Ebtenyésztés jogi környezete
A magyarországi ebtörzskönyvezésről I.
Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com
Juhász László  |  2012. február 13.

A magyarországi ebtörzskönyvezésről I.

Valaha kutyásnak lenni egy életforma volt.Gondoztuk figyelemmel, képeztük szeretettel, tenyésztettük tudással, szakmai felügyelettel, odaadással. Szerveződtünk, több mint negyven ezres tagsággá, éltük életünket kutya iskolákban, tanultunk, csiszolódtunk baráti közösségekben. Ma már ez is múlt csupán.


A szervezett magyar ebtenyésztés kezdete, a MEOE megalakulása, több mint száz éve történt. Az Egyesületbe tömörült kutyabarátok 1911-ben megalapították a Magyar Ebtörzskönyvet, amelynek első kötetébe mindazon ebek felvételt nyertek „akik” az 1911-es nemzetközi ebkiállításon legalább figyelemreméltó osztályzatot elértek. Majd folytatódott ez a munka egyre nagyobb odafigyeléssel, szervezettséggel.

A MEOE 1933-ban az akkori Földművelésügyi Minisztérium és az akkori Belügyminisztérium engedélyével felvételt nyert az FCI-be. Ennek feltételeit szerződésben rögzítették amelyben az állam elismerte a MEOE által vezetett Törzskönyvet állami dokumentumnak (ez az egyik fontos, alapvető feltétele az FCI tagságnak, államilag elismert tenyésztésirányítási tevékenység) illetve az Egyesület vállalta, hogy nemzetközi jogosítványait kiterjeszti a hazai kutyás élet minden résztvevőjére. Nincs új a nap alatt. Ez a helyzet már akkoriban is komoly belvillongások táptalaja volt. A második világháború után a szervezet nem működött, megszűnt.
1953-ban  dr. Kubinszky Ernő főállatorvos, Barotányi Ferenc tanár, Róbert Jenő kereskedő és De Pott György urak a Móricz Zsigmond téri, XI. kerületi Állatorvosi Hivatalban kezdték megszervezni a Magyar Kutyatenyésztők Országos Egyesületét (MKOE). A fellelhető és ismert kutyásokat, hölgyeket és urakat levélben értesítették és meghívták a METESZ Reáltanoda utcai székházába, ahol megalakították az MKOE-t, mint a METESZ szakosztályát. Ennek első elnöke Anghi Csaba Gejza, az Állatkert akkori igazgatója volt. Ez a szakosztály 1956. január 6-án, mint a bíróságon bejegyzett MAGYAR KUTYATENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE (MKOE) vált önállóvá. Ez az egyesület, az 1960-as évek elején az FCI felvétele céljából és a jogfolytonosság érdekében átváltoztatta a nevét Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete-re (MEOE).
Ennek a rövid történelmi kitérőnek a lényege, hogy a kutyák törzskönyvezését - állami feladatként a háború utáni években - az FM Eb Törzskönyvezési Hivatal végezte.
1955-ben az FM ezt a hivatalt megszüntette és a továbbiakban az MKOE-t bízta meg a Magyar Eb Törzskönyv vezetésével. Láthatjuk, hogy a MEOE nem az FCI megbízásából, hanem állami feladatként végezte a kutyák törzskönyvezését.

A történet folytatásaként az 56/1967. (XII. 19.) Kormány rendelet alapján kiadásra került a 11/1975. (VII. 21.) MÉM-ÁH együttes rendelet a kutyák törzskönyvezéséről, amely az alábbiakat mondja:
1. * (1) A kutyák törzskönyvezését és a tenyésztésükkel kapcsolatos egyes tennivalókat a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete (továbbiakban: MEOE) látja el.
(2) A MEOE a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium jóváhagyásával törzskönyvezési és tenyésztési szabályzatot ad ki.
2. (1) A törzskönyvezésért, valamint a tenyésztéssel kapcsolatos egyéb szolgáltatásokért díjat kell fizetni.
(2) Az ország területén rendezett kutyakiállításokon és versenyeken nevezési díj szedhető.
(3) A szolgáltatási díjak a szabad árformába tartoznak, amelyeket a 8/1973. (XI. 21.) AH rendelkezés figyelembevételével kell kialakítani.

IMG.jpg
A történet vége, az újkor kezdete az, hogy a  2/1989. (II.5.) MÉM-ÁH rendelet hatályon kívül helyezte a MEOE eb törzskönyvezési jogát.

Az Egyesülési Törvény megteremtette a civil szervezetek létrejöttének egyszerű, törvényes lehetőségét. Ez volt az az idő, amikor a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete törvényi szabályozás hiányában kizárólagos joggal kisajátította a Magyar Eb Törzskönyv vezetését, ezt alapszabályában rögzítette.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének nemzetközi megítélése a szocialista országok között kimagasló volt, mivel a MEOE adta az FCI elnökét és elnökségének tagjait is több cikluson keresztül a nemzetközi ebtenyésztésnek. Az egyesület gazdaságilag stabil volt, és alapszabályának megfelelően a profitját a magyar kutyafajták népszerűsítésére és a kulturált kutyatartás és kutyás sport tevékenységének előmozdítására fordította. Együttműködött az állami és társadalmi szervezetekkel, amelyek érintve voltak a kutyák használatában. A társadalmi változásokat követően a MEOE is a változás útjára lépett. Mint fentebb olvashattuk, kikerült a MÉM és a KVM fennhatósága alól és törvényességi felügyeletét már csak az Ügyészség látta el.
A piacgazdaság nem csak a társadalmat formálta át, hanem az ebtenyésztő szervezetet is. A 90-es évek elejétől hihetetlen méreteket öltött a kutya „gyártás”. Évente kb. 120-130 ezer (!) magyar eb törzskönyvet állítottak ki a MEOE FCI pecsétjével ellátva. Az országot elözönlötték az olasz, spanyol és francia kutya kereskedők. A bökkenő csak az volt, hogy a MEOE és az FCI alapszabálya tiltja a kutyák kereskedőnek történő eladását, törzskönyvvel, de anélkül is. Az FCI jó néhány tagországa fellépett a magyar kutyakereskedelem ellen, és sokan nem fogadták el a magyar MET jelzéssel ellátott törzskönyveket (pl. Dánia 1 évig nem fogadta a magyar törzskönyveket). Az egyesület rendezvényeiben is abszolút piacorientált lett. Előtérbe helyezték a szépség kiállításokat, amelyek óriási hasznot hoztak az egyesületnek, mindemellett a szakmai munka, az ebtenyésztés szakmai felügyelete elsorvadt, szimpla, tartalom nélküli adminisztrációvá vált.

Folytatjuk.nyitókép: archiv

HozzászólásokHa hozzászólna, kérjük jelentkezzen be!
 
 
ok
vissza az oldal tetejére
 
 

hírlevél

 

 
Nincs hirdetés!
 

korábbi lapszámaink

 
 

hasznos

felhasználóinknak

hirdetés (1)

 
 

hirdetés (2)