Ebtenyésztés jogi környezete
A magyarországi ebtörzskönyvezésről II.
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász László  |  2012. február 14.

A magyarországi ebtörzskönyvezésről II.

A kutyák értékmérője a kiállításokon nyerhető CAC, CACIB, BOB, BOG, BIS címek lettek.


A MEOE-ben mind a mai napig egy néhány oldalas általános tenyésztési szabályzat az irányadó mind a 339 elismert FCI kutyafajtára. Azonban azok az egészségügyi szűrések, mint pl. a csípő-, váll-, könyökízületi diszplázia, szembetegségek (PRA, katarakta), vagy szívbetegségek (SAS, PDA), vagy az örökletes húgyúti betegségek (cystinuria), vagy az örökletes vesezsugor sohasem voltak ismertek vagy kötelezőek. Szerencsére vannak a fajtáért tenni akaró fajtaklubok, akik azonban előírják az egyes fajtáknál a kötelező szűréseket, tagjaik számára, részben elfogadtatva ezeket a központi adminisztrációval. A világ pet-eket tenyésztő szervezeteinél ezek a szűrések elsődlegesek a tenyésztésbe vételkor.
A tenyésztő, mint az egyesület alapítója, a fajta gondozója, a standard ismerője és elkötelezettje, a kutya nemesítője és produkálója, a klubélet alapköve és mozgatója, egyszerűen nincs, súlytalanná vált.
1990-től kezdődően a tenyésztőknek semmilyen képzést nem tartott a MEOE. Az egyesület alapszabályának változtatásaival elvesztette jelentőségét az is, hogy a törzskönyvezés vezetőjének szakirányú végzettséggel (min. állat tenyésztő szakmérnök) kell rendelkeznie. Többnyire ezt a szerepet gyors- és gépírók, titkárnők vagy kutyakiképzők töltötték be. Így történhetett meg az a dráma vagy inkább tragédia is, hogy 2007-re, mire a törzskönyvezés átalakult elektronikus formátumúvá, az eredeti, 1-es számú dokumentumok eltűntek. Nagyon sajnálatos volt ez, különösen a magyar fajták esetében, hiszen az eredeti adatbázis megszűnt, nem létezett többé. A 90-es évektől kezdődően, a nagyon nagyszámú szépség kiállítások következtében a küllembírók munkája és jelentősége hihetetlen mértékben felerősödött, és meghatározóvá vált a tenyésztésben. A kialakult bírói hierarchia azt engedte feltételezni, hogy a bíróknak nem a tenyésztő szervezetnek, tehát a fajtagondozóknak, a mindenkori standard értelmezőinek kell megfelelniük, hanem sokkal inkább a bírói testület elnökének, vagy a bírói tanács vezető bíróinak, hiszen a bíróknak tőlük függött a beosztása, foglalkoztatása. Ebből adódóan az egyesület a bírók hívásának és küldésének jogát átszármaztatta a bírói testület elnökére, aki ettől kezdődően teljhatalommal bírt, negligálva maga körül a tenyésztők tömörüléseit (bizottságok, tanácsadó testületek stb.). A kedvtelésből tartott állatok, esetünkben a kutya, szépség- vagy küllem bírálata, az egész világon – legyen az bármilyen rendszerben  KC, AKC, CKC vagy FCI -  a bíró egyszemélyű, szubjektív döntésén alapul. Az FCI iránymutató szabályzatában kiemelten kezeli, hogy a bírálatok ellen óvásnak helye nincs, csak alaki, azaz formai hiba esetén (pl. rossz osztályba sorolás vagy dátum elírások stb). A bírónak meg kell felelnie a mindenkori standard-nek, és az azt gondozó tenyésztői tömörülésnek, ami egyben azt is mutatja, hogy a bíró munkája az adott időpontra, helyszínre és kutya létszámra vonatkozik.
Az FCI ezzel a sajátosan magyar rendszerrel sohasem foglalkozott, hiszen nem látták, nem is láthatták ezt a problémát, mert a tagországainak belügyeibe az FCI sohasem avatkozik.
A 90-es évek közepére néhány tagban felmerült, hogy a MEOE rossz irányba halad, és működése ellentétes az általános kutyatenyésztői elvekkel, vagy akár az FCI iránymutatásával. Mindazokat, akik ellenszegültek a MEOE-nek, kizárták és megsemmisítették. Közben az elégedetlenkedőkből alakult néhány kutya tenyésztő egyesület, de hát a MEOE-t FCI jogaiból adódóan nem tudták megkerülni. Perek sokasága indult a MEOE ellen, de ezek sem vezettek eredményre. Kivételt képez ez alól a Magyar Kutyások Szövetsége, akikre a MEOE 1998-ban egy szerződés keretei között kiterjesztette az FCI jogokat. Ekkor, ebben a szerződésben az MKSZ lemondott a törzskönyvezésről, holott addig vezetett saját törzskönyvet, amely ugyan szakmailag nem volt kifogástalan, talán mindannyian emlékszünk az elhíresült fekete komondorok esetére, de mindenesetre egy önálló szakmai szervezet képét mutatta. Rövidre fogva, az FCI logót a szakmailag önálló létért. Ez volt a csere tárgya. A dolog pikantériája, hogy a szervezet olyan jogokért mondott le mindenről ami egyébként alanyi jogon jár(t) neki, ha helyesen és nem félre értelmezzük az FCI alapszabályát.
És természetesen mint minden történetben, ebben is van csavar. Mint tüske a köröm alatt létrejött él és működik az önálló lét kenyerén az MNJK. Tiszteljük meg a szervezetet azzal, hogy kiírjuk teljes nevét Magyarországi Német Juhászkutya Klub. A német juhászkutyák államilag elismert tenyésztő szervezete. Példája mutatja a 64-es rendelet létjogosultságát és nagyszerű mivoltát. És létezik még közel ötven Elismert Tenyésztő szervezet is a fellelhető fajták nagy részét felölelve, ellehetetlenült állapotban, mintegy alvó szervezetekként..
A helyzetet tovább bonyolította, hogy 2000-ben a szerződéseket kötő, az FCI jogokat kiterjesztő, kompromisszumokra is hajlandó elnököt és vezetőségét puccsra hajazó hajnali akcióval elzavarták, majd kiírták az általános választást. Ezt az alapszabály ellenes tevékenységet az Ügyészség megóvta, majd a bíróság helyt is adott ennek, de valójában a tényleges rehabilitáció sohasem következett be. 2000-től kezdődően egy olyan körkörös védelem jött létre a Magyar Ebtenyésztőknél, amely mindenre elszántan védelmezi magát a külső vagy belső ellenségekkel szemben, és mindezt alapszabályba is rögzítették. Ez az alapszabály illetve metodika mind a mai napig érvényben van, és meghatározza a MEOE cselekedeteit.
1998-ban az Állam megelégelte azt a káoszt, amely a MEOE környezetében, és ebből adódóan a kutyás közegben működött, és megalkotta a 64/1998. FVM törvényerejű rendeletet. A törvény tökéletes volt, ma is az. Minden normális kutyás (ők voltak kevesebben) üdvözölte a törvény megalkotását, hiszen tudták, hogy a világ minden államában, bármely kutyatenyésztő rendszer, legyen az FCI, AKC, KC, azonos, vagy nagyon hasonló módon működik. A rendeletet az első Orbán kormány ideje alatt léptették életbe, és módosításokkal bár, de máig érvényben van. 2000-ig a MEOE megpróbál megfelelni a rendeletnek, és pályázatot nyújt be az elismert tenyésztői szervezet címért, de ez valójában nevetséges, és teljesen szakmaiatlan fércmunka volt. A pályázatot elbírálók nem fogadhattak el egy a törvény betűjével és szellemével ellenkező anyagot, amely felölelte mind a 339 kutyafajta tenyésztési és törzskönyvezési programját! 2001-től kezdődően a MEOE új vezetése minden időben, minden helyzetben és minden fórumon ellenállt és ellentmondott a 64-es rendeletnek. Hivatkoztak az egyesülési jogra, a római jogra, a civil szervezetek jogaira, a szabadság jogokra, az Európai Unióra, a Strassbourgi Bíróságra és az FCI jogokra. Egyetlenegy dolgot azonban soha nem tettek meg, mégpedig azt, hogy szakmailag mondtak volna ellent a rendeletnek, rutinosan felülemelkedve az Etv. 17.-ik paragrafusán amelyik kimondja, hogy amennyiben az egyesület olyan tevékenységet végez amely tevékenységet az állam szabályoz, úgy az állami szabályozásnak van elsőbbsége. A hatóságok, bíróságok megpróbálták jogkövető magatartásra szorítani az egyesületet, több, de inkább kevesebb sikerrel.

Folytatjuknyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)