Társunk a kutya
Született ásóbajnokok
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. május 11.

Született ásóbajnokok

A tacskók, terrierek és társaik a vadászat mesterségétől távol álló gazdik között is népszerűek, ezek a kutyák viszont tagadhatják le múltjukat és hogy mire lettek kitenyésztve. Hogyan köthetjük le őket, hogy ne a szobanövény, a szőnyeg vagy a kiskert bánja az állandó ásást?


Vannak olyan kutyák, amelyek egyszerűen imádnak ásni. Mindegy, hogy az ágytakaró, vagy a kedvenc virágágyásunk a célpont, hosszú távon a szituáció átlépi a „de aranyos” határt. Az okok között a genetika áll az első helyen, de ugyanígy ok lehet az unatkozás, a fölös energiák levezetése, egy kényelmes, hűs fekhely készítése, vagy éppen a szökés – ha a kerítés mellett tevékenykedik kedvencünk. De vannak olyan fajták, amelynél a tenyésztés során erősítették fel ezt a régmúltban gyökerező szokást. Ők a kotorék ebek.

Kotorékebek és kotorékozás


A kotorékebek a vadászkutyák azon csoportja, amelyek azért lettek kitenyésztve, hogy földalatti járataiba kövesse a dúvadat (rókát, borzot), ott felvegye a harcot vele, és vagy kiugrassa, vagy lefojtva onnan kivonszolja.  A terriereket kifejezetten a kisvadak, mint például a borz, a róka és a vidra kiásására tenyésztettek ki, nevük is a föld jelentésű, a latin „terra" szóból származik. „Munkájuk” miatt a kotorékebek alapvetően kis termetű, nagyon élénk, bátor természetű kutyák.

Cikkünk további részét a Kutya Szövetség májusi számában olvashatja. Keresse az újságárusoknál vagy töltse le digitális kiadásunkat itt.

cimlapmajus.jpgnyitókép: arhiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)