Ebtenyésztés jogi környezete
Az állam és az ebtenyésztés
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász László  |  2012. április 22.

Az állam és az ebtenyésztés

A szervezett ebtenyésztés kezdeteitől mindig az állam adta a jogosítványokat.


Magyarország 1933-ban lett az FCI tagja. Ahhoz, hogy hazánk tag lehessen a nemzetközi szervezetben, annak alapszabálya értelmében államilag elismert csúcsszervvé kellett minősíteni. Ez 1933-ban, a csatlakozás érdekében megtörtént. A MEOE –t és törzskönyvét az akkori Földművelésügyi Miniszter állami dokumentációnak elismerte (no lám csak'). A hazai ebpolitikai helyzet rendezése érdekében az akkori Belügyminisztérium vezényletével a MEOE és a többi ebtenyésztő szervezet Szövetségi formációt vett fel, kiterjesztve így az FCI jogokat minden hazai kutyás szervezetre.

Ezt a helyzetet, mint annyi minden mást a II. Világháború rombolta szét.

A háború után 1953-ban, a Móricz Zsigmond téri, XI. kerületi Állatorvosi Hivatalban kezdték szervezni a Magyar Kutyatenyésztők Országos Egyesületét (MKOE). A tagtoborzás egyik – ma úgy mondanánk – adatbázisa a VI. ker. Lenin krt. 94. első emeleten lévő FM Eb Törzskönyvezési Hivatal (no lám csak’) nyilvántartása volt. A METESZ Reáltanoda utcai székházában, megalakították, az MKOE-t, mint a METESZ szakosztályát. Ennek első elnöke Anghi Csaba Gejza, az Állatkert akkori igazgatója volt. Ez a szakosztály
1956. január 6-án, mint a bíróságon bejegyzett Magyar Kutyatenyésztők Egyesülete (MKOE) vált önállóvá. Ez az egyesület, az 1960-as évek elején az FCI - be való felvétele céljából, a jogfolytonosság érdekében átváltoztatta a nevét Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete-re (MEOE). Ezen a néven kérte ismételt regisztrálását az FCI szervezetében.

Ennek elősegítése érdekében született meg a 56/1967. (XII. 19.) Korm. Rendelet, (no lám csak’) amelynek alapján az Országos Anyag- és Árhivatal Elnöke a Pénzügyminiszterrel egyetértésben a következő rendeletet adták ki.:

(1) A kutyák törzskönyvezését és a tenyésztésükkel kapcsolatos egyes tennivalókat a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (továbbiakban:
MEOE) látja el. A továbbiakban rendelkezik a jogszabály ennek a tevékenységnek a gyakorlatáról.

Mindezt egy 1975 évi MéM-ÁH rendelet pontosította.

Az államtól újra megkapott jogosítványokat az akkori MEOE is igen komolyan vette, bizonyság erre az alábbi Közlemény, ami az Egyesület hivatalos lapjában jelent meg.

IMG.jpg

Majd, mintegy a rendszerváltás előszeleként a 2/1989. Tv az Egyesülésről hatályon kívül helyezte az 1975 évi MéM-ÁH rendeletet, így a MEOE eb törzskönyvezési jogát.

Ettől kezdve lett káosz az ebtenyésztés szervezeteiben és közöttük. A rendszerváltás után az Egyesülési Törvény adta szabadság lehetőségeivel élve alakultak az új ebtenyésztéssel foglalkozó önálló szervezetek mint például az MKSZ és az MNJK. A civakodások, a be és fel és ki jelentgetések állandósultak, mígnem a LÜ felhívására az FVM megalkotta a szankciók nélküli 64/1998-as számú, a fajtatiszta ebek tenyésztésével foglalkozó rendeletét.
Az állam adta, az állam visszavette, mert nem volt rend. Nos, ettől még nem lett rend. Sőt. Ez tartott 14 évig mígnem a jelenlegi Kormányzat megalkotta a 2012. évi XXXI. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról Törvényt, amely létrehozta az Állattenyésztési Törvényből hiányzó szankciókat.
Az ebtenyésztéssel kapcsolatos szabálysértések szankciói igen kemények. Ezekről és a vélhetően várható szankciók latolgatásáról írunk az április 27-én megjelenő Kutya Szövetség májusi számában.

nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)