutya ha fél?

A félénk kutyáknak, ha egyedül hagyják őket, összegyűjtenek különböző használati tárgyakat, amiket a gazdi érintett vagy ruhadarabokat, amiket hordott és körülbástyázzák magukat velük. A papírzsebkendőbe például könnyen beivódik a szag, akárcsak a televízió távirányítójába, amit a gazdi gyakran tart a kezében és az apró résekbe parányi elhalt bőrsejtek gyűlnek.

10. Miért csóválja a kutya a farkát?


A farokcsóválás izgalmat fejez ki, azonban nem  mindig jelenti azt, hogy az állat barátságos. Fontos, hogy figyeljünk a testbeszéd egyéb jeleire, mielőtt közel megyünk egy farkát csóváló kutyához.

11. Miből látjuk, ha a kutya játszani akar?


Ez a mozdulat jelzi: Szeretnék játszani veled. Nem csak más kutyáknak szólhat, hanem embernek is. Ebben a tartásban néhány pillanatig marad, miközben farkával vadul csapkod, aztán felugrik és elrohan. A játékra hívó mozdulat a világ minden kutyájánál azonos. Nem ez az egyetlen általános jelzés, amit minden kutya, éljen és nevelkedjen bárhol, tanulás nélkül is megismer.

12. Miért dugja el a kutya az ételt?

Hiába kap mindennap elég ennivalót, sok kutya véd minden becses eleséget, legyen az csont, műcsont, táljában maradt étel vagy jutalomfalat. A kisajátításra való törekvés gyakran már az alomban felfedezhető, amikor a kölyköknek egymás között meg kell küzdeniük a több tejet adó emlőért és a finom falatok megszerzéséért vagy megtartásáért.

13. Miért liheg a kutya?

A kutya nem képes bőre pórusain át izzadni (kivéve némiképp a lábán). Ehelyett úgy hűti magát, hogy hosszan kilógó nyelvvel lihet. Hűti az is, ahogy nyelvének felületi vérerei kitágulnak, amitől nemcsak szép rózsaszínű lesz a nyele, de több nedvességet is párologtat el. Minél hosszabban lóg ki a kutya nyelve, annál nagyobb melege van. A stressz okozta lihegés gyorsabb, szaporább, egy-egy levegővétel rövidebb ideig tart, és nyelvét nem nyújtja ki annyira, mint amikor csak melege van.

14. Milyen legyen a kutya fekhelye?

Sok kutya szereti, ha a pihenőhelyén van valami a feje fölött, ami oltalmazza. Ezért szeretnek ágy és asztal alá, kanapé mögé húzódni. Ez arra vezethető vissza, hogy őseik veszélyben vacokba hózótak és kölykeiket odúkba nevelték.

15. Minden kutyánál van anyai ösztön?

A szag erősen meghatározza az anyaállat magatartását és fonots szerepet játszik abban is, hogy megismerje kölykeit. A császármetszéssel született kölyköket az anyjuk néha visszautasítja, különösen akkor, ha már lemosdatva látja őket először, amikor magához tér az altatásból. Ideges, gyanakvó anyaállatok akkor is visszautasítják kölykeiket, ha túl korán kerültek számára ismeretlen emberek kezébe, és nem érzi rajtuk a saját, jól ismert szagukat.


nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)