Társunk a kutya
Isten tervez… Ember végez!
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
kutya.hu  |  2012. április 14.

Isten tervez…  Ember végez!

Vajon hogyan függ össze az adottság és az elvárás?


Vajon az ember a kutyák anatómiai jellemzőinek megfelelően választotta ki őket bizonyos funkciókra, vagy saját igényeihez állított elő megfelelő kutyát?   Nos, e kérdéskörök megválaszolása meglehetősen összetett feladat, melyhez Kovács László kutyatenyésztő segítségét kértük. A szakértő elmondásából kiderül, milyen összefüggések mutatkoznak a kutyák anatómiája és funkciói között és milyen szerepe, érdeme és vétke lehet az embernek mindezekkel kapcsolatban.

Fejjel a fajnak


A kutya leglátványosabb, legbeszédesebb testrésze a feje, hiszen elsősorban erről lehet felismerni fajtáját, amit kizárólag a testét nézve sokkal nehezebb lenne megállapítani.
·    A fej szerkezetét vizsgálva az egyik legfontosabb szerepe a fogazatnak van, amit az állat étkezésnél és védekezésnél egyaránt használ. A fogak záródása többféleképpen, de leggyakrabban ollós harapással történik, ami azt jelenti, hogy a fölső fogsor belső íve érinti az alsó fogsor külső ívét. Figyelemre méltó, ha a fogzáródási mód abból adódóan, hogy a kutya alsó fogsora jelentősen előrébb van, mint a felső, eltér az előbb említett, átlagosnak tekinthető ollós harapástól. Ugyanis ebben az esetben az anatómiai különbözőség funkcionális sajátossággal kapcsolódhat össze. Az ilyen anatómiájú kutyákkal szemben (például: buldog, bordói dog, boxer, stb…) az embernek eredetileg olyan elvárásai voltak, amelyek hosszantartó harapást és fogást igényeltek az állat részéről. Ennek végrehajtásához a kutyának arra van szüksége, hogy fogva tartás közben, hosszú távon, megfelelően kapjon levegőt, amihez akkora orrhossz kell, amely nem ér a fogva tartott testhez, ami így az nem zárja el a légutakat. A buldogot annak idején, fénykorában a mészárosok kutyájaként tartották számom, ugyanis egykor arra tenyésztette ki az ember, hogy kicsiny testsúlyával sajátjánál sokkal nagyobb testű bikákat kényszerítsen mozdulatlanságra. Ezt úgy érte el, hogy a bika orrába harapott és fogva tartotta azt, a mészáros igényének megfelelően.

A cikk további részét elolvashatja a Kutya Szövetség áprilisi számában.
Keresse az újságárusoknál vagy töltse le digitális lapszámunkat itt.


cimlapaprilis.jpgnyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)