Társunk a kutya
Flyball – Az igazi közösségi sport
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. május 17.

Flyball – Az igazi közösségi sport

Érdekes kutyás sportok.


Bizonyára minden kutyatartó, kutyaszerető ember hallott már a flyball-ról, vagy ha nem is ismerte a kifejezést, látott már teniszlabdákkal a szájukban, egymás mellett időre rohangáló kutyákat egy-egy kutyás rendezvényen, bemutatón, vagy éppen az interneten. Nos, ha kedvet kaptak volna hozzá, hogy „túlmozgásos kutyájukat” bevezessék eme érdekes sportba, olvassák el Szabó István, a magyar versenyszerű flyball-sport egyik meghonosítójának tanácsait.

A flyball sportot olyan gazdiknak ajánlom, akik szeretnek társaságba lenni, mivel ez egy igazi csapatsport, aki fel tudja vállalni, hogy a csapatáért mindent megtesz. Itt a gazdi testi adottságai nem annyira fontosak, mint például az agilityben, de nagyon jó reflexekkel kell rendelkezni, szükség van a nagyfokú koncentráló-képességre is – tudtam meg Szabó Istvántól, az Első Flyball Kutyás Szabadidősport Egyesület vezetőjétől. Minden kutyusnak ajánlom, aki szeret labdázni, és futni. Ebben a sportban minden méretű kutyára szükség van egy csapaton belül is, hisz egy kis testű kutya sokat tud segíteni a csapat nagytestű tagjainak. A flyball alap lépéseit aránylag gyorsan meg lehet tanítani a kutyának, 2-3 hónap után már a kutya önállóan tudja végrehajtani a feladatot. A precíz feladat kidolgozás már hosszú türelemjáték.
Az egyik legfontosabb, hogy kutyánk maximálisan engedelmes legyen, biztosan tudjuk behívni és szeresse az apportírozást. Célszerű a tanítás kezdetétől fogva olyan vezényszavakat használni, amiket majd a flyball-ozás közben is fogunk, például "futás!", "hozd!".

Kezdetek és költségek


Ha valaki a fejébe veszi, hogy a flyballt választja, akkor először otthon a labdával való játékot kell megtanítani, lehet hozzá tanítani rúd kerültetést, és kisebb akadályok átugratását is. A flyballban nagyon fontos, hogy több kutyának kell egymás mellett dolgoznia, úgy, hogy azok teljes sebességgel futnak el egymás mellett egy alig 60 cm széles helyen, vagy pár méterre velük páthuzamosan. Ezek a dolgok a klasszikusan vett "otthon" nem gyakorolhatók. A flyball inkább a kutyaiskolának költséges, hiszen meg kell venni az akadálysort, az oktató eszközöket illetve magát a flyball gépet. A gazdinak egy sportra alkalmas hám beszerzéséről kell gondoskodni, illetve sok-sok szabadidőről. Otthonra nem érdemes flyballos eszközöket beszerezni, hisz úgy is csapat kell hozzá. Házilag mindent meg lehet oldani, de egy "újoncnak" nem biztos hogy sikerülni fog, jobb, ha a flyball gép elkészítését profikra bízzuk – már csak a balesetveszély miatt is. Az alap felszerelés nem túl költséges (100-150e Ft), profi felkészítéshez már időmérő berendezésre is szükség van, ami nagyon drága.

A cikk további részét elolvashatja a Kutya Szövetség májusi számában. Keresse az újságárusoknál vagy töltse le digitális kiadásunkat itt.

cimlapmajus.jpgnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)